Άδ. Γεωργιάδης: «Εγώ δεν είμαι Πολάκης. Εγώ θα σε κλείσω φυλακή»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

06/03/2017

 

 

Έντονη κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του κ. Γεωργιάδη «σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περί ”πειραγμένων” τιμών ορισμένων φαρμάκων την εποχή πριν τον Ιανουάριο του 2015».

Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Πολάκης επέμεινε στις καταγγελίες ότι επί ημερών του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας έγιναν διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέροντας μάλιστα και τέσσερα ονόματα από τη λίστα των 23 ατόμων που φέρονται, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να προσλήφθηκαν , από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου: «Αν ακούει κανένας, αυτό είναι έγκλημα. Τους διορίσατε εκεί, τους κρύψατε».

«Ούτε η υπογραφή μου υπάρχει ούτε επιστολόχαρτό μου υπάρχει, ούτε απολύτως τίποτα. Μόνο δικές σας φαντασιώσεις. Και κοιτάξτε με καλά γιατί εγώ δεν είμαι Πολάκης. Όταν με το καλό θα φύγετε…Θέλω να με κοιτάζεις καλά…Εγώ θα σε κλείσω φυλακή. Ο Άδωνις Γεωργιάδης», σημείωσε, αντιδρώντας, ο κ. Γεωργιάδης, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν απαντάει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του έκανε για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

«Είπαμε πολλά ψέμματα, να πούμε μιαν αλήθεια, φορτώσαμε έναν ποντικό εννιά κιλά ροβίθια», ήταν η απάντηση του κ. Πολάκη, ο οποίος, υποστήριξε πως «κουβεντιάζουμε για το 1/4 του χρέους της χώρας. Στα 85 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το μαύρο χρήμα στην Υγεία, μόνο από το 1996 μέχρι το 2010. Μέχρι το 2010 υπάρχει μαύρη τρύπα για τον τρόπο που γινόταν η τιμολόγηση των φαρμάκων () Έβγαζαν τον μέσο όρο μεταξύ ακριβών τιμών. Έχουμε στοιχεία που ψάχνουμε. Βρήκαμε τι κάνατε κι εσείς λίγες μέρες πριν φύγετε. Υπάρχει αύξηση τιμών φαρμάκων την περίοδο των περικοπών. Κάνατε ένα κουτσούρεμα αλλά προφυλάξατε αρκετές εταιρείες (…) Και το πιο χοντρό, στην απόφαση που υπογράψατε λίγο πριν φύγετε, στην οποία δεν υπάρχει η έννοια της χονδρικής τιμής. Την καταργήσατε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι «ξετινάξατε τις τιμές με αυτήν την απόφαση. Κάνατε εσωτερική αναδιανομή υπέρ των μεγάλων εταιρειών. Το βασικό σας έγκλημα – και των Λοβέρδου, Βορίδη, Σαλμά – ήταν το ότι ποτέ δεν διαπραγματευτήκατε».

 

Το πλήρες κείμενο των τοποθετήσεων στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη,  και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, έχει ως εξής:

 

«ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Προχωρούμε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 536/24-2-2017 επίκαιρης ερώτησης πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνος – Αδώνιδος Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις «δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας περί “πειραγμένων” τιμών ορισμένων φαρμάκων την εποχή πριν τον Ιανουάριο του 2015». Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολλάκης.

Κύριε Γεωργιάδη, έχετε δύο λεπτά για να αναπτύξετε την ερώτησή σας στην πρωτολογία σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε δώσει σειρά συνεντεύξεων, είχαμε και εδώ στη Βουλή μια έντονη συζήτηση. Δεν νομίζω ότι είναι καλό για το πολιτικό μας σύστημα να μένουν σκιές.

Κατ’ αρχάς να πω ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας. Είμαι βέβαιος πως σας βάζει ο κ. Τσίπρας. Την πολιτική του κ. Τσίπρα εφαρμόζετε και απλώς αυτά που είπε μισά ο κ. Τσίπρας στο Βήμα της Βουλής και με τα οποία κανείς δεν ασχολήθηκε –περίεργο για Πρωθυπουργό-, εσείς αναλαμβάνετε να τα κάνετε με έναν δικό σας ιδιαίτερο τρόπο.

Με κατηγορήσατε για δύο πράγματα:

Πρώτον, για μία λίστα είκοσι τριών διορισμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που υπέγραψα εγώ. Στην εκπομπή του κ. Αιμίλιου Λιάτσου στην οποία είχατε τη χαρά -εντελώς συμπτωματικά φαντάζομαι και καθόλου σε προσυνεννόηση!- να παρέμβετε και μετά να κλείσετε το τηλέφωνο, δεσμευτήκατε ότι αυτήν τη λίστα θα την καταθέσετε σήμερα στη Βουλή. Περιμένω να την πάρω. Φαντάζομαι ότι αυτή η λίστα, όπως ρωτάει γραπτώς και ο Βουλευτής της Πλειοψηφίας ο κ. Νικολόπουλος!, θα έχει το επιστολόχαρτό μου, θα έχει την υπογραφή μου, θα έχει με κάποιον τρόπο τη διασύνδεση των όποιων ονομάτων έχετε ή νομίζετε ότι έχετε με το δικό μου πρόσωπο. Και βεβαίως θα μάθουμε επιτέλους και αυτοί οι είκοσι τρεις εάν είναι διορισμένοι ως μόνιμοι υπάλληλοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αν είναι διορισμένοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, τι είναι εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι είκοσι τρεις.

Άρα πρώτον καταθέτετε τη λίστα, το χαρτί που έχετε και μετά εγώ θα το σχολιάσω εφόσον λάβω γνώση του χαρτιού αυτού.

Πάμε τώρα στα φάρμακα.

Προσπεράσατε το γεγονός –και θα καταθέσω για τα Πρακτικά του Σώματος, κύριε Πρόεδρε, σχετικό διάγραμμα- ότι επί των ημερών μας –και βάζω μέσα και τους προκατόχους μου τους οποίους αναφέρατε-, στα χρόνια των Υπουργών τους οποίους κατηγορεί ο κ. Πολάκης ότι υπήρξε σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη, αθροιστικά τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014, δηλαδή επί των Υπουργών –με τη σειρά- Λοβέρδου, Σαλμά, Γεωργιάδη, Βορίδη η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 60,8%.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Μισό λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε.

Εμείς που κατηγορούμαστε για πάρτι στα φάρμακα, μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 60,8%. Καταθέτω αυτό το χαρτί, όπου καταγράφεται πόσο μειώσατε εσείς τη φαρμακευτική δαπάνη τα δύο χρόνια που είσαστε στην εξουσία. Επίσημο χαρτί δεν έχω βρει γι’ αυτό.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Με κατηγορήσατε όμως και για ένα φάρμακο το «Lucentis». Είπατε στην εκπομπή που προανέφερα, ότι με δική μου υπουργική απόφαση επηρεάστηκε η τιμή του «Lucentis». Μάλιστα είπατε ότι «έπρεπε να πωλείται 500 ευρώ και εξαιτίας του Γεωργιάδη επωλείτο 750 ευρώ». Είπατε επί λέξει –φαντάζομαι την εκπομπή την έχετε δει πολλοί από εσάς, αλλά αν δεν την έχετε δει, θα την ανεβάσω μετά στο YouTube– ότι τα 250 ευρώ διαφορά ήταν ένα «δωράκι» 10 εκατομμυρίων στην εταιρεία. Καταθέτω από τον «Γαληνό» τον επίσημο κατάλογο των φαρμάκων.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Όταν εγώ ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας, το φάρμακο είχε 939 ευρώ. Όταν εγώ έφυγα, είχε 839 ευρώ, κατέβηκε δηλαδή η τιμή του στον ένα χρόνο της υπουργίας μου 100 ευρώ. Σήμερα πωλείται 745 ευρώ. Σε δύο χρόνια, δηλαδή, διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει κατέβει άλλα 100 ευρώ, δηλαδή ακριβώς ο μισός ρυθμός μείωσης απ’ ό,τι επί των δικών μου ημερών.

Μου κάνει εντύπωση, κύριε Υπουργέ, το εξής –και το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά: Αφού με δική μου υπουργική απόφαση πειράχτηκε η τιμή του «Lucentis» και έπρεπε να κάνει 500 ευρώ, όπως είπατε στην εκπομπή, εσείς δύο χρόνια Κυβέρνηση, γιατί το αφήσατε στα 750 ευρώ και συνεχίζετε να κάνετε δωράκια στη φαρμακευτική εταιρεία «NOVARTIS»; Αφού πράγματι εγώ πείραξα την τιμή κι εσείς το βρήκατε, γιατί δεν αλλάξατε την τιμή, κύριε Υπουργέ, σε δύο χρόνια υπουργίας ΣΥΡΙΖΑ;

Τέλος -για να μην καταχρώμαι τον χρόνο- αναφέρατε σε αυτή την εκπομπή –δυστυχώς το παραδεχθήκατε και σ’ αυτό θα αναφερθώ εκτενώς στη συνέχεια- ότι αν και ο νόμος ορίζει –καταθέτω σχετικό ΦΕΚ της δικής μου υπουργικής αποφάσεως εδώ και το δικό σας, της δικής σας κυβερνήσεως- ότι πρέπει υποχρεωτικά το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει δύο δελτία τιμών τον χρόνο, όπου το κάθε δελτίο τιμών έχει υποχρεωτικά ανατιμολόγηση προς τα κάτω παρά μόνο τις περιπτώσεις των διορθώσεων προηγουμένων λαθών και το κάθε δελτίο τιμών έχει 7% έως 10% αθροιστικά μείωση δαπάνης, είπατε ότι το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξέχασε να εφαρμόσει τον νόμο και να εκδώσει το δελτίο τιμών.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα ΦΕΚ, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Μάλιστα, στην εκπομπή αναφέρατε «είχαμε το μυαλό μας στη διαπραγμάτευση». Όμως, επειδή εσείς, κύριε Υπουργέ, είχατε το μυαλό σας στη διαπραγμάτευση, έπρεπε οι φαρμακοβιομηχανίες να κερδίσουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από τη διαφορά των τιμών των φαρμάκων που εσείς ξεχάσατε να εκδώσετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε, κύριε Γεωργιάδη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Άρα, πρώτον, να καταθέσετε τη λίστα με τη δική μου υπογραφή με τα είκοσι τρία ονόματα για να δούμε ποιοι είναι, όπως έχετε υποσχεθεί.

Δεύτερον, να μου απαντήσετε γιατί δεν έχετε πάει την τιμή του «Lucentis» στην τιμή των 500 ευρώ, όπως είπατε στην τηλεόραση ότι θα έπρεπε να είναι, και το πουλάτε εσείς σήμερα 745 ευρώ;

Τρίτον, να ενημερώσετε το Σώμα για ποιον λόγο κάνατε δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Γεωργιάδη.

Θα απαντήσει για τρία λεπτά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα χρειαστώ λίγο περισσότερο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Γεωργιάδη, όταν σας ακούω να μιλάτε, μου έρχεται στο μυαλό ένα σκωπτικό δίστιχο που έχουμε στην Κρήτη, που λέει: «Είπαμε πολλά ψέματα, να πούμε μιαν αλήθεια, φορτώσαμε έναν ποντικό εννιά κιλά ροβύθια».

Ξεκινάω, γιατί εγώ, όπως ξέρετε, είμαι πάντα πολύ συγκεκριμένος. Ήρθε στα χέρια μου πριν από αρκετό καιρό και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία δεόντως ένας κατάλογος που προφανώς δεν έχει την υπογραφή σας, γιατί είναι κατάλογος ρουσφετιών και στον οποίο δίπλα σε είκοσι τρία ονόματα, που όλων η πρόσληψη έχει γίνει το διάστημα που εσείς ήσασταν Υπουργός στο ΚΕΕΛΠΝΟ -με διάθεση πάρα πολλών στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων- υπάρχει το όνομα του κ. Θεοδωράτου, το ξέρετε …

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δώστε τα στη Βουλή.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα το δώσω σε εσάς, κύριε Γεωργιάδη, γιατί στη Βουλή επίσημα, επειδή είναι στοιχείο της δικογραφίας, το ξέρετε καλά ότι δεν μπορεί να κατατεθεί. Θα τα δώσω σε εσάς, στα χέρια σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ωραία.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μην γελάτε, καθίστε ψύχραιμος και καθίστε καλά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πάρα πολύ καλά.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αυτά, λοιπόν, τα είκοσι τρία ονόματα έχουν δίπλα το όνομα του κ. Θεοδωράτου. Τον ξέρετε. Νομίζω ότι ήταν στενός συνεργάτης σας, διευθυντής και του γραφείου σας ένα φεγγάρι κ.λπ..

Ως συστήσας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει το όνομα το δικό σας, «Άδωνις» και το όνομα της συζύγου σας σε ένα από αυτά τα ονόματα. Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, θα αναφέρω μόνο τρία-τέσσερα ονόματα από αυτά εδώ, θα τα πω δημόσια γιατί έχουν βγει και δημόσια και είναι τα εξής:

Η κ. Δεμέντη Ιωάννα, διορίστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 18-9-2013 έως 31-5-2014. Αυτή η κυρία –αν ψάξει κανείς στο Internet, θα τα δει όλα- ήταν άμισθη συνεργάτης του Γραφείου Τύπου σας. Υπάρχουν μάλιστα και μερικά σκωπτικά δημοσιεύματα, γιατί πρόκειται για μία πολύ ευειδή κυρία, η οποία είχε σπουδές αερόμπικ κ.λπ., Βιβλιοθηκονομίας και ήταν υπεύθυνη στο Γραφείο Τύπου σας και βρίσκεται διορισμένη στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Από πότε μέχρι πότε;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Από 18-9-2013 έως 31-5-2014. Έχετε μία έκφραση απορίας στο πρόσωπό σας.

Όλες οι συμβάσεις που θα αναφέρω λήγουν 31-5-2014, μερικές μέρες πριν φύγετε από το Υπουργείο. Φαίνεται, λοιπόν, σε αυτόν τον κατάλογο ότι αυτή η κυρία διατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άρα, εσείς την είχατε συνεργάτη στο Γραφείο Τύπου, την λέγατε άμισθη, γιατί προφανώς είχατε περάσει το όριο των συμβούλων, που ήταν πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχουμε εμείς σήμερα, και σας την διέθεσαν και της κόψατε το μηνιάτικο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)

Δεύτερον, είναι και δύο άλλα ονόματα, ένας Θεοδωράτος Ιωάννης, μάλλον συγγενής του άλλου κ. Θεοδωράτου και η σύζυγός του, μια κ. Ιωαννίδου, η οποία και αυτή διορίζεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που μάλλον και αυτή είναι συνεργάτης σας. Μάλιστα, παίρνουν και κάνουν παρεμβάσεις στην κοινότητα. Τώρα τι παρεμβάσεις στην κοινότητα είναι αυτές, δεν ξέρω. Και αυτοί διορίζονται από 1-11-2013 ως 31-5-2014 και από 15-7-2013 ως 31-5-2014.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ)

Προσέξτε τώρα ένα πιο κραγμένο, που δεν είναι στους είκοσι τρεις. Είναι εικοστός τέταρτος. Έχετε έναν συνεργάτη, ονόματι Βασίλειο Μπεσκένη. Τον ξέρετε; Ήταν ο υπεύθυνος –και φαίνεται στη «Διαύγεια» αυτό- του Γραφείου Τύπου σας στο Υπουργείο, τον οποίο είχατε εκεί με μισθό.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στις 30-6-2014 ο κ. Μπεσκένης αναλαμβάνει και υπογράφει σύμβαση στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δηλαδή, εσείς φύγατε 7, 8 ή 10 Ιουλίου -νομίζω, κάπου εκεί- και στις 30-6-2014 ο κ. Μπεσκένης, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν συνεργάτης σας και έμμισθος στο Γραφείο Τύπου σας στο Υπουργείο, αναλαμβάνει και υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και τι κάνει ο κ. Μπεσκένης, ο οποίος είναι και ΔΕ απ’ ό,τι κατάλαβα; Λέει ότι προσλαμβάνεται, για να απασχοληθεί ως συνεργάτης στο τμήμα παρεμβάσεων στην κοινότητα, από 1-7-2014 ως 31-12-2014. Δηλαδή ο συνεργάτης σας…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν ήμουν τότε Υπουργός…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αυτό λέω, ότι μόλις τελειώσατε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να συντομεύετε. Έχετε και τη δευτερολογία.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, ακούστε, θα ζητούσα μια επιείκεια, διότι εγώ, όταν λέω κάποια πράγματα, είμαι πολύ συγκροτημένος και ψαγμένος.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δώστε του χρόνο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και μπορεί να σηκώνουμε φασαρία, κουνώντας τα δάκτυλα, βρίζοντας κ.λπ. και βοηθούντων και των ΜΜΕ, αλλά εδώ μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία.

Αυτός ο κύριος, λοιπόν, μόλις τελειώνετε εσείς και φεύγετε από το Υπουργείο, προφανώς ανακαλύπτει τα κρυφά του ταλέντα, ας πούμε, σε σχέση με την επιδημιολογική επιτήρηση των πασχόντων από τον ιό του AIDS, από άλλα προγράμματα κ.λπ. και αναλαμβάνει έξι μήνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου σας.

Αντίστοιχη ιστορία συμβαίνει –λέω τα τρία ονόματα δημόσια, διότι υπάρχουν και άλλα ονόματα εδώ…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πείτε κι άλλα. Όλα πείτε τα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ηρεμία, ηρεμία. Καταλαβαίνω τη θέση σας, αλλά ηρεμία. Έχουμε κι άλλα πράγματα.

Εδώ υπάρχει και μια άλλη κυρία –θα το πω και αυτό- η κ. Μακατράβα Παρασκευή, η οποία είναι αδελφή μιας κυρίας, που και αυτή διορίζεται από 15-7-2013 ως 31-05-2014, η οποία είναι μάλλον αδελφή μιας κυρίας, με την οποία έχετε μαζί μια εταιρεία, την οποία δηλώνετε στο «πόθεν έσχες» σας, έχω την αίσθηση. Είναι η «Ελληνική Παιδεία»; Καλά τη λέω;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Ελληνική Αγωγή».

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Η «Ελληνική Αγωγή», συγγνώμη.

Η «Ελληνική Αγωγή», λοιπόν, είναι μια εταιρεία την οποία δηλώνετε και έχετε το 70%. Αυτή η εταιρεία, όμως, βλέπω ότι έχει το 49% μιας εταιρείας που λέγεται «ΑΛΣ Α.Ε. εκδρομές, εκδόσεις, συνέδρια», η οποία είναι ανώνυμη. Εσείς, λοιπόν, έχετε την «Ελληνική Αγωγή» με 70%, η οποία έχει την εταιρεία «ΑΛΣ Α.Ε.», την οποία είχατε συστήσει από το 2001, μαζί με τον κ. Κισσανδράκη -έναν καναλάρχη- και την οποία δεν δηλώνετε στο «πόθεν έσχες» σας τα τελευταία χρόνια, ενώ φαίνεται από το 2014, από τον τελευταίο ισολογισμό, που έχει δημοσιευθεί, ότι η «Ελληνική Αγωγή», της οποίας έχετε το 70%, έχει το 49% της Α.Ε., που λέγεται «ΑΛΣ».

Η «ΑΛΣ» -πιάστε λίγο το κεφάλι σας!- ανήκει στον κ. Κισσανδράκη, ο οποίος είναι μέτοχος στην «ΗΡΑΚΛΗΣ MEDIA» και στις «ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. BLUE SKY», που «όλως τυχαίως», το 2014 πήραν από τη διαφημιστική πίτα του ΚΕΕΛΠΝΟ γύρω στα 100.000 ευρώ, ενώ εσείς ήσασταν Υπουργός. Προφανώς, προέβαλε κάποια διαφημιστικά μηνύματα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το θεωρείτε ηθικό -δεν ξέρω αν είναι νόμιμο- εσείς να είστε Υπουργός, ιδιοκτήτης μιας ΕΠΕ, η οποία έχει σχεδόν το πλειοψηφικό πακέτο μιας εταιρείας, που την έχετε φτιάξει εσείς, μαζί με έναν συνεταίρο, που ο συνεταίρος έχει κανάλι και να παίρνει εκατό χιλιάρικα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρονιά που είστε Υπουργός; Δεν ξέρω κατά πόσον είναι ηθικό αυτό το πράγμα.

Πάμε λίγο παρακάτω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, πόσο παρακάτω; Σας παρακαλώ. Φτάσατε ήδη τα οκτώμισι λεπτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, αφήστε τον.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σας παρακαλώ, κύριε Γεωργιάδη. Δεν είναι προσωπική σας υπόθεση. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δίνουμε την απαραίτητη ανοχή από το Προεδρείο, τη ζήτησε και ο Υπουργός. Περιμένουν και άλλοι συνάδελφοι να υποστηρίξουν τις ερωτήσεις τους.

Σας παρακαλώ! Έχετε και τον χρόνο της δευτερολογίας σας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα απαντήσω για τα φάρμακα στη δευτερολογία. Θα πω μια κουβέντα μόνο.

Κοιτάξτε τι ήρθε σήμερα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιτέλους γι’ αυτά τα είκοσι τρία ονόματα. Επειδή, λοιπόν, είναι προφανές ότι αυτά τα άτομα διορίστηκαν την περίοδο που ήσασταν εκεί -έφυγαν όλα την ίδια μέρα- μάλλον τους περισσότερους από αυτούς τους χρησιμοποιήσατε ως συνεργάτες και επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν εκτός δημοσίου λογιστικού, κάνατε ό,τι θέλατε.

Εγώ ούτε προσωπικά έχω με κανέναν από τους ανθρώπους ούτε προσωπικά έχουμε εμείς οι δύο, αλλά τέλος πάντων, όταν βλέπουμε μια παρανομία, εμείς είπαμε ότι αυτά θα τα ανακαλύψουμε. Τα δώσαμε στον εισαγγελέα και περιμένουμε να το ψάξει. Διότι τώρα -αν με ακούει κανείς εισαγγελέας- επιτέλους το έχει τόσον καιρό στα χέρια του και δεν βλέπω να γίνεται τίποτα. Και έρχεται σήμερα ένα χαρτί, το οποίο λέει το εξής γι’ αυτά τα είκοσι τρία ονόματα, με τις υπογραφές της υπεύθυνης του Τμήματος Διοικητικού και της υπεύθυνης του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα. Προσέξτε τι λέει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στα Πρακτικά να τα καταθέσετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μη μου λες εμένα τι να καταθέσω. Τα λέω δημόσια. Εκεί είναι το θέμα, αν τα καταθέσω; Άκουσε λίγο. Λέει:

«Όσον αφορά αυτόν τον κατάλογο, αυτά τα ονόματα, το Τμήμα Διοικητικού Συντονισμού και τα τηρούμενα σε αυτό στοιχεία, σας ενημερώνουμε ότι τα αναφερόμενα στο επισυναπτόμενο έγγραφο ονόματα δεν είχαν σχέση υπαλληλικής ιδιότητας με τον φορέα ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, ως τεκμαίρεται από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού». Δεν είχαν. Γι’ αυτό λέω αν μας ακούει κανείς εισαγγελέας.

«Δεύτερον, όσον αφορά το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης από τα τηρούμενα στο Γραφείο Μισθοδοσίας προκύπτει έμμισθη σχέση των εν λόγω ατόμων, αλλά λόγω κατάσχεσης του αρχείου δεν μπορούμε να τα δούμε». Δηλαδή, κάψατε τις συμβάσεις, τα σβήσατε, τους διορίσατε εκεί. Εδώ φαίνεται ότι έχουν έμμισθη σχέση. Αν ακούει κανένας, αυτό είναι έγκλημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Το καταλαβαίνετε; Τους διορίσατε εκεί, τους κρύψατε, γιατί ήταν προφανώς συνεργάτες και επειδή αυτά…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Διαβάστε τι λέει το χαρτί ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Γεωργιάδη, θα έχετε τον χρόνο στη δευτερολογία σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, να το διαβάσετε. Διαβάστε το χαρτί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, δεύτερη έκκληση από το Προεδρείο να ολοκληρώσετε την πρωτολογία σας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Καταλαβαίνω την κατάστασή σας.

Όσον αφορά στο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης, από τα τηρούμενα στοιχεία στο Γραφείο Μισθοδοσίας προκύπτει έμμισθη σχέση, αλλά λόγω της συνολικής δέσμευσης των φυσικών αρχείων, που έχει κατασχέσει ο εισαγγελέας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές είδος της.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η πρώτη παράγραφος τι λέει!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μα, αυτό λέω. Αυτό το έγκλημα. Αυτό είναι από τον εισαγγελέα, ότι φαίνεται να πληρώνονται, χωρίς να φαίνεται η σύμβαση. Είναι έγκλημα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, τρίτη και τελευταία προειδοποίηση. Θα σας διακόψω, κύριε Υπουργέ. Θα κλείσω το μικρόφωνο. Σας παρακαλώ, έχετε φτάσει τα δώδεκα λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε. Το δεύτερο ημίχρονο θα είναι πιο σκληρό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Με συγχωρείτε, κύριε Γεωργιάδη, αλλά πριν σας δώσω τον λόγο, θα ήθελα να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν ξέρω τι προθέσεις έχετε για το «δεύτερο ημίχρονο», αλλά σας ενημερώνω ότι θα τηρηθεί το τρίλεπτο που έχετε, άντε να δώσω και ένα λεπτό επιπλέον ανοχή. Σας ενημερώνω από τώρα ότι θα διακόψω την ομιλία σας.

Κύριε Γεωργιάδη, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχω εδώ ένα χαρτί που μου ήλθε…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Παρακαλώ πολύ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Παρακαλώ ησυχία, κύριοι συνάδελφοι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κρατήστε το χρόνο μου, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, ησυχάστε. Ηρεμήστε. Έχει τον λόγο ο κ. Γεωργιάδης. Σας παρακαλώ!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχω ένα χαρτί χειρόγραφο, το οποίο ήρθε σφραγισμένο στο γραφείο μου –δεν μπορώ να σας το δώσω, γιατί είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα- και έχει είκοσι τρία ονόματα. Δίπλα γράφει ποιοι τους διόρισαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Γράφει «Νίκος Παππάς», «Ανδρέας Ξανθός», «Παναγιώτης Κουρουμπλής», «Ξανθός», «Κουρουμπλής», «Κουρουμπλής», «Παππάς», «Ξανθός». Εσάς δεν σας έχει. Όμως, δεν μπορώ να σας το δώσω, γιατί είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και, ξέρετε, δεν έχει την υπογραφή του κ. Παππά, του κ. Ξανθού ή του κ. Κουρουμπλή. Όμως, εγώ σας λέω ότι είναι πρόσωπα, που έχουν διοριστεί από τον κ. Ξανθό, από τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Παππά.

Όση αξία έχει αυτό το χαρτί, τόση αξία έχει και το χαρτί, το οποίο αναφέρατε. Για δύο μόνο θα αναφερθώ, διότι είναι κρίμα να έχετε γίνει Υπουργός, να προΐστασθε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και να μην καταλαβαίνετε τι γράφει ένα χαρτί. Το χαρτί που διαβάσατε, αν κατάλαβα καλά, λέει ότι αυτά τα είκοσι τρία ονόματα δεν έχουν σχέση ούτε ΙΔΑΧ, δηλαδή αορίστου χρόνου ούτε είχαν σχέση ΙΔΟΧ, δηλαδή ορισμένου χρόνου. Κοινώς, δεν διορίστηκαν ποτέ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η δεύτερη παράβαση του διοικητικού τμήματος αφορά, προφανώς –αυτό που θα έπρεπε να ξέρετε, το μεγάλο σκάνδαλο- τις ιδιωτικές χορηγίες, που έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα έπρεπε να ξέρετε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δράσεις, που προσφέρουν ιδιωτικές εταιρείες, που πληρώνουν ιδιωτικές εταιρείες και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση ούτε ΙΔΑΧ ούτε ΙΔΟΧ με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άρα, μιλάτε προφανώς για ανθρώπους, που εγώ δεν ξέρω ποιοι είναι –θα αναφερθώ και στα ονόματα που είπατε, δεν θα το αποφύγω καθόλου- τα οποία όμως δεν είναι κανένα σκάνδαλο, αλλά σήμερα, αν ρωτήσω εγώ ως Βουλευτής πόσοι έχουν έμμισθη σχέση εργασίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ και πόσοι είναι ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, θα είναι διαφορετικά τα νούμερα, γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιεί και υπαλλήλους, που πληρώνονται από ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτό είναι που σας γράφει το περίφημο έγγραφο που, αν και Υπουργός, δεν το έχετε καταλάβει ακόμα.

Ως προς το «πόθεν έσχες» μου, είστε Υπουργός και δεν έχετε καταλάβει τα βασικά. Όταν δηλώνω μία εταιρεία, την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ε.Π.Ε.» και αυτή η εταιρεία είναι μέτοχος σε μία άλλη εταιρεία, εγώ δεν δηλώνω τη δεύτερη εταιρεία, αλλά την πρώτη εταιρεία. Δηλώνοντας την πρώτη εταιρεία, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώτης εταιρείας ακολουθούν το «πόθεν έσχες» μου.

Κύριε Υπουργέ, αν δεν το έχετε αυτό, μετά από δύο φορές Υπουργός, πώς υπογράφετε έστω και μία υπουργική απόφαση; Είστε στα όρια του αγράμματου, αν το καταλαβαίνετε αυτό. Συγγνώμη για τη φράση.

Τρίτον, δεν βρίσκετε την εταιρεία «ΑΛΣ Α.Ε.», γιατί την έχω πουλήσει εδώ και χρόνια στον κ. Κισσανδράκη. Δεν είναι πια ιδιοκτησία ούτε της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Π.Ε.», εδώ και πολλά χρόνια. Άρα, ένας επιπλέον λόγος είναι ότι, όταν ήμουν Υπουργός, δεν ήταν δική μου. Έχω φύγει από τη διαχείριση αυτών των εταιρειών με ΦΕΚ, από την πρώτη ημέρα που έγινα Βουλευτής.

Θα αναφερθώ τώρα στα ονόματα που είπατε, για να μη φανεί ότι τα αποφεύγω. Τι είπατε; Είπατε για την κ. Δεμεντή. Η κ. Δεμεντή έμεινε στο Υπουργείο Υγείας για πολλούς μήνες μετά από τη δική μου φυγή από το Υπουργείο. Μάλιστα, εργαζόταν στο Υπουργείο Υγείας και τις πρώτες ημέρες της δικής σας Κυβερνήσεως. Δεν καταλαβαίνω γιατί αλλάζετε τις ημερομηνίες. Δεν έχω δει καμμία σύμβασή της και δεν μπορώ να πω περαιτέρω. Όμως, ξέρω ότι πριν από ένα μήνα περίπου, συμμετείχα σε μία ημερίδα που διοργάνωσε η κ. Δεμεντή. Ξέρετε ποιος ήταν επίσημος προσκεκλημένος της; Ήταν ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας. Δεν ξέρω γιατί έχετε τέτοιο μένος με τη συγκεκριμένη κυρία. Κάποιο ψυχολογικό θέμα έχετε. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω περαιτέρω. Με μένα, περαιτέρω σχέση δεν έχει.

Πάμε τώρα στα άλλα ονόματα που είπατε. Για να μπορούμε να κρίνουμε στα σοβαρά αυτά που είπατε, θα έπρεπε, τουλάχιστον για τα ονόματα που αποφασίσατε να αποκαλύψετε, κύριε Υπουργέ, να έχετε καταθέσει στη Βουλή τις συμβάσεις τους. Αφού είπατε ότι για λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν λέτε τα άλλα ονόματα, τουλάχιστον για τα τρία ονόματα που αποφασίσατε να αποκαλύψετε κατά τη δική σας κρίση, περιμένω να δω τις συμβάσεις που έχουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τι λεφτά έπαιρναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όλα τα υπόλοιπα είναι, σα να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα.

Το σημαντικότερο, βεβαίως, είναι κάτι άλλο.

Αγαπητέ κύριε Ξυδάκη, αναφέρεστε σε έναν δημοσιογράφο, συγκεκριμένα τον κ. Μπεσκένη, της τηλεοράσεως του «ΣΚΑΪ», με τέτοια δριμύτητα, λες και το ΚΕΕΛΠΝΟ, πριν από τη δική μου υπουργία και μετά τη δική μου υπουργία, δεν έκανε διαρκώς συμβάσεις με δημοσιογράφους και έκανε μόνο λόγω του Άδωνη Γεωργιάδη!

Όσον αφορά δε, τα χρήματα στο «BLUE SKY» –γιατί αναφερόσασταν στον τηλεοπτικό σταθμό «BLUE SKY»- πρώτα από όλα, να του τα εξοφλήσετε του ανθρώπου, γιατί δεν τα έχετε πληρώσει.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Άλλα είναι αυτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι το πρώτο και το κυριότερο. Τα τιμολόγια, τα οποία αναφέρετε ήταν απλήρωτα. Έχει πληρώσει και το ΦΠΑ. Με παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο και μου λέει: «Κάνε μια ερώτηση στη Βουλή, δεν έχω πληρωθεί». Άρα, δεν έχει πληρωθεί.

Αναφέρατε τα λεφτά ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει έναν τηλεοπτικό σταθμό, στον οποίο δίνετε και εσείς διαφημίσεις. Κάθε μέρα είναι οι συνάδελφοί σας στην εκπομπή του κ. Άκη Παυλόπουλου και βλέπουν τις διαφημίσεις να παίζουν. Δεν τον έχετε πληρώσει και εγκαλείτε εμένα ότι έδειξα μια ευνοϊκή μεταχείριση. Ε, πάει πάρα πολύ, κύριε Πολάκη!

Να πάτε, λοιπόν, στον κύριο του «BLUE SKY», να του πληρώσετε αυτά που του χρωστάτε. Να συνεχίσετε να δίνετε διαφημίσεις σε αυτόν και σε όποιον άλλον θέλετε και σύμφωνα με τον νόμο. Ουδεμία παρανομία και ουδεμία εύνοια δεν υπήρξε επί των ημερών μου. Το κανάλι είναι πραγματικό. Οι εκπομπές είναι πραγματικές. Και τον κ. Ξυδάκη νομίζω ότι τον βλέπουμε στο «BLUE SKY», αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Όμως, σίγουρα βλέπουμε πάρα πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε τώρα στο μεγάλο κομμάτι. Γιατί εδώ, όπως καταλάβατε, στο «πόθεν έσχες» δεν έχετε ιδέα, συμβάσεις δεν φέρατε, το χαρτί που θα καταθέτατε στα Πρακτικά, δεν το καταθέσατε, παρ’όλο που είπατε στην εκπομπή του κ. Λιάπη ότι θα το καταθέσετε. Φαντάζομαι ότι από εδώ και μπρος δεν θα το ξαναπείτε, γιατί -θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό και να γραφτεί στα Πρακτικά- μέχρι σήμερα περίμενα και αυτή την ημέρα, για να δω μήπως καταθέσετε το χαρτί να δούμε πώς συνδέονται αυτά τα ονόματα μαζί μου.

Όπως καταλάβαν, οι κύριοι συνάδελφοι -μια και ρώτησε ο κ. Νικολόπουλος- ούτε η υπογραφή μου υπάρχει ούτε επιστολόχαρτό μου υπάρχει ούτε διασύνδεση με εμένα υπάρχει ούτε απολύτως τίποτα, παρά μόνο δικές σας φαντασιώσεις.

Από σήμερα, αφού δεν καταθέσατε και σήμερα το χαρτί και αφού μας είπατε καθαρά ότι μιλάτε για ένα χειρόγραφο χαρτί, χωρίς σφραγίδες και υπογραφές, που ποιος ξέρει ποιος μπορεί να το έχει φτιάξει και επειδή έχω και εγώ ένα ανάλογο με τον κ. Παππά και τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Ξανθό –άρα, έχουμε ο καθένας μας από ένα χαρτί- έρχομαι, λοιπόν, να σας πω παρακαλώ πολύ, αφού έχετε πάει στη δικαιοσύνη, να αφήσετε τη δικαιοσύνη να κρίνει. Εάν συνεχίσετε να δίνετε συνεντεύξεις και να λασπώνετε την τιμή και την υπόληψή μου, η επόμενή μου κίνηση θα είναι να σας κάνω αγωγή πλέον, αφού δεν μπορώ να σας κάνω μήνυση, και να σας ζητήσω αποζημίωση.

Όμως, εσείς, που είστε ο διαπρύσιος κήρυκας όλων αυτών, κύριε Πολάκη, για πείτε μου τώρα –και κοιτάξτε με καλά, γιατί εγώ δεν είμαι Πολάκης-όταν με το καλό θα φύγετε –θέλω να με κοιτάς καλά- εγώ θα σε κλείσω φυλακή, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και άκου τώρα γιατί.

Στις 19-9-2016 υπάρχει –εγώ δίνω χαρτιά στα Πρακτικά, δεν είμαι σαν και εσένα- εισαγγελική παραγγελία ,που ζητά ο εισαγγελέας από το ΚΕΕΛΠΝΟ να δοθούν τα στοιχεία της παρεμβάσεως Πολάκη στους διορισμούς των ΜΕΘ.

Στις 9 Φεβρουαρίου η διευθύντρια διοικητικού προσωπικού στέλνει στον κ. Ρόζενμπεργκ -και τα ζητάει και ο κ. Πανοτόπουλος- αυτά τα χαρτιά, τα οποία θα δίνανε στην ελληνική δικαιοσύνη. Τον ξέρετε τον κ. Πανοτόπουλο, κύριε Πολάκη;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πολύ καλά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι διορισμένος στο γραφείο σας ο κ. Πανοτόπουλος. Πάρτε και το ΦΕΚ του ανθρώπου που παρέλαβε.

Και μετά, ως δια μαγείας, ο κ. Ρόζενμπεργκ ακούστε τι έκανε. Έστειλε στην εισαγγελία, όχι τα χαρτιά που του έδωσε η κ. Θεοφιλοπούλου -που έχω δώσει το έγγραφο στα Πρακτικά- αλλά αυτά που αποφάσισε ο κ. Πανοτόπουλος, δηλαδή ο Πολάκης, και για την ακρίβεια το ένα δέκατο των σχετικών στοιχείων.

Δηλαδή για να το καταλάβει ο κόσμος, ο εισαγγελέας ζήτησε τα στοιχεία. Τα στοιχεία δεν τα έστειλε κατευθείαν στον εισαγγελέα ο Ρόζενμπεργκ, αλλά τα έστειλε στον Πολάκη. Και ο Πολάκης τα έστειλε στον εισαγγελέα, χαλκεύοντάς τα. Ξέρετε πώς λέγεται αυτό;

Πάρτε και το σχετικό δημοσίευμα από την εφημερίδα «REAL NEWS» του κ. Νίκου Χατζηνικολάου και τη μηνυτήρια αναφορά των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει της οποίας όταν έρθει η ώρα θα πάτε εκεί που πρέπει.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Τέλος, δεν είπατε τίποτα, κύριε Υπουργέ, για τα φάρμακα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τώρα θα πω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλω να ακουστεί το ερώτημά μου, για να κλείσω.

Το έτος 2015, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που κατέθεσα, έπρεπε να εκδώσετε δύο δελτία τιμών. Δεν εκδώσατε κανένα. Ένα εξεδόθη στο τέλος του έτους. Ενώ κάθε εξάμηνο πρέπει να έχουμε από ένα, δηλαδή δύο τον χρόνο, δεν είχαμε ούτε ένα, γιατί αυτό ίσχυσε από την επόμενη χρονιά. Κανένα.

Άρα το έτος 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε δώρο στη φαρμακοβιομηχανία πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Πώς έκανε το δώρο; Διότι, ναι μεν εμείς βάλαμε το clawback και δεν πλήρωναν παραπάνω τα ταμεία, αλλά οι συμπολίτες μας που πήγαιναν στα φαρμακεία, πλήρωναν συμμετοχή σε ακριβότερες τιμές φαρμάκων από αυτές που θα έπρεπε να πληρώνουν εάν η Κυβέρνησή σας έκανε τη δουλειά της.

Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε για ποιον λόγο δεν εφαρμόσατε τον νόμο -ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ισχύει μέχρι και σήμερα-, αν θα αναζητήσετε ευθύνες γιατί αυτό δεν συνέβη και, κατά δεύτερον, για τα δύο ακόμα χαρτιά, τη δική μου υπουργική απόφαση με τις τιμές –που κάνω τα κόλπα!- η οποία λέει: «Η ανωτάτη τιμή παραγωγού των φαρμάκων αναφοράς υπό καθεστώς προστασίας ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης…», «…πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα δελτίο τιμών. Για να λάβει για πρώτη φορά τιμή ένα φάρμακο, πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτή είναι η υπουργική απόφαση Γεωργιάδη.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και κλείνω με τη «NOVARTIS». Επειδή με κατηγορήσατε για το LUCENTIS, για το οποίο δεν είπατε τίποτα, περιμένω να μου πείτε γιατί δύο χρόνια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πωλείται με 745 ευρώ και όχι με 500 ευρώ, όπως είπατε. Αυτό σημαίνει ότι πωλείται 250 ευρώ ακριβότερα, κατά δήλωσή σας, το διάστημα της υπουργίας σας. Και έχετε εσείς την ευθύνη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ελάτε, σας παρακαλώ, κύριε Γεωργιάδη. Πρέπει να ολοκληρώσουμε!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κλείνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε. Δείχνω, όμως, για τον κόσμο –και το καταθέτω- τον τζίρο της εταιρείας «NOVARTIS». Επί υπουργίας Γεωργιάδη έπεσε 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επί υπουργίας Πολάκη παρέμεινε σταθερός.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Για να ξέρουμε και ποιος βοηθάει τη «NOVARTIS» και ποιος βοηθάει τις φαρμακοβιομηχανίες και ποιος έκοψε τη δαπάνη και ποιος είναι όλος ύφος και μεγάλη φασαρία, αλλά για να φέρει λεφτά στα δημόσια ταμεία και να μειώσει τη δαπάνη, τίποτα!

Περιμένω, κύριε Υπουργέ, και το χαρτί σχετικά με το πόσο μειώσατε τη φαρμακευτική δαπάνη. Εγώ και οι προκάτοχοί μου τη μειώσαμε 60,8%, και ενώ το κάναμε αυτό, καλύψαμε και τους ανασφάλιστους -το άλλο μεγάλο σας ψέμα!- με τις δύο υπουργικές αποφάσεις Βορίδη-Γεωργιάδη. Για να μην το καπηλεύεστε και για να ξέρει ο κόσμος ότι αν και κατεβάσαμε τη δαπάνη κατά 60,8%, καλύψαμε και δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους και στο φάρμακο και στα νοσοκομεία. Και αυτό δεν το κάνατε εσείς, όπως ψευδώς λέτε!

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Περιμένω, λοιπόν, να μας πείτε, πρώτον, πόσο μειώσατε τη δαπάνη, δεύτερον, γιατί πουλάτε ακριβότερα το LUCENTIS, τρίτον, γιατί δεν βγάλατε δελτίο τιμών το 2015 και αν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες το 2015 και, τέταρτον, γιατί αποκρύψατε από τον εισαγγελέα τα αρχικά στοιχεία που έδινε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την παρέμβασή σας στους φακέλους των διοριστέων στις ΜΕΘ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Υπουργό, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, σαράντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Η Βουλή σάς καλωσορίζει, παιδιά.

(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο. Όμως θα σας παρακαλέσω πολύ να εστιάσετε την απάντησή σας στα της επίκαιρης ερώτησης. Μην ανοίξουμε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων. Βάλατε και εσείς διάφορα θέματα, στα οποία έδωσε κάποιες απαντήσεις ο κ. Γεωργιάδης. Θερμή παράκληση, γιατί περιμένουν κι άλλοι συνάδελφοι που έχουν ερωτήσεις.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και στους άλλους τέσσερις συναδέλφους θα απαντήσω εγώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ναι, αλλά αν στους άλλους συναδέλφους που δικαίως θα διαμαρτύρονται, γιατί εγώ…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αφήστε με να μιλήσω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Θα έχετε τον χρόνο, κύριε Υπουργέ.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι οι άλλοι συνάδελφοι θα διαμαρτύρονται, γιατί εγώ θα τους διακόπτω, επειδή υπερβαίνουν τον χρόνο. Θα τα βάζουν, λοιπόν, με το Προεδρείο και ενδεχομένως δικαίως!

Άρα λοιπόν, θερμή παράκληση να απαντήσετε στα πλαίσια του χρόνου που προβλέπεται.

Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ωραία! Αφήστε με όμως να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζω ότι όλοι όσοι μας άκουσαν έχουν και μυαλό και καταλαβαίνουν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σίγουρα!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και στις διάφορες κραυγές και στους διάφορους χαρακτηρισμούς σε σχέση με την αντιληπτική ικανότητα του καθενός μας, νομίζω περισσεύει η σύγκριση. Εδώ υπάρχει ο ισολογισμός του 2014, όπου φαίνεται ότι η «Ελληνική Αγωγή» κατέχει το 49% της «ALS» Α.Ε..

Άρα λοιπόν, δεν την αφήσατε, αλλά δώσατε τη διαχείριση το 2007, όταν βγήκατε Βουλευτής του ΛΑΟΣ. Και αυτήν τη στιγμή, ακόμα και μέχρι σήμερα, το τηλέφωνο αυτής της εταιρείας είναι στο όνομά σας.

Τώρα, να αποδείξω τα αυταπόδεικτα; Ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι διορίστηκαν επί υπουργίας σας, έφυγαν δέκα μέρες…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για τις συμβάσεις, κύριε Υπουργέ! Έχουμε χρόνο, κύριε Υπουργέ! Πείτε μας για τα φάρμακα!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όσον αφορά τις συμβάσεις, κύριε Γεωργιάδη, μην αγχώνεστε. Θα βρεθούν. Τις έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας. Απάντησαν πολύ καλά. Απλά νομίζετε ότι εδώ είναι μάθημα ρητορικής. Μόνο που δεν πάει τώρα «εκατό η αλεπού, εκατόν ένα το αλεπουδάκι», όταν απαντάει η άλλη από τα οικονομικά στοιχεία ότι έχουν έμμισθη σχέση. Διότι δεν μπορεί να σβηστεί ο κατάλογος της τράπεζας που τον έχει μισθωτό και σου λέει «δεν έχω τα χαρτιά, γιατί τα έχει κατασχέσει ο εισαγγελέας».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πάμε παρακάτω! Το εξήγησα!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είναι λίγο ντροπή να κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς, που για πρώτη φορά στα χρονικά από την ύπαρξη του ΚΕEΛΠΝΟ χρησιμοποιήσαμε κριτήρια ΑΣΕΠ για να γίνουν αυτοί οι διορισμοί.

Και ένας από τους λόγους που διώξαμε τον κ. Γιαννόπουλο ήταν ότι πήγε ο μηχανισμός που είχε στηθεί εκεί μέσα να κάνει και στους διορισμούς των ΜΕΘ αυτά που έκανε επί των ημερών σας, να διορίζει δηλαδή με βάση τους κολλητούς. Αυτό το σταματήσαμε. Και βέβαια, ακούστε…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άλλα λέει ο εισαγγελέας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κάνατε εσείς τη μήνυση. Εσείς την κάνατε τη μήνυση. Λες και έγινε αυτεπάγγελτη! Εσείς την κάνατε τη μήνυση, κύριε Γεωργιάδη. «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Είμαστε με τα καλά μας; Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Εσείς την προκαλέσατε. Και από ό,τι μαθαίνω, πάλι για αρχείο πάει αυτή όλη η ιστορία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πώς το μαθαίνετε;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πώς το μαθαίνω; Μα έχει αναρτηθεί, κύριε Γεωργιάδη, η υπόθεση. Έχει αναρτηθεί!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στη δικαιοσύνη μαθαίνετε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Γεωργιάδη, μη διακόπτετε τώρα. Αφήστε τον λίγο να ολοκληρώσει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μα, μαθαίνει ότι θα πάει στο αρχείο η υπόθεση; Τι ακούμε, κύριε Πρόεδρε, εδώ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Πολάκη, σας παρακαλώ, μην απευθύνεστε με αυτόν τον τρόπο. Τοποθετηθείτε, όπως έχετε αποφασίσει να τοποθετηθείτε, για να ολοκληρώνουμε την ερώτηση.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): …είχε έναν αριθμό και λέει για αρχειοθέτηση, γιατί δεν τη θεωρεί άξια να ασχοληθεί την καταγγελία σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Στη Βουλή είναι, σας πληροφορώ, ο φάκελος.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πάμε παρακάτω.

Ερχόμαστε λίγο στο φάρμακο. Εδώ τώρα θα έπρεπε να πω άλλες μαντινάδες, αλλά δεν τις λέω. Για να συνεννοούμαστε, κουβεντιάζουμε για το 1/4 του χρέους της χώρας. Κουβεντιάζουμε για το ένα τεταρτημόριο του τρόπου με τον οποίο χρεοκοπήσατε τη χώρα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εσείς, η παράταξη που ανήκετε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ τη μείωσα. Εσείς πόσο τη μειώσατε;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τόση ώρα μίλαγες, δεν σε διέκοψα. Και ήσουν και προσβλητικός!

Ογδόντα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ -με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς- είναι το μαύρο χρήμα του χώρου της υγείας από το 1996 μέχρι το 2010. Όχι ότι και σήμερα δεν υπάρχει, απλά έπεσαν τα ποσά και λιγόστευσαν τα χέρια που το γλεντάνε.

Η φαρμακευτική δαπάνη θα σας θυμίσω ότι είχε φτάσει το 2009 στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ -βασικά δημόσια δαπάνη, που ήταν 7,5 δισεκατομμύρια και γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο η ιδιωτική συμμετοχή. Ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα –και δεν το λέει κανένας- ότι φτιάξατε έναν ΕΟΠΥΥ, ο οποίος κληρονόμησε με το «καλημέρα» της ύπαρξής του 9 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη από το ΙΚΑ μόνο. Πώς; Έπαιρναν χρήματα οι προκάτοχοί σας Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα από τις εισφορές των συντάξεων για να χρηματοδοτούν την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης στα φάρμακα. Και έτσι χρεοκόπησε η χώρα. Διότι από αυτά τα 85 δισεκατομμύρια, τουλάχιστον το 40% με 45% είναι φαρμακευτική δαπάνη.

Μέχρι το 2010 υπάρχει μία μαύρη τρύπα του τρόπου με την οποία γινόταν η τιμολόγηση των φαρμάκων, γιατί γινόταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου εκεί υπάρχουν πλείστες όσες αναφορές ότι δεν υπήρχε τρόπος. Αυτό που λέτε όλοι και το είχαμε πιστέψει και εμείς ότι είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μπούρδες, κύριε Γεωργιάδη. Είναι μπούρδες!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πόσο τις μειώσατε τις δαπάνες;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μη με διακόπτετε. Λίγο σεμνά. Είναι πιο σκληρή η συνέχεια.

Ο μέσος όρος των τριών χωρών –όπως φαίνεται από στοιχεία που μας έδωσε ο ΕΟΠΥΥ- τελικά ήταν οι τιμές σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία. Και δεν ήταν μάλιστα και επίσημα κατοχυρωμένη η πηγή που αντλούσε τις τιμές. Υπάρχουν καταγγελίες για την περίοδο πριν το 2010 ότι αυτά αντλούνταν από αντίστοιχα σαν του Γαληνού -όχι επίσημες βάσεις δεδομένων που είχαν τα κράτη- και γινόταν εκεί «ο θάνατος της αλεπούς» -να το πω έτσι- μέσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης με το πώς τιμολογούνταν.

Γιατί γινόταν; Διότι έπαιρναν τιμές από αυτές τις τρεις χώρες -και αυτές τις έπαιρναν και μετά και ο κ. Λοβέρδος και εσείς- έβγαζαν τον μέσο όρο, που είναι χώρες με ακριβές τιμές, και μόλις παίρναμε εμείς τιμή, έπαιρναν και άλλες πενήντα πέντε χώρες, που μας είχαν στο καλάθι των χωρών από τις οποίες έβγαζαν την τιμή.

Και υπάρχει εδώ για τον προκάτοχό σας -είναι για τον κ. Λοβέρδο αυτό, αν και εσείς κάνατε ακριβώς τα ίδια- ένα email που έστειλε ο κ. Χάλαρης της ΗΔΙΚΑ στον κ. Σαλμά που ζήτησε στοιχεία. Λέει, για πες μου, γιατί μετά το 2010 ήλθε στο Υπουργείο Υγείας η τιμολόγηση. Και ήλθε και ένας υπάλληλος από εκεί που είχε το knowhow, το πώς το κάναμε αυτό, αυτόν που τον αντικατέστησε ο κ. Μανιαδάκης, που τον είχατε σύμβουλο και κάνει κι αυτός την ίδια δουλειά, έβγαζε και τις τιμές των φαρμάκων -μην σηκώνετε το χέρι, έτσι είναι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, πιο σύντομα, σας παρακαλώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Λέει εδώ το email

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συντομεύετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πρέπει να απαντήσουμε συγκεκριμένα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Δεν γίνεται. Με συγχωρείτε πάρα πολύ! Με συγχωρείτε πάρα πολύ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και λέει εδώ το email

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Έχετε υπερβεί όλα τα όρια. Με συγχωρείτε πάρα πολύ! Εδώ δεν ήλθατε…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δωδεκάμισι λεπτά μίλαγε ο Βουλευτής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ο Κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένα ότι…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Τι Προεδρείο είστε εσείς; Αφήστε τον να μιλήσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σταματήστε παρακαλώ! Σταματήστε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δείξτε μια αντικειμενικότητα επιτέλους!

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καθίστε κάτω. Ο Κανονισμός είναι ρητός. Όταν κατατίθεται μια συγκεκριμένη ερώτηση και γίνεται επίκαιρη ερώτηση, ο αρμόδιος Υπουργός, το αρμόδιο Υπουργείο απαντάει επί της συγκεκριμένης ερώτησης. Αν είναι να πάμε στη Θεσσαλονίκη μέσω Ρώμης, με συγχωρείτε πάρα πολύ! Συντομεύετε!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Υπάρχει, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο email, το οποίο έστειλε ο κ. Χάλαρης -ο τότε Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ-, στον Υπουργό που διαδέχτηκε τον κ. Λοβέρδο και λέει ότι με τις δύο τιμολογήσεις που έγιναν το 2012, τον Μάρτη, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, η «NOVARTIS» συγκεκριμένα -και κάποιες άλλες ελληνικές εταιρίες- είχε αύξηση 30% η μία εταιρεία της «NOVARTIS» και 8% η άλλη εταιρεία, με τον τρόπο που έγινε η τιμολόγηση. Αύξηση των τιμών. Έχουμε στοιχεία τα οποία τα ψάχνουμε -διότι στη αρχή προσπαθούσαμε να ισορροπήσουμε τη χώρα- και είναι προφανές ότι είχατε αριστοτεχνικά κρυμμένα κάποια πράγματα, αλλά τα βρήκαμε. Και βρήκαμε τι κάνατε κι εσείς λίγες μέρες πριν φύγετε.

Βλέπουμε, λοιπόν, εδώ με βάση τα στοιχεία από επίσημη ενημέρωση του ΕΟΦ ότι υπάρχει -από τον κ. Λοβέρδο ξεκινώντας και το ίδιο κάνατε κι εσείς-, αύξηση των τιμών των φαρμάκων την περίοδο που γίνονταν οι περικοπές. Γιατί κάνατε ένα οριζόντιο κουτσούρεμα, αλλά προφυλάξατε αρκετές εταιρείες. Και την περίοδο των περικοπών…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πώς;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Με το δελτίο τιμών. Υπάρχει παράδειγμα που έχει τον Μάιο 2.018 και τον Νοέμβριο 2.152. Πώς γίνεται αυτή η άτιμη η μείωση; Πώς γίνεται 2.018 και 2.012 και πάει τον Νοέμβριο 2.152, όταν η τιμή που προτείνει η επιτροπή του ΕΟΦ είναι 872;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι για τον κ. Λοβέρδο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μισό λεπτό, έρχεται και η σειρά σας.

Εσείς τι κάνατε με το LUCENTIS; Τι κάνατε με το LUCENTIS, κύριε Γεωργιάδη; Είχατε υπογράψει μια υπουργική απόφαση λίγες ημέρες πριν φύγετε, στην οποία προσθέσατε μία παράγραφο. Αυτό είναι το μικρό. Έχετε κάνει κάτι μεγαλύτερο το οποίο θα το πω αμέσως μετά. Προσθέσατε μια παράγραφο που λέει ότι όταν έχω ένα σκεύασμα, το οποίο αλλάζει περιεκτικότητα, τότε υπάρχει μια αναλογική μείωση ή αύξηση της τιμής με κάποια όρια, αν μειώνεται ή αν αυξάνεται η περιεκτικότητα.

Εσείς, λοιπόν, προσθέτετε σε αυτήν την υπουργική απόφαση μία διάταξη που λέει: «για διαφορετικές περιεκτικότητες που έχουν εγκριθεί κατόπιν πλήρους τεκμηρίωσης και για να πάρουν άδεια από τον ΕΟΦ και κυκλοφορούν σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύναται ο ΕΟΦ να προτείνει την εξαίρεση από τις ως άνω αναγωγές».

Το LUCENTIS, λοιπόν, τότε άλλαξε περιεκτικότητα. Από 2,23 πήγε στο 1,65 και με βάση την αναγωγή -για να μην κουνάτε το δάχτυλο- η τιμή έπρεπε να πάει 509,07.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σήμερα γιατί πωλείται;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γιατί; Θα σου πω γιατί. Διότι τώρα το βρήκαμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Γεωργιάδη, μη διακόπτετε, σας παρακαλώ. Κύριε Υπουργέ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Γι’ αυτό! Κατάλαβες; Τα είχατε κρύψει! Τα είχατε κρύψει! Διότι αντί να τιμολογηθεί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, ξεπεράσατε τα δέκα λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μισό λεπτό! Μισό λεπτό! Εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Μισό λεπτό και κλείνουμε. Μισό λεπτό και κλείνουμε! Τελεία και παύλα!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εκεί που έπρεπε να τιμολογηθεί …

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρέπει να απαντήσετε …

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μα, είναι τρομερό αυτό που κάνετε. Μισό λεπτό. Αφήστε να πω αυτό …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Γιατί διαμαρτύρεστε, κύριε Γεωργιάδη; Καθίστε κάτω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Είναι σοβαρό …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Τι θα πει «σοβαρό»; Αυτό θα λύσουμε σήμερα, τα προσωπικά ή τις προσωπικές διενέξεις του κ. Πολάκη με τον κ. Γεωργιάδη;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αυτό είναι προσωπικό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Δωδεκάμισι λεπτά μίλαγε ο κ. Γεωργιάδης. Ισοβαρώς …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Ξυδάκη, διαβάστε τον Κανονισμό και να το συζητήσουμε. Ο Υπουργός και ο εκάστοτε Υπουργός είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στη συγκεκριμένη ερώτηση του ερωτώντος Βουλευτή. Αν εσείς μέχρι τώρα, με εξαίρεση ένα-δυο σημεία, καταλάβατε ότι απαντά ο Υπουργός, ελάτε να το πείτε. Σας παρακαλώ πολύ!

Κύριε Υπουργέ, τελευταία προειδοποίηση. Απαντήστε, αν θέλετε, στα συγκεκριμένα ζητήματα που τίθενται στην επίκαιρη ερώτηση…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν με αφήνετε. Αυτό κάνω …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): …διαφορετικά θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να σας διακόψω, να κλείσω το μικρόφωνο. Τελεία και παύλα. Το λέω επειδή εσείς αναφέρατε την τελεία.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αυτό κάνω, αλλά δεν με αφήνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Εκεί που μας χρωστούσαν, θα μας πάρουν και το βόδι. Σας παρακαλώ πολύ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μην τον διακόπτετε, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να απαντήσει και για το δελτίο τιμών που δεν βγάλανε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έπρεπε, λοιπόν, το LUCENTIS να τιμολογηθεί με βάση την αναγωγή και όχι να μπει στη στήλη των τριών χωρών. Από τη στιγμή που μπαίνει στη στήλη των τριών χωρών, στην επόμενη τιμολόγηση αυτόματα το σύστημα αντλεί τις τρεις χώρες.

Είναι πιο «χοντρό» αυτό που κάνατε. Εξαιρέσατε από την πρώτη τιμολόγηση ένα νέο προϊόν με διαφορετική περιεκτικότητα που αντί να πάρει τη χαμηλή τιμή, μπήκε στον τρόπο της τιμολόγησης με τις τρεις χώρες, άρα αυτόματα μετά –γιατί είναι δέκα χιλιάδες κωδικοί, αλλά το βρήκαμε και είναι και άλλα που έχουμε βρει- μπήκε αυτόματα στην άλλη και γι’ αυτό συνεχίζει.

Το πιο «χοντρό», όμως, που κάνατε σ’ αυτές τις δύο υπουργικές αποφάσεις που βγάλατε είναι ότι καταργήσατε, κύριε Γεωργιάδη, τη δεύτερη φορά, γιατί μας λέτε για κάποια πράγματα ότι δεν καταφέραμε το ’15 -που η χώρα ήταν με τη θηλιά στο λαιμό- να κάνουμε δύο τιμολογήσεις. Εσείς καταφέρατε και βγάλατε μαζεμένα τα χρήματα μεγάλων φαρμακευτικών και πολυεθνικών τότε.

Ξέρετε γιατί τα βγάλατε μαζεμένα και λίγες μέρες πριν φύγετε; Διότι ενώ στην απόφαση του Ιανουαρίου που υπογράψατε υπάρχει η έννοια της ειδικής χονδρικής τιμής, στην απόφαση του Ιουνίου που υπογράψατε λίγες μέρες πριν φύγετε δεν υπάρχει η έννοια της ειδικής χονδρικής τιμής.

Τι είναι αυτό; Αυτό είναι το εξής, κύριε Γεωργιάδη, και εδώ παίχτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια και γι’ αυτά κυνηγιόμαστε μέχρι σήμερα. Τι είναι αυτό; Αυτό είναι ότι για ορισμένα ακριβά φάρμακα, τα ΦΥΚ όπως τα λέμε, τα φάρμακα υψηλού κόστους που ένα μεγάλο τους κομμάτι πουλιέται από τα νοσοκομεία, αλλά επίσης ένα σημαντικό κομμάτι πουλιέται και στα ιδιωτικά φαρμακεία, για να μειωθεί η δαπάνη, από το 2012-2013 υπήρχε η έννοια της ειδικής χονδρικής τιμής, δηλαδή αφαιρούσες από τη χονδρική τιμή που έπαιρνε το φάρμακο, ας πούμε 1.000 ευρώ, το 13% που το έπαιρνε το νοσοκομείο. Αυτά είναι η νοσοκομειακή τιμή. Άρα, ένα φάρμακο που έκανε 1.000 ευρώ, το νοσοκομείο το προμηθευόταν 870 ευρώ. Στα 870 ευρώ πρόσθετες 2% που ήταν η ειδική χονδρική τιμή, στο συγκεκριμένο παράδειγμα 884 ευρώ.

Έλεγε, λοιπόν, τότε: Για τα φάρμακα αυτά που πουλιούνται στα φαρμακεία έξω, δηλαδή τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ή έχουν και συμμετοχή οι άρρωστοι –συνήθως δεν είχαν συμμετοχή, ήταν πολύ ακριβά- θα έπρεπε να προσθέσουμε 30 ευρώ κέρδος του φαρμακοποιού και το ΦΠΑ. Άρα, ένα φάρμακο που είχε χονδρική τιμή 1.000 ευρώ, νοσοκομειακή τιμή 870 ευρώ, ειδική χονδρική τιμή 884 ευρώ, στα φαρμακεία έφτανε με 967 ευρώ. Αυτά πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Τι κάνετε, λοιπόν, εσείς λίγο πριν φύγετε; Καταργείτε την έννοια της ειδικής χονδρικής τιμής και λέτε ότι για τα φάρμακα αυτά που αφορούν φάρμακα μεγάλων πολυεθνικών –έχω εδώ τον κατάλογο- δεν θα υπολογίζεται η τιμή στο φαρμακείο με την ειδική χονδρική τιμή, αλλά με τη χονδρική. Θα προσθέτουμε 1.000 συν 30.

Έρχεται ο ομόσταυλός σας κ. Βορίδης, ο οποίος το αλλάζει και λέει ότι το ποσοστό του κέρδους του φαρμακοποιού δεν θα είναι 30 ευρώ για τα φάρμακα πάνω από 200 ευρώ, αλλά θα είναι 5% για τα πάνω από 1.000 ευρώ και πάει στα 1.110. Εσείς ξετινάξατε τις τιμές με αυτή …

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πόσο μείωσες τη δαπάνη;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Γεωργιάδη, παρακαλώ πολύ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δηλαδή, από τα 967 ευρώ του Ιανουαρίου, το κάνεις λίγες μέρες πριν φύγεις, ποιος ξέρει…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τη δαπάνη πόσο τη μείωσες;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μην πετάγεσαι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πόσο μείωσες τη δαπάνη;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μην πετάγεσαι, δείχνεις αυτό που τραβάς τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ …

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για τη μείωση της δαπάνης πες μας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πάει στα 1.110.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Μισό λεπτό. Κύριε Υπουργέ, έχετε πολλά ακόμα να πείτε;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όχι, δεν έχω πολλά. Δυο κουβέντες ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σας παρακαλώ πολύ, ολοκληρώνετε τώρα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Με βάση αυτό λοιπόν, αυτό το πράγμα μας ακολουθούσε και μετά. Πανάκριβο φάρμακο 3.030 ευρώ, μετά από αυτό που κάνατε, πήγε στα 3.288 ευρώ. Αυτό πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Εσείς κάνατε εσωτερική αναδιανομή του ποσού που δίναμε για το φάρμακο υπέρ των μεγάλων εταιρειών. Αυτό κάνατε! Άλλη τιμή, 2.229 ευρώ σε 2.341 ευρώ. Άλλη τιμή, από 1.597 ευρώ σε 1.726 ευρώ. Όλα αυτά τα νομοθετήσατε εσείς και κάνατε και άλλα πράγματα, τα οποία δυστυχώς δεν προλαβαίνω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ ολοκληρώνετε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Το βασικό σας έγκλημα, όμως, κι εσάς και του Λοβέρδου και του Βορίδη και του Σαλμά και όλων όσων προηγήθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξη ήταν το εξής: Ποτέ δεν κάνατε διαπραγμάτευση. Είχατε στα χέρια σας την ευθύνη των ασφαλιστικών ταμείων, που ήταν το μονοψώνιο. Αυτό αγόραζε. Από τον όγκο της φαρμακευτικής αγοράς, το ταμείο αγόραζε. Στη Γερμανία, ένα φάρμακο το οποίο μπαίνει με 100 ευρώ, το ασφαλιστικό ταμείο το πληρώνει 20 ή 30 ευρώ με συμφωνία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε. Σας παρακαλώ πολύ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είναι πολύ σημαντικό αυτό που θέλω να πω.

Εμείς εδώ το πληρώναμε 100 ευρώ ή 80 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ και 20 ευρώ ο άρρωστος. Αυτό δεν το κάνατε ποτέ. Αυτή ήταν προδοτική στάση για την κοινωνία μας, από τη στιγμή που η τιμή που έπαιρνε στην Ελλάδα αφορούσε πενήντα πέντε άλλες χώρες…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Εντάξει. Με αυτό τελειώνουμε, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): …εσείς δεν τολμήσατε, γιατί είσαστε υπηρετικό πολιτικό προσωπικό, να διαπραγματευτείτε ούτε ένα ευρώ έκπτωση στις τιμές των φαρμάκων, τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά.

Τώρα, για να καταλάβετε τη διαφορά μας, θα σας πω ότι τη θεραπεία για τις ηπατίτιδες, που την πληρώναμε επί των ημερών σας 35.000 και 40.000 ευρώ, τώρα την πληρώνουμε το ανώτερο 10.000 ευρώ και μπορεί να πάει και στα 5.000 ευρώ. Το ξέρετε αυτό; Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν την πήραμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς. Εντάξει, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Διότι εμείς, κύριε Γεωργιάδη, δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δεν μας έχει στο χέρι κανείς.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να καταθέσω κάτι στα Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Γεωργιάδη, καθίστε. Δεν τελείωσε ακόμη.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν τελείωσα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Όμως, πρέπει να τελειώσετε τώρα, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν μας έχει στο χέρι κανείς. Νομίζω ότι πήρατε τις απαντήσεις που σας άρμοζαν σε σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη, γιατί υπάρχουν κι άλλα μικροπράγματα…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πόσο τη μειώσατε;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): …τα οποία πάλι οδηγούσαν σε ανακατανομή, όπως για παράδειγμα, το ποσοστό 20% για να βγει η τιμή του γενοσήμου ή το ανά περιεκτικότητα, που με αυτόν τον τρόπο πριμοδοτούσατε συγκεκριμένες εταιρείες που είχαν μόνο αυτές την περιεκτικότητα, ενώ πριν δεν υπήρχε αυτό.

Αυτά τα πράγματα είναι που κάνατε! Μην περηφανεύεστε για τη μείωση της δαπάνης, που τα προηγούμενα χρόνια οι δικοί σας πολιτικοί φορείς εκτίναξαν στον Θεό κι εσείς αναλάβατε να διαχειριστείτε το πώς θα μοιράσετε την πίτα σε πολιτικούς σας φίλους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κυκλοφορούν πολλά και στο διαδίκτυο και δεξιά και αριστερά. Και ξέρετε, όσο ψάχνει κανείς, βρίσκει. Γιατί, τώρα, που ισορροπήσαμε το σύστημα και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία, τώρα έχουμε όλη την ευχέρεια να ψάξουμε όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία δεν είχαμε την πολυτέλεια να τα ψάξουμε το 2015 ή 2016.

Γι’ αυτό, να κοιμάστε ανήσυχοι τα βράδια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, κύριε Υπουργέ. Εντάξει. Ολοκληρώστε εδώ. Εδώ τελειώνει η τοποθέτηση του κ. Πολάκη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να καταθέσω ένα έγγραφο θέλω μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ωραία, καταθέστε το στα Πρακτικά. Ο κ. Γεωργιάδης θέλει να καταθέσει κάποιο έγγραφο. Καταθέστε το στα Πρακτικά. Δεν σας δίνω τον λόγο.

Δεν δικαιούστε τριτολογία, κύριε Γεωργιάδη, πώς να το κάνουμε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και να ξέρετε, αυτό που δεν βρήκε ο κ. Πολάκης δύο χρόνια, το βρήκα εγώ σε δύο μέρες.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συνεχίζουμε με την με αριθμό…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Παρακαλώ! Παρακαλώ!

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Συνεχίζουμε με την τέταρτη με αριθμό 458/7-2-2017 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *