07.04.1992 – Πέθανε ο Αντώνης Τρίτσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Έχασε τη μάχη για τη ζωή, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης, εννέα ημέρες μετά την επιδείνωση της κατάστασής του από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τον θάνατό του ανακοίνωσε στις 4.30 μ.μ. ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου.

Ο Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1937 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας, είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ήταν κάτοχος διδακτορικού Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ιλλινόϊς, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράϊτ. Ήταν γνώστης τεσσάρων γλωσσών (Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά). Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στο δέκαθλο και στο άλμα εις ύψος.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών ήταν οργανωτικός υπεύθυνος του ”Π.Α.Κ.” στην Ελλάδα, αποτελώντας τον σύνδεσμο της αντιδικτατορικής οργάνωσης με το εξωτερικό και τον ιδρυτή της Α. Παπανδρέου.

Το 1974 είχε σημαντική συμβολή στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπάθησε και πέτυχε να οργανώσει σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής, αλλά δεν εξελέγη λόγω του εκλογικού νόμου.

Το 1981 εκλέγεται βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης και τρία χρόνια αργότερα, στο πρώτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εισέρχεται -λαμβάνοντας μεγάλο αριθμό ψήφων- στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, ενώ, τον Ιούνιο του 1985 επανεξελέγη βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Στις 13 Μαρτίου 1989 απείχε από την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθούν τη διαγραφή του, η οποία επικυρώθηκε την επόμενη ημέρα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα, που έφερε την ονομασία ”Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα”.

Στις 3 Αυγούστου 1990 υποστηρίχθηκε με επίσημη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό αξίωμα της Αθήνας. Στις 14 Οκτωβρίου εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 50,1% έναντι 45,9% της αντιπάλου του Μελίνας Μερκούρη, η οποία υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό και τη ΔΗΑΝΑ.

Διετέλεσε υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος από 21/10/1981 έως 21/09/1984 και υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 25/04/1986 έως 09/05/1988.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *