14.03.1998 – Με υποτίμηση η δραχμή στο σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της ΕΕ – Κ. Σημίτης: «Η ένταξή μας στον μηχανισμό Ισοτιμιών εκφράζει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων και τις προοπτικές της οικονομίας»

 

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Στις 357 δραχμές καθορίσθηκε η νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU, όπως αποφάσισε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Νομισματική Επιτροπή, μετά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη της δραχμής στο σύστημα Νομισματικών Ισοτιμιών της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει υποτίμηση της δραχμής κατά 14% περίπου.

O πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ανέλυσε τα θετικά της κυβερνητικής απόφασης, λέγοντας ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, θα μειώσει σε ορατό διάστημα τα επιτόκια και θα αυξηθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ελληνίδες Έλληνες, η δραχμή συμμετέχει από σήμερα στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή της ήταν απαραίτητη και κρίσιμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της θετικής πορείας της οικονομίας μας. Είναι βήμα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθούμε για την τελική επίτευξη του οικονομικού και πολιτικού μας στόχου, τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ. Για την ισότιμη παρουσία μας στην ΕΕ.

Η συμμετοχή της δραχμής έγινε με δική μας πρωτοβουλία, έγινε με σχέδιο και ως προς το συγκεκριμένο χρόνο, που πραγματοποιείται.

Πραγματοποιείται έπειτα από μία λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση πολλών εβδομάδων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Τι κερδίζουμε; Πρώτα απ’ όλα αυξημένη διεθνή εμπιστοσύνη, αναγνώριση της προοπτικής ένταξης της χώρας στην τελική φάση της ΟΝΕ. Στήριξη της οικονομίας και του νομίσματός μας σε μία εποχή εντόνων κερδοσκοπικών κινήσεων. Τα οφέλη αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και κρίσιμα για την επιτυχία της όλης προσπάθειας μας για τη βελτίωση του βιoτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων.

Η ένταξη στον μηχανισμό Ισοτιμιών δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Τα δεδομένα της οικονομίας μας και ιδιαίτερα ο πληθωρισμός, δεν το επέτρεπαν. Οι επιδόσεις της οικονομίας σήμερα κάνουν τη σταθερή συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό αυτό, εφικτή. Η πολιτική της σκληρής δραχμής ήταν εκείνη που μας εξασφάλισε τη δυνατότητα του σημερινού εγχειρήματος.

Δεν υπάρχει αλλαγή προσανατολισμού. Συνδυασμένη με την ένταξή μας στον μηχανισμό Ισοτιμιών είναι η προσαρμογή της αξίας της δραχμής απέναντι στα άλλα νομίσματα, κατά 14%. Η προσαρμογή ενός νομίσματος, με σκοπό την ένταξή του στον μηχανισμό των ισοτιμιών είναι συνηθισμένη, για να διατηρήσει στη συνέχεια τη σταθερότητά του. Για να αποκλειστούν άλλες προσαρμογές μετά την ένταξη.

Με τη νέα αυτή ισοτιμία θα πορευτεί η Ελλάδα από εδώ κι εμπρός και με αυτήν θα ενταχθούμε το 2001 στην ΟΝΕ. Η προσαρμογή αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη. Θα δώσει μία σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και θα μειώσει σε ορατό διάστημα τα επιτόκια, αυξάνοντας έτσι τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Παρά την πρωτόγνωρη για την ΕΕ μείωση του πληθωρισμού που πετύχαμε, ο πληθωρισμός είχε μειώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, δυσχεραίνοντας έτσι την παραγωγή, τις εξαγωγές και την ανάπτυξη. Εξαφανίζουμε σήμερα το μειονέκτημα αυτό, όπως εξαφανίζουμε και την κύρια αιτία για τα ψηλά επιτόκια, τις αμφιβολίες για την ισοτιμία της δραχμής. Βελτιώνουμε τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή και κυρίως την κοινωνική μας πολιτική.

Θέλω να τονίσω ότι στα τελευταία χρόνια και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε προσαρμογές της ισοτιμίας των νομισμάτων τους, παρ’ όλο που ο πληθωρισμός τους ήταν πολύ χαμηλότερος. Αναφέρω ενδεικτικά την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Για να υπάρξουν τα θετικά αποτελέσματα στα οποία προσβλέπουμε, χρειάζεται να κάνουμε επιλογές που θα αξιοποιούν και δεν θα αναιρούν τα οφέλη που προκύπτουν από τη σημερινή κίνηση. Να μην απομακρυνθούμε από τους στρατηγικούς μας στόχους.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αναγκαιότητα να μειώσουμε τον πληθωρισμό από 4,3% περίπου, σήμερα, στο 2%, στο τέλος του 1999. Αν το πετύχουμε θα σταθεροποιήσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομία και θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Είναι το αναγκαίο εισιτήριο για την τελική επιτυχία. Σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ανεξαίρετα.

Η σημερινή εξέλιξη είναι ένδειξη ενός βήματος προς τα εμπρός.

Η ένταξή μας στον μηχανισμό Ισοτιμιών εκφράζει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και τις προοπτικές της οικονομίας. Δεν θα δέχονταν τη δραχμή, αν η οικονομία μας αποτελούσε εμπόδιο στην προσπάθειά τους. Η σημερινή προσαρμογή της δραχμής, είναι ακριβώς, λόγω της ένταξης στον μηχανισμό ισοτιμιών, ποιοτικά διαφορετική από άλλες υποτιμήσεις. Ζητώ γι’ αυτό από τον καθένα σας να έχετε εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας, όπως έχουν τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ελληνίδες Έλληνες, περνάμε στην τελική φάση μιας πορείας, που από το 1994 μέχρι σήμερα έφερε τη χώρα από δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση, κοντά στην ΟΝΕ. Δημιουργήσαμε προοπτικές. Αυτή την πορεία πρέπει να συνεχίσουμε. Ο στόχος είναι εθνικός, να είμαστε τμήμα του οικονομικού χώρου στην ΕΕ που έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ζωής και το πιο προωθημένο πρότυπο διεθνώς. Να συμμετέχουμε στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στα εθνικά θέματα, να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης και όχι στη δεύτερη.

Η επιτυχία της Ελλάδας στους λίγους μήνες που υπολείπονται θα είναι δική σας επιτυχία και μάλιστα ιστορικής σημασίας. Θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη και συνεχώς βελτιούμενες συνθήκες ζωής».

3 Replies to “14.03.1998 – Με υποτίμηση η δραχμή στο σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της ΕΕ – Κ. Σημίτης: «Η ένταξή μας στον μηχανισμό Ισοτιμιών εκφράζει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων και τις προοπτικές της οικονομίας»”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *