01/07/2008 – Με διώξεις χωρίς ονόματα, χωρίς τον εντοπισμό “μαύρου” πολιτικού χρήματος και υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων για εμπλοκή υπουργού, έκλεισε η προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Π. Αθανασίου για το σκάνδαλο Siemens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, κατά παντός υπευθύνου, ολοκληρώθηκε η έρευνα του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens, στο σκέλος που αφορά στις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και στη σύμβαση για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

 

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα: Παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, στρεφόμενες κατά του δημοσίου (για την περίπτωση C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

 

-Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,

 

-Ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και

 

-Άμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

 

Ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας του Π. Αθανασίου, δεν προκύπτουν.

 

Η δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους θα διαβιβαστεί στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων.

 

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων “Πάτριοτ” και των πυραυλικών συστημάτων “Ερμής”, θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

 

Ο κ. Αθανασίου είχε λάβει εντολή για τη διενέργεια της έρευνας το 2006, ενώ, πριν από μερικούς μήνες είχε μεταβεί με ομάδα εισαγγελέων στη Γερμανία και στην Ελβετία, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την υπόθεση στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.

 

Ο εισαγγελέας είχε καλέσει σήμερα για τέταρτη φορά για εξηγήσεις τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος δεν προσήλθε, διαμηνύοντας στον κ. Αθανασίου – μέσω των συνηγόρων του – ότι δεν επιθυμεί να επανέρχεται στο εισαγγελικό γραφείο κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία και πως θα απαντήσει συνολικά, όταν λάβει όλη τη δικογραφία. Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια εβδομάδα, όταν και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον Π. Αθανασίου.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τον Μιχάλη Λιάπη να μετείχε τον Ιούνιο του 2005 σε ιδιωτικό ταξίδι στη Γερμανία, οργανωμένο από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι “με φήμες δεν γίνεται πολιτική, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν”.

 

Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, δημιούργησαν φήμες που άγγιξαν πρόσωπα και αποδεικνύεται από την έρευνα και των δημοσιογράφων, ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και από την έρευνα της κυβέρνησης αυτό αποδεικνύεται“, υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ, σε ερώτημα αν ήταν φήμη ότι, εκείνη την περίοδο, ο κ. Λιάπης βρέθηκε στη Λειψία, απάντησε: “Αν το συνδυάσετε με τα υπόλοιπα, που αναφέρθηκαν, αντιλαμβάνεστε κι εσείς τι εντυπώσεις δημιουργούνται. Η σοβαρή δημοσιογραφία δεν θέλει να δημιουργεί φήμες, που είναι ανυπόστατες και θίγουν υπολήψεις. Εγώ δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε δημιουργία φημών. Αν απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να απαντώ γιατί στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής έτυχε να βρίσκεται, σε κάποιο χρονικό σημείο, σε περιοχή ίδια με άλλο πρόσωπο, που ενδεχομένως ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι λογική μεσαίωνα και δεν θα συμμετάσχω. Δεν θέλω να μετέχω, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διαδικασία αυτή και θεωρώ ότι εκφεύγει των δημοκρατικών διαδικασιών και της λογικής του πολιτικού συστήματος μια τέτοιου είδους συζήτηση“.

 

Ο κ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος σε τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έκαναν λόγο για επιλεκτικές διαρροές της Δικαιοσύνης, αφού δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει τον παλιό εαυτό του και εκεί που δεν το συμφέρει κάτι του φταίει η Δικαιοσύνη, υπογράμμισε: “Η εύκολη λύση είναι η επίθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι πρακτική του ΠΑΣΟΚ, που επαναλαμβάνει, αλλά δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον τόπο. Οι πολίτες έχουν μωσαϊκό εξελίξεων και θεμάτων και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στος δημοσιογράφο έκανε λόγο για μία προανακριτική διαδικασία “καθοδηγούμενη και χειραγωγούμενη” και σημείωσε: «Η υπόθεση κλείνει άρον-άρον παρότι διαφαίνονται ευθύνες για υπουργούς της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρονται για την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά για τη συγκάλυψη και το κουκούλωμα της υπόθεσης“.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέφερε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τονίζοντας: ” Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, έχει ζητήσει να έρθουν όλα στο φως. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Και ακριβώς όπως, οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στο ζήτημα αυτό, θα κριθούν, έτσι θα κριθεί και η Δικαιοσύνη για τις πράξεις της και τις παραλείψεις της, που έχουν οδηγήσει μία προανακριτική διαδικασία σε έναν τραγέλαφο διαδικαστικό, ο οποίος δεν τιμά το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης“.

 

Τέλος, δεκαεννιά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το Μ. Καρχιμάκη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, στην οποία κάνουν λόγο για “όργιο συγκάλυψης της ταυτότητας του υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος φιλοξενήθηκε σε σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις με έξοδα του Μ. Χριστοφοράκου”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *