12.02.2009 – Γ. Παπαθανασίου: «Aναπαράγετε τις ανυπόστατες φήμες, ό,τι πιθανόν να χρειαστεί να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας σε -προ ημερησίας διατάξεως-συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, υποστήριζε, μεταξύ άλλων: «Αυτό που περιμένουν οι πολίτες από την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας -από εσάς κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- δεν είναι να αναπαράγετε τις ανυπόστατες φήμες που σκόπιμα καλλιεργούν διεθνείς κερδοσκοπικοί κύκλοι εις βάρος της Ελλάδας. Ότι δήθεν η ελληνική οικονομία καταρρέει. Ότι πιθανόν να χρειαστεί να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Γιατί καταρρέει η εθνική μας οικονομία; Επειδή θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης των περισσότερων χωρών μελών της ευρωζώνης; Επειδή θα έχει χαμηλότερο έλλειμμα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών μελών της ευρωζώνης φέτος; Επειδή λέτε ότι θα έχουμε πρόβλημα να δανεισθούμε όταν μέχρι σήμερα έχουμε ήδη καλύψει περίπου το 35% ή το 40% αν προσθέσουμε και τα έντοκα γραμμάτια των δανειακών μας αναγκών, για όλο το έτος;
Το σχέδιο που καταθέσαμε είναι σαφές και συγκεκριμένο.Θέλω να διευκρινίσω ότι ο στόχος για έλλειμμα 3,7% το 2009 και 3,2% το 2010 δεν περιλαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να αποδώσουν τα μέτρα για την περιστολή των κρατικών δαπανών. Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.Το είπαμε, και θα το κάνουμε. Και το όφελος που θα προκύψει θα είναι σαφές και μετρήσιμο. Ικανό να μας διασφαλίσει ότι μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%, ακόμα και από το 2010».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *