20.1.2014-Διεθνής Αμνηστία: Πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης η καταδίκη μπλόγκερ στην Ελλάδα για «προσβολή θρησκεύματος»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με το Δημήτρη Μαρούλη

 

Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, αφότου δικαστήριο στην Αθήνα καταδίκασε 29χρονο μπλόγκερ σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για “προσβολή θρησκεύματος”.

Ο 29χρονος είχε δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook με το όνομα “Γέρων Παστίτσιος”, στην οποία σατίριζε τον αποθανόντα Έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο. Στη σελίδα του στο Facebook, o μπλόγκερ υποκατέστησε το όνομα και το πρόσωπο του μοναχού με παστίτσιο, και ασκούσε κριτική στην εκμετάλλευση των προφητειών του μοναχού από ελληνικές ορθόδοξες ιστοσελίδες.

Ο μπλόγκερ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 και του ασκήθηκε δίωξη σύμφωνα με το νόμο του 1951 περί βλασφημίας για “κακόβουλη βλασφημία” και “προσβολή θρησκεύματος”, ενώ, εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως “η σημαντικότητα του δικαιώματος στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό”. Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την αναχρονιστική -όπως την χαρακτηρίζει- νομοθεσία περί βλασφημίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *