15/06/1994 – “Έφυγε” από τη ζωή ο Μάνος Χατζιδάκις…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Μια από τις σπουδαιότερες πνευματικές προσωπικότητες της Ελλάδας, ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, εξέπνευσε στις 19.35 στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, από οξύ πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία 68 ετών.

 

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός, ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της χώρας, πληροφορήθηκαν την είδηση του θανάτου με βαθιά συγκίνηση. Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Μάνου Χατζιδάκι εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του στενού του φίλου: «Είχα γι αυτόν φιλία και θαυμασμό. Ο Χατζιδάκις ήταν μεγάλος δημιουργός και θα κατέχει στην ιστορία της Ελληνικής μουσικής, κορυφαία θέση. Με τη μουσική του, ο Μάνος καλλιέργησε την αισθητική του λαού μας και προέβαλε την Ελλάδα διεθνώς».

 

Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα και ο κόσμος πενθούν σήμερα το θάνατο ενός γνήσιου δημιουργού, ενός ευαίσθητου, ταλαντούχου, μεγάλου μουσικού και διανοούμενου. Η συμβολή του Μάνου Χατζιδάκι στην διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού υπήρξε καταλυτική, ενώ το αισθητικό πρότυπο της μουσικής του γαλούχησε γενιές Ελλήνων. Η μουσική και τα τραγούδια του θα μείνουν για πάντοτε έκφραση της ψυχής των Ελλήνων. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Στο νοσοκομείο ”Ευαγγελισμός” έφθασε μόλις έμαθε το γεγονός ο υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος τόνισε: «Αισθάνομαι συντριβή. Θα θρηνήσουμε το Μάνο Χατζιδάκι μέσα σε σιωπή, όπως ήταν η θέλησή του».

 

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε: «Η μουσική της Ελλάδας σίγησε. Το πένθος βαρύ. Όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλον τον κόσμο. Γιατί ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ο συνθέτης της παγκόσμιας ευαισθησίας».

 

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Με άφατη οδύνη θρηνούμε την απώλεια ενός μεγάλου καλλιτέχνη, ενός σπουδαίου ανθρώπου. Ήταν μια διαρκής πηγή φωτός, ένας ποταμός ευαισθησίας και αρμονίας σε καιρούς γκρίζους. Έφυγε από τη ζωή μια από τις μεγάλες κολώνες του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού με οικουμενική ακτινοβολία. Οι μελωδίες του Μάνου και ο αιχμηρός κριτικός του λόγος θα μας συντροφεύουν για πάντα».

 

Η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του μουσικοσυνθέτη, σημείωσε: «Η προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι στην πολιτιστική αναγέννηση της χώρας μας είναι ανεκτίμητη. Το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένο. Ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που αντιστάθηκε δημιουργικά απέναντι στο κύμα των προϊόντων της Αμερικάνικης υποκουλτούρας. Απέδωσε με ένα μοναδικό τρόπο την ευαισθησία, τη συγκίνηση, την αισθαντικότητα του λαού μας, συνδυάζοντας αρμονικά την ποίηση με τη μουσική, τη μουσική με την ποίηση. Μεγάλη η απώλεια, ιδιαίτερα σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η πολιτιστική και καλλιτεχνική μας δημιουργία. Θα είναι για πάντα στη μνήμη μας».

 

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, δήλωσε : «Ο θάνατος του Μάνου Χατζιδάκι αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον τόπο μας. Η προσφορά όμως του Μάνου θα συνεχιστεί γιατί το συνθετικό του έργο δεν είναι δυνατόν να τον ακολουθήσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *