09/06/2009 – Γ . Παπακωνσταντίνου: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στη μέση ελληνική οικογένεια και στα ασθενέστερα στρώματα»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

“Ο πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις εκλογές και δεν κατάλαβε ότι οι πολιτικές του έχουν καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες”, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών στη χώρα μας. 

Ερωτηθείς εάν πέρασε ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας των Ευρωεκλογών, όπως τον είχαν προσδιορίσει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος είπε ότι “είναι ξεκάθαρο και σε αυτό συμφωνούν όλα τα στελέχη πως καταδικάστηκε απολύτως η πολιτική της κυβέρνησης”.

 

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι “ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε αυτά που έπρεπε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, δηλαδή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα φορολογικά μέτρα”, ενώ, διατυπώνοντας τη θέση του κόμματός του τόνισε ότι “δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στην μέση ελληνική οικογένεια και στα ασθενέστερα στρώματα“.

 

Υποστηρίζοντας ότι είναι “ανέφικτος ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2010 και δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει, διότι θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση της ελληνικής οικονομίας“, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως “σε περίοδο μηδενικής ανάπτυξης δεν κάνεις τέτοιες προσαρμογές, γιατί έτσι επιβαρύνεις ακόμα περισσότερο την μέση ελληνική οικογένεια, το ελληνικό νοικοκυριό, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο“.

 

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “είναι εγκλωβισμένη σε συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις στην οικονομία και δέσμια συμφερόντων”, τόνισε πως “εμείς, απ’ την πλευρά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε μία αξιόπιστη και φερέγγυα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και στα ζητήματα της οικονομίας. Θα συνεχίσουμε να ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμά μας για την οικονομία, ένα πρόγραμμα ανάταξης, με μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την πράσινη ανάπτυξη, το οποίο θα δείξει τους νέους δρόμους ανάπτυξης που πρέπει να πάρει η ελληνική οικονομία”.

 

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στους πολιτικούς συντάκτες, έχει ως εξής:

 

«Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι. Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού, ούτε του κυβερνητικού εκπροσώπου, άρα είμαι αναγκασμένος να σχολιάσω τις επίσημες διαρροές που δόθηκαν στον Τύπο.

Διαβάζοντας αυτά τα οποία έχουν γραφεί για το Υπουργικό Συμβούλιο και για το τι δήλωσε εκεί ο πρωθυπουργός, είναι σαφές ότι δεν πήρε κανένα μήνυμα απ’ τις εκλογές. Δεν περιμέναμε να πάρει το μήνυμα βέβαια, γιατί είχαμε ακούσει τις τελευταίες δύο μέρες, ότι δεν αλλάζει η οικονομική πολιτική, ότι γενικώς «προχωρούν πιο γρήγορα» σε αυτά που ήδη έκαναν.

Σήμερα, νομίζω πως κατέστη απολύτως σαφές σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απολύτως κανένα μήνυμα. Ακούσαμε διάφορα, που έχουμε ξανακούσει, «ένταση των προσπαθειών, συμπεριφορές που παραβίασαν, αξίες» κλπ.. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς κάνει ο πρωθυπουργός για όλα αυτά.

Εάν υπάρχουν άνθρωποι που παραβίασαν τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν κάνει κάτι γι’ αυτό;

Εάν υπάρχει καθυστέρηση σε μια σειρά από πολιτικές, γιατί δεν κάνει κάτι γι’ αυτό;

Άρα, λοιπόν, είναι προφανές, ακούγοντας τον κ. Καραμανλή, ότι δεν κατάλαβε ότι οι πολιτικές του, οι πολιτικές της τελευταίας πενταετίας, έχουν καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες. Δεν κατάλαβε ότι η ημέρα μετά την Κυριακή, είναι διαφορετική από την ημέρα πριν την Κυριακή.

***

Χθες και σήμερα συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το EUROGROUP και το ECOFIN. Χθες το βράδυ, το EUROGROUP, σήμερα το ECOFIN. Και εδώ, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη έκπληξη να ακούσουμε από τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο αυτά που έπρεπε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομίας.

Με άλλα λόγια, ο κ. Αλμούνια μάς ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, αυτό το οποίο ζητούσαμε να μάθουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εν όψει των Ευρωεκλογών ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, να πει στους Έλληνες πολίτες τι ακριβώς μέτρα φορολογικού χαρακτήρα προτίθεται να πάρει.

Μέχρι τώρα, δεν είχαμε καμία απολύτως ανταπόκριση. Σήμερα, ο κ. Αλμούνια λέει πολύ καθαρά την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει παρόμοια φορολογικά μέτρα. Εμείς λέμε πολύ ξεκάθαρα το εξής: Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στη μέση ελληνική οικογένεια και στα ασθενέστερα στρώματα. Όπως συμβαίνει, δυστυχώς, συνήθως, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Λέμε, επίσης, ότι ο στόχος ο οποίος ετέθη, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% μέχρι το 2010, είναι ανέφικτος. Είναι ανέφικτος και δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει, γιατί αυτό θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Σε περίοδο μηδενικής ανάπτυξης, δεν κάνεις τέτοιες προσαρμογές, γιατί έτσι επιβαρύνεις την μέση ελληνική οικογένεια, το ελληνικό νοικοκυριό, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο.

***

Προχωρώ σε ένα συναφές ζήτημα. Σήμερα, έχουμε στατιστικές που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή. Μείον 12% ο δείκτης, σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Εξαγωγές μείον 20%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει ως αποκλειστικό της μέλημα τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν έχει απολύτως καμία αναπτυξιακή στόχευση.

Τι μέτρα ακριβώς παίρνει η κυβέρνηση, για να μπορέσει να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, για να μπορέσει να στηριχθεί η ζήτηση; Τι είδους μέτρα παίρνει η κυβέρνηση, για να γίνει αναδιάρθρωση στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να εξάγουν προϊόντα, τα οποία ζητούν οι διεθνείς αγορές; Απολύτως τίποτα.

***

Σήμερα, για τα θέματα της οικονομίας, υπήρξε μία συνάντηση του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της οικονομίας, σε σχέση και με τις τελευταίες εκλογές, στη σύνδεση που κάναμε ανάμεσα στα οικονομικά προβλήματα και, βεβαίως, στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, μια σύνδεση που τελικά φάνηκε και στο αποτέλεσμα.

Γιατί είναι σαφές ότι, η νίκη στις εκλογές είναι αποτέλεσμα και του προγραμματικού μας λόγου στην οικονομία, αλλά και της αντιπολιτευτικής μας τακτικής, τόσο σε θέματα οικονομίας, όσο και σε θέματα που αφορούν τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Απόδειξη είναι ότι, η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερη εκεί όπου υπάρχουν εισοδηματικά στρώματα, τα οποία συμπιέστηκαν ιδιαίτερα από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα. Είναι απολύτως σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη σε συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις στην οικονομία και δέσμια συμφερόντων.

Εμείς, απ’ την πλευρά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε μία αξιόπιστη και φερέγγυα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και στα ζητήματα της οικονομίας.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει το μήνυμα ότι καταδικάστηκε η οικονομική της διαχείριση. Εμείς, απ’ την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμά μας για την οικονομία, ένα πρόγραμμα ανάταξης, με μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και στήριξη των ασθενέστερων, αλλά και ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την πράσινη ανάπτυξη, το οποίο θα δείξει τους νέους δρόμους ανάπτυξης που πρέπει να πάρει η ελληνική οικονομία.

***

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπαρόζο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία. Να επαναλάβω την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ: Εμείς δεν θα στηρίξουμε την ανανέωση της θητείας του κ. Μπαρόζο. Δεν θα το κάνουμε, γιατί διαφωνούμε με αυτά τα οποία πρεσβεύει ο κ. Μπαρόζο και, αυτά τα οποία πρεσβεύει, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα στην οικονομική κρίση όπου βρίσκεται. Και βεβαίως, διότι η πρώτη θητεία του κ. Μπαρόζο, κάθε άλλο παρά επιτυχής μπορεί να θεωρηθεί.

Μαζί με άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, δεν θα στηρίξουμε αυτή την υποψηφιότητα.

***

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σε μία σημερινή είδηση, που έχει να κάνει με μία επιχείρηση κατά της εκμετάλλευσης της λαθρομετανάστευσης, σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Διαβάζουμε ότι συμμετέχει και η Ελλάδα σε αυτή την επιχείρηση, με συλλήψεις εμπόρων λαθρομεταναστών. Θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό από την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή την είδηση, για να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που αφορά τη λαθρομετανάστευση. Όπως ίσως να γνωρίζετε, την επόμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος, ο κ. Μπαρό, θα ανακοινώσει μία συμφωνία ανάμεσα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία και τη Μάλτα, συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με τη Λιβύη, για ένα πλαίσιο επαναπροώθησης λαθρομεταναστών.

Και το ερώτημα, το οποίο εμείς θέτουμε στην ελληνική κυβέρνηση είναι, πού βρίσκεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ζήτημα λαθρομετανάστευσης. Η Ελλάδα έχει σύνορα με την Τουρκία, απ’ τα οποία υπάρχει αθρόα εισροή λαθρομεταναστών.

Υπενθυμίζουμε ότι, επί ΠΑΣΟΚ, υπήρξε υπογραφή μίας συμφωνίας επαναπροώθησης με την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή σήμερα απ’ ότι φαίνεται δεν εφαρμόζεται. Και το ερώτημα είναι, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε αυτή η συμφωνία να εφαρμόζεται από την Τουρκία και να συνδεθεί με άλλες παρόμοιες συμφωνίες, που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί είμαστε απόντες σε ένα τεράστιο ζήτημα για τη χώρα μας, ένα ζήτημα το οποίο έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, την οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται.

***

Τέλος, ένα σχόλιο στη σημερινή «ανακοίνωση» από τον υπουργό Άμυνας, της μείωσης της θητείας. Υπάρχει βεβαίως η ανακοίνωση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, κυρίας Παπανδρέου, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας.

Εγώ δεν θα μπω στην ουσία. Θα εκφράσω απλώς την απορία μου. Από πότε κάνει κάποιος πολιτική, ανακοινώνοντας τέτοια ευαίσθητα πράγματα από μία πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση; Είναι αυτό υπεύθυνη πολιτική ενός υπουργού, σε ένα ευαίσθητο πόστο; Δεν είναι δε η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.

Αυτό δεν μπορεί, παρά να οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες στο συμπέρασμα, ότι γίνεται καθαρά για κομματική εκμετάλλευση. Δεν γίνεται επειδή έχει προηγηθεί μια σοβαρή μελέτη. Αναγγέλλει ότι σκοπεύει να εισηγηθεί τη μείωση της θητείας. Δεν είναι λειτουργία σοβαρού υπουργού αυτή.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

 

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δυο ερωτήσεις. Η μια είναι: γιατί εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν προτείνετε τον αντι-Μπαρόζο, ένα αίτημα που είναι σε πολλά χείλη, και αρκείστε απλώς να λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε τον κ. Μπαρόζο; Και το δεύτερο. Μάλλον απαντήστε αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει μια συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για υποψηφιότητα. Ξέρετε ότι υπάρχουν κάποια κόμματα που ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα, που δυστυχώς έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους στον κ. Μπαρόζο. Εμείς διαφωνούμε με αυτό.

Βεβαίως, οι συσχετισμοί πρέπει να σας πω ότι δεν ευνοούν αυτή τη στιγμή μια εναλλακτική υποψηφιότητα. Εμείς θα επιχειρήσουμε, σε συνεννόηση με τους άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, να δούμε εάν μπορεί να υπάρξει μια παρόμοια υποψηφιότητα.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και το επόμενο, θέλω να ρωτήσω το εξής. Κατά τη γνώμη σας, το είπατε και χθες, απλώς θα ήθελα να το επαναλάβετε αν μπορείτε γιατί δεν το κατάλαβα καλά. Επιβεβαιώθηκε ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας αυτών των εκλογών;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό που είναι σαφές είναι ότι καταδικάστηκε απολύτως η πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Θέλετε να το ονομάσουμε «δημοψήφισμα», θέλετε να το ονομάσουμε κάτι άλλο; Εγώ είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ερμηνεία θέλετε. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι καταδικάστηκε απολύτως η πολιτική της κυβέρνησης.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το ρωτώ αυτό γιατί ο κ. Βενιζέλος σε ραδιοφωνική εκπομπή σήμερα είπε ότι είναι σαφές ότι δεν πέρασε το δημοψηφισματικό χαρακτήρα με τέτοια αποχή. Με αποχή 50%, δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε ότι είναι πάγια αρχή μου να μην σχολιάζω δηλώσεις στελεχών, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι όλοι μας συμφωνούμε, ότι καταδικάστηκε η πολιτική αυτή της κυβέρνησης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε ότι δεν πήρε το μήνυμα η κυβέρνηση και με βάση τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Εάν ωστόσο ο πρωθυπουργός κάνει όλες αυτές τις αλλαγές που θέλουν και οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμάτε εσείς ότι μπορεί να καλυφθεί αυτή η διαφορά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για ποιες αλλαγές μιλάτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχω αντιληφθεί ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει ανακοινώσει. Το να πάρεις το μήνυμα, σημαίνει για παράδειγμα να αλλάξεις την οικονομική πολιτική. Σημαίνει να αλλάξεις τον τρόπο διακυβέρνησης του κράτους. Σημαίνει να σταματήσεις μια ιστορία ανομίας και ατιμωρησίας που υπάρχει.

Σημαίνει να σταματήσεις να επιχειρείς να χειραγωγείς τη Δικαιοσύνη. Σημαίνει να μην κλείνεις τη Βουλή για να παραγράφεις αδικήματα. Αυτές είναι κινήσεις που θα έδειχναν μια διαφορετική λογική. Φοβούμαι ότι αυτή τη διαφορετική λογική, από τη σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να τη δούμε.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε σε αντίστιξη προφανώς ότι επικροτήθηκε η πολιτική, επικροτήθηκαν οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνητικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας κλπ. Αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση ακριβώς με το ποσοστό της αποχής; Δηλαδή οι μισοί Έλληνες αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη συμμετοχή σας, την οικονομική πολιτική που ασκείται από όποιο κόμμα και απ’ αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό επίσης σας καταψήφισε ή πήγε στα μικρότερα κόμματα ή στη Νέα Δημοκρατία. Άρα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Μόσχοβα, στη Δημοκρατία, τα πολιτικά αποτελέσματα διαμορφώνονται απ’ αυτούς που συμμετέχουν στις εκλογές και η πορεία της κοινωνίας διαμορφώνεται απ’ αυτούς που ψηφίζουν. Είχαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής. Το συζητήσαμε και χθες αυτό. Δεν είναι βεβαίως ένας στους δύο, διότι δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος να πιστεύει ότι υπάρχουν 9,5 εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι είναι πραγματικά ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πολλών, γύρω στο 1,5 με 1,7 εκατομμύρια είναι είτε ομογενείς, είτε άνθρωποι διπλογραμμένοι και μη εκκαθαρισμένοι στα δημοτολόγια, άνθρωποι που έχουν αποβιώσει και ούτω καθεξής. Το πραγματικό ποσοστό αποχής είναι 36% περίπου, σύμφωνα με τους πιο έγκυρους αναλυτές. Είναι χαμηλό; Προφανώς όχι.

Αυτό το ποσοστό αποχής όμως έχει μια σειρά από διαφορετικές αιτίες πίσω του. Έχει απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, έχει ανθρώπους που θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, αλλά θεώρησαν ότι λόγω τριημέρου και Ευρωεκλογών και της μεγάλης δημοσκοπικής υπεροχής του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε πρόβλημα ως προς τη νίκη μας. Υπάρχουν άνθρωποι, που γενικώς θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα.

Άρα, λοιπόν, το να εκλαμβάνουμε την αποχή, είτε όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, ως ένα «ρεζερβουάρ» ψηφοφόρων της, είτε όπως υπαινίσσεστε εσείς, ως άτομα που δεν προσυπέγραψαν τη δική μας πρόταση, είναι νομίζω μια υπεραπλούστευση, η οποία αδικεί και αυτούς που ψήφισαν, και αυτούς που δεν ψήφισαν.

Εμείς, το έκανε ξεκάθαρο από την Κυριακή που μίλησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμαστε και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όπως και απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι και να ψήφισαν. Απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι σε αυτές τις εκλογές δεν μπόρεσαν, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν με τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, να επιλέξουν άλλο πολιτικό φορέα.

Απευθυνόμαστε σε όσους απείχαν, για όποιο λόγο κι αν απείχαν και θα επιχειρήσουμε, στο χρόνο που μένει μέχρι τις εθνικές εκλογές, να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους για την προσέλευση στις κάλπες και την ορθότητα της δικής μας πολιτικής πρότασης. Είναι τόσο απλό.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επ’ αυτού, επειδή χθες ένα κορυφαίο στέλεχός σας, ο κ. Πάγκαλος, διευκρινίζοντας ότι μιλά επί προσωπικού, είπε ότι αυτοί που δεν πήγαν τους καταδικάζω, αρνούμαι αυτούς τους γλείφουν, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφους κλπ, κι εγώ δεν θέλω να με ξαναψηφίσουν όσοι δεν προσήλθαν διότι δεν πλήρωσαν το τίμημα, το κόστος έστω να ψηφίσουν άκυρο. Η θέση σας ποια είναι σ’ αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλετε να με βάλετε σήμερα να σχολιάσω τις δηλώσεις όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε, ότι δεν το κάνω αυτό.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Βενιζέλος, δυο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει και το έχω πει πάρα πολύ καθαρά. Εμείς καταρχάς τιμούμε όλους όσοι ψήφισαν και εκπλήρωσαν το δημοκρατικό τους καθήκον. Είναι πολύ σημαντικό, σε μια Δημοκρατία, ο πολίτης να χρησιμοποιεί το δικαίωμα που του δίνει, γιατί αυτό κατακτήθηκε. Δεν είναι απλό. Άρα, λοιπόν, τιμούμε αυτούς που ψήφισαν, ό,τι και να ψήφισαν.

Από εκεί και πέρα, βλέπουμε και αναγνωρίζουμε και μια πραγματικότητα η οποία, επαναλαμβάνω, είναι πολυσύνθετη. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Πρέπει να απευθυνθούμε και σε αυτούς τους ανθρώπους και να αλλάξουμε την απόφαση μη συμμετοχής που έχουν πάρει, διότι είναι μια λάθος απόφαση. Μη συμμετοχή σε μια Δημοκρατία σημαίνει: δεν συνδιαμορφώνω τις εξελίξεις. Για να αλλάξεις τα πράγματα, συμμετέχεις. Το λέγαμε εδώ και καιρό αυτό, δεν είναι καινούργιο, και το λέμε και τώρα.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Χθες δηλώσατε άγνοια για τις δηλώσεις του κ. Πεταλωτή περί υποτιθέμενης κουμπαριάς Γιαννάκου και του φυγόδικου Καραβέλα. Έχετε κάτι νεώτερο; Ψάξατε το θέμα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχω κάτι περισσότερο. Δεν γνωρίζω κατά πόσον αληθεύει αυτό. Δεν έχω τρόπο να το επαληθεύσω και δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω στην πολιτική αντιπαράθεση.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Επίσης πώς κρίνετε το ντόμινο αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και μεταξύ Δικαιοσύνης και Καραβέλα και τις δηλώσεις του, τις υποτιθέμενες δηλώσεις του που είπε ότι έφυγε για να μη γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα δυο κόμματα τα οποία ήθελε το ένα το άλλο να επιτεθεί ας πούμε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας για το κατά πόσον η Δικαιοσύνη έχει λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο στη συγκεκριμένη περίπτωση, και χρησιμοποιώ πολύ ευγενικές εκφράσεις.

Έχουμε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη συγκεκριμένη περίπτωση. Και αυτές οι δηλώσεις του κ. Καραβέλα, όπως και η γενική αίσθηση που υπάρχει, δείχνουν ένα πράγμα και μόνον. Την ανάγκη να υπάρχουν καθαρές σχέσεις και καμία προσπάθεια χειραγώγησης από το πολιτικό σύστημα στη Δικαιοσύνη. Να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Εμείς αυτό ζητάμε, τίποτε άλλο, και κάθε Έλληνας πολίτης, να μπορεί να κριθεί, η αθωότητά του ή η ενοχή του, με βάση αυτά που έχουν γίνει. Και έτσι, να μην κάνουμε μια γενική πολιτική συζήτηση γύρω από το πώς ακριβώς διέφυγε ο κ. Καραβέλας και αν διέφυγε ή φυγαδεύτηκε για να κρύψει ή να μην κρύψει κάτι.

Όλοι θα θέλαμε, τουλάχιστον εμείς θα το θέλαμε αυτό, να υπάρχει μια Δικαιοσύνη, η οποία δουλεύει με μοναδικό κριτήριο την απόδοση του δικαίου και να μην επηρεάζεται από κανέναν.

Γ. ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την πορεία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη; Διότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς ήμασταν μάλλον η εξαίρεση, ανάμεσα στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν επέλεξε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση. Όπως είπα και χθες σε μια συναφή ερώτηση που μου έγινε, αυτός είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων. Το ένα έχει να κάνει με εθνικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι, για παράδειγμα, χάνουν με τον συντριπτικό αυτό τρόπο που χάνουν οι Βρετανοί Εργατικοί έχει να κάνει με τα 15 χρόνια στην εξουσία και, βεβαίως, με τα σκάνδαλα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Βρετανία.

Το γεγονός ότι οι Γάλλοι σοσιαλιστές χάνουν, έχει να κάνει με το εσωτερικό τους πρόβλημα. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, το SPD δεν πήγε καλά, έχει να κάνει με το ότι συνυπογράφει μια σειρά από πολιτικές σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Άρα, υπάρχει ένα ζήτημα, που είναι οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Και υπάρχει ένα δεύτερο, οριζόντιο ζήτημα, και εγώ σε αυτό θέλω να επιμείνω, και να διαφοροποιηθούμε και εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε άλλες πρακτικές. Και εδώ είναι ότι, όταν ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας δεν έχει ένα καθαρό στίγμα, που το διαφοροποιεί από τις δυνάμεις της συντήρησης, τότε αυτό το βρίσκει μπροστά του στις εκλογές.

Εμείς, αυτό το καθαρό στίγμα το έχουμε, και νομίζω πως αυτό φάνηκε και στις εκλογές της Κυριακής.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή είπατε ότι η αποχή είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, ένας από αυτούς είναι σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ο εφησυχασμός που εσείς θεωρείτε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Είναι μόνο αυτό και τι λέτε, εγώ θέλω να μου πείτε σε αυτούς τους ψηφοφόρους που το 2007 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, τους ευχαριστούμε που μας στήριξαν και πάλι σε συντριπτικό ποσοστό. Νομίζω, παρόμοια ποσοστά συσπείρωσης δεν έχουν δει πολλά πολιτικά κόμματα σε Ευρωεκλογές, αλλά εμείς λέμε καθαρά ότι δεν μας αρκούν αυτοί. Εμείς μιλάμε και απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ό,τι και να ψήφισαν.

Σε ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να συμπορευτούν μαζί μας, με τις αξίες μας, αυτές που εμείς πρεσβεύουμε και τις προτάσεις που καταθέτουμε στο τραπέζι, μπροστά στον Έλληνα πολίτη.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Στην αποτίμηση που κάνατε σήμερα, φαντάζομαι ότι την κάνατε στη συνεδρίαση που είχατε μέσα στον επιτελικό κύκλο, εάν μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το καλοκαίρι που έρχεται. Αν δηλαδή θα υποβάλετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αν θα εξειδικεύσετε τα μέτρα σας. Ποια είναι, σε αδρές γραμμές τα μέτρα που προτίθεστε να πάρετε το επόμενο διάστημα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, η αποτίμηση του πολιτικού αποτελέσματος θα γίνει από το αρμόδιο πολιτικό όργανο και αυτό δεν είναι άλλο από το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν μια συνεδρίαση αποτίμησης του αποτελέσματος. Ήταν μια συνεδρίαση ενός συγκεκριμένου οργάνου, του Επιτελικού Κύκλου Οικονομίας, και είχε να κάνει με τη συνεδρίαση του ECOFIN.

Από εκεί και πέρα, νομίζω πως αυτό το οποίο είναι σαφές, είναι ότι από τώρα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε την προγραμματική αντιπολίτευση που κάνουμε. Είναι να μιλάμε καθαρά στους πολίτες για τις λύσεις που προτείνουμε για τα προβλήματά τους.

Είναι να συνεχίσουμε να ξεδιπλώνουμε τον προγραμματικό μας λόγο, να τον κάνουμε πιο συγκεκριμένο και να τον φέρουμε πιο κοντά στον πολίτη. Δεν είναι τόσο θέμα εξειδίκευσης, όσο θέμα συζήτησης με τους πολίτες, ακριβώς για να γίνει απολύτως σαφές σε όλους τι σκοπεύουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα. Νομίζω πως είναι σαφές ότι οι πολίτες πλέον αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ ως εν δυνάμει κυβέρνηση, και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως εν δυνάμει πρωθυπουργό.

Άρα, λοιπόν, η ευθύνη μας για να προετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα και να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις είναι πολύ μεγάλη και αυτήν θα τιμήσουμε.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επ’ αυτής της απάντησης αν μου επιτρέπετε. Λέτε ότι δεν είναι σαφές αρκετά ή δεν είναι κτήμα των πολιτών. Εσείς ζητάτε εδώ και ένα χρόνο εκλογές. Δεν έπρεπε να έχει συμβεί αυτό; Σημαίνει ότι ήσασταν ανέτοιμοι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Φοβούμαι ότι δεν με ακούτε πάρα πολύ καθαρά, κ. Μόσχοβα. Η προγραμματική πρόταση κάθε κόμματος εξειδικεύεται συνέχεια, γίνεται όλο και περισσότερο κτήμα των πολιτών, όσο συζητά κανείς μαζί τους. Αν θέλετε, μπορώ να ξεκινήσω από τον περασμένο Σεπτέμβριο και να σας πω βήμα – βήμα όλα όσα έχουμε κάνει, ακριβώς για να χτίσουμε αυτή την προγραμματική μας πρόταση. Από τις συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, από τις μεγάλες ομιλίες του Προέδρου, από μικρότερες συναντήσεις, από εσωτερικές συναντήσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, από κοινωνική διαβούλευση με τους εταίρους, όλα αυτά γίνονται ακριβώς για να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας με τους Έλληνες πολίτες, για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα.

Αυτή η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ. Και θα σας πω ότι δεν θα τελειώσει ούτε στις επόμενες εκλογές. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να συνεχίζεται και όσο είσαι στην κυβέρνηση, γιατί αυτή είναι και η βασική μας διαφορά από τη Νέα Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μεγάλες τομές και μεγάλες αλλαγές, μαζί με τους πολίτες. Όχι με την κοινωνία απέναντι, αλλά μαζί με την κοινωνία.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Η υποτιθέμενη σήμερα διευκρίνιση Καραμανλή για μη συνεργασία με τον κ. Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ θεωρείτε ότι φέρνει πολύ κοντά ενδεχομένως εντός θέρους τις εθνικές εκλογές;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως οι εκλογές – και το έχω πει πολλές φορές – είναι πολύ πιθανόν να μην αργήσουν. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη συνεργασία ή μη του κ. Καραμανλή με τον κ. Καρατζαφέρη, όσο με τα αδιέξοδα της πολιτικής τα οποία ακολουθεί, με τη μεγάλη του δυσκολία να στηριχθεί στη Βουλή, στους δικούς του βουλευτές.

Το αν θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και στη Νέα Δημοκρατία, είναι κάτι που αφορά τους ιδίους, αφορά το να τα βρουν μεταξύ τους, για το κατά πόσο κάποιος είναι ή δεν είναι «άκρα». Έχει να κάνει με το κατά πόσο θα συμφωνήσουν στα εθνικά θέματα, κατά πόσο θα συμφωνήσουν στα θέματα της μετανάστευσης, κατά πόσο θα συμφωνήσουν σε μια σειρά από ζητήματα, για τα οποία υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ καθαρή θέση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Μια θέση, με την οποία τουλάχιστον μέχρι τώρα, η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι δεν συμφωνεί. Θα δούμε λοιπόν κατά πόσο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων ή όχι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *