07/06/2008 – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η SIEMENS και οι «106 τηλεφωνικές συσκευές για ένα γραφείο»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα από το σκάνδαλο της Siemens», έγραφε η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” της 7ης Ιουνίου 2008, μετά τη δημοσιοποίηση τιμολογίων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ για εμπορικές συναλλαγές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη SIEMENS, αλλά και τη χορηγία 15.000 ευρώ της εταιρείας προς τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ για τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ το 2003.

 

Η εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” της ίδιας ημέρας, υποστήριζε ότι «σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται Μαξίμου και ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις για τα τιμολόγια του Κυρ. Μητσοτάκη στη Siemens. Η μέχρι τώρα έρευνα, που εξελίσσεται σε θρίλερ με γαλάζιους πρωταγωνιστές, προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης σπεύδει να συμψηφίσει την υπόθεση Κυριάκου με εκείνη της χορηγίας στη νεολαία ΠΑΣΟΚ”.

 

«Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση τιμολογίων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ για εμπορικές συναλλαγές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη “Ζίμενς”. Εκεί που έπαιζε πολιτικό παιχνίδι δαιμονοποιώντας τη χορηγία 15.000 ευρώ που έκανε η εταιρεία στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ για διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ το 2003, χθες έκανε απόπειρα συμψηφισμού», έγραφε στις 7 Ιουνίου 2008 η “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, ενώ στην εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” γινόταν λόγος για «ομπρέλα προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη και ανησυχίες βουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα για τις εξελίξεις στην υπόθεση και την ονοματολογία που δημιουργούν οι διαρροές».

 

Στο ρεπορτάζ του Γιώργου Π. Τερζή στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, με τίτλο «106 τηλεφωνικές συσκευές για ένα γραφείο», διαβάζαμε:

 

«Πλήθος ερωτημάτων εγείρονται από την αποκάλυψη των αγορών, που πραγματοποίησε ο βουλευτής Β΄ Αθήνας της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο στενός συνεργάτης της υπουργού Εξωτερικών κ. Λεωνίδας Δραγουμάνος από την εταιρεία Siemens το καλοκαίρι του 2007.

 

Παρά τις δημόσιες εξηγήσεις του κ. Μητσοτάκη, και τη δέσμευσή του να καταθέσει κάθε σχετικό έγγραφο στη Δικαιοσύνη, η εξέταση των τιμολογίων που αποκαλύφθηκαν προκαλεί, αν μη τι άλλο συνειρμούς, που χρήζουν απαντήσεων.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να προμηθεύεται στις 22 Ιουνίου και να εγκαθιστά στις 24 και 27 Ιουνίου τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την εταιρεία Siemens Τηλεπικοινωνίες στο πολιτικό του γραφείο επί της οδού Χαλκοκονδύλη. Η συνολική αξία των τριών τιμολογίων υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, τον Ιούλιο του 2007, προμηθεύεται από την εταιρεία ANADELTA (Δημητρακόπουλος & ΣΙΑ) εκτυπωτές, τροφοδοτικά, fax και υλικά δικτύου αξίας 17.905 ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει, στην ανακοίνωσή του, ότι η εν λόγω εταιρεία λειτουργεί ως υπεργολάβος της Siemens.

 

Και οι δύο εταιρείες, ωστόσο, προχωρούν το Σεπτέμβριο, και γύρω από την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, στην ακύρωση των τιμολογίων και την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων προς τον βουλευτή. Σύμφωνα με τα παραστατικά της ANADELTA, στις 10 Σεπτεμβρίου παίρνει πίσω εξοπλισμό (τροφοδοτικά, fax κλπ) αξίας 16.339 ευρώ, εκδίδοντας το σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο στον κ. Μητσοτάκη. Λίγες ημέρες αργότερα και η Siemens Τηλεπικοινωνίες εκδίδει αντίστοιχα παραστατικά, «Πιστωτικό Αξιών» για το σύνολο του τιμολογημένου υλικού (χωρίς όμως να της επιστρέφονται τα υλικά), περιορίζοντας το υπόλοιπο του κ. Μητσοτάκη στα 40 ευρώ. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να έχουν εκδοθεί άλλα παραστατικά από τη Siemens, αλλά τα ερωτήματα για τις αιτίες αυτών των λογιστικών τακτοποιήσεων παραμένουν.

 

Στα αξιοσημείωτα του εξοπλισμού που αγόρασε ο πρώτος σε σειρά εκλογής βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Αθήνας είναι και το πλήθος των τηλεφωνικών συσκευών για το πολιτικό του γραφείο.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αγοράζει στις 22 Ιουλίου 41 «ειδικές» και 50 απλές τηλεφωνικές συσκευές και στις 27 Ιουλίου προσθέτει άλλες 15 τηλεφωνικές, δηλαδή 106 συνολικά συσκευές για το πολιτικό του γραφείο.

 

Την ίδια ακριβώς περίοδο, στις 25 Ιουλίου, τηλεφωνικό κέντρο από τη Siemens εμφανίζεται να αγοράζει και ο στενός συνεργάτης της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Λεωνίδας Δραγουμάνος. Στο τιμολόγιο πώλησης, ο «ιδιώτης» κ. Δραγουμάνος -που είναι επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.- αγοράζει 22 «ειδικές» τηλεφωνικές συσκευές και, μάλιστα, σε τιμή χαμηλότερη αυτής που αγόρασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το βράδυ της Πέμπτης, το επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννη επιβεβαίωνε ότι το τηλεφωνικό κέντρο με τις 22 τηλεφωνικές συσκευές εγκαταστάθηκε στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Εξωτερικών και όχι στο γραφείο του κ. Δραγουμάνου. Συνεπώς θα έπρεπε να τιμολογηθεί στην ίδια και όχι στον συνεργάτη της. Ο κ. Δραγουμάνος παραιτήθηκε από το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών επειδή «εκ παραδρομής» το τιμολόγιο έμεινε απλήρωτο ενώ μέχρι αργά χθες οι πληροφορίες επέμεναν πως επίκειται αποχώρησή του και από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

 

Συνυποψήφιοι του κ. Μητσοτάκη σχολίαζαν χθες πως το τηλεφωνικό κέντρο που οι ίδιοι εγκατέστησαν δεν υπερέβη σε κόστος τις 10.000 ευρώ με τον εξοπλισμό του. Προσέθεταν δε, όχι χωρίς ίχνος κακεντρέχειας, πως «αν οι συναλλαγές είναι καθόλα νόμιμες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι απορίας άξιον πώς τα εν λόγω τιμολόγια βρέθηκαν σε φακέλους στο «παραλογιστήριο» της Siemens και όχι στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *