Δεν είναι ένα δύσκολο βιβλίο. Είναι όμως άκρως επίκαιρο και εξηγεί όχι μονο αυτό που συμβαίνει τώρα με την πανδημία της COVID-19, αλλά και τις πολιτικές των κρατών, των αρχών και των γιατρών. “Η μεγάλη γρίπη του 1918” είναι το βιβλίο του δρ. Freddy Vinet, καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paul -Valery Montpellier3 και παρουσιάζει το χρονικό της γρίπης, που ονομάστηκε “ισπανική”- αλλά ίσως ήταν αμερικάνικη- και οδήγησε στον θάνατο πενήντα με εκατό εκκατομύρια ανθρώπους, σε όλο τον πλανήτη από τον Απρίλιο του 1918 ως τον Ιούνιο του 1919. Continue reading ““Η μεγάλη γρίπη του 1918”: Το βιβλίο της πανδημίας”
Η δεύτερη και καλύτερη φορά του Ηλία Μόσιαλου
Ο Ηλίας Μόσιαλος μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας (ΜΜΕ) στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Επί υπουργίας του ξεκίνησε, η διαδικασία συρρίκνωση της ΕΡΤ, ίσως και αντιστάθμισμα στο σχέδιο της Τρόικας για το λουκέτο στην εταιρεία που υλοποιήθηκε το 2013. Continue reading “Η δεύτερη και καλύτερη φορά του Ηλία Μόσιαλου”
Covid-19: Είναι η Νότια Κορέα παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση της επιδημίας;
Πριν από περίπου 10 ημέρες το ΑΠΕ δημοσίευσε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για το πως η Νότια Κορέα αντιμετώπισε τη διάδοση του Covid 19. Όπως σημείωνε το ΑΠΕ “αφού κατέγραψε εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου ιού, η Νότια Κορέα κατόρθωσε να περιορίσει κατά σημαντικό τρόπο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων της επιδημίας του συνδρόμου Codiv-19 διατηρώντας, όπως φαίνεται, σχετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας”. Continue reading “Covid-19: Είναι η Νότια Κορέα παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση της επιδημίας;”
“Στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε…”
Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ ήταν διπλές και τεράστιες. Οι πρώτες για τρόφιμα και καθαριστικά και οι δεύτερες για το σούπερ μάρκετ. Ο κόσμος περίμενε σε απόσταση από νωρίς, μικροί και μεγάλοι. Οι τελευταίοι δεν άντεχαν. Θύμωναν και κατέρρεαν, περιμένοντας καρτερικά με το χαρτάκι τη σειρά τους. Continue reading ““Στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε…””
«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα»,
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα», τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες για να ανασχέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού προκαλούν ειρωνικά σχόλια από τους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ζουν αποκλεισμένοι.
Σχεδόν εντελώς αποκομμένη από τον κόσμο η Λωρίδα της Γάζας, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου, δεν έχει καταγράψει ακόμη κανένα κρούσμα της covid-19. Continue reading “«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα»,”
Τέλος στα φοιτητικά πάρτι στη Φλόριντα
ΠΗΓΗ ΑΠΕ
Κάθε χρόνο οι διακοπές του εξαμήνου αξιοποιούνται κυρίως από τους νεαρούς φοιτητές των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στα πάρτι του ζεστού νότου. Δεκάδες χιλιάδες διασκεδάζουν επί μέρες και νύχτες, ιδίως στη Φλόριντα, από το Miami Beach μέχρι τo Daytona beach στις παραλίες και στα μπαρ. Τώρα όμως ο κορονοϊός αναστατώνει στο πέρασμά του τα mega-πάρτι και ακυρώνει μερικώς το φοιτητικό “Ανοιξιάτικο Διάλειμμα” (“Spring Break”). Εν τούτοις, πολλοί θέλουν να συνεχίσουν να γιορτάζουν. Η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται όμως καθημερινά όλο και πιο σοβαρή. Continue reading “Τέλος στα φοιτητικά πάρτι στη Φλόριντα”
Σας γράφω από την Ιταλία για το μέλλον σας
της Francesca Melandri *
Σας γράφω από την Ιταλία, σας γράφω λοιπόν από το μέλλον σας. Βρισκόμαστε εκεί που θα βρίσκεστε εσείς σε λίγες ημέρες. Οι καμπύλες της επιδημίας μάς δείχνουν αγκαλιασμένους σε έναν παράλληλο χορό όπου βρισκόμαστε μερικά βήματα μπροστά από σας, όπως το Ουχάν ήταν σε σχέση με μας πριν από μερικές εβδομάδες. Βλέπουμε ότι συμπεριφέρεστε όπως συμπεριφερόμασταν εμείς. Κάνετε τις ίδιες συζητήσεις που κάναμε πριν από λίγο καιρό, ανάμεσα σ’αυτούς Continue reading “Σας γράφω από την Ιταλία για το μέλλον σας”