Το Πλιάτσικο στη Μεγάλη Βρετανία

“Τι ωραίο πλιάτσικο!”. Οι εκδόσεις Πόλις πριν από 20 και πλέον χρόνια προσέφεραν στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο του Τζόναθαν Κόου, που κατέγραφε τη διάλυση της βρετανικής κοινωνίας, δια της παράδοσής της στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό. Η καταστροφή ξεκινάει από τα δημόσια νοσοκομεία και  με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες για τον ευρύ πληθυσμό, μέσα από την ιστορία μιας  οικογένειας. Αυτό που σήμερα βιώνει η Μ. Βρετανία, το δράμα της πανδημίας και η πολιτική επιλογή του brexit  έχει τις ρίζες του, στις επιλογές που έγιναν τη δεκαετία του 1980.

Το βιβλίο του Τ.Κόου, όταν εκδόθηκε ίσως και να φάνταζε υπερβολικό. Σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως ήταν το προϊμιο ενός πολύ κακού εφιάλτη.

10.03.1991 – Δ. Χαριτόπουλος: «Εγώ είμαι τουρίστας. Απλώς κρατώ σημειώσεις. Τα βιβλία μου είναι αυτές οι σημειώσεις»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Πριν από 27 χρόνια, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος παραχωρούσε συνέντευξη στην εφημερίδα ”Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” της Κυριακής και στην Ελένη Πετάση, με αφορμή το βιβλίο του ”Εναντίον του Marlboro”, που μόλις είχε κυκλοφορήσει:  Continue reading “10.03.1991 – Δ. Χαριτόπουλος: «Εγώ είμαι τουρίστας. Απλώς κρατώ σημειώσεις. Τα βιβλία μου είναι αυτές οι σημειώσεις»”

Επανακυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Σβορώνου για το ελληνικό έθνος

elliniko ethnosΈνα σημαντικό βίβλιο επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις. “ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ. Γέννεση και διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού” του Νίκου Σβορώνου σε προλεγόμενα Σπ. Ι. Ασδραχά και φιλολογική επιμέλεια  Νάσου Βαγένα. Το κείμενο του Νίκου Σβορώνου προορίζοντα να  δημοσιευτεί σε ένα συλλογικό έργο, το “Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Νεωτέρας Ελλάδας από τον εκδοτικό οίκιο “Ελευθερουδάκη”.

 

Είναι ένα έργο σημαντικό, διότι εκλαϊκεύει την πορεία του ελληνισμού, χωρίς τις υπερβολές και το φανατισμό, αναδείκνυοντας  τον αντιστασιακό του χαρακτήρα, μέσα από τις αντιφάσεις του και τις οπισθοδρομήσεις του.

 

Έκανε δέκα χρόνια να επανεκδοθεί.  Μην το ξαναχάσετε.