17/05/1996 – Επίθεση του Μ. Έβερτ στα διαπλεκόμενα συμφέροντα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Επίθεση κατά ιδιοκτητών και εκδοτών ΜΜΕ, κατονομάζοντάς τους μάλιστα, έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν τα μέσα τα οποία διαθέτουν για να κερδίζουν εργολαβίες και προμήθειες οι άλλες τους εταιρείες, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δήλωσε ότι “έπεσε από τους εργολάβους”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επερώτησης του κόμματός του, για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιριών δημοσίων έργων και προμηθειών του δημοσίου οι οποίες ανήκουν σε εκδότες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εκδοτών, πολιτικών και επιχειρηματιών.

Ο κ. Έβερτ είπε ότι “δεν μπορούμε να δεχόμαστε να λένε ανέντιμους τους βουλευτές και να σιωπούμε γιατί φοβόμαστε τα ΜΜΕ. Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Και αυτό να το καταλάβουν καλά όλοι οι εκδότες, όπου και αν βρίσκονται”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή οι κατάλογοι με τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε κρατικές θέσεις, ενώ, στη συνέχεια της ομιλίας του, κατηγόρησε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα ως υπεύθυνα για την πτώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990 – 1993 και για πρώτη φορά είπε ότι η κυβέρνηση εκείνη “έπεσε” διότι δεν ανέθεσε εργολαβία που ζητούσε επιχειρηματίας.

Ο κ. Έβερτ αναφέρθηκε ονομαστικά στους εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ κ.κ. Κόκκαλη, Μπόμπολα, Σαραντόπουλο, Λιακουνάκο, καθώς και στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα “ώστε ή θα κλείσουν τις εφημερίδες τους ή θα σταματήσουν να μετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίου για έργα ή κρατικές προμήθειες”.

Ακόμη έκανε λόγο για επιχειρηματία, ο οποίος έχει “εταιρίες σε χώρες ευκαιρίας όπως ο Παναμάς, από τις οποίες έχουν δανειοδοτήσει εφημερίδα με τρία και τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές “.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι “επί 2,5 χρόνια λέω αυτά τα πράγματα για τα ΜΜΕ, για τους επιχειρηματίες που έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις από τις οποίες καλύπτουν τα ελλείμματα των ΜΜΕ και δεν ενδιαφέρονται για την ενημέρωση του λαού, αλλά εκβιάζουν και συναλλάσσονται με κυβερνήσεις και υπουργούς”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Κακλαμάνη, διότι, όπως ανέφερε “αυτός πρώτος έθεσε με τόση επιμονή ένα θέμα διαφάνειας στην πολιτική ζωή του τόπου προκαλώντας την οργή των εκδοτών”.

Ο παριστάμενος υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα ΜΜΕ και τόνισε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν, η κυβέρνηση προτίθεται να τα αντιμετωπίσει και τα αντιμετωπίζει, αλλά, όπως σημείωσε, δεν προσφέρονται για δημαγωγίες και εντυπωσιασμούς.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε να μην τολμήσει να φέρει νέα διάταξη για το Αγγελιόσημο, εάν προηγουμένως δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους των ΜΜΕ και δεν έχει δημοσιεύσει τα διατάγματα για την εφαρμογή του νόμου περί ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιριών δημοσίων έργων και προμηθειών του δημοσίου οι οποίες ανήκουν σε εκδότες. Ο κ. Έβερτ απείλησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση “θα γίνεται κάθε πέντε λεπτά και μια ψηφοφορία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *