18.1.1996 – Ο Κ. Σημίτης νέος πρωθυπουργός

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

του Δημήτρη Μαρούλη

Ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας, με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ βρέθηκαν 6 λευκά ψηφοδέλτια.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας έλαβαν: Γεράσιμος Αρσένης 50, Κώστας Σημίτης 53, Άκης Τσοχατζόπουλος 53, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος 11. Οι ψηφοφορίες ήταν μυστικές.

”Το τρίπτυχο ενότητα-ανανέωση-νίκη στις επόμενες εκλογές θα καθορίσει τη δουλειά που θα κάνουμε”, δήλωσε ο Κ. Σημίτης μετά την εκλογή του. Χαρακτήρισε τη διαδικασία ως ”ιστορική και πολύ μεγάλη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ”, αφού, όπως είπε, ήταν ”διαφανής, δημοκρατική, συγκέντρωσε τη συγκατάθεση όλων, επέτρεψε την ελεύθερη κρίση των βουλευτών, την έκθεση όλων των απόψεων και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα ενώνει, συσπειρώνει και δημιουργεί μια νέα δυναμική”.

”Τη στιγμή αυτή”, πρόσθεσε, ”όλοι σκέπτονται τον ιδρυτή, τον δημιουργό και τον άνθρωπο που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, που είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος αυτή τη στιγμή δίνει μια κρίσιμη μάχη ζωής”.

”Η εκλογή μου”, είπε ο κ. Σημίτης ”δεν αποτελεί προσωπική νίκη, αλλά είναι νίκη όλου του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, μαζί με όλες τις δυνάμεις του Κινήματος θα εφαρμοστεί το πρόγραμμά του, θα εξαντληθεί η επόμενη τετραετία και θα κερδηθούν οι επόμενες εκλογές. Η σημερινή διαδικασία, κατέδειξε ότι η εμμονή σε αξίες, η ελεύθερη άποψη, η κριτική τοποθέτηση κερδίζει την αναγνώριση και έδειξε ακόμη ότι οι βουλευτές θέλουν τη συνέχεια αλλά και την ανανέωση και θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα ακολουθήσει νέα πορεία και νέα προοπτική.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε”, κατέληξε ο κ. Σημίτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *