01/06/2001 – Κ. Σημίτης: «Θα λύσουμε το Ασφαλιστικό μαζί με την κοινωνία, δεν θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, δεν θα μεταφέρουμε βάρη στην επόμενη γενιά»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του ΣΕΒ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το βήμα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ταυτίζεται με τις αναφορές της Νέας Δημοκρατίας, στην οικονομική πολιτική.

Ο κ. Σημίτης υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωσε ότι θα λύσει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, επαναφέροντας τις διαβεβαιώσεις προς τα συνδικάτα, πως, το κράτος εγγυάται τις κατώτατες συντάξεις, την τριμερή χρηματοδότηση και την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων, υποστηρίζοντας ότι “στις τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις, θα υπάρχουν συγκεκριμένες και δεσμευτικές αναφορές στη χρηματοδότηση και τις πηγές της”.

 

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες του Ασφαλιστικού προβλήματος, αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος να προωθήσει τη λύση του και να μην το κληροδοτήσει στο μέλλον: “Πρέπει να πάρουμε μέτρα από τώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “δεν θα φοβηθούμε το πρόβλημα, θα το λύσουμε μαζί με την κοινωνία, δεν θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, δεν θα μεταφέρουμε βάρη στην επόμενη γενιά”.

 

Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των συντάξεων, ειδικά για τους αγρότες, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση ων πόρων για το κοινωνικό κράτος ως ποσοστό του ΑΕΠ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι υπήρξε πραγματική αύξηση των αμοιβών εργασίας κατά 2,2%, ενώ την περίοδο της ΝΔ υπήρχε μείωση των πραγματικών αμοιβών κατά 3,3%.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κώστας Σημίτης έδωσε και μια έμμεση απάντηση στις αιτιάσεις των βιομηχάνων, οι οποίοι –προσφάτως- επέκριναν την πολιτική της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι διολισθαίνει στη λογική του πολιτικού κόστους: “Αυτές τις ημέρες διαμορφώνεται μια συμπαράταξη ενάντια στην κυβέρνηση, μια συμπαράταξη η οποία δεν δέχεται την αναπτυξιακή της πολιτική, ζητά ελάχιστες φορολογικές επιβαρύνσεις, κανένα έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ελάχιστο περιορισμό στην προστασία του καταναλωτή, ελεύθερες ρυθμίσεις στη χρηματοδότηση και συνεχείς περιορισμούς στην κρατική παρουσία. Θέλουν απεριόριστα περισσότερη αγορά και απεριόριστα λιγότερο δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση αργεί και έχουν περάσει τον ψίθυρο αυτό στην κοινωνία. Αργούμε, γιατί ζητούμε καλύτερες προσφορές στους διαγωνισμούς, γιατί ζητούμε να τηρούνται όλοι οι κανόνες στους διαγωνισμούς, γιατί δεν αγοράζουμε όπλα με αντισταθμιστικά οφέλη της επιλογής τους. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη συμπεριφορά και δεν δεχόμαστε τη λογική τους ότι η κοινωνική μας πολιτική μπορεί να έρχεται μετά την ανάπτυξη “.

 

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι σήμερα, καθώς και της διάθεση πόρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “θα μπορούσαμε να είχαμε δώσει τα χρήματα αυτά με επιχειρηματικά κριτήρια οπότε θα είχαν ησυχάσει και κάποιοι που φωνάζουν σήμερα. Κάτι τέτοιο δεν το κάναμε γιατί δεν ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις μας, γιατί εμείς είμαστε μια κυβέρνηση σοσιαλιστικής παράταξης και η πολιτική που ακολουθήσαμε είναι αυτή που μας εκφράζει”.

 

Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε στη ΝΔ και κατηγόρησε τον πρόεδρό της Κώστα Καραμανλή για “υποκρισία” όταν αναφέρεται στο ασφαλιστικό και στην οικονομική πολιτική, καταλογίζοντάς του παράλληλα “στείρα άρνηση και μηδενισμό”: “Η αντιπολίτευση αρνείται τη σημερινή πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε από τη δικιά μας πολιτική. Αρνείται την πραγματικότητα γιατί οι θέσεις της δεν έχουν θέση στην πραγματικότητα”.

 

Ενισχύοντας τις διαχωριστικές γραμμές με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι “με το ΠΑΣΟΚ το άλλο μισό της κοινωνίας βρήκε έκφραση και φωνή και η πολιτική δημοκρατία απέκτησε βάθος και εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη. Έργο του ΠΑΣΟΚ είναι το κοινωνικό κράτος και η ανατροπή των ανισοτήτων, η κατάργηση του αστυνομικού κράτους, η ουσιαστική θεσμοθέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

 

Υπεραμυνόμενος της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει πλεονασματικό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια η οικονομία χαρακτηρίζεται από σταθερότητα τιμών έχοντας πληθωρισμό της τάξης του 3%, για πρώτη φορά επί επτά συνεχή έτη έχουμε υψηλό και σταθερά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης”, ισχυριζόμενος ότι “η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια ισχυρή κοινωνία, περνά σε ένα νέο επίπεδο ιστορικής εξέλιξης, σε ένα στάδιο όπου καθιστά μη αναστρέψιμα όσα πέτυχε και απαντά με μια ισχυρή άρνηση στη συντήρηση, τη στασιμότητα, τον εύκολο λαϊκισμό και τα κοινωνικά προσωπεία της οπισθοδρόμησης”.

 

Χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του Κινήματος ως αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα , ο Κ. Σημίτης  αναφέρθηκε στο πρόσωπό του και τόνισε: “Πολλοί μου αναγνωρίζουν σημαντική συμβολή με την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Δεν μου αρκεί. Ολόκληρη η ζωή μου είναι ένας αγώνας για την καθιέρωση της δημοκρατίας και της προόδου στη χώρα, για να έλθει η αρχή μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης, μιας νέας εποχής. Ο αγώνας αυτός δεν τελείωσε με την ΟΝΕ, αλλά αντίθετα εντάθηκε από τότε”, προσθέτοντας ότι ο στόχος του είναι “η υλοποίηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής, για μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου, για μια ισχυρή κοινωνία που θα οδηγήσει την Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό το όραμα θα το κάνουμε πράξη εμείς, το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι Έλληνες μαζί. Καλώ σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *