17.1.1973 : Όταν η Χούντα έψαχνε σημαία της Ανατολικής Γερμανίας για τη Λεωφόρο

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Του Δημήτρη Μαρούλη
Παρουσία 22.000 θεατών – μεταξύ των οποίων και ο τότε αντιπρόεδρος της δικτατορικής κυβέρνησης Στ. Παττακός – πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας – Ισπανίας στα πλαίσια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974.

Διαιτητής ήταν ο Ανατολικογερμανός Ρ.Γκλέκνερ, ο οποίος σφύριξε την έναρξη του παιχνιδιού με 20λεπτη καθυστέρηση, διότι στον ιστό της σημαίας που ανήκε στη χώρα του διαιτητή βρισκόταν αυτή της Δυτικής Γερμανίας. O Γκλέκνερ το αντιλήφθηκε και απαίτησε άμεση αλλαγή. Σημαία, όμως, της χώρας του δεν υπήρχε στο γήπεδο. Έτσι επιστρατεύθηκε περιπολικό, το οποίο μετέφερε από το Στάδιο Καραϊσκάκη – όπου η αποθήκη διέθετε όλες τις σημαίες λόγω της διεξαγωγής των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου το 1969 – τη σημαία της Ανατολικής Γερμανίας.
Το ματς έληξε με νίκη της Ισπανικής ομάδας (2-3) για την οποία σκόραραν οι Βαλντέζ (40΄,85΄) και Κλάραμουντ (71΄) ενώ τα τέρματα της εθνικής Ελλάδας σημείωσαν ο Κούδας στο 59ο λεπτό και ο Δομάζος στο 82ο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *