30/06/2015 – Γ. Καμίνης: «Το ΝΑΙ σαρώνει σε όλη την Ελλάδα»…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

Παρά την καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, με ομπρέλες στα χέρια και κρατώντας Ελληνικές σημαίες και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαδηλώσουν και να φωνάξουν υπέρ της επικράτησης του «ΝΑΙ», στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

 

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία», «Εδώ και τώρα συμφωνία», «Παραιτηθείτε – Παραιτηθείτε», «Είσαι δειλός, είσαι δειλός πρωθυπουργός», «Τσίπρας, Καμμένος και ναζί, όλοι οι προδότες θέλουν τη δραχμή» και «Τσίπρα, παραιτήσου εσύ και η Ζωή σου».

 

Στο κάλεσμα για την πολυπληθή συγκέντρωση, που έγινε μέσω facebook, αναφέρονταν τα εξής:

 

«Πολίτες της Αθήνας – Πολίτες της Ελλάδας

 

Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.  Έφτασε η ώρα των μεγαλύτερων αγώνων.  Οι ευθύνες όλων μας για την διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας μας, είναι τεράστιες.  Ο αγώνας για το αν θα κρατηθεί η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, ή θα ταυτιστεί με τις περιθωριακές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, πέφτει στις δικές μας πλάτες.

 

Αν επιτρέψουμε στον ακραίο αριστερό-δεξιό συρφετό, να εξοβελίσει τη χώρα από την Ε.Ε. και από το Ευρώ, ίσως στο μέλλον δημοκρατικές κυβερνήσεις, να εκλιπαρούν, χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία και η FYROM να αποδεχτούν και να συμφωνήσουν για την επανένταξή της στην Ένωση.

 

Με το δημοψήφισμα που αποφασίσθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ στους πολίτες τίθεται χωρίς αμφιβολία η επιλογή ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη. Το δίλημμα δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε η κυβέρνηση ή η τρόικα, που ούτως ή άλλως ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους.

 

Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν είναι «ηρωική πράξη αντίστασης» όπως υποκριτικά υποστήριξε ο Τσίπρας, αλλά απόπειρα διχασμού των Ελλήνων για να αποφύγει τον διχασμό στο κόμμα του. Δυστυχώς τολμά να θυσιάσει τον Λαό για να εξασφαλίσει την επιβίωση του κόμματός του και της εξουσίας του. Περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν. Αν χαθεί αυτή η μάχη, θα έχει χαθεί ο πόλεμος και δεν θα υπάρξει πλέον καμία δυνατότητα επιστροφής. Ο Λαός μας θα αντιμετωπίσει μια εθνική καταστροφή, ίσως μια νέα Μικρασιατική καταστροφή.

 

Ας διατρανώσουμε λοιπόν και πάλι, την απόφασή μας να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ, όπως κάναμε στις 18 και στις 22 Ιουνίου. Ας βροντοφωνάξουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη και ΟΧΙ στο λόμπι της δραχμής, αυτό που καθοδηγεί τις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης. Ας συμμετάσχουμε μαζικά στο δημοψήφισμα ψηφίζοντας ΝΑΙ, για την ΕΛΛΑΔΑ, για την ΕΥΡΩΠΗ, για τη ΖΩΗ την δική μας και των παιδιών μας.

 

Με τις σφυρίχτρες μας στο Σύνταγμα Τρίτη 30 Ιουνίου, 19:30

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ».

 

Ομιλητές στη συγκέντρωση των υποστηρικτών του “ΝΑΙ” στην πλατεία Συντάγματος, ήταν ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Πύρρος Δήμας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

 

«Η κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ακυρώσει το δημοψήφισμα», είπε -αρχικά- ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ενώ, στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Το δημοψήφισμα έτσι όπως διεξάγεται είναι ντροπή. Μας καλούν να αποφανθούμε δήθεν για ένα κουρελόχαρτο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Απαντάμε ΝΑΙ για να κρατήσουμε την χώρα ενωμένη και στον πυρήνα της Ευρώπης. Το ΝΑΙ σαρώνει σε όλη την Ελλάδα. Απευθύνομαι σε δύο κατηγορίες συμπολιτών: Πρώτα σε αυτούς που είδαν την ζωή τους να εξαθλιώνεται αυτά τα χρόνια. Δεν πρέπει να υποκύψουν στον πειρασμό του τίποτα. Πάντα από το κακό υπάρχει και χειρότερο. Απευθύνομαι στους φίλους μου που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στους Ευρωπαϊστές φίλους μου. Παλέψαμε πολλά χρόνια για τα δικαιώματα και την ελευθερία στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληγωθεί βαθύτατα και πρέπει κάτι να κάνουν για να αλλάξει η κατάσταση».

 

Ο Γ. Μπουτάρης, ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο –όπως ισχυρίστηκε- εκφράστηκε η αγωνία, η οποία «είναι διπλή. Δεν πρέπει να διχαστούμε, αφού δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το διχασμό. Πρέπει, πάση θυσία, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν κάνει άπειρα λάθη και η  Ελληνική Κυβέρνηση που έχει κάνει και αυτή άπειρα λάθη το τελευταίο πεντάμηνο, να καθίσουν, έστω και στο 12 και ένα, να βρουν μια συμφωνία».

 

Καταλήγοντας, δε, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «το δημοψήφισμα είναι αποπροσανατολιστικό. Το δημοψήφισμα δεν οδηγεί πουθενά. Για να μην πω ότι το δημοψήφισμα οδηγεί στην καταστροφή, αν προκύψει το ΟΧΙ».

 

Για «τρελή πορεία προς το χάος» έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νίκος Αλιβιζάτος και τόνισε την ανάγκη να «υψώσουμε ανάχωμα», προσθέτοντας ότι «το μόνο ανάχωμα που μπορούμε να υψώσουμε εμείς σήμερα, είναι το ΝΑΙ. Το ΝΑΙ στην πορεία μας μέσα στην Ευρώπη, ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα να μαζέψουμε στη συνέχεια τα σημερινά συντρίμμια».

 

Μεταξύ εκείνων που κοινοποίησαν την εκδήλωση και καλούσαν τον κόσμο να κατέβει στο Σύνταγμα, μέσω των σελίδων που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου και Κωστής Χατζηδάκης.

 

Το κλίμα στη συγκέντρωση ήταν ήρεμο, εκτός από μία στιγμή, όπου τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν, διαδηλωτές κινήθηκαν προς τα σκαλοπάτια που οδηγούν προς το περιστύλιο της Βουλής, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *