Ένα ταξί παρακαλώ!

Η σχέση με τους οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί πολυετής. Καθημερινός πελάτης  από το πρωί ως και το βράδυ. Το ταξί στην Αθήνα, μας ενώνει σε συνθήκες χάους.

Στο κέντρο μπορεί κανείς να το βρει σηκώνοντας το χέρι. Είναι μάλλον εύκολο. Στα προάστια όμως χρειάζεσαι στρατηγική. Πρέπει να μπεις στην εφαρμογή ή να καλέσεις 5ψήφιο αριθμό.

Στην πρώτη επιλογή, την ηλεκτρονική, πρέπει να βεβαιωθείς πως το στίγμα στο κινητό συμπίπτει  γεωγραφικά με το σημείο που βρίσκεσαι. Το πλεονέκτημά του, είναι πως μπορείς να γνωρίζεις τα στοιχεία του οδηγού και της διαδρομής και να πληρώσεις ηλεκτρονικά, μέσω κάρτας.

 Για τη νύχτα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τι γίνεται όμως την  μέρα όταν οι οδηγοί κλείνουν την εφαρμογή, μην αντέχοντας τις επιβαρύνσεις.

Δεν βρίσκεις ταξί στα προάστια.

Υπάρχει η λύση των πενταψήφιων υπηρεσιών. Η ανταπόκριση είναι συνήθως εντός 10 λεπτών των οδηγών, αλλά ως καταναλωτής έχεις ήδη δεχθεί τη χρέωση της αναμονής στο τηλέφωνο, καλώντας την υπηρεσία. Έχεις τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής, αλλά δεν είναι πολλά τα ταξί που δέχονται πιστωτική κάρτα.

Οπότε εκεί επιστρέφεις στο μαρτύριο των ψιλών. Μέσα στη νύχτα δεν υπάρχουν ρέστα από 20εύρω

Με τον ένα ή άλλο τρόπο βρίσκεις πάντα (;)τη λύση για την επιστροφή σου.

 Ένα ταξί παρακαλώ.

Ιπποκράτους: Ο θόρυβος

Στην Ιπποκράτους μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας έχει βάλει τα καλά της, έχει βάψει τα μάτια της και το πρόσωπο και κάνει βόλτες, στο στενό μπαλκόνι του σπιτιού της. Βγαίνει  το μεσημέρι, βγαίνει το απόγευμα και χαμογελάει. Κάτι ξέρει ή κάτι θυμάται.

Continue reading “Ιπποκράτους: Ο θόρυβος”

“Η μεγάλη γρίπη του 1918”: Το βιβλίο της πανδημίας

Δεν είναι ένα δύσκολο βιβλίο. Είναι όμως άκρως επίκαιρο και εξηγεί όχι μονο αυτό που συμβαίνει τώρα με την πανδημία της  COVID-19, αλλά και τις πολιτικές των κρατών, των αρχών και των γιατρών. “Η μεγάλη γρίπη του 1918” είναι το βιβλίο του δρ. Freddy Vinet, καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paul -Valery Montpellier3 και παρουσιάζει το χρονικό της γρίπης, που ονομάστηκε “ισπανική”- αλλά ίσως ήταν αμερικάνικη- και οδήγησε στον θάνατο πενήντα με εκατό εκκατομύρια ανθρώπους, σε όλο τον πλανήτη από τον Απρίλιο του 1918 ως τον Ιούνιο του 1919. Continue reading ““Η μεγάλη γρίπη του 1918”: Το βιβλίο της πανδημίας”

Αγρύπνια και αγωνία για την πανδημία

Η πολιτική (και η τηλεοπτική ηγεσία) του τόπου αρνήθηκε τους κρίσιμους μήνες του Καλοκαιριού και ενώ η COVID-19 κυκλοφορούσε αναμέσα μας- να μεταδώσει το μήνυμα της μάσκας, των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων, της Θείας Κοινωνίας του φιλήματος των εικόνων  στην εκκλησία, των αγκαλιών και όλα όσα τώρα θα ζητήσουν από την κοινωνία ξανά υπό τη μορφή των μέτρων. Continue reading “Αγρύπνια και αγωνία για την πανδημία”

Περικλής Κοροβέσης:”Βιώματα όπως η φυλακή και τα βασανιστήρια, τα κουβαλάς κάθε μέρα πάνω σου”

Με τον Περικλή Κοροβέση υπήρξαν δύο συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικό  στούντιο. Στο News 247 88,6.    Η μία για την περίοδο της Χούντας, την 21η Απριλίου 2018 και η τελευταία, μια Κυριακή, όταν είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του “Η συνέλευση των ζώων”. ‘Ελεγε: Continue reading “Περικλής Κοροβέσης:”Βιώματα όπως η φυλακή και τα βασανιστήρια, τα κουβαλάς κάθε μέρα πάνω σου””

Το Πλιάτσικο στη Μεγάλη Βρετανία

“Τι ωραίο πλιάτσικο!”. Οι εκδόσεις Πόλις πριν από 20 και πλέον χρόνια προσέφεραν στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο του Τζόναθαν Κόου, που κατέγραφε τη διάλυση της βρετανικής κοινωνίας, δια της παράδοσής της στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό. Η καταστροφή ξεκινάει από τα δημόσια νοσοκομεία και  με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες για τον ευρύ πληθυσμό, μέσα από την ιστορία μιας  οικογένειας. Αυτό που σήμερα βιώνει η Μ. Βρετανία, το δράμα της πανδημίας και η πολιτική επιλογή του brexit  έχει τις ρίζες του, στις επιλογές που έγιναν τη δεκαετία του 1980.

Το βιβλίο του Τ.Κόου, όταν εκδόθηκε ίσως και να φάνταζε υπερβολικό. Σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως ήταν το προϊμιο ενός πολύ κακού εφιάλτη.

Covid-19: Είναι η Νότια Κορέα παράδειγμα προς μίμηση  στη διαχείριση της επιδημίας;

Πριν από περίπου 10 ημέρες το ΑΠΕ δημοσίευσε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων  για το πως η Νότια Κορέα αντιμετώπισε  τη διάδοση του Covid 19. Όπως σημείωνε το ΑΠΕ “αφού κατέγραψε εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου ιού, η Νότια Κορέα κατόρθωσε να περιορίσει κατά σημαντικό τρόπο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων της επιδημίας του συνδρόμου Codiv-19 διατηρώντας, όπως φαίνεται, σχετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας”.  Continue reading “Covid-19: Είναι η Νότια Κορέα παράδειγμα προς μίμηση  στη διαχείριση της επιδημίας;”

“Στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε…”

Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ ήταν διπλές και τεράστιες. Οι πρώτες για τρόφιμα και καθαριστικά και οι δεύτερες για το σούπερ μάρκετ. Ο κόσμος περίμενε σε απόσταση από νωρίς, μικροί και μεγάλοι. Οι τελευταίοι δεν άντεχαν. Θύμωναν και κατέρρεαν, περιμένοντας καρτερικά με το χαρτάκι τη σειρά τους.  Continue reading ““Στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε…””

«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα»,

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα», τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες για να ανασχέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού προκαλούν ειρωνικά σχόλια από τους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ζουν αποκλεισμένοι.

Σχεδόν εντελώς αποκομμένη από τον κόσμο η Λωρίδα της Γάζας, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου, δεν έχει καταγράψει ακόμη κανένα κρούσμα της covid-19. Continue reading “«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα»,”

Σας γράφω από την Ιταλία για το μέλλον σας

 

 

της Francesca Melandri *

Σας γράφω από την Ιταλία, σας γράφω λοιπόν από το μέλλον σας. Βρισκόμαστε εκεί που θα βρίσκεστε εσείς σε λίγες ημέρες. Οι καμπύλες της επιδημίας μάς δείχνουν αγκαλιασμένους σε έναν παράλληλο χορό όπου βρισκόμαστε μερικά βήματα μπροστά από σας, όπως το Ουχάν ήταν σε σχέση με μας πριν από μερικές εβδομάδες. Βλέπουμε ότι συμπεριφέρεστε όπως συμπεριφερόμασταν εμείς. Κάνετε τις ίδιες συζητήσεις που κάναμε πριν από λίγο καιρό, ανάμεσα σ’αυτούς Continue reading “Σας γράφω από την Ιταλία για το μέλλον σας”