06.04.2014 – Ευ. Βενιζέλος: «Είναι τραγικό λάθος να αμφισβητούμε οι ίδιοι μέσα στην Ελλάδα ότι το χρέος είναι βιώσιμο»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Σε όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις για την υπόθεση Μπαλτάκου – σε σχέση με το βίντεο όπου ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης εμφανίζεται ως κατήγορος του Αντώνη Σαμαρά και υπουργών και ως συνήγορος της Χρυσής Αυγής, συνομιλώντας με τον Ηλία Κασιδιάρη – ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ακραίο» και «αδιανόητο» αυτό που συνέβη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά» εκ μέρους του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολουθούν μια φιλική γραμμή και υιοθετούν την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι είναι «τραγικό» αυτό που συμβαίνει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Προσθέτοντας τον χαρακτηρισμό «ακραίο φαινόμενο» για την υπόθεση Μπαλτάκου, τόνισε ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει σχετικά, για τη στάση του στο θέμα της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι στη ΝΔ υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά με την ακροδεξιά. Αυτοί όμως, υπογράμμισε, δεν είναι η άποψη του κ. Σαμαρά και της ΝΔ. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πολύ καθαρά στο ζήτημα και ανέλαβε την ευθύνη της παρακολούθησης όλων των κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ελέγχουν ιδεολογικά τη ΝΔ, αλλά μόνο την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας και την εφαρμοζόμενη πολιτική και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης που διαφωνεί με αυτά, μπορεί να φύγει. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μπαλτάκος δε μπορούσε να μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο, επομένως και νομοσχέδια, διότι δεν υπαγόρευε πολιτική και ο ρόλος του ήταν διαδικαστικός. Η νομοθετική πρωτοβουλία και το έργο της κυβέρνησης αποφασίζονται από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες υπάρχουν, θα έρθουν στη Βουλή, επισήμανε. Σχετικά με τις φημολογίες περί νέων βίντεο, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για το γεγονός ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που ομολογεί ότι έχει διαπράξει κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, αλλά και από το γεγονός ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση έχει υποστηρικτές και από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ζητήματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάτι αδιάφορο για τους Έλληνες πολίτες και για τα νοικοκυριά, αλλάζει τη ζωή τους πρακτικά όχι άμεσα, έμμεσα. Γιατί δεν είναι μόνον η κατανομή του πλεονάσματος στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δεν είναι μόνον η δυνατότητά μας να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και άρα την απασχόληση. Δεν είναι μόνον η δυνατότητά μας να καλύψουμε τους ανασφάλιστους, να μην υπάρχει ανασφάλιστος στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα υγείας. Είναι η πιστοποίηση της αλλαγής της σελίδας, γιατί μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα έρχεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Είναι τραγικό λάθος να αμφισβητούμε οι ίδιοι μέσα στην Ελλάδα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Θα σας εξηγήσω για ποιους λόγους αυτό τεχνικά επαληθεύεται, αλλά τι να μιλήσω εγώ, όταν μίλησε ένας τεχνοκράτης Γερμανός που έχει υπογράψει το δάνειο με την Ελλάδα και διευθύνει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο κ. Ρέγκλινγκ.

Και βέβαια βλέπετε τους οίκους αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την Ελλάδα, αυτοί που μας είχαν τσακίσει το 2009-2010 και βλέπετε ότι ετοιμαζόμαστε για μία επάνοδο στις αγορές σταδιακή και προστατευμένη, μία επάνοδο που δεν μας χρειάζεται γιατί έχουμε τα αναγκαία κεφάλαια, αλλά είναι χρήσιμη γιατί μας επιτρέπει να επανατοποθετηθούμε στις αγορές, οι αγορές είναι πιο έξυπνες, πιο γρήγορες, από ότι τα πολιτικά όργανα. Θα υποδεχθούν, υποδέχονται με χαρά την αλλαγή στην Ελλάδα, το έκαναν και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι δεν τις θέλει ο λαός. Σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές είπε ότι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν την επιλογή τους κι αν θέλουν να ρισκάρουν «εμείς θα το σεβαστούμε». Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η ΝΔ διατηρεί μεσαία δημοσκοπικά ποσοστά και διεκδικεί την πρώτη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ λόγω της τεχνητής πόλωσης, σημειώνει χαμηλά ποσοστά.

Ερωτηθείς για το εάν προτίθεται να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος σε περίπτωση δυσμενούς αποτελέσματος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ρόλος του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονοδιάστατος, αλλά είναι πολυσύνθετος και ιστορικά προσδιορισμένος: «Γράφουμε ιστορία» τόνισε και πρόσθεσε, καταληγοντας: «Ας τη γράψουμε όμως σωστά».

 

3 Replies to “06.04.2014 – Ευ. Βενιζέλος: «Είναι τραγικό λάθος να αμφισβητούμε οι ίδιοι μέσα στην Ελλάδα ότι το χρέος είναι βιώσιμο»”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *