03/06/2009 – Ντ. Μπακογιάννη: «Μιλήστε για το συγκροτημένο σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζουμε την πρωτοφανή κρίση. Σχέδιο που μας επιτρέπει να είμαστε σε πιο ασφαλή θέση από πολλούς εταίρους στην ευρωζώνη»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Μιλήστε για το έργο μας. Μιλήστε για την υπευθυνότητα και το συγκροτημένο σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζουμε την πρωτοφανή διεθνή κρίση. Σχέδιο που μας επιτρέπει να είμαστε σε πιο ασφαλή θέση από πολλούς εταίρους μας στην ευρωζώνη. Που μας επιτρέπει να στηρίζουμε αποτελεσματικά το εισόδημα των πολιτών, να προστατεύουμε τους πιο αδύναμους, να είμαστε αλληλέγγυοι στους μικρομεσαίους και στους συνταξιούχους. Που μας θωρακίζει για να επιδιώξουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη απευθυνόμενη σε στελέχη της ΝΔ στην Κεφαλονιά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας της στο νησί, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

«Οι πολίτες ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η συνεπής, η μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη της χώρας. Όταν οι υπόλοιποι αναζητούσαν τρίτους δρόμους, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνος που κλείδωσε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας. Γνωρίζουν ότι είναι η δική μας κυβέρνηση εκείνη που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία, στον πυρήνα της Ευρώπης», επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε τα στελέχη της παράταξης σε συστράτευση: «Στις μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, οφείλουμε όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας. Να δώσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα την πολιτική μάχη. Να βγούμε μπροστά χωρίς μισόλογα και ηττοπάθεια. Με πίστη στην παράταξη. Μην αφήνετε κανέναν να απαξιώνει το έργο που γίνεται. Μην αφήνετε κανέναν να συμψηφίζει τις αποτυχίες του χθες, με την πρόοδο του σήμερα. Δώστε την πολιτική μάχη με ισχυρά επιχειρήματα».

 

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έγιναν στην Κεφαλονιά και ζήτησε από τους κατοίκους του νησιού να θυμηθούν «ποιοι σας έταξαν λαγούς με πετραχήλια και ποιοι έχουν κάνει έργο απτό και μετρήσιμο, για τον τόπο σας, για το μέλλον σας. Θυμάστε τα μεγάλα λόγια, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Και βλέπετε το έργο που γίνεται στο νησί σας τα τελευταία χρόνια».

 

Μιλώντας αναλυτικά για το έργο της πενταετούς διακυβέρνησης, η ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «με προσήλωση στη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική, που ανοίγει νέους δημιουργικούς δρόμους για τη χώρα, παράγουμε έργο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έχουμε αξιοπιστία. Έχουμε πολιτική υπεροχή. Έχουμε έργο να δείξουμε, μετράμε επιτυχίες. Επιτυχίες που πηγαίνουν τη χώρα μπροστά».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Ντ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τους πως «αρνούνται τα πάντα, επαναλαμβάνουν ένα μονότονο όχι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, επενδύουν στο λαϊκισμό, καταφεύγουν στην εκτόξευση λάσπης», υπογράμμισε ότι «εμείς, η παράταξή μας, με τον Κώστα Καραμανλή στο τιμόνι, ακολουθούμε άλλη πορεία. Στηριζόμαστε σε άλλες αρχές. Στην ισοπέδωσή τους απαντάμε με έργο που κάνει τη διαφορά. Στον καιροσκοπισμό τους, με εθνικά υπεύθυνη πολιτική. Βάζουν πάνω απ’ όλα την κατάκτηση της εξουσίας. Βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου» και κατέληξε προσθέτοντας πως «τους αφήνουμε μόνους. Ας βουλιάξουν μόνοι τους. Δεν θα πάρουν και τη χώρα μαζί. Σε λίγες μέρες θα πάρουν την απάντησή τους».

 

Τέλος, μιλώντας για τα σφάλματα και τις παραλείψεις που έγιναν στην πενταετή πορεία της κυβέρνησης της ΝΔ, η υπουργός Εξωτερικών αφού αναγνώρισε πως «μπορεί λάθη που κάναμε να μας έχουν κοστίσει, να πλήγωσαν τους αγωνιστές της παράταξης, να απογοήτευσαν μερίδα του κόσμου που πιστεύει και περιμένει περισσότερα από τη Νέα Δημοκρατία», υποστήριξε ότι «κάναμε την αυτοκριτική μας, αναλάβαμε στο ακέραιο της ευθύνες μας,  όμως η ισοπέδωση μας αδικεί κατάφωρα. Η ισοπέδωση μας προσβάλλει. Αδικεί την παράταξη, αδικεί το έργο που έχουμε κάνει. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ και οι Έλληνες το γνωρίζουν καλά».

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΟΔΕ Κεαφλονιάς, έχει ως εξής:

 

«Φίλες και φίλοι,

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι κοντά σας. Σας ευχαριστώ όλες και όλους για το θερμό σας καλωσόρισμα. Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου που έρχομαι στην Κεφαλονιά. Το όμορφο νησί σας είναι ο τελευταίος σταθμός από τις επισκέψεις και τις ομιλίες που είχα τη χαρά να κάνω σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Όπου και αν πήγα, όπου και αν μίλησα, η επαφή με εσάς, με τους αγωνιστές, με τον κόσμο της παράταξης, με γεμίζει δύναμη. Με γεμίζει αισιοδοξία.

Τα μηνύματα από παντού είναι θετικά. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα στελέχη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξής μας, μαζί με τον κόσμο που πιστεύει στη Νέα Δημοκρατία, που ελπίζει σε αυτήν, δίνουμε τον ωραίο αγώνα. Τον αγώνα για την νίκη. Για τη νίκη του Κώστα Καραμανλή. Τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε τέσσερις μέρες πριν από τις κάλπες. Στην τελική ευθεία. Από εδώ, από την Κεφαλονιά στέλνουμε ισχυρό μήνυμα συστράτευσης. Μήνυμα συμμετοχής. Δυνατό μήνυμα νίκης. Σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει κριθεί, τους λέμε να περιμένουν το βράδυ της Κυριακής. Να μην κάνουν το λάθος να υποτιμούν την παράταξή μας. Να μην θεωρούν τη ψήφο του λαού δεδομένη.

Οι εκλογές κρίνονται στην κάλπη. Εκεί θα μιλήσει ο λαός. Θα μιλήσετε εσείς. Θα πάρουν την απάντησή τους. Θα καταλάβουν ότι με τη στείρα ισοπέδωση, με τις αοριστολογίες και τα ευχολόγια, δεν μπορούν να αποσπάσουν την ψήφο σας. Δεν μπορούν να κρύψουν την ανευθυνότητά τους. Την αναξιοπιστία τους. Την απόλυτη ανεπάρκειά τους μπροστά στις απαιτήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Την ανικανότητά στους μπροστά στις προσδοκίες των Ελλήνων, μπροστά στις ανάγκες της χώρας. Δεν μπορεί να κρύψει τον καιροσκοπισμό του, το ΠΑΣΟΚ, αγαπητοί φίλοι. Δεν βλέπουν τίποτα άλλο, πέρα από την εξουσία. Αυτή βάζουν πάνω απ’ όλα. Πάνω και από τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Όπως έκαναν πάντα. Πάνω απ’ όλα το κόμμα και ο στρατός του. Πάνω απ’ όλα το ΠΑΣΟΚ.

Οι Έλληνες όμως τους γνωρίζουν καλά. Δεν τους επιβραβεύουν. Δεν τους εμπιστεύονται. Μπορεί λάθη που κάναμε να μας έχουν κοστίσει. Να πλήγωσαν τους αγωνιστές της παράταξης, να απογοήτευσαν μερίδα του κόσμου που πιστεύει και περιμένει περισσότερα από τη Νέα Δημοκρατία. Κάναμε την αυτοκριτική μας. Αναλάβαμε στο ακέραιο της ευθύνες μας. Όμως η ισοπέδωση μας αδικεί κατάφωρα. Η ισοπέδωση μας προσβάλλει. Αδικεί την παράταξη, τον κόσμο μας, αδικεί το έργο που έχουμε κάνει. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ, φίλες και φίλοι – και οι Έλληνες το γνωρίζουν καλά.

Φίλες και φίλοι,

Εσείς, οι Κεφαλονίτες, γνωρίζετε την αλήθεια. Γνωρίζετε ποιοι σας έταξαν λαγούς με πετραχήλια και ποιοι έχουν κάνει έργο απτό και μετρήσιμο, για τον τόπο σας, για το μέλλον σας. Θυμάστε τα μεγάλα λόγια, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Και βλέπετε το έργο που γίνεται στο νησί σας τα τελευταία χρόνια.

Ολόκληρη η Κεφαλονιά, το Αργοστόλι, το Ληξούρι, η Σκάλα, ο Πόρος, η Σάμη, αλλά και η Ιθάκη, ολόκληρος ο νομός, αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο. Αναπτύσσονται και προοδεύουν. Ανοίγουν νέες προοπτικές. Αξιοποιούν καινούργιες ευκαιρίες.

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα των Ιονίων, από το 2004 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί πάνω από 750 έργα, που ξεπερνούν τα 580 εκ. ευρώ. Στην Κεφαλονιά εντάχθηκαν έργα 125 εκ. ευρώ. Επιπλέον, 159 έργα, 26 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού. 16 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΕΠΤΑ.

Σε ολόκληρο το νομό γίνονται έργα που βελτιώνουν τις υποδομές του. Έργα που τα ζείτε. Έργα που τα βλέπετε. Έργα που τα περιμένατε χρόνια. Η σύγχρονη προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια, εδώ στο Αργοστόλι. Έργο πνοής που δίνει τεράστια ώθηση στον τουρισμό και τροφοδοτεί αναπτυξιακούς κύκλους για ολόκληρη την τοπική οικονομία. Μια δέσμευση της κυβέρνησής μας που γίνεται πράξη. Το ίδιο και η μαρίνα, το ίδιο και η αναβάθμιση των λιμανιών στο Ληξούρι, στον Πόρο, στη Σάμη.

Το οδικό δίκτυο του νησιού βελτιώνεται συνεχώς, τόσο μέσα στην πόλη του Αργοστολίου, όσο και στον περιφερειακό του Ληξουρίου, του Πόρου, σε ολόκληρο το νομό. Σημαντικές υποδομές για το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την υγεία. Παρέχουμε αυξημένα κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Περιφέρεια, σε όλα τα νησιά μας. Ενισχύουμε, με συγκροτημένες πολιτικές και οργανωμένη διεθνή προβολή, την τουριστική βιομηχανία μας. Το μοναδικής ομορφιάς τουριστικό προϊόν του τόπου σας. Αναπτύσσουμε πολιτικές για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, του αγροτικού κόσμου. Στηρίζουμε αποτελεσματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών. Ενθαρρύνουμε, έμπρακτα, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εξάπλωση της χρήσης τους σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Ήδη υλοποιείται και ο σχεδιασμός για τους πόρους από το ΕΣΠΑ. 24 δισ. κοινοτικοί πόροι για την Ελλάδα, το 80% κατευθύνεται στην περιφέρεια. Περίπου 1 δισ. ευρώ για το Ιόνιο. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη προγραμματίζονται έργα για το λιμάνι της Πεσσάδας, του Πισαετού, έργα για την ύδρευση και την αποχέτευση, για την βελτίωση του οδικού δικτύου και της ασφάλειας, έργα για την αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων και την βελτίωση τουριστικών υποδομών.

Γνωρίζουμε ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Για την περαιτέρω προώθηση του τουρισμού, για τη βελτίωση των υποδομών του νησιού, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού σας. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες. Όλα αυτά που σας ανέφερα, δεν είναι εξαγγελίες. Είναι έργο που γίνεται πράξη. Είναι κόπος δικός σας που αξιοποιείται προς όφελός σας. Προς όφελος του τόπου σας. Είναι επένδυση στο μέλλον. Σήμερα ο τόπος σας αλλάζει. Έχει ήδη ξεκινήσει μια καινούργια πορεία. Έχει μπει σε νέα τροχιά ανάπτυξης. Την εντολή που πήραμε, την κάνουμε πράξη.

Φίλες και φίλοι,

Tο ίδιο κάνουμε σε ολόκληρη τη χώρα, σε κάθε νομό, σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με προσήλωση στη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική, που ανοίγει νέους δημιουργικούς δρόμους για τη χώρα, παράγουμε έργο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Στις μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές, σας καλώ όλες και όλους. Βγείτε μπροστά για την παράταξη. Μην αφήνετε κανέναν να απαξιώνει το έργο που γίνεται. Μην αφήνετε κανέναν να συμψηφίζει τις αποτυχίες του χθες, με την πρόοδο του σήμερα. Δώστε την πολιτική μάχη με ισχυρά επιχειρήματα. Μιλήστε για το έργο μας. Το έργο για την Κεφαλλονιά. Το έργο για την Ελλάδα. Μιλήστε για την υπευθυνότητα και το συγκροτημένο σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζουμε την πρωτοφανή διεθνή κρίση. Σχέδιο που μας επιτρέπει να είμαστε σε πιο ασφαλή θέση από πολλούς εταίρους μας στην ευρωζώνη. Που μας επιτρέπει να στηρίζουμε αποτελεσματικά το εισόδημα των πολιτών, να προστατεύουμε τους πιο αδύναμους, να ενισχύουμε τους κλάδους που πλήττονται σφοδρότερα. Που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αλληλέγγυοι στους αγρότες μας, στους μικρομεσαίους, στους συνταξιούχους. Που μας θωρακίζει για να επιδιώξουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μιλήστε για σημαντική μείωση της ανεργίας που πετύχαμε, την ουσιαστική προώθηση της απασχόλησης, σε μια περίοδο κάθε άλλο παρά ιδανική για τέτοιους στόχους. 100.000 λιγότεροι άνεργοι σήμερα, εν μέσω σφοδρής παγκόσμιας κρίσης, απ΄ ό,τι στις αρχές του 2004, στο απόγειο της ολυμπιακής προετοιμασίας.

Μιλήστε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε: για ένα βιώσιμο και σύγχρονο ασφαλιστικό, για μια παιδεία προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του αύριο, για την Ολυμπιακή, που δεν κοστίζει πια σε όλους μας ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ ολιγώρησε και οπισθοχώρησε, εμείς προχωράμε με τόλμη μπροστά. Προς όφελος της χώρας. Προς όφελος των Ελλήνων. Ενώνουμε δυνάμεις και πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Φίλες και φίλοι,

Οι πολίτες ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η συνεπής, η μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη της χώρας. Η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Όταν οι υπόλοιποι αναζητούσαν τρίτους δρόμους, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνος που κλείδωσε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας. Γνωρίζουν ότι είναι η δική μας κυβέρνηση εκείνη που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία, στον πυρήνα της Ευρώπης. Γνωρίζουν ότι το δικό μας ευρωψηφοδέλτιο, η Μαριέττα Γιαννάκου και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, είναι οι πιο ικανοί να διεκδικήσουν και να παλέψουν για τα δικαιώματα των πολιτών και τα δίκαια της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και στις 7 Ιουνίου θα τους δώσουμε τη δύναμη να βγουν μπροστά για την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Νεοδημοκράτες και νεοδημοκράτισσες,

Στις μέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, οφείλουμε όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας.. Να δώσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα την πολιτική μάχη. Να βγούμε μπροστά χωρίς μισόλογα και ηττοπάθεια. Με πίστη στην παράταξη, με αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές μας, με εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας. Έχουμε αξιοπιστία. Έχουμε πολιτική υπεροχή. Έχουμε έργο να δείξουμε, μετράμε επιτυχίες. Επιτυχίες που πηγαίνουν τη χώρα μπροστά. Πρέπει να τις προβάλλουμε. Να μιλήσουμε για την πραγματική ατζέντα, για τα ουσιαστικά ζητήματα που τίθενται μπροστά μας μέχρι τις κάλπες, και μετά από αυτές. Να μιλήσουμε ξεκάθαρα για το ποιο δίλημμα έχουμε μπροστά μας στις εκλογές, ανάμεσα σε ποιους έχουμε να επιλέξουμε.

Έχουμε από τη μια μεριά το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ: Αυτούς που αρνούνται τα πάντα, που επαναλαμβάνουν ένα μονότονο όχι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, σε κάθε απόπειρα συνεννόησης μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον του τόπου. Επενδύουν στο λαϊκισμό, κάνουν σύνθημά τους τον διχασμό και την πόλωση. Ακόμη και τώρα, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, καταφεύγουν στην εκτόξευση λάσπης. Η γνωστή τους τακτική. Το γνωστό τους καταφύγιο. Το καταφύγιο όλων αυτών που δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να πουν, τίποτα χρήσιμο να προτείνουν, καμία λύση να δώσουν. Ιδεολογική σύγχυση, προγραμματική φτώχεια, απίστευτος καιροσκοπισμός. Με αυτό το τρίπτυχο ζητούν την ψήφο των πολιτών. Τους αφήνουμε μόνους. Ας βουλιάξουν μόνοι τους. Δεν θα πάρουν και τη χώρα μαζί.

Εμείς, η παράταξή μας, με τον Κώστα Καραμανλή στο τιμόνι, ακολουθούμε άλλη πορεία. Στηριζόμαστε σε άλλες αρχές. Δεν ακολουθούμε στο δρόμο της λάσπης, δεν σέρνουμε τη χώρα σε μονοπάτια ολισθηρά. Στην ισοπέδωσή τους απαντάμε με έργο που κάνει τη διαφορά. Στον καιροσκοπισμό τους, με εθνικά υπεύθυνη πολιτική. Στις ακραία λαϊκίστικες υποσχέσεις τους, απαντάμε με σοβαρές, τολμηρές αποφάσεις. Βάζουν πάνω απ’ όλα την κατάκτηση της εξουσίας. Βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου. Γι’ αυτούς είναι πρώτα το ΠΑΣΟΚ. Για εμάς είναι πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα. Πάντα πρώτα η Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Σε λίγες μέρες θα πάρουν την απάντησή τους. Από εδώ, από την Κεφαλονιά, το μήνυμά μας ακούγεται καθαρά. Είμαστε εδώ, δυνατοί, ενωμένοι, σαν μια γροθιά. Κανείς δεν περισσεύει. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Τίποτα δεν χαρίζουμε. Προχωράμε με δύναμη, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά. Δίνουμε τη μάχη με το κεφάλι ψηλά. Με όλες μας τις δυνάμεις. Με σύμμαχο τον καθένα και την καθεμία από εσάς. Όλοι μαζί βγαίνουμε μπροστά, στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Όπως πάντα, έτσι και τώρα. Μπροστά για τη νίκη. Τη νίκη του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Καλή δύναμη σε όλους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *