05.04.2007 – Το κρουαζιερόπλοιο ”Sea Diamond” πήρε κλίση ανοιχτά της Σαντορίνης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Ώρες αγωνίας έζησαν οι επιβαίνοντες στο -υπό ελληνική σημαία-  κρουαζιερόπλοιο “Sea Diamond”, όταν το πλοίο πήρε κλίση 12 μοιρών, από εισροή υδάτων, μετά την πρόσκρουσή του σε ύφαλο, ενώ έπλεε μισό ναυτικό μίλι ανοιχτά από το λιμάνι των Φηρών, στη Σαντορίνη. Με την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού παρελήφθησαν σώοι από τα σωστικά σκάφη οι επιβαίνοντες του πλοίου.

Το ”Sea Diamond”, στο οποίο επέβαιναν 1.170 εκδρομείς, πραγματοποιούσε κρουαζιέρα, αποπλέοντας από τον Πειραιά, με προορισμούς τη Μύκονο, τη Ρόδο, την Πάτμο, το Κουσάντασι (στις τουρκικές ακτές), το Ηράκλειο, τη Σαντορίνη και τερματισμό το λιμάνι του Πειραιά όπου θα κατέπλεε το πρωϊνό της 6ης Απριλίου 2007.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, στο πλοίο μετά την πρόσκρουση στην “ξέρα”,  δημιουργήθηκε ρήγμα στα ύφαλα με αποτέλεσμα να εισρεύσει νερό πάνω ακριβώς από τα καταστρώματα 2 και 3 όπου υπήρχαν καμπίνες επιβατών, οι οποίοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα 4.

Η αρχική κλίση, σύμφωνα με το ΥΕΝ, ήταν 12 μοίρες δεξιά, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος να διατάξει την εγκατάλειψη του σκάφους που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού κανένας από τους επιβάτες ή το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.

Η πλειονότητα των 1.170 επιβατών είναι Αμερικανοί και Γερμανοί πολίτες.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άριστα σε όλα τα επίπεδα και πως θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. Τις έρευνες θα συντονίσει ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στη Σαντορίνη.

Το κρουαζιερόπλοιο “Sea Diamond” ύψωσε την ελληνική σημαία το 2006,  έχει χωρητικότητα 22.412 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 1.250 επιβάτες σε 570 καμπίνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *