19.01.2005 : Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με το Δημήτρη Μαρούλη

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, αφού προηγήθηκε έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση επέμεινε στη θέση ότι με το νομοσχέδιο, εκφράζεται η βούλησή της «να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της αθέμιτης συναλλαγής», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση διέκρινε στην κυβέρνηση σαφή δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού εναντίον συγκεκριμένων επιχειρηματιών, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές επαγγελίες.

«Δεν περιμένουμε να μας χειροκροτήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Σας προκαλώ επί μέρες. Φέρτε δικό σας νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο», ψέγοντας το ΠΑΣΟΚ για την αρνητική του στάση απέναντι στο νομοσχέδιο.

Απαντώντας δε, σε αιτιάσεις του Δημήτρη Ρέππα για τη διανομή της κρατικής διαφήμισης παρατήρησε: «Δεν ξέρω τι γινόταν επί υπουργίας του κ. Ρέππα, αλλά όταν αναλάβαμε εμείς, βρήκαμε έντυπα των οποίων τα τεύχη διέφεραν μόνον κατά τα εξώφυλλα και κυκλοφορούσαν μονάχα για να παίρνουν τις επιδοτήσεις».

«Η επιλογή της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα περιθώρια αυστηρότητας στο θέμα του βασικού μετόχου, παραμελώντας, ή υποβαθμίζοντας τα άλλα θέματα, υποκρύπτει σκοπιμότητες» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννος Παπαντωνίου και παραλλήλισε την παραδοχή οικονομικής εξάρτησης των συγγενών των επιχειρηματιών -που προβλέπεται στο νομοσχέδιο -με «τις ρυθμίσεις της δεκαετίας του ’50 για τους συγγενείς των κομμουνιστών».

Ο Θ. Πάγκαλος, έθεσε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλον το ζήτημα του ελέγχου του πολιτικού χρήματος, τονίζοντας ότι «οι δηλώσεις των εκλογικών δαπανών, ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες, είναι εντελώς εικονικές. Είναι οι τεράστιες συνεστιάσεις, τα πολυτελέστατα εκλογικά γραφεία. Είναι ευθύνη του πολιτικού κόσμου να αποδείξει το αδιάφθορό του», επεσήμανε ο κος Πάγκαλος, συμπληρώνοντας: «Γιατί δεν πάμε και στους δημοσιογράφους; Χρόνια περιμένουμε έναν κώδικα δεοντολογίας από την ΕΣΗΕΑ. Αν δεν το πράξει η ΕΣΗΕΑ, ας τον νομοθετήσει η κυβέρνηση – να νομοθετήσει και την κατάργηση της διπλοθεσίας των δημοσιογράφων, την κατάργηση των διορισμών σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς. Λειτουργούν σε καθεστώς ισονομίας τα ΜΜΕ; Ξέρετε ότι λειτουργούν χαριστικά – το κράτος και οι Τράπεζες χαρίζονται. Απαιτείστε λοιπόν και βάλτε σε όλους να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε και μετά νομοθετείστε για τους επιχειρηματίες των μέσων ενημέρωσης, εάν έχουν και άλλες επιχειρήσεις, ότι δεν θα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο μέσο ενημέρωσης. Το νομοσχέδιο μονάχα τιμωρεί κάποιους που υποτίθεται ότι σας εχθρεύονταν και ευνοεί κάποιους που υποτίθεται ότι σας στήριζαν. Η παράταξή μας πλήρωσε πολύ ακριβά το μέτωπο με τους εκδότες το 1989. Το ίδιο θα συμβεί μ’ εσάς, όταν τολμήσετε πραγματικά να ορθώσετε το ανάστημά σας», κατέληξε ο Θ. Πάγκαλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *