14/06/2012 – Τα ”ΑΠΟΛΥΤΩΣ” του Ευάγγελου Βενιζέλου, η έκρηξη και το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι των γραφείων του Κινήματος…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Εξερράγη, χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Στον ενικό», που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, όταν ένας πολίτης τον ρώτησε «με τι πολιτική αξιοπιστία θα πάτε εσείς και το επόμενο μεγάλο κόμμα να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας, που ξέρουν μυστικά που ενδεχομένως να μην ξέρετε κι εσείς;», επικαλούμενος δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο υποστηριζόταν πως «δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση Παπαδήμου επειδή κρατούν στο χέρι κόμματα και πολιτικούς οι Γερμανοί από τη SIEMENS».

 

«Είναι δυνατόν να έρχεστε και να μου λέτε ότι εμείς, δηλαδή δύο πρωθυπουργοί που μεσολάβησαν, υπουργοί, δύο κόμματα, τρία κόμματα γιατί ήταν και ο κ. Καρατζαφέρης δεν κάναμε διαπραγμάτευση επειδή μας κρατάνε στο χέρι;», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι αυτά είναι γνωστές χυδαιότητες που έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Όταν όμως ο πολίτης (Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ) επέμεινε λέγοντας ότι «εγώ δεν δέχομαι αυτόν τον χαρακτηρισμό», ο κ. Βενιζέλοςέγινε έξω φρενών και χτυπώντας δυνατά το χέρι του στο τραπέζι επανέλαβε πως όλα αυτά είναι «απολύτως χυδαιότητες. Απολύτως.. Απολύτως…Και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μέσα…Απολύτως».

 

Το πλήρες κείμενο του διαλόγου που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον κ. Νικολάου, έχει ως εξής:

 

«Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λοιπόν θέλω να παρακαλέσω και για πιο σύντομες ερωτήσεις και Πρόεδρε για πιο σύντομες απαντήσεις, για να ρωτήσουν όσο περισσότεροι γίνεται. Το όνομά σας παρακαλώ και την ερώτηση.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ασφαλιστικός σύμβουλος, ελ. επαγγελματίας): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Θα σας πάρω λίγο μακρύτερα από τα καθημερινά της αγοράς και θα κάνω μια υπόθεση εργασίας, έτσι για να σας χαροποιήσω και λιγάκι. Έστω λοιπόν ότι την Κυριακή προκύπτει αποτέλεσμα το οποίο φτιάχνει Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ–ΝΔ και όποιο άλλο κόμμα εν πάση περιπτώσει ή αυτά τα δύο

.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ θέλω Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, δε θέλω το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ωραία, εγώ σας λέω λοιπόν ότι μέσα σε αυτή την Κυβέρνηση συνευθύνης είστε κι εσείς, εννοώ το ΠΑΣΟΚ, και πρέπει να πάτε στη Γερμανία ή εν πάση περιπτώσει στις Βρυξέλες ή οπουδήποτε να διαπραγματευθείτε.

Έχετε υπολογίσει ότι η κα Μέρκελ έχει κάπου κρυμμένο ένα χαρτάκι, το οποίο της το έχει δώσει ο κ. Χριστοφοράκος, και ξέρει ακριβώς πού έχουν κατευθυνθεί οι μίζες της SIEMENS, σε ποια κόμματα, σε ποια άτομα;

Επίσης δε, υπάρχει και μέσα τη δικογραφία μία μαρτυρία Γερμανών που λέει ότι δύο κόμματα μεγάλα κι ένα μικρό έχουν πάρει μίζες.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κι ένα μικρό; Οπότε πρέπει να ψάχνουν ποιο είναι το μικρό.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ξέρω, κανένας όμως μέχρι τώρα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αντέδρασε στη ρήση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πάρει μίζες. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, με τι πολιτική αξιοπιστία θα πάτε εσείς και το επόμενο μεγάλο κόμμα να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας, που ξέρουν μυστικά που ενδεχομένως να μην ξέρετε κι εσείς.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ωραία, να σας πω κ. Νικολάου. Δεν λέτε κάτι καινούριο. Λέτε αυτό που είπε χθες μόλις για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας βγήκε, ως αρχηγός κόμματος, στην τηλεόραση και είπε, χυδαιολογώντας κατά τη γνώμη μου, ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση Παπαδήμου επειδή κρατούν στο χέρι κόμματα και Πολιτικούς οι Γερμανοί από τη SIEMENS.

Λοιπόν, αυτό είναι μία αθλιότητα του κ. Τσίπρα την οποία αναπαράγετε απλώς.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, συγνώμη που σας διακόπτω. Δεν συνηθίζω να χυδαιολογώ, δεν συνηθίζω να μεταφέρω πράγματα από αυτά που ακούω στην τηλεόραση. Θα ήθελα λοιπόν να μου απαντήσετε ακριβώς σε αυτό.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, από πού αντλείτε την πληροφορία αυτή που μεταφέρετε;

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από τις εφημερίδες.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιος την είπε στις εφημερίδες;

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από τη Real News ας πούμε.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι από τη Real News. Είναι τα λόγια του κ. Τσίπρα, δεν το έγραψε ο κ. Χατζηνικολάου αυτό. Έγραψε τι είπε ο αρχηγός ενός κόμματος και πρέπει να απαντάμε σε αυτό το επίπεδο επιχειρηματολογίας.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει θέμα να μου απαντήσετε κ. Πρόεδρε;

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα σας απαντώ ότι αυτό είναι αστείο.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αστείο είναι ότι δόθηκαν μίζες από τη SIEMENS;

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, είναι γνωστή η υπόθεση SIEMENS, είναι γνωστό το τι έχουν κάνει ορισμένα πρόσωπα και των δύο πολιτικών κομμάτων, τα οποία έχουν εξοβελιστεί και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ δεν ξέρω τι έχει κάνει, ομολογώ, διότι δεν έχει την ετοιμότητα αντίδρασης που έχουμε εμείς στα θέματα αυτά. Αλλά, τι εννοείτε; Ότι επειδή ο Χριστοφοράκος ισχυρίστηκε και έδωσε πράγματι 600.000 μάρκα για να τα φέρει ο κ. Τσουκάτος στο ΠΑΣΟΚ -υπάρχει αυτή η γνωστή ιστορία- ότι κρατάει στο χέρι το ΠΑΣΟΚ;

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα δεν είναι μόνο αυτά.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποια άλλα είναι;

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ είναι τα υποβρύχια, εδώ είναι ένα σωρό. Αυτά τα χρήματα τα οποία έχουν κατευθυνθεί προς τον κ. Τσοχατζόπουλο ας πούμε..

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και τι σημαίνει αυτό;

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιας και είναι ο μοναδικός ο οποίος είναι νεκρός πολιτικά που κατηγορείται. Δεν διαχύθηκαν αυτά μέσα στο πολιτικό σύστημα;

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι δυνατόν να έρχεστε και να μου λέτε ότι εμείς, δηλαδή, δύο Πρωθυπουργοί που μεσολάβησαν, Υπουργοί, δύο κόμματα, τρία κόμματα γιατί ήταν και ο κ. Καρατζαφέρης, δεν κάναμε διαπραγμάτευση επειδή μας κρατά στο χέρι;

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ξέρω.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, να μάθετε. Να μάθετε…

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτάω, η δουλειά σας είναι να μου πείτε.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σας λέω λοιπόν εγώ ότι αυτά είναι χυδαιότητες.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ δε δέχομαι αυτόν τον χαρακτηρισμό.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απολύτως χυδαιότητες. Απολύτως….Απολύτως…Και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μέσα…Απολύτως…

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω γιατί βγαίνετε έξω απ’ τα ρούχα σας. Εγώ περιμένω μια απάντηση. Αν δεν θέλετε να μου απαντήσετε..

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σας απαντώ, αλλά με εξοργίζετε όταν πιστεύετε ότι Υπουργοί, Πρωθυπουργοί, Βουλευτές εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό με 258 ψήφους ψηφίζουν ένα νόμο του κράτους επειδή υπάρχουν χαρτιά για τη SIEMENS; Πού νομίζετε ότι απευθύνεστε; Γιατί είμαστε στην πολιτική; Είμαστε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον. Έχουμε αφήσει δουλειές, έχουμε αφήσει την άνεσή μας, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την αγωνία του τόπου!

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς τις έχουμε χάσει τις δουλειές μας.

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να έρθετε να κυβερνήσετε! Δε σας το απαγόρευσαν.

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ δε θέλω να κυβερνήσω, εγώ ψάχνω να βρω ποιος είναι ο κατάλληλος να με κυβερνήσει..

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οφείλετε να έρθετε να κυβερνήσετε. Δεν μας έφερε κανείς με το ζόρι. Και γι’ αυτό και δε μένουμε με το ζόρι. Και ζητάμε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Νομίζετε ότι είναι καμιά απόλαυση να είναι κανείς στην κυβέρνηση και να κάνει αυτή τη δουλειά;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε..

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε κ. Χατζηνικολάου, να ξεκαθαρίσουμε το εξής…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απαντήσατε όπως νομίζατε.

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν απάντησα επαρκώς.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούστε, η ερώτηση που σας έθεσε ο συμπολίτης μας είναι ερώτηση η οποία είναι διαδεδομένη στην ελληνική κοινωνία. Διότι θεωρεί η ελληνική κοινωνία..

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι διαδεδομένη. Έχει παραχθεί από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο..

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ελληνική κοινωνία θεωρεί ότι στο θέμα της SIEMENS κάθαρση δεν υπήρξε. Θεωρεί δηλαδή ότι δεν τόλμησε το πολιτικό σύστημα να οδηγήσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου πρόσωπα που αναμίχθηκαν. Κυκλοφορούν ελεύθεροι και μάλιστα μας κουνάνε και το δάχτυλο, άνθρωποι οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι πήραν μίζες, παραδέχτηκαν ότι έπαιξαν ρόλο.

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα έρθει η στιγμή της προφυλάκισης και της καταδίκης εάν υπάρχουν στοιχεία. Αν καθυστερεί η Δικαιοσύνη δεν φταίει η πολιτική. Ξέρετε ποιοι έχουν συγκαλύψει τα στοιχεία της SIEMENS; Η Γερμανία τα έχει συγκαλύψει τα στοιχεία της SIEMENS.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι αληθές που λέτε, αλλά αυτό δημιουργεί και μια υπόνοια.

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα έχει συγκαλύψει τα στοιχεία της SIEMENS η Γερμανία, έχει επιβάλλει αστείες ποινές ενός μηνός και δυο μηνών, έχει επιβάλλει αστεία πρόστιμα. Διότι η SIEMENS ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό όντως ταυτισμένη με το γερμανικό κράτος. Αλλά, μπορεί αυτό να έγινε γιατί το κύκλωμα το οποίο λυμαινόταν τα κονδύλια αυτά, ήταν ένα κύκλωμα το οποίο ήταν κατά βάση γερμανικό.

Διότι εγώ λέω στους Γερμανούς, για να ξέρει ο κ. Νικολάου, όταν ξεκινάμε τις συζητήσεις μας με τους Γερμανούς, εγώ τους λέω το εξής πάντα για να δημιουργήσω ένα κλίμα υπέρ των απόψεών μου: «Κοιτάξτε κύριοι, είστε υπεύθυνοι απέναντι στην Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω κατοχής και δανείου αναγκαστικού κτλ. αλλά για όπου είχαμε συναλλαγή με μεγάλη γερμανική εταιρεία, είχαμε ένα σκάνδαλο».

Οι γερμανικές εταιρείες, δυστυχώς ταυτίζονται με σκάνδαλα. Η SIEMENS, η FERROSTAAL, η CHRYSLER, η MANN… Συνεχώς είχαμε σκάνδαλα με Γερμανούς.

Άρα, δεν δέχομαι κριτική από τους Γερμανούς για τους «κακούς Έλληνες, τους απατεώνες που έχουν έλλειψη διαφάνειας», γιατί όπου υπήρχε ανάμιξη γερμανικών εταιρειών, είχαμε μεγάλα προβλήματα. Και όχι μόνο στην Ελλάδα και στο διεθνές σκηνικό.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάτι απλό πριν δώσω το λόγο στον επόμενο φίλο που θα ρωτήσει: Για ποιο λόγο δεν εκλήθηκαν ο κ. Σημίτης, τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, ούτε ως μάρτυρας ν’ απαντήσει για την κατηγορία ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε μίζα από τη SIEMENS. Ο κ. Τσουκάτος παρεδέχθη ότι έδωσε χρήματα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έκρινε σκόπιμο η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή….

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δε γνωρίζω γιατί δεν εκλήθη ο κ. Σημίτης.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, όχι δεν το γνωρίζετε. Αυτό πήρε τεράστια δημοσιότητα. Ούτε καν ως μάρτυρας δεν εκλήθη. Για ποια κάθαρση να μιλήσουμε λοιπόν;

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ γνωρίζω κ. Χατζηνικολάου ότι έχω παραλάβει ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει 130 εκατομμύρια ευρώ χρέη και θα διορίσω την Τετάρτη διεθνή ελεγκτικό οίκο για να κάνει τον πλήρη διαχρονικό οικονομικό έλεγχο του ΠΑΣΟΚ.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι είδηση.

 

EΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Επίσης να σας πω το εξής: Εντάξει, το ΠΑΣΟΚ βγάζει τα πράγματα, τα προβλήματα στην επιφάνεια, διώχνει κόσμο, τιμωρεί κόσμο, παίρνει μέτρα. Εδώ θυμάστε ότι έχουμε ιστορίες με χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό επί χρόνια για κόμματα με ειδικούς λογαριασμούς, με offshore κτλ.

Και λέει ο κ. Νικολάου -λέτε εσείς είναι διαδεδομένο- ότι και μικρό κόμμα… Βεβαίως έχω ακούσει κι εγώ πολλά πράγματα και για μικρά κόμματα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ένας πολιτικός ο οποίος μπορεί ν’ ανήκει σ’ ένα κόμμα το οποίο κάποτε είχε μια παράνομη συναλλαγή μ’ έναν επιχειρηματία, ότι αυτός είναι μειωμένου εθνικού φρονήματος ή πολιτικής ικανότητας;».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *