19/05/1999 – Κ. Σημίτης: «Οι κόποι και οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. θα μπούμε στο ευρώ με το σπαθί μας. Ως αποτέλεσμα της επιτυχίας της Ελλάδας και όχι με οποιαδήποτε άλλα πολιτικά κριτήρια»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Σε προεκλογική –ενόψει ευρωεκλογών- κόντρα, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, εξελίχθηκε η -προ ημερησίας διατάξεως- συζήτηση στη Βουλή, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Οι κόποι και οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Τα οφέλη από τη θεαματική βελτίωση της οικονομίας είναι απτά και συγκεκριμένα για τον Έλληνα πολίτη. Πετύχαμε ήδη πολλά. Έχουμε δρομολογήσει με ασφάλεια την ισότιμη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια θα μπούμε στο ευρώ “με το σπαθί μας”. Θα μπούμε ως αποτέλεσμα των θυσιών που κατέβαλε ο ελληνικός λαός. Θα μπούμε ως αποτέλεσμα της επιτυχίας της Ελλάδας και όχι με οποιαδήποτε άλλα πολιτικά κριτήρια. Η είσοδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση αποτελεί εθνικό στόχο για να διασφαλίσουμε την προοπτική ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου του ελληνικού λαού, αλλά και συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας της χώρας. Για να έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερες τιμές, χαμηλότερα επιτόκια, καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε μία τόσο ταραγμένη εποχή είναι ζωτική ανάγκη να βρίσκεται η Ελλάδα στο κέντρο των αποφάσεων με φωνή, επιρροή και κύρος. Αυτό επιδιώκουμε, αυτό πετυχαίνουμε με την πολιτική μας», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για τυχοδιωκτικές πολιτικές, για βερμπαλισμούς και εξυπνάδες. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς μαθητευόμενων μάγων».

Ο κ. Σημίτης, αναφέρθηκε και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μίλησε για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τις προϋποθέσεις για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ενώ, παράλληλα, έκανε ειδική μνεία για την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν στο μέλλον κρίσιμες διαπραγματεύσεις και προκλήσεις στις οποίες διακυβεύονται ζωτικά ελληνικά συμφέροντα, για τα οποία η κυβέρνηση θα αγωνισθεί με κάθε τρόπο».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χαθούν οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας και είναι μοναδικές. Θα μπούμε στον εικοστό πρώτο αιώνα με νέες προοπτικές, νέα αισιοδοξία, νέα ευαισθησία, νέες μορφές αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Αυτή την προοπτική θα εκπληρώσει ο λαός, με την ψήφο του στις 13 Ιουνίου».

Ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε επίσης τον κ. Καραμανλή για «άγνοια, κακοπιστία και διαστρέβλωση της αλήθειας. Κάνετε συζήτηση καφενείου για το ποιος θα έρθει πρώτος στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε εμφατικά ότι οι ευρωεκλογές «δεν αποτελούν δημοψήφισμα».

Ανταπαντώντας, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι επικέντρωσε την ομιλία του «στους πραγματικούς δείκτες προσέγγισης με την Ε.Ε.». Ως τέτοιους ανέφερε «το εισόδημα των εργαζομένων», για το οποίο, όπως είπε «κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας, με τη χαμηλή απορροφητικότητα από το Β` ΚΠΣ, το άθλιο φορολογικό σύστημα».

«Εξαγγέλλετε έργα, χρησιμοποιείτε χρήματα της Ε.Ε. για τη διαφήμισή σας και εκμεταλλεύεστε τα δελτία ειδήσεων για την προβολή σας», τόνισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής και προέβλεψε ότι «το μήνυμα που δεν αντελήφθη το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι στις ευρωεκλογές εκκωφαντικό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *