24/05/2011 – Γ. Στουρνάρας: «Το κούρεμα θα καταστρέψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο Τρισέ μας προστάτευσε από τα κουρέματα»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Στήριξη του Μνημονίου ως μονόδρομου, αλλά και κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιελάμβανε η ομιλία του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα, στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γ. Στουρνάρας παρατήρησε πως «τα σπρεντ ανέβηκαν, όταν το 2009 η κυβέρνηση πήγε στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ανέρχεται στο 12% και στο ερώτημα τι θα κάνει γι’ αυτό, απαντήσαμε πως θα υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Πήγαμε γυρεύοντας. Από τότε αυξήθηκαν τα σπρεντ», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

«Μπροστά στην χρεοκοπία, η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο στην ”τούρλα του Σαββάτου”, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ελλείψεις», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, εκτιμώντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί στην αρχή του έτους, καθώς –όπως είπε- το μνημόνιο έλεγε ότι έπρεπε να πάρουμε και άλλα μέτρα, εμείς καθυστερήσαμε κι έτσι διογκώθηκε το έλλειμμα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

«Από την άλλη», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας «οι φοροελαφρύνσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, θα αυξήσουν το έλλειμμα. Θέλει πολύ μεγάλη μελέτη ένα πρόγραμμα κυβερνητικό».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ήταν πάντως κατηγορηματικός και στο θέμα της φορολόγησης: «Δεν σηκώνει άλλους φόρους η Ελλάδα. Και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει φόρους και πάρα πολύ μεγάλους. Η Πορτογαλία δεν έχει φοροδιαφυγή, γιατί έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους ορκωτούς ελεγκτές και τους έχουν ρίξει στη μάχη. Εδώ κάποιο λάθος έχουμε κάνει. Εδώ το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πληρώνει φόρο, ούτε ένα ευρώ και γι’ αυτό δεν μας φταίει το Μνημόνιο».

Υπερασπιζόμενος το Μνημόνιο, ο κ. Στουρνάρας , αφού συμφώνησε με την κυβέρνηση πως το Μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο έναντι της χρεοκοπίας, που αποτελεί την μοναδική εναλλακτική εκδοχή», θεώρησε πως η ύφεση δεν είναι πολύ βαθύτερη της αρχικά προβλεπόμενης και πως δεν ευθύνεται αυτή, για την πτώση των δημοσίων εσόδων: «Είναι θέμα διοίκησης και αποτυχίας των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Η ύφεση είναι οριακά υψηλότερη από τη σχεδιαζόμενη, πολύ χαμηλότερη, όμως, αυτής που έλεγαν διάφοροι ”γκουρού”, που μιλούσαν για -10% του ΑΕΠ. Το ποσοστό κέρδους στις υπηρεσίες, είναι 15% υψηλότερο απ’ ότι στην ευρωζώνη. Η μείωση στα επίπεδα της ευρωζώνης, θα δώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 17%».

«Δυνατότητες διατύπωσης εναλλακτικής οικονομικής πρότασης, δεν υπάρχουν εκτός Μνημονίου», ισχυρίστηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, τονίζοντας πως «με δεδομένο το μνημονιακό πλαίσιο, θα πρέπει κατ’ αρχήν να αναταχθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο δραστικός περιορισμός του οποίου ευθύνεται για το 1/3 της ύφεσης. Πρέπει να πάμε στον Μπαρόζο και να πούμε πως χρειαζόμαστε γρήγορα ανάπτυξη. Έχουμε πέσει έξω στα έσοδα και κόβουμε δημόσιες επενδύσεις. Για κάθε μονάδα από εκεί, περικόπτεις το ΑΕΠ. Είναι επείγον να ζητήσουμε εμπροσθοβαρή χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά κι εμείς να παρουσιάσουμε ευπρεπή προγράμματα, γιατί το επιχείρημά τους είναι πως δεν έχουμε παρουσιάσει προγράμματα αξιοποίησης των κονδυλίων».

Σε ότι αφορά στον προβληματισμό που εκφράζεται για την πώληση επιχειρήσεων, τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Στουρνάρας είπε «ναι, θα ξεπουλήσουμε επιχειρήσεις φτηνά γιατί θα εξαγοράσουμε χρέος πιο φτηνά. Είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, παράλληλα: «Δεν θεωρώ μικρή την κρατική περιουσία. Αν δεν αξιοποιηθεί τώρα, πότε θα αξιοποιηθεί; Δεν μπορεί, όμως, να γίνει καμία επένδυση, αν δεν καθορίσουμε χρήσεις γης. Πρέπει να έχουμε μία υπηρεσία που να βγάζει τα πάντα, όχι να τρέχει ο ενδιαφερόμενος, από την δασική υπηρεσία στην αρχαιολογική».

Τέλος, o γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, προέβλεψε ότι -λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν- το έλλειμμα εφέτος θα πέσει στο 8,8%, προσθέτοντας, όμως, πως, το δημόσιο χρέος και η ανεργία θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα ”κουρέματος” του δημόσιου χρέους, υπογράμμισε: «Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις. Και ευτυχώς που ο Τρισέ έχει θέσει βέτο. Και ελπίζω και ο διάδοχός του να κάνει το ίδιο. Διότι, ο Τρισέ μας προστάτευσε σήμερα από τα κουρέματα. Το κούρεμα, όπως ξέρετε, θα καταστρέψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και δε λέω να σώσουμε τους τραπεζίτες, αλλά, δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες. Το σύστημα είναι…είναι ένα σύστημα. Είναι καταθέσεις. Είναι δάνεια. Έτσι;..Μετά, υπάρχει και το αποτέλεσμα ντόμινο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *