24/06/2014 – Σ. Βούλτεψη: «Αν ρωτήσουμε το γιό σας ή το γιό μου, τι ξέρει για τη “Βάρκιζα”, το πρώτο που θα του ‘ρθει είναι πως είναι μια ωραία παραλία με καφετέρια»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Δε νομίζω ότι θέλει εθνικές εκλογές τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε το ταβάνι του. Για εσωκομματικούς λόγους το λέει. Η χώρα πρέπει να βγει από αυτή την περιπέτεια», είπε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στον REAL FM και στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, στον οποίο μίλησε για το ενδεχόμενο εκλογών, τα προαπαιτούμενα της τρόϊκας, τον διάλογο γύρω από αυτά, καθώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόϊκα, στον απόηχο των ενστάσεων που έχουν διατυπώσει ορισμένοι υπουργοί, η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε πως «τα προαπαιτούμενα συνδέονται άμεσα με τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών. Η στόχευση δεν πρόκειται να αλλάξει. Η κυβέρνηση είναι ενιαία. Το συγκεκριμένο σχήμα έχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να γίνουμε Αργεντινή», προσθέτοντας ότι «ο πραγματικός μεταρρυθμιστής είναι ο λαϊκός. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις γίνονται προς όφελος του λαού. Αν δεν είμαστε λαϊκοί, τότε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις».

 

Η κ. Βούλτεψη άσκησε παράλληλα οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με λυπεί ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η ΑΥΓΗ, μια μεγάλη εφημερίδα, που κάποτε έκανε πολύ μεγάλες αποκαλύψεις και σήμερα υβρίζει συνεχώς. Ας ρίξουν μια ματιά στο τι έγινε στη Βολιβία την οποία μας φέρνουν ως πρότυπο, που υποτίθεται ότι ο Μοράλες βρέθηκε στην εξουσία για το νερό και τώρα δεν ξέρουμε αν το νερό είναι μολυσμένο ή στη Βραζιλία όπου σημειώθηκαν κρούσματα πολιομυελίτιδας, ενώ είναι το Mουντιάλ. Αυτά τα πρότυπα τα οποία να σας πω κάτι: Με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ που τις τελευταίες ημέρες ακούω “Βάρκιζες”, “Ιουλιανά”, “πιστοποιητικά πολιτικών ή κοινωνικών φρονημάτων”. Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ ζούνε μεταξύ του 1946 και του 1966. Εμείς βρισκόμαστε στο 2014. Και αν θέλεις τη γνώμη μου, βεβαίως να βλέπουμε την ιστορία μας, αλλά όχι για να επαναλαμβάνουμε τα λάθη της, αλλά να κάνουμε το σωστό και να τα διορθώνουμε. Αν ρωτήσουμε, λοιπόν, το γιό σας ή το γιό μου, τι ξέρει για τη “Βάρκιζα”, το πρώτο που θα του ‘ρθει είναι πως είναι μια ωραία παραλία με καφετέρια. Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η λογική “δεν καταθέτουμε τα όπλα”; Ποιος έχει όπλα; Ποιος είναι σε εμφύλιο;».

 

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει Εξεταστική για το πως φτάσαμε στα μνημόνια, υποστηρίζοντας πως «το θέμα της μιας και μόνης Εξεταστικής δεν έχει κλείσει. Κάποια στιγμή όταν η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της θα εξετάσουμε και αυτό το θέμα, πώς δηλαδή προσφύγαμε στα μνημόνια. Γιατί στα μνημόνια δεν πήγαμε από έναν παράγοντα, πήγαμε από πολλούς», κατέληξε.

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Σ. Βούλτεψη στον Ρ/Σ  REAL FM έχει ως εξής:

 

«ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε στο τηλέφωνο την υπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Βούλτεψη. Καλημέρα σας.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Καλημέρα σας.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία υπουργέ, ζόρικο καλοκαίρι έρχεται με τα προαπαιτούμενα να ψηφίζονται όλα στα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου. Θέλω να ρωτήσω σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο γύρω, τουλάχιστον, από ορισμένα μείζονα θέματα, όπως το θέμα της μικρής ΔΕΗ ή όπως το θέμα του αιγιαλού, τα οποία φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Απ’ ότι θυμόμαστε τα τελευταία 6-7 χρόνια τα καλοκαίρια είναι πάντα ζόρικα όπως και οι χειμώνες. Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα, είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν. Συνδέονται άμεσα με τις υποχρεώσεις μας έναντι των θεσμικών μας εταίρων οι οποίοι είναι και οι δανειστές μας και οι οποίοι χρηματοδοτούν τη χώρα αυτή τη στιγμή. Επομένως, η στόχευση δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσον αφορά στη ΔΕΗ δεν αλλάζει κάτι. Όσον αφορά στον αιγιαλό, όπως γνωρίζετε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με πρωτοβουλία του έχει παγώσει το θέμα, ώστε να υπάρξει ανοικτή συζήτηση για τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Βούλτεψη η νέα κυβέρνηση, που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έχει βρει, κατά τη γνώμη σας, περπατησιά; Έχει βρει ισορροπία; Και το ρωτώ γιατί από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας της μέχρι σήμερα, ακούμε συνεχώς δηλώσεις υπουργών που υποδηλώνουν διαφοροποίηση από τα συμπεφωνημένα με την τρόικα.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κύριε Χατζηνικολάου είναι ενιαία η κυβέρνηση. Όλοι οι υπουργοί εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: Να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια χωρίς να γίνουμε Αργεντινή, η οποία την τελευταία εβδομάδα έχει χρεοκοπήσει έξι φορές, αν και συμφώνησε με τους πιστωτές της. Όσον αφορά τις διαφορετικές απόψεις, είναι μια συζήτηση η οποία, πιστεύω, ότι υποδαυλίστηκε λίγο και από το γεγονός ότι χωρίστηκαν τα στελέχη σε «μεταρρυθμιστές» και «λαϊκιστές». Το «λαϊκιστές» το απορρίπτω πλήρως. Πιστεύω, όμως, ότι ο πραγματικός μεταρρυθμιστής είναι ο λαϊκός και ο πραγματικός λαϊκός είναι μεταρρυθμιστής. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις γίνονται προς όφελος του λαού. Αλλιώς, γιατί να τις κάνει κάποιος; Πέραν τούτου έχω να πω το εξής: Αν δεν είμαστε λαϊκοί –γιατί είμαστε λαϊκό κόμμα, ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε και τις μεταρρυθμίσεις μας. Πιστεύω, δηλαδή, ότι δημιουργήθηκε και ένα ψευδοδίλλημα, ένας ψευτοδιαχωρισμός που ανατροφοδότησε αυτή την κατάσταση.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα, όμως, η ΑΥΓΗ σας κατηγορεί ότι προωθείτε στην ουσία γενική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και συρρικνώνοντας το ασφαλιστικό σύστημα. Μιλά για εγκλήματα εις βάρος των πολιτών.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Με λυπεί ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η ΑΥΓΗ, μια μεγάλη εφημερίδα, που κάποτε έκανε πολύ μεγάλες αποκαλύψεις και σήμερα υβρίζει συνεχώς. Ας ρίξουν μια ματιά στο τι έγινε στη Βολιβία την οποία μας φέρνουν ως πρότυπο, που υποτίθεται ότι ο Μοράλες βρέθηκε στην εξουσία για το νερό και τώρα δεν ξέρουμε αν το νερό είναι μολυσμένο ή στη Βραζιλία όπου σημειώθηκαν κρούσματα πολιομυελίτιδας, ενώ είναι το Mουντιάλ. Αυτά τα πρότυπα τα οποία να σας πω κάτι: Με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ που τις τελευταίες ημέρες ακούω «Βάρκιζες», «Ιουλιανά», «πιστοποιητικά πολιτικών ή κοινωνικών φρονημάτων». Δηλαδή, κάποιοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ ζούνε μεταξύ του 1946 και του 1966. Εμείς βρισκόμαστε στο 2014. Και αν θέλεις τη γνώμη μου, βεβαίως να βλέπουμε την ιστορία μας, αλλά όχι για να επαναλαμβάνουμε τα λάθη της, αλλά να κάνουμε το σωστό και να τα διορθώνουμε. Αν ρωτήσουμε, λοιπόν, το γιό σας ή το γιό μου, τι ξέρει για τη «Βάρκιζα», το πρώτο που θα του ‘ρθει είναι πως είναι μια ωραία παραλία με καφετέρια. Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η λογική «δεν καταθέτουμε τα όπλα»; Ποιος έχει όπλα; Ποιος είναι σε εμφύλιο;

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς λέτε για τη «Βάρκιζα», εγώ αντιθέτως βλέπω ότι η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για άνοιγμα προς την κεντροαριστερά. Θέλω να ρωτήσω αν αντιστοίχως και η ΝΔ, ενόψει των ερχόμενων εθνικών εκλογών, όποτε γίνουν αυτές, σκέφτεται κινήσεις διεύρυνσης του πολιτικού της ακροατηρίου.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ακριβώς, επειδή η ΝΔ είναι ένα Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει πάντοτε να διευρύνει την εκλογική της βάση και την βάση του στελεχιακού της δυναμικού. Επιχειρεί να το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ να πω όχι με μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε για παράδειγμα, ότι η τροπολογία Λαφαζάνη απορρίφθηκε με διαφορά λίγων ψήφων 84-59. Παρατηρούμε ένα σχίσμα και το λέω ως πολιτική ανάλυση. Δηλαδή, επιβεβαιώνεται πλέον αυτό το σχίσμα όλο και πιο πολύ. Άρα, βεβαίως, και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπορεί να κάνει και δικαιούται να κάνει τις διευρύνσεις του, αλλά αυτό πρέπει να βγει και προς τα έξω.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΝΔ θα επιχειρήσει κάποια πολιτική διεύρυνση το επόμενο διάστημα; Σας ρωτώ γιατί, για παράδειγμα, ορισμένοι λένε ότι πρέπει να διευρυνθεί προς τα δεξιά διότι έχει αφήσει δεξιά της ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος. Υπάρχουν άλλοι που λένε ότι πρέπει να στραφεί προς τον κεντρώο χώρο.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εγώ είμαι στους δεύτερους. Πιστεύω ότι η ΝΔ είναι μεγάλη και δημοκρατική παράταξη. Όταν δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα δεξιά της, που δεν ξέρουμε αυτή η δεξιά πού βρίσκεται, τότε χάνει το κέντρο της. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ περισσότερο κομμάτι προς το κέντρο. Αυτό είναι δική μου ανάλυση, δεν σας το λέω σαν κυβερνητική εκπρόσωπος. Θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να χωρεί όλους όσοι πρεσβεύουν τις ίδιες αρχές με το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που βρήκε μετά άξιους συνεχιστές.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπατε το όνομα Κωνσταντίνος Καραμανλής και ήρθε στο μυαλό μου η ιστορία με την ΕΛΣΤΑΤ και με τις καταγγελίες δυο πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, ότι γι’ αυτή την υπόθεση η δικαιοσύνη δεν δείχνει ζήλο για τη διερεύνησή της. Θέλω το σχόλιό σας γι’ αυτό καθώς και το σχόλιό σας για όσα είπε το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες για το θέμα αυτό.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όπως γνωρίζετε έχω και ειδική εμπλοκή με το θέμα. Έχω καταθέσει στον Εισαγγελέα. Έχω άποψη για το θέμα. Εσείς κάνατε ένα ρεπορτάζ …

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς δημοσιεύσαμε την καταγγελία.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και των στατιστικών στοιχείων και το ότι άλλαξε η μεθοδολογία, βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι τώρα ο απόλυτος κριτής και γι’ αυτό είναι χρήσιμο κάθε ρεπορτάζ προς αυτή την κατεύθυνση. Απορούμε όμως γιατί ο κ. Παπανδρέου αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει σε ένα δημοσίευμα το οποίο ουσιαστικά αφορούσε καταγγελία για καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη και να υβρίσει την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ο Κώστας Καραμανλής τα πέντε χρόνια που ήταν στην εξουσία είχε να πληρώνει κατά μέσο όρο 10-12 δις εκατομμύρια ευρώ σε τοκοχρεολύσια, χρέη δηλαδή που είχαν δημιουργήσει οι προ του Κώστα Καραμανλή κυβερνήσεις. Απορώ, δηλαδή, πώς ο κ. Παπανδρέου κάθε φορά -και αυτή ήταν και η επίσημη αντίδραση του κόμματος- επανέρχεται σε ένα θέμα λέγοντας ότι βρήκε βουλιαγμένη οικονομία, ενώ ήξερε ότι τα χρέη υπήρχαν πριν το 2004. Και γιατί επανέρχεται με αφορμή ένα δημοσίευμα το οποίο δεν είχε καμία αναφορά, δεν τον έθιγε σε κάτι.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα είμαι καλός μαζί σας στο τελευταίο ερώτημα. Θα σας πω γιατί το κάνει κυρία Βούλτεψη. Το κάνει γιατί η ΝΔ δεν τήρησε την υπόσχεσή της για μια και μόνη Εξεταστική για το πώς πήγαμε στα μνημόνια.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μάλιστα. Κατ’ αρχήν το θέμα της μιας και μόνης Εξεταστικής δεν έχει κλείσει. Κάποια στιγμή όταν η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της θα εξετάσουμε και αυτό το θέμα, πώς δηλαδή προσφύγαμε στα μνημόνια. Γιατί στα μνημόνια δεν πήγαμε από έναν παράγοντα, πήγαμε από πολλούς. Από στρεβλώσεις και παθογένειες που έφερναν τις ΔΕΚΟ να δανείζονται –γιατί ακούω τώρα για τη ΔΕΗ- με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για να κάνουν εθελούσιες και να δίνουν εφάπαξ και όταν αυτές κατέπεσαν ήρθε κάποια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο και πλήρωσε όλες τις εγγυήσεις για όλες τις ΔΕΚΟ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κλπ. Άρα είναι ένα κρίσιμο θέμα για να μην επαναλαμβάνονται στο μέλλον αυτά. Όμως, κύριε Χατζηνικολάου γνωρίζετε ότι πριν από τις εκλογές του 2012 το κάθε κόμμα επομένως και η ΝΔ ζητούσε αυτοδυναμία για να μπορέσει να φέρει ολοκληρωμένα την πρότασή της. Από την ώρα που ο ελληνικός λαός δεν έκρινε κάτι τέτοιο και είπε «συνεργαστείτε», εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε στα κελεύσματα του ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει, εκείνος ψηφίζει, εκείνος δίνει αυτοδυναμία ή μη. Εμείς, εφόσον ο ελληνικός λαός λέει «συνεργαστείτε», συνεργαζόμαστε.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο για εθνικές εκλογές;

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Προσωπικά, αυτά δεν θέλω ούτε να τα ακούω. Δηλαδή χρεοκοπημένη χώρα που έχει κάνει ήδη τέσσερεις εκλογές σε δύο χρόνια να θέλει και Πέμπτη εκλογική αναμέτρηση. Μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Νομίζω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει για εσωτερική κατανάλωση. Δεν νομίζω ότι θέλει εκλογές τώρα. Δοκιμάστηκε, βρήκε την οροφή του, το ταβάνι του, όπως είπε και ο κ. Λαφαζάνης. Νομίζω ότι το λέει για εσωκομματικούς λόγους. Η χώρα πρέπει να βγει από αυτή την περιπέτεια. Αν δεν βγει από αυτή την περιπέτεια εκατό εκλογές να γίνουν δεν πρόκειται κανείς να έρθει και να δώσει λεφτά. Είναι εύκολο να λέμε εύκολα λόγια. Αυτή ήταν συζήτηση πριν το 2009. Τώρα έχουμε μπει σε αυτή την περιπέτεια. Πρέπει να βγούμε. Εκδώσαμε έντοκα γραμμάτια και για πρώτη φορά πήγε κάτω από 2% το επιτοκιακό τους κόστος. Μιλάμε για υδρογονάνθρακες. Το ίδιο είμαστε τώρα με τα προηγούμενα χρόνια, 2009-2010-2012; Γιατί δεν τα βλέπουμε αυτά; Πολλές φορές λένε, ότι εσύ έλεγες αυτά. Τα έλεγα γιατί πίστευα ότι δεν έπρεπε να πάμε σε εκλογές το 2009 με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Αυτό ήταν ένα παραπλανητικό σύνθημα. Τελικά πείσαμε ότι έπρεπε να γίνουν αμέσως εκλογές και να πει ο κ. Παπανδρέου «συγνώμη, λάθος, νόμιζα ότι λεφτά υπήρχαν, ξαναπάμε σε εκλογές, να ψηφίσετε αυτόν που μπορεί να σας βγάλει από την περιπέτεια». Κάθε φορά έχουμε μια άποψη με βάση το περιβάλλον εκείνης της στιγμής.

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κυρία Βούλτεψη.

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Να είστε καλά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *