25.03.2011 – Γ. Παπανδρέου: «Έχουμε σπείρει για το μέλλον…»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

Τις θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, επιβεβαίωσε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις αφορούσαν στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 5 στα 10 χρόνια, καθώς και στη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού, για το ποσό των δανείων από την Ευρωζώνη (80 δις ευρώ).

«Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της Ευρωζώνης», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου, ότι 24 από τα 27, κράτη μέλη της Ε.Ε. παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύθηκαν να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες, με στόχο, ως το 2015, κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε. να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ του.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα – «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού» – υπογράμμισε, ότι «οι προσπάθειες αυτές σήμερα αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας».

«Τίποτα δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα με συστηματική προσπάθεια και οικοδόμηση συμμαχιών», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ, μιλώντας για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ, επισήμανε, ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέρος του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρέους.

Κληθείς, ο πρωθυπουργός να σχολιάσει το επιχείρημα της ΝΔ ότι ”το Μνημόνιο δε βγαίνει”, σημείωσε ότι «αυτοί που έχουν τεράστια ευθύνη για το πού έφτασε η Ελλάδα, δεν δικαιούνται σήμερα να μιλάνε με τέτοια ελαφρότητα για τις θυσίες και τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού, ούτε να καλλιεργούν με ευκολία τη μιζέρια, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και τις κατακτήσεις μας. Διότι έχουν γίνει αλλαγές. Έχουμε σπείρει για το μέλλον, για το αύριο, πολύ σημαντικά θεσμικά, οικονομικά και άλλα προγράμματα, τα οποία στοχεύουν ακριβώς στο να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αλλά κατ’ αρχήν στόχευαν στο να αντιμετωπίσουμε την πιθανή χρεοκοπία».

«Ναι, θα περάσουμε και περνάμε δύσκολα, αλλά βγαίνουμε – ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια – από μια στενωπό», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, καταλήγοντας: «Άρα, λοιπόν, ο δικός μας στόχος υλοποιείται, τα μέτρα υλοποιούνται. Είναι μεγάλες αλλαγές, είναι ιστορικές αλλαγές και, βεβαίως, αυτές είναι οι αλλαγές που θα φέρουν τη σιγουριά για τη νέα γενιά, θα φέρουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν ανάπτυξη επιτέλους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *