Covid-19: Είναι η Νότια Κορέα παράδειγμα προς μίμηση  στη διαχείριση της επιδημίας;

Πριν από περίπου 10 ημέρες το ΑΠΕ δημοσίευσε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων  για το πως η Νότια Κορέα αντιμετώπισε  τη διάδοση του Covid 19. Όπως σημείωνε το ΑΠΕ “αφού κατέγραψε εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου ιού, η Νότια Κορέα κατόρθωσε να περιορίσει κατά σημαντικό τρόπο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων της επιδημίας του συνδρόμου Codiv-19 διατηρώντας, όπως φαίνεται, σχετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας”. 

Μέχρι τις 13.3.2020 η Σεούλ είχε καταγράψει συνολικά 7.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που την φέρνει στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ομως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και μόνο 60 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Νεαότερη ενημέρωση (23.03.2020) αναφέρει πως οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν  ότι κατέγραψαν τον χαμηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό από την κορύφωση της εξάπλωσής του, την 29η Φεβρουαρίου· η συνέχιση της μείωσης των κρουσμάτων δημιουργεί ελπίδες πως η κατάσταση στη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας στην Ασία πέραν της ηπειρωτικής Κίνας έχει μπει σε φάση ύφεσης.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) έκαναν λόγο σήμερα για 64 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται σε 8.961.

Ο απολογισμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 αυξήθηκε στους 110 νεκρούς, καθώς άλλος ένας ασθενής υπέκυψε.

Επί 12 ημέρες, η Νότια Κορέα καταγράφει περί τα 100 ή λιγότερα νέα κρούσματα, από 909 την 29η Φεβρουαρίου.

Στον αντίποδα, 257 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν σε απομόνωση, σύμφωνα με τα KCDC. Στη Νότια Κορέα υπήρξαν περισσότεροι ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν απ’ ό,τι νέα κρούσματα για πρώτη φορά τη 13η Μαρτίου, μετά την επιβεβαίωση του αρχικού κρούσματος, την 20ή Ιανουαρίου.

Μήπως τα στοιχεία αυτά καθιστούν την Νότια Κορέα υπόδειγμα προς μίμησιν στον αγώνα κατά της επιδημίας;

Πώς η Σεούλ διαχειρίσθηκε την επιδημία;

 

Αντίθετα με την Κίνα, η οποία επέλεξε την καραντίνα για μέρος του πληθυσμού, η Σεούλ υιοθέτησε μία στρατηγική που συνδυάζει ενημέρωση του κοινού, συμμετοχή του πληθυσμού και μαζική εκστρατεία ανίχνευσης κρουσμάτων.

Οι συγγενείς όλων των προσβεβλημένων ατόμων εντοπίσθηκαν συστηματικά και πέρασαν διαγνωστικά τεστ.

Οι μετακινήσεις των ασθενών πριν διαγνωσθούν θετικοί ανιχνεύονται μέσω των συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης, της χρήσης των τραπεζικών καρτών, των στοιχείων των smartphones και στην συνέχεια δίνονται στην δημοσιότητα. SMS στέλνονται στους πολίτες όταν ένα κρούσμα διαγιγνώσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας ή εργασίας τους.

Η στρατηγική αυτή δημιουργεί ευλόγως ερωτήματα ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αλλά ώθησε και πολλούς να περάσουν από το ιατρικό τεστ.

Η Νότια Κορέα πραγματοποίησε περισσότερα ιατρικά τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με ρυθμό έως και 10.000 ημερησίως , γεγονός που επέτρεψε την έγκαιρη αντιμετώπιση των νέων εστιών διάδοσης.

 

Πώς η Σεούλ πραγματοποίησε τόσα τεστ;

Σήμερα (13.3.2020), ο συνολικός αριθμός των τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί ανέρχεται σε 220.000. Η χώρα διαθέτει 500 κλινικές που έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αυτά τα τεστ, ανάμεσά τους περί τις 40 κινητές κλινικές, ώστε να περιορίζονται οι επαφές ανάμεσα σε εν δυνάμει ασθενείς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Νότια Κορέα έμαθε το μάθημά της από την έλλειψη των διαθέσιμων τεστ κατά την κρίση του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers) το 2015.

Λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του νέου ιού στην Κίνα, η Σεούλ έδινε το πράσινο φως για την διάθεση στις κλινικές ενός νέου τεστ που διαγιγνώσκει Covid-19 σε έξι ώρες.

 

Πώς αντέδρασε ο πληθυσμός;

Οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία για θέσπιση «κοινωνικών αποστάσεων» καλώντας τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές. Αποτέλεσμα, πολυσύχναστες περιοχές, καταστήματα και εστιατόρια άδειασαν.

Σειρά αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ματαιώθηκε, γενικεύθηκε η χρήση προστατευτικής μάσκας, έπειτα από συμβουλή της κυβέρνησης, η οποία μπορούσε να υπολογίζει σε έναν πληθυσμό πολύ υπάκουο στις οδηγίες.

 

Γιατί η θνητότητα είναι τόσο χαμηλή;

Είναι αδύνατον να υπολογισθεί σήμερα η θνητότητα του Covid-19, που δεν μπορέσει να υπολογισθεί παρά μετά το τέλος της επιδημίας.

Η παρατήρηση των αριθμών που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις κυβερνήσεις ωστόσο δημιουργεί την εντύπωση ότι η θνητότητα στην Νότια Κορέα είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Πολλοί παράγοντες εξηγούν αυτήν την εικόνα. Η εκστρατεία διάγνωσης επέτρεψε την έγκαιρη φροντίδα των ασθενών. Η εκστρατεία επέτρεψε την διάγνωση προσβεβλημένων ατόμων ασυμπτωματικών ή με ελαφρά συμπτώματα, που δεν περνούν από τεστ στις άλλες χώρες. Η ανίχνευση περισσότερων ασθενών περιορίζει μαθηματικά τις πιθανότητες θανάτου.

Επίσης, το τμήμα του πληθυσμού που προσβλήθηκε στην Νότια Κορέα έχει ένα μοναδικό προφίλ: η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι γυναίκες και το ήμισυ αυτών είναι κάτω των 40 ετών.

Οι αρχές εξηγούν ότι το προφίλ αυτό οφείλεται στο ότι το 60% των κρουσμάτων συνδέεται με την Εκκλησία Shincheonji του Χριστού, μίας χριστιανικής οργάνωσης που θεωρείται ευρέως αίρεση. Η πλειονότητα των μελών της είναι γυναίκες, πολύ συχνά κάτω 30 ή και 20 ετών.

Ως γνωστόν, το ποσοστό θνητότητας του Covid-19 αυξάνεται με την ηλικία και οι άνω των 80 ετών – και κυρίως οι άνδρες- βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Η Νότια Κορέα, παράδειγμα προς μίμηση;

 

«Τα τεστ είναι ένα αρχικό κρίσιμο μέτρο για τον έλεγχο ενός ιού», λέει ο Μασαχίρο Κάμι, του Ινστιτούτου Ερευνας Ιατρικής Πολιτικής του Τόκιο.«Άρα είναι ένα καλό υπόδειγμα για όλες τις χώρες».

Η Νότια Κορέα «έδρασε γρήγορα και σωστά», σύμφωνα με την Μέριλουίζ ΜακΛός, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Είναι πολύ δύσκολο για τις αρχές να εφαρμόσουν τόσο σκληρά μέτρα. Για τον λόγο αυτόν αυτό γίνεται καθυστερημένα».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *