Ο Νίκος Γουδέβενος και οι φανέλες του “Γαλαξία”

Δύο κουβέντες για το Νίκο Γουδέβενο. Στην ιστορία των κινηματογραφικών ταινιών από χρόνια, τον γνώρισα χρόνια αργότερα μιλώντας και γράφοντας για την ΕΡΤ.  Ήταν ο άνθρωπος, όμως, που ομόρφυνε τα παιδικά μας χρόνια στην Κυψέλη. Στο δημοτικό σχολείο ο γιος του Σπύρος, ξεχώριζε. Λίγο πιο κοντός από έμας, ένα ή δύο χρόνια μικρότερος και αυτός στο 27ο.

 

Μαζευόμαστε κάθε Σάββατο στην αυλή του 27ου και του 30ου σχολείου (εκεί έχει γυριστεί το βιντεοκλιπ του Τ. Πανούση “Κάγκελα Παντού”), στην οδό Κερκύρας φτιάξαμε μια ομάδα ποδοσφαίρου. Πρέπει να ήμαστε στην Πέμπτη τάξη. Ο “Γαλαξίας”. Το όνομα ήταν ιδέα του Φάνη (πήγαινε στο 30ο), και ο Σπύρος που είχε μια εκρηκτικότητα που θύμιζε …Σαραβάκο, ήταν στην αιχμή της επίθεσης. Επίσης, είχε και μια μπάλα Adidas που ήταν κάτι εξωπραγματικό για τα χρόνια εκείνα, με την οποία παίζαμε από νωρίς το πρωί.

Ένα Σάββατο ο Σπύρος έφερε φανέλες. Η ομάδα των μεγάλων του “Γαλαξία” πήρε τις κόκκινες με τα λευκά σορτς. Οι μικροί τις λευκές με τις 3 μπλε γραμμές, πάνω και κάτω. Θυμίζαμε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και οι δύο εμφανίσεις ήταν Adidas, τότε που τα αθλητικά ρούχα ήταν απλησίαστα. Ο μπαμπάς του Σπύρου, ο Νίκος Γουδέβενος τότε γύριζε ταινίες και μας έντυσε. Η ομάδα κάθε Σάββατο, έπαιζε με το “Πούμα” και με άλλες που δεν θυμάμαι.

Αργότερα, ξαναάκουσα για το Ν. Γουδέβενο, έχοντας πια μεγαλώσει πολύ. Μακριά από την Κυψέλη και το ποδόσφαιρο, με άλλα ενδιαφέροντα για την πορεία και τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης.

 

Ο Νίκος Γουδέβενος ήταν από τους ανθρώπους που σήκωνε το τηλέφωνο. Εξηγούσε, βοηθούσε, έβρισκε αυτό που χρειαζόταν. Και πάντα είχε μια αληθινή αγωνία για την ΕΡΤ και όχι για το επειδή συνεργαζόταν μαζί της.  Διότι φοβόνταν για την πορεία της και για αυτούς που την είχαν αναλάβει.

Ο θανάτος του ήταν σοκ. Ήταν ένας άνθρωπος δυνατός.

Τον ευχαριστώ για την καλοσύνη του, για τα όνειρα που μας χάρισε όταν είμαστε παιδιά. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του. Στο Σπύρο που συνεχίζει.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *