24.04.2004 – Κύπρος – Δημοψήφισμα: «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Με ποσοστό 75,83% έναντι 24,17% οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις ελεύθερες περιοχές το σχέδιο του Γ.Γ. ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού. Στα κατεχόμενα, αντίθετα, το 64,91% ψήφισε “ναι” στο σχέδιο και το 35,09% “όχι”.

Τη βαθιά της λύπη για το “όχι” των Ελληνοκυπρίων εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχάρη θερμά τους Τουρκοκύπριους για τη θετική τους ψήφο.

Την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασαν και οι ΗΠΑ.

Ο Γ.Γ. ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μέσω του ειδικού του συμβούλου Αλβάρο ντε Σότο, δήλωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου και πως θα σκεφθεί με προσοχή τις επιπτώσεις του αποτελέσματος.

Μιλώντας, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι το τέλος του δρόμου» και πρόσθεσε πως παραμένει «προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσης, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία του γραφείου του ειδικού τους απεσταλμένου στην Κύπρο, μετά την απόρριψη από τους Ελληνοκύπριους του σχεδίου Ανάν. «Στις αρχές της εβδομάδας θα πραγματοποιήσω αποχαιρετιστήριες επισκέψεις. Το γραφείο που διατηρούσαμε εδώ θα κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε από τη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο.

Στα κατεχόμενα, δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι πανηγύρισαν το “ναι” στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο “πρωθυπουργός” Ταλάτ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε ότι μπορούσε και ζήτησε την παραίτηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος όμως δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και θα ηγηθεί εκστρατείας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την άρση του λεγόμενου εμπάργκο στα κατεχόμενα.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον «έλαβε τέλος η πολιτική απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *