12/06/1993 – Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση πέτυχε να εξασφαλίσει πρωτογενές περίσσευμα 250 δις πέρυσι και 800 δις φέτος»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Παρά τα τεράστια ποσά που διαθέτει η κυβέρνηση για δημόσια έργα, πέτυχε, παράλληλα, να εξασφαλίσει και πρωτογενές περίσσευμα στον προϋπολογισμό», υποστήριξε από το Μεσολόγγι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από την πραγματοποίηση ευρύτατης σύσκεψης, με τη συμμετοχή υπουργών και τοπικών παραγόντων.

 

«Είναι ανάγκη να κατανοήσει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει αυτό το πρωτογενές περίσσευμα. Είναι αυτό που μένει όταν αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες του δημοσίου προ τόκων. Το προηγούμενο έτος η κυβέρνηση εξασφάλισε περίσσευμα 250 δις και φέτος 800 δις, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία», ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι  «η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος αποδεικνύει ότι τα μεγάλα έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση, τα υλοποιεί παράλληλα με την εξυγίανση της οικονομίας».

 

Ο πρωθυπουργός αφού ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος λαϊκών κατοικιών από την κυβέρνησή του, σημείωσε πως «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει έντονο κοινωνικό προβληματισμό που αποδεικνύεται με τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπως στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος. Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιείται μέσω του τεράστιου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της κυβέρνησης για το 1993 και των πόρων από το πακέτο Ντελόρ».

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τον τόπο από τη συμφορά που τον έριξε το ΠΑΣΟΚ στα οχτώ χρόνια των ανίκανων κυβερνήσεων του», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν να αντιπαρατάξουν στην πολιτική της μόνο το αρρωστημένο πάθος και την άρνηση. Αντιθέτως η κυβέρνηση αναβάθμισε τη χώρα στον διεθνή χώρο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαδραματίζει σήμερα πρώτο ρόλο στη Βαλκανική, με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας».

 

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η οικονομία ανακάμπτει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ληφθούν τα πρώτα μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού. Η ανάκαμψη της οικονομίας επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στον αγρότη», ανακοινώνοντας πως «μέσα στο 1993 θα δοθούν παροχές και σε αυτή την κατηγορία πολιτών, μέσα στα περιθώρια της οικονομίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *