19/06/2000 – «Μπήκαμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας» διατράνωνε ο Κ. Σημίτης την ημέρα ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) της Ε.Ε. στη Φέϊρα της Πορτογαλίας, η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το Συμβούλιο (ECOFIN), εκτός από την ομόφωνη απόφαση της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωζώνη -από την 1η Ιανουαρίου 2001- ενέκρινε επίσης την ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ στις 340,75 δραχμές.

 

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δήλωσή του για την είσοδο της δραχμής στη ζώνη του ευρώ, τόνισε τα εξής:

 

«Ζούμε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σηματοδοτεί ένα νέο ιστορικό κύκλο για την Ελλάδα. Ανοίγει μια νέα εποχή ασφάλειας και σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας. Φεύγει οριστικά, από τον ορίζοντά μας, η εικόνα μιας Ελλάδας μικρής και εσωστρεφούς. Μιας χώρας, που βρισκόταν στο περιθώριο των μεγάλων διεθνών εξελίξεων.

 

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ισχυρή και σύγχρονη χώρα, με εύρωστη οικονομία και διεθνή αναγνώριση. Μπήκαμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα βρίσκει τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που διαμορφώθηκε. Η κατάκτηση αυτή υπήρξε το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που ακολουθήθηκε με συνέπεια. Οφείλεται στους κόπους, τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

 

Η Ελλάδα απάντησε με επιτυχία στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε σε ειρηνική περίοδο. Να καταλάβει μια θέση, ως ισχυρή χώρα, στην ομάδα των πιο ανεπτυγμένων χωρών της υφηλίου. Αποδείξαμε έμπρακτα ότι είμαστε μια χώρας και ένας λαός, που όταν θέτει στόχους και έχει στρατηγική, μπορεί να πετυχαίνει αυτό που επιδιώκει.

 

Η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ δεν αποτελούσε ποτέ αυτοσκοπό. Αποτελούσε ένα στρατηγικής σημασίας εθνικό στόχο.

 

Μέσα στην ΟΝΕ έχουμε μια ασπίδα προστασίας από τους κραδασμούς της παγκοσμιοποίησης. Παράλληλα, η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας. Τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται, όπως η απελευθέρωση των αγορών της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η περαιτέρω εκλογίκευση των δημοσίων δαπανών ανανεώνουν το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλουν στην επίτευξη ταχύτερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

 

Για πρώτη φορά, στην ελληνική ιστορία, η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της την προοπτική μιας μακρόχρονης σταθερότητας. Αλλάζει το τοπίο. Περιορίζονται οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι και το τμήμα των υψηλών πραγματικών επιτοκίων, η αβεβαιότητα για την τύχη της προσωπικής αποταμίευσης ή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στο νέο περιβάλλον, δημιουργούν το υγιές πλεόνασμα για την επέκταση των κοινωνικών πολιτικών συνοχής και αλληλεγγύης.

 

Η μεγάλη επιτυχία της χώρας δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Βρισκόμαστε πια σε μια νέα οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί καινούργιες ανάγκες και απαιτήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που διανοίγονται. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας αισιόδοξης και ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες.

 

Ο στόχος μας τώρα είναι η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας, η φροντίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Αποτελεί χρέος και δέσμευσή μας η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, των φαινομένων υπανάπτυξης και της φτώχειας. Η δημιουργία μιας αξιοκρατικής και διαφανούς κοινωνίας που να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η παροχή παιδείας που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της κοινωνίας της πληροφορίας και της κοινωνίας της γνώσης.

 

Στηριζόμαστε σε αυτή την προσπάθεια, στα στέρεα θεμέλια που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Στηριζόμαστε στις δυνατότητες που έχουμε για περαιτέρω αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμών ταχύτερων από αυτούς των εταίρων μας.

 

Η επίτευξη των στόχων μας απαιτεί εντατικοποίηση των προσπαθειών μας. Σήμερα, γνωρίζουμε τις δυνάμεις μας. Η Ελλάδα έχει αποβάλει πια την παθητικότητα του παρελθόντος. Είναι μια Ελλάδα που αλλάζει σελίδα, αφήνοντας πίσω της ένα παρελθόν υπανάπτυξης, εσωστρέφειας, φοβικότητας.

 

Η Ελλάδα της ΟΝΕ είναι μια Ελλάδα της δημιουργίας και της εξωστρέφειας. Είναι μια Ελλάδα που ανοίγει νέους ορίζοντες για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας και των πολιτών.

 

Γι΄ αυτή την Ελλάδα εργαζόμαστε. Γι΄ αυτή την Ελλάδα πρέπει όλοι να συστρατευθούμε και να είμαστε συνοδοιπόροι. Αυτό επιτάσσει η ιστορία μας, το παρόν και το μέλλον της χώρας και του Ελληνισμού».

 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε: «Η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και παράλληλα τη δικαίωση μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας. Η οικονομία εξασφάλισε συνθήκες σταθερότητας με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια, σταθερό νόμισμα και δημοσιονομική ισορροπία, αλλά κυρίως εξασφάλισε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης.

 

Πέραν όμως από την επιτυχία της οικονομίας, η ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ δημιουργεί νέες προοπτικές για την ίδια την οικονομία, την πολιτική και τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Οι προτεραιότητές μας μετατοπίζονται τώρα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί η ένταξη στην ευρωζώνη, μέσα από τη δική μας σταθερή και υπεύθυνη πολιτική. Η φωνή της Ελλάδας γίνεται ισχυρότερη, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την εξωτερική μας πολιτική και για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

 

Αυτή η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας ενισχύει σημαντικά το διεθνές κύρος της χώρας μας».

 

Την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ χαιρέτισε με δήλωσή του από τη Φέϊρα της Πορτογαλίας, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

 

Ανέφερε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη μέρα και για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός», επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα, ότι «από εδώ και στο εξής υπάρχουν μια σειρά από προτεραιότητες και προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί η Ελλάδα. Στόχος μας εξακολουθεί να παραμένει η ουσιαστική οικονομική σύγκλιση».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, της απελευθέρωσης των αγορών, της εφαρμογής πολιτικών απασχόλησης, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

 

«Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε σκληρά και να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *