“Η μεγάλη γρίπη του 1918”: Το βιβλίο της πανδημίας

Δεν είναι ένα δύσκολο βιβλίο. Είναι όμως άκρως επίκαιρο και εξηγεί όχι μονο αυτό που συμβαίνει τώρα με την πανδημία της  COVID-19, αλλά και τις πολιτικές των κρατών, των αρχών και των γιατρών. “Η μεγάλη γρίπη του 1918” είναι το βιβλίο του δρ. Freddy Vinet, καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paul -Valery Montpellier3 και παρουσιάζει το χρονικό της γρίπης, που ονομάστηκε “ισπανική”- αλλά ίσως ήταν αμερικάνικη- και οδήγησε στον θάνατο πενήντα με εκατό εκκατομύρια ανθρώπους, σε όλο τον πλανήτη από τον Απρίλιο του 1918 ως τον Ιούνιο του 1919. Continue reading ““Η μεγάλη γρίπη του 1918”: Το βιβλίο της πανδημίας”

Αγρύπνια και αγωνία για την πανδημία

Η πολιτική (και η τηλεοπτική ηγεσία) του τόπου αρνήθηκε τους κρίσιμους μήνες του Καλοκαιριού και ενώ η COVID-19 κυκλοφορούσε αναμέσα μας- να μεταδώσει το μήνυμα της μάσκας, των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων, της Θείας Κοινωνίας του φιλήματος των εικόνων  στην εκκλησία, των αγκαλιών και όλα όσα τώρα θα ζητήσουν από την κοινωνία ξανά υπό τη μορφή των μέτρων. Continue reading “Αγρύπνια και αγωνία για την πανδημία”

Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται Ποτάμι;

 

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ανοικτός στην κριτική, στις διαφορετικές απόψεις κλπ. **Πρώτος χτύπησε ο σημερινός υπουργός Τουρισμού της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, τα δημιουργικά αποτελέσματα του οποίου βλέπουμε όλο αυτό το Καλοκαίρι. **Ακολούθησε ο Σπύρος Δανέλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι τότε οπου φλέρταρε με τον ΣΥΡΙΖΑ. **Μετά στα χαρακώμαρα βγήκε ο Γρηγορης Ψαριανός, πρώην βουλευτής ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. **Κάπου στο ενδιάμεσο, κριτική ασκούσε και ο Νίκος Μπίστης τότε στο ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούσε να στήσει γέφυρα με το ΠΟΤΑΜΙ. ** Η συνέχεια γνωστή, το Ποτάμι διαλύθηκε και οι βουλευτές του βρήκαν στέγη στη ΝΔ. Continue reading “Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται Ποτάμι;”