13/06/2002 – Κ. Σημίτης: «Φτιάχνουμε μία ισχυρή Ελλάδα που στηρίζεται σε μία ισχυρή οικονομία και μία ισχυρή κοινωνία»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας η περαιτέρω ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ώστε να ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πιο ισχυρή κοινωνία, φτιάχνουμε μία ισχυρή Ελλάδα που στηρίζεται σε μία ισχυρή οικονομία και μία ισχυρή κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά από την τετράωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ΕΕ.

 

«Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Σε αυτή την τροχιά βαδίζει επιτυχώς η Ελλάδα στην πορεία της προς την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία καταδεικνύουν του λόγου το αληθές», δήλωσε ο κ. Σημίτης, επικαλούμενος τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

 

Ο πρωθυπουργός αφού αποκάλεσε «μεγάλη αλλαγή» όσα συντελούνται στην οικονομία και στις κοινωνικές υποδομές «την οποία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη», ισχυρίστηκε ότι η πραγματική σύγκλιση Ελλάδας-ΕΕ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, εάν μέρος από τα ποσά που δίνονται για την άμυνα στρέφονταν στις δαπάνες της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

 

«Την τελευταία διετία η Ελλάδα κερδίζει και τη μάχη της ανεργίας η οποία έχει μειωθεί στο 10,5% έναντι 12% το 1999. Ελπίζω ότι σύντομα το ποσοστό θα μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «κεντρικής σημασίας» τη μάχη για την απασχόληση.

 

«Το 2001 η Ελλάδα ήταν η δεύτερη σε ταχύτητα ανάπτυξης οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν εισόδημα του Έλληνα από 64% του μέσου κοινοτικού όρου να ξεπερνά σήμερα το 70%», επισήμανε ο Κώστας Σημίτης, διευκρινίζοντας ότι «σήμερα ο μισθός, σημειώνοντας μία πολύ γρήγορη άνοδο στη χώρα μας, βρίσκεται πλέον στο 80% του μέσου κοινοτικού όρου». «Και όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα» όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός «μειώθηκε ο πληθωρισμός, επιτεύχθηκε δημοσιονομική σταθερότητα, τα ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος μειώνεται χρόνο με το χρόνο».

 

«Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που δείχνουν ότι προχωρούμε και πετυχαίνουμε την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση», κατέληξε ο κ. Σημίτης παραδεχόμενος όμως πως «η χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε -μερικές φορές- μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την οποία θα καλύψουμε με πολύ δουλειά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *