20/06/2010 – Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Καταστροφική για την οικονομία μας η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Για μένα η έξοδος από το τούνελ έχει ήδη ξεκινήσει»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Για μένα η έξοδος από το τούνελ έχει ήδη ξεκινήσει, από τη στιγμή που έχουμε ορίσει τα προβλήματα, έχουμε ορίσει τις λύσεις και προχωράμε μαζί με μια κοινωνία, πιο ώριμη από ποτέ, να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ετών, να εφαρμόσουμε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα τριετίας, να διασώσουμε και να ανατάξουμε τη χώρα μας. Έχουμε πρώτες ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα από ότι υπολογίζαμε», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και στον δημοσιογράφο Χρ. Ράπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Στη συνέντευξή του ο κ. Παπακωνσταντίνου διατυπώνει ξεκάθαρα τη βούληση της κυβέρνησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να τιμωρηθούν αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του κράτους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, τονίζοντας παράλληλα ότι θα εφαρμοστεί κάθε νέο μέτρο για να σταματήσει αυτή η ασυδοσία, προκειμένου, όπως αναφέρει «επιτέλους το κράτος να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

 

«Η στάση πληρωμών και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ήταν μια επιλογή που αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε και την αποφύγαμε με τον μηχανισμό στήριξης. Θα ήταν μια καταστροφική για την οικονομία μας, που εξακολουθεί να έχει μεγάλες ανάγκες δανεισμού και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ισχυρίζεται ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως «από τους πολίτες δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά. Η κατηγορία “γνωρίζατε αλλά είπατε ψέματα στο λαό” πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που επέλεξαν να διασύρουν τη χώρα στέλνοντας ψεύτικα στοιχεία δύο μέρες πριν από την εκλογές στην Ε.Ε. και σε αυτούς που εξάντλησαν κάθε διαπραγματευτικό εργαλείο της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές αναιρώντας μονίμως τις δεσμεύσεις που αναλάμβαναν. Δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη διάσωση της χώρας και μέσα σε αυτές τις συνθήκες αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να λέμε την αλήθεια σε όλους και να αναλαμβάνουμε το κόστος και την ευθύνη των επιλογών μας».

 

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφούχαρακτηρίζει άκαιρη και αδικαιολόγητη την πρόσφατη πολλαπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής της στη δραχμή.

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει ως εξής:

 

 

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει ότι και αυτή η Κυβέρνηση δεν τολμάει να τα βάλει με τα “μεγάλα ψάρια” καταφεύγει σε εύκολα μέτρα μείωσης των μισθών και αυξήσεων των φόρων, ενώ δεν φαίνεται να πληρώνουν αυτοί που πλούτισαν όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί δεν προχωράτε πιο τολμηρά σε αυτό τον τομέα ώστε να ικανοποιηθεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τα “μεγάλα ψάρια” είναι ήδη στο στόχαστρο των ελεγκτών με δεκάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ύποπτου πλουτισμού. Αποδεικνύουμε σχεδόν καθημερινά με πράξεις τη βούληση μας να πιαστεί η φοροδιαφυγή και να τιμωρηθούν αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του κράτους όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Το ΣΔΟΕ έχει ενισχυθεί θεσμικά και κάνει έρευνες με βάση στοιχεία που σχεδόν δεν άγγιζαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως ακίνητα, κότερα, πισίνες, ανοίγονται και δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί, γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων και έλεγχοι σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που όλη η κοινωνία ξέρει ότι φοροδιαφεύγουν και το κράτος δεν τολμούσε να ασχοληθεί. Οι ποινές είναι πολύ πιο αυστηρές και είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε κάθε νέο μέτρο για να σταματήσει αυτή η ασυδοσία. Σύντομα θα δούμε καταστήματα να κλείνουν για λόγους φοροδιαφυγής. Και για τη μεγάλη φοροδιαφυγή μέσω off-shore και μέσω αδιαφανών ενδοομιλικών συναλλαγών υπάρχει ένα νέο πλαίσιο που κλείνει παράθυρα για τέτοιες πρακτικές. Πρέπει επιτέλους το κράτος να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα εμπιστευτεί ο κόσμος τις προθέσεις σας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όταν εξακολουθούν να υπάρχουν ελεγκτές που δέχονται χρηματισμό και εκβιάζουν επιχειρήσεις;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η πάταξη της διαφθοράς στο ίδιο το σύστημα των ελεγκτικών και φορολογικών μηχανισμών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Από την πλευρά των υπηρεσιών, γίνεται και το γνωρίζω μεγάλη προσπάθεια να περιθωριοποιηθούν αυτά τα φαινόμενα. Ήδη έχουμε κάνει πολλές μετακινήσεις διευθυντών και στελεχών, αλλά και ελέγχους πόθεν έσχες σε υπαλλήλους μας. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι ζητούν την αυστηρή τιμωρία όσον παραβαίνουν τα καθήκοντα τους και προσβάλλουν το κύρος των υπηρεσιών και εννοείται ότι ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου είμαστε και θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Από την άλλη μεριά, θεσπίστηκε μια γραμμή καταγγελιών – το 1517 – με την οποία έχουμε δεχτεί περί τις 6.000 καταγγελίες, στο πρώτο πεντάμηνο φέτος, όταν ήταν 4.000 όλο το 2009. Δώσαμε κίνητρα στους ίδιους τους φορολογούμενους να καταγγέλλουν και να βοηθούν στην πάταξη των φαινομένων διαφθοράς παρέχοντας εκπτώσεις έως και φορολογική ασυλία σε όσους βοηθήσουν στον εντοπισμό και στην τιμωρία αυτών των φαινομένων. Υπάρχει πρόοδος που θα ενισχυθεί με το επόμενο βήμα, που είναι η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα, να ελαχιστοποιηθεί η απευθείας επαφή φορολογούμενων και υπηρεσιών και υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στις σχέσεις των φορολογούμενων με το κράτος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μας διαβεβαιώνετε-σε κάθε τόνο- ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης, με βάσει τις ενδείξεις που έχετε, είναι σε καλό δρόμο. Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν με μεγάλη υπευθυνότητα την πρωτοφανή αυτή την κρίση θα ήθελαν να ξέρουν πότε θα αρχίσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Θα διακινδυνεύατε κάποια πρόβλεψη;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για μένα η έξοδος από το τούνελ έχει ήδη ξεκινήσει, από τη στιγμή που έχουμε ορίσει τα προβλήματα, έχουμε ορίσει τις λύσεις και προχωράμε μαζί με μια κοινωνία, πιο ώριμη από ποτέ, να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ετών, να εφαρμόσουμε ένα πολύ απαιτητικό – για όλους – πρόγραμμα τριετίας, να διασώσουμε και να ανατάξουμε τη χώρα μας. Δεν θα κάνω πρόβλεψη, όχι γιατί βλέπω το φως μακριά, αλλά γιατί θέλω να δω ακόμη καλύτερα και περισσότερα αποτελέσματα από τη δουλειά μας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, εσείς και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης επιμένετε ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Επειδή η οικονομία δεν είναι μια ακριβώς εφαρμοσμένη επιστήμη, όπως παραδείγματος χάριν τα μαθηματικά θα ήθελα να ρωτήσω πού βασίζετε την αισιοδοξία αυτή;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαι φύσει αισιόδοξος, όμως αυτή τη στιγμή έχω και πολλούς αντικειμενικούς λόγους να πιστεύω στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε πάρει δύσκολα μέτρα και αποφάσεις που σίγουρα θα θέλαμε να αποφύγουμε, κάνουμε όμως και μια δουλειά που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Έχουμε πρώτες ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα από ότι υπολογίζαμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι συμφωνούμε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι η βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση. Όμως η Κυβέρνηση για την ώρα δεν φαίνεται να έχει διατυπώσει ένα σχέδιο δράσεων που θα φέρει μελλοντικά την ανάπτυξη. Ένα σχέδιο δράσεων που με βάσει τα πλεονεκτήματα της χώρας θα δείχνει το που θα πρέπει να πάει η Ελλάδα τα επόμενα 101-5 χρόνια.

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ ακόμη και ως αντιπολίτευση έβαλε πρώτο στην πολιτική ατζέντα το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της χώρας μας σε τομείς όπως οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες, ο τουρισμός, η βιολογικές καλλιέργειες, το περιβάλλον και διατύπωσε τις προτεραιότητες σε ένα πλαίσιο προγράμματος. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη καταθέσει και θεσμοθετήσει δράσεις με βάση αυτές τις κατευθύνσεις. Οι οικονομικές δυσκολίες κυριάρχησαν στις συζητήσεις των τελευταίων μηνών, όμως μετά από μια εξαετή περίοδο απόλυτης αδράνειας στον τομέα της ανάπτυξης, το κράτος έχει ήδη ξαναμπεί στο παιχνίδι του σχεδιασμού και της προώθησης της ανάπτυξης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας πούμε όλες οι μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται κρίσιμες για να ανακάμψει μελλοντικά η οικονομία καθυστερούν ή παίρνονται ημίμετρα. Τα κλειστά επαγγέλματα μισοανοίγουν, οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, είτε είναι άτολμες, ούτε βλέπουμε να διατυπώνεται ένα ρεαλιστικό και πειστικό σχέδιο προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όλα αυτά που περιγράφετε είναι ήδη στην ατζέντα των διαρθρωτικών αλλαγών με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους για την υλοποίησή τους. Οι διεργασίες για το άνοιγμα των επαγγελμάτων έχουν ξεκινήσει, με πρώτο αυτό των φορτηγών. Το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι αρκετά ευρύ και τολμηρό και θα υλοποιηθεί όπως πρέπει: με σχεδιασμό και με την καλύτερη δυνατή επιλογή που διασφαλίζει και τα συμφέροντα του κράτους και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό. Για νέες επενδύσεις εκδηλώνεται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ξένους και Έλληνες επενδυτές. Μέρος αυτών είναι και η νομοθεσία για την ταχεία διεκπεραίωση μεγάλων επενδύσεων που ετοιμάζεται – στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως, μην ξεχνάμε και την αφετηρία μας. Όσο προχωράμε στα μέτρα και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών πολιτικών, η Ελλάδα θα κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούω συστηματικά μια κριτική από ανθρώπους της αγοράς-που δεν είναι και εχθρικοί απέναντι στην Κυβέρνηση σας, ότι δεν μπαίνετε καν στο κόπο να ακούσετε τις απόψεις τους, πριν πάρετε τις αποφάσεις σας. Ένας τραπεζίτης έλεγε πρόσφατα, ότι το κράτος ήταν εντελώς απόν από το Συνέδριο της Βιέννης και ότι οι ιδιώτες πάλευαν μόνοι τους να πείσουν τους ξένους ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε.

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Κυβέρνηση αυτή έχει δεχτεί περισσότερη κριτική για την αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας να συζητάμε με την κοινωνία και να ανοίγουμε το διάλογο με τους φορείς. Παρά τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, δώσαμε πάντα χρόνο για διαβουλεύσεις και για αξιοποίηση θέσεων και προτάσεων από όπου και αν προέρχονται. Ειδικά για το Συνέδριο της Βιέννης που αναφέρεστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε μια πάρα πολύ σημαντική ομιλία, που προκάλεσε θερμές εκδηλώσεις υποστήριξης της προσπάθειας της Ελλάδας από πολλούς σημαντικούς τραπεζίτες του κόσμου.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα προβληματισμός για την άνοδο του πληθωρισμού που έφτασε τον 5,3%. Το Υπουργείο Οικονομίας (πρώην Ανάπτυξης) αποδίδει την άνοδο του πληθωρισμού στην αύξηση του ΦΠΑ, των καυσίμων και των έμμεσων φόρων. Το οικονομικών την αποδίδει στο ότι δεν γίνεται επαρκής έλεγχος στις τιμές. Που είναι η αλήθεια;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τον πληθωρισμό μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας. Όλοι συμφωνούμε ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται και στην έκτακτη επίπτωση της αύξησης των έμμεσων φόρων, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς, που χαρακτηρίζεται σε πολλά της τμήματα από έλλειψη ανταγωνισμού και κερδοσκοπικά φαινόμενα. Όσο προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που υλοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τον έλεγχο των τιμών, μέρος της αύξησης των φόρων θα απορροφηθεί και οι τιμές θα συγκρατηθούν ή και θα μειώνονται.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε. και το Ταμείο κρύβει κάποια παράδοξα. Πολλοί προβληματίζονται ας πούμε τι θα γίνει αν συνεχιστεί η άνοδος των Ισπανικών και των Πορτογαλικών spreads και οι δύο αυτές χώρες θα είναι υποχρεωμένες να δανείζουν την Ελλάδα φθηνότερα από ότι δανείζονται οι ίδιες.

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όλα τα ενδεχόμενα καλύπτονται από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει τα κράτη μεταξύ τους, ακριβώς για να μην τεθεί σε κίνδυνο ούτε ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας ούτε η βιωσιμότητα των οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί υποψιάζονται, είναι μάλλον σίγουροι, ότι η τελευταία υποβάθμισης της Moody’s εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κερδοσκοπικό σχέδιο εναντίον του ευρώ. Έχετε τέτοιες ενδείξεις εσείς;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό που οι περισσότεροι διαπιστώνουν είναι ότι η πολλαπλή υποβάθμιση από την Moody’s ήταν άκαιρη και αδικαιολόγητη, παρόλο που αυτός ο οίκος αξιολόγησης είχε διατηρήσει πιο υψηλά την αξιολόγηση της Ελλάδας σε σχέση με τους άλλους τρείς. Δεν θα ήθελα να εντάξω την κίνηση αυτή σε μια στρατηγική επίθεσης ενάντια στο ευρώ, όμως είναι γνωστή η θέση μας και η θέση πολλών χωρών της Ε.Ε. ότι ο χώρος των οίκων αξιολόγησης έχει αδυναμίες και χρειάζεται παρεμβάσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης που θα ευνοούσαν την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή προχωράμε από κοινού σε δράσεις, για να θωρακιστεί το κοινό νόμισμα και να ενισχυθεί το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, η προοπτική εξόδου δεν εξετάζεται για καμία χώρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν ωστόσο και στο κόμμα σας κάποιες απόψεις, μειοψηφικές βεβαίως που θεωρούν ότι η επιστροφή στην δραχμή δεν θα ήταν και τόσο καταστροφική σαν προοπτική.

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή για τη χώρα. Τελεία και παύλα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα για να θωρακιστεί μελλοντικά από το φάσμα της χρεοκοπίας, θα πρέπει-όπως το έκαναν οι Γερμανοί και ετοιμάζονται να το κάνουν και άλλες χώρες, να ενσωματώσει στο σύνταγμα της την απαγόρευση να υπερβαίνει το έλλειμμα το 3% επί του ΑΕΠ.

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι ποσοτικοί δημοσιονομικοί κανόνες δεν είναι βέβαιο ότι διευκολύνουν την οικονομία όταν γίνονται συνταγματικές επιταγές. Θυμίζω ότι εν μέσω κρίσης και η Γερμανία αντιμετώπισε πρόβλημα στις επιλογές της εξαιτίας αυτού του αυστηρού πλαισίου. Από την άλλη μεριά, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες που να βάζουν όρια στις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός να αποκλίνει από τις αρχικές του δεσμεύσεις και προβλέψεις. Τέτοιους κανόνες σκοπεύουμε να εισάγουμε με το νέο νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης που θα καταθέσουμε στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Για παράδειγμα, με κανόνες που μειώνουν τις δαπάνες όταν υστερούν τα έσοδα, ώστε να μην ξεφεύγει το έλλειμμα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με δεδομένη την πρόοδο του σχεδίου σταθεροποίησης όπως λέτε, θεωρείτε ότι η πιθανότητα να αναγκαστείτε να επαναδιαπραγματευτείτε το χρέος απομακρύνεται οριστικά; Και όταν λέω επαναδιαπραγμάτευση εννοώ το hear cut.

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η στάση πληρωμών και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ήταν μια επιλογή που αγωνιστήκαμε να αποφύγουμε και την αποφύγαμε με τον μηχανισμό στήριξης. Θα ήταν μια καταστροφική για την οικονομία μας, που εξακολουθεί να έχει μεγάλες ανάγκες δανεισμού και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Όσο εφαρμόζεται με συνέπεια το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας θα αυξάνεται.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να μην δοθεί η δόση του Δεκεμβρίου όπως λέγεται;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχει περίπτωση να διακοπεί η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό, όσο είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας. Το πρόγραμμα του 2010 προχωράει πολύ καλά και σε πολλές σημαντικές δράσεις είμαστε μπροστά από τους στόχους που είχαμε θέσει. Όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση: μετανιώσατε που δεν είπατε την αλήθεια προεκλογικά στον Ελληνικό λαό; Μήπως αν το είχατε κάνει ίσως είχαμε αποφύγει όλη αυτήν την περιπέτεια;

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από τους πολίτες δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά. Η κατηγορία “γνωρίζατε αλλά είπατε ψέματα στο λαό “πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που επέλεξαν να διασύρουν τη χώρα στέλνοντας ψεύτικα στοιχεία δύο μέρες πριν από την εκλογές στην Ε.Ε. και σε αυτούς που εξάντλησαν κάθε διαπραγματευτικό εργαλείο της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές αναιρώντας μονίμως τις δεσμεύσεις που αναλάμβαναν. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη διάσωση της χώρας και για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες το πρόγραμμα τομών και αλλαγών με το οποίο έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες. Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να λέμε την αλήθεια σε όλους και να αναλαμβάνουμε το κόστος και την ευθύνη των επιλογών μας. Αυτό για το οποίο πρέπει να κριθούμε και να απολογηθούμε αν αποτύχουμε είναι για αυτό που θα αφήσουμε πίσω μας όχι για αυτό που παραλάβαμε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *