26/08/2007 – 62 οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα – Β. Πολύδωρας: «Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

 

Στους 62 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές που καταστρέφουν περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, για τρίτη συνεχή μέρα. Από το πρωί εκδηλώθηκαν δεκάδες νέες πυρκαγιές, με πιο σοβαρή αυτή στο Σοφικό Κορινθίας, όπου καιγόταν ένα από τα ελάχιστα παρθένα πευκοδάση της χώρας. Οι φωτιές έφτασαν μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, απειλώντας το μουσείο και τα άλλα κτίσματα, τα οποία σώθηκαν την τελευταία στιγμή, κάτι που –δυστυχώς- δεν συνέβη και με τον Κρόνιο Λόφο, που βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης, στη Φθιώτιδα σημειώθηκε μπαράζ πυρκαγιών, κυρίως σε δύσβατες περιοχές.

 

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρέθηκε νωρίς το πρωί στο συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, για τη διάταξη των εναέριων μέσων καθώς επίσης και για την υποδοχή των ξένων δυνάμεων πυρόσβεσης που κλήθηκαν για να συνδράμουν. Ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να εξάρει τις έως τώρα προσπάθειες των ανδρών του Σώματος και να εκφράσει συμπαράσταση στο υπεράνθρωπο έργο τους.

 

Tο βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για τις πυρκαγιές, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για την σημερινή μέρα και τα μέτωπα. Σώθηκε με αυτοθυσία των Πυροσβεστών η Ολυμπία, δηλαδή παλαιό Μουσείο, νέο Μουσείο, Ακαδημία. Ο Πευκώνας ήταν πυκνός. Ένα σύστημα κατάβρεξης των λόφων έπεσε από την ένταση και της θερμότητας και της πυρκαγιάς που πλησίαζε. Με μάχες και με αυτοθυσία των Πυροσβεστών, σχεδόν σε μορφή ’’οδομαχιών’’ στον προαύλιο χώρο της Ολυμπίας, καταφέραμε να σώσουμε αυτά τα ευαίσθητα και σημαντικά σημεία του χώρου.

 

Η εκτίμηση της καταστάσεως, έτσι όπως έρχεται, είναι ότι και πάλι το μικροκλίμα που διαμορφώνεται από τους διαδοχικούς στροβιλισμούς στο πευκοδάσος που περικυκλώνει την Αρχαία Ολυμπία – γιατί ήλθε η φλόγα και το κύμα φωτιάς από την περιοχή του Πύργου προς τα κάτω – και η φωτιά της Ζαχάρως επεξετάθη προς την κατεύθυνση της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Τώρα μας απασχολεί πάρα πολύ η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς που αποτελεί ένα ενιαίο μέτωπο, από την Ζαχάρω μέχρι την Ανδρίτσαινα, με μία δυνητική απειλή για το Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα. Θέλω να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας με σοβαρότερες ακόμη πιο συντονισμένες συνεργασίες με τον Στρατό, για να κρατήσουμε αυτό το μέτωπο.

 

Την περίπτωση του πευκοδάσους στον Μίστρο της Κεντρικής Εύβοιας την γνωρίζετε, γιατί μας εδηλώθη στις 16.08. Στείλαμε εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, αλλά η προθυμία και η εξοικείωση με το δάσος μιας ομάδος πολιτών από τον Μίστρο τους οδήγησε σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν στην κατάσβεση και είχαμε τέσσερις (4) νεκρούς και δύο (2) τραυματίες. Δύο από τους νεκρούς είναι κατά τις πληροφορίες μας, εποχικοί πυροσβέστες.

 

Η εικόνα της υπόλοιπης χώρας μπορούμε να πούμε ότι είναι τώρα, με την υγρασία που θα μας παράσχει η νύχτα – για τον Ταΰγετο, για τον Πάρνωνα, για τον Μεσσηνιακό Κάμπο, για το δρόμο της Αγίας Θεοδώρας προς Μεγαλόπολη – είναι νύχτα δράσης για τα πεζοπόρα τμήματα.

 

Το πρωί θα διατάξουμε τις δυνάμεις των εναερίων μέσων, για να μπορέσουμε να αμυνθούμε, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, στα παλαιά και στα καινούργια μέτωπα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία γραμμή αποτελεσματικότητας στα περισσότερα από τα μέτωπα της Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

 

Δημοσιογράφος: Κορυφαίο Κυβερνητικό στέλεχος μας έλεγε πριν από δύο λεπτά ότι δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή. Την υιοθετείτε;

 

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Απολύτως. Έχουμε ευρήματα. Έχουμε τις συλλήψεις, έχουμε και προσαγωγές. Έχουμε έντονες κατηγορηματικές δηλαδή καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες θα αποτελέσουν προανακριτικό υλικό. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής. Η διασπορά των συμβάντων, δηλαδή των πυρκαγιών ο χρόνος ακόμη και οι νυχτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις τρεις και στις τέσσερις τη νύχτα και σε απίθανα μέρη, όπου η προσπέλαση σ΄ αυτά δεν είναι ούτε από κάποιο τυχαίο διαβάτη, ή αυτοκινητιστή, μας οδηγούν στο συμπέρασμα όχι να διατυπώνουμε ερωτήματα, αλλά να κοιτάξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την ασύμμετρη απειλή».

 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, δηλώνοντας τα εξής: «Σας απευθύνομαι με ιδιαίτερη συγκίνηση μετά από μία μεγάλη και επώδυνη πορεία στα καμένα της Πελοποννήσου. Μεγάλη και επώδυνη πορεία, όχι λόγω της σωματικής κούρασης αλλά λόγω της ψυχικής κούρασης. Διότι είδα και έζησα τον φόβο στα πρόσωπα των συνανθρώπων μου, την ανασφάλεια των συμπολιτών μου, την αγανάκτηση, την οργή, την απόγνωση. Είδα τον πόνο.

 

Αισθάνονται, ακόμα και αυτήν την ώρα που μιλώ, αβοήθητοι, αισθάνονται ανήμποροι. Και στα πρόσωπά τους είδα ένα μεγάλο “γιατί”.

 

Γιατί οι πυρκαγιές; Γιατί να χαθούν ανθρώπινες ζωές; Γιατί οι καταστροφές των περιουσιών τους; Γιατί να χαθούν τα όμορφα δάση μας;

 

Σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι, το κράτος έδειξε έλλειψη συντονισμού, ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα και εγκληματική αμέλεια. Αμέλεια στην χρηματοδότηση της πρόληψης. Αμέλεια στην πρόσληψη πυροσβεστών. Αμέλεια στην εκπαίδευσή τους. Η αιτία; Η βάναυση κομματικοποίηση και πελατειακή αντίληψη, η κομματικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και πυρόσβεσης. Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η κυβέρνηση καλλιέργησε τις προσδοκίες σε άνομα συμφέροντα και καταπατητές. Καλλιέργησε τις προσδοκίες τους, με την προσπάθεια της να αλλάξει το άρθρο 24 του Συντάγματος, που προστατεύει τα δάση μας. να νομιμοποιήσει αυθαίρετα με τροπολογίες, να παραδώσει τα παράλια μας και τα νησιά μας στην υπερεκμετάλλευση.

 

Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε την εθνική συνεννόηση και συνεργασία, την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε από κοινού την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ελλάδας. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία όλων μας, να δεσμευτούμε με μέτρα και με πολιτικές, που θα αποκλείσουν άνομα συμφέροντα και θα αποκαταστήσουν πλήρως τους πληγέντες.

 

Η πιο ανησυχητική αλήθεια όμως, είναι η στάση της κυβέρνησης, που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, παριστάνει το θύμα και με υπονοούμενα μιλά για συνομωσίες και οργανωμένα σχέδια, όπως συνηθίζει όταν προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.

 

Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που μετέτρεψε την Ελλάδα σε ανοχύρωτη πολιτεία.

 

Επιτέλους ας μιλήσει συγκεκριμένα. Ας πράξει ότι έχει καθήκον να πράξει η κάθε κυβέρνηση.

 

Αυτήν την ύστατη στιγμή, ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορεί κανένας να αισθάνεται ήσυχος, δεν μπορεί να αισθανθεί σιγουριά και ασφάλεια ο Έλληνας πολίτης».

 

Τέλος, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «η ύπαρξη, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, οργανωμένου σχεδίου που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δεν κρύβει τις κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες για τους εμπρησμούς, ούτε επιτρέπει στην κυβέρνηση να μιλάει για “ασύμμετρες απειλές”, με σκοπό να τρομοκρατήσει το λαό», ενώ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με δήλωσή του, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε δημόσια διεθνή έκκληση για βοήθεια, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «αυτή τη στιγμή που χάνονται ανθρώπινες ζωές δεν είναι ώρα ούτε για ερμηνείες συνομωσίας, ούτε για αντιπολιτευτικές κορώνες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *