10/07/2013 – Π. ΚΑΨΗΣ: «Δεν μπορεί το κράτος να είναι όμηρος 10 συνδικαλιστών και ακτιβιστών που έχουν καταλάβει την Αγία Παρασκευή»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Μια κάρτα με το σήμα του καναλιού και με ταυτότητα “ΕΔΤ” (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) εμφανίσθηκε από τις 8 το πρωί, στις συχνότητες της ΕΡΤ. Για «παράνομη, πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη» έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ, ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής μιλώντας στον Ρ/Σ ” Σκαϊ 100.3″ τόνισε πως «αυτό είναι μία αναγκαστική επιλογή. Δεν το κάνουμε επειδή το θέλουμε, αλλά δεν μπορεί και το κράτος να είναι όμηρος 10 συνδικαλιστών και ακτιβιστών που έχουν καταλάβει αυτή τη στιγμή την Αγία Παρασκευή».

 

Στη ραδιοφωνική συνέντευξή του –στη δημοσιογράφο Σ. Κοσιώνη- ο κ. Καψής υπογράμμισε ότι «εγώ, έχω ανοιχτή την πόρτα μου για συζητήσεις με τους εργαζόμενους. Δεν θα παραμείνουμε όμηροι των συνδικαλιστών. Πρέπει να εκπέμψει η δημόσια τηλεόραση. Αυτό αποφάσισε το ΣτΕ και αυτό υλοποιούμε», ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα να εκπέμψει «με πλήρες πρόγραμμα» η “Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση”.

 

«Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε, το είχα πει από την πρώτη στιγμή. Είναι μία δοκιμαστική εκπομπή. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι εάν ενημερώθηκε ή όχι εγκαίρως το ΕΣΡ. Το πρόγραμμα θα είναι από τις εκπομπές, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση της ΕΡΤ. Θα έχει και ειδήσεις που θα περνούν από κάτω με “κρόουλ “. Εάν πράγματι ενδιαφέρονται όλοι όσοι βγάζουν ανακοινώσεις να ξαναεκπέμψει η δημόσια τηλεόραση, νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν πίσω τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, ώστε να βγούμε από εκεί, να μην είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε ιδιωτικό στούντιο» κατέληξε ο υφυπουργός.

 

Για «παράνομη, πραξικοπηματική και αντισυνταγματική πράξη» έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αναφερόμενοι στην εμφάνιση του σήματος της “Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης” ( ΕΔΤ) μέσα από τις συχνότητες της παλαιού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Όπως τόνισαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η εκπομπή του σήματος της ΕΔΤ «δεν συνιστά συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ», καθώς, όπως σημείωσαν, δεν υπάρχει ραδιοφωνία, ιστότοποι, ενημερωτικό πρόγραμμα.

 

«Μετά το μαύρο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί και την ιδιωτικοποίησή της», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, δηλώνοντας πως πρόκειται να γίνει αίτηση στο ΣτΕ για σύγκληση της Επιτροπής Αναστολών, λόγω μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την προηγούμενη απόφαση. Επίσης, προανήγγειλε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αλλά και πολιτικών προϊσταμένων, για παραβίαση της νομοθεσίας, αγωγές για ακύρωση των απολύσεων, δικαστική προσφυγή για αναστολή λειτουργίας της ΕΔΤ από τις συχνότητες της ΕΡΤ και καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το μη δηλωθέν προσωπικό που απασχολείται στην “Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση”.

 

Από την μεριά του, ο πρώην Διευθυντής Τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, εξέφρασε ερωτηματικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκπέμπει η “ΕΔΤ”, κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή». Εξηγώντας τη διαδικασία με την οποία εκπέμπει η “ΕΔΤ”, επισήμανε πως «η παραγωγή του σήματος γίνεται από τα τηλεοπτικά στούντιο της Παιανίας, το σήμα κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία – μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World – και φεύγουν ως ένα σήμα, και από εκεί, πηγαίνουν στον ΟΤΕ, ο οποίος στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς μας πομπούς κι εκπέμπονται στα διάφορα σημεία». Ο κ. Μιχαλίτσης μίλησε για «σειρά παρανομιών», καθώς η “ΕΔΤ” -ως διακριτός τίτλος- δεν έχει αναγνωριστεί από το ΕΣΡ, ενώ διατύπωσε το ερώτημα «σε ποια συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει αναγνωριστεί ως πάροχος δικτύου η “ΕΔΤ”;». Τέλος, αφού υπογράμμισε πως η ΕΕΤΤ παρανομεί και πρέπει να κλείσει αυτήν την πολυπλεξία που γίνεται από την Digea, υποστήριξε ότι «μια ακόμα παρανομία, είναι η μη ανάρτηση από το υπουργείο Οικονομικών και τον ειδικό διαχειριστή των συμβάσεων του Δημοσίου με τους τρεις φορείς».

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Π. Καψή, στον Ρ/Σ ” Σκαϊ 100.3″, έχει ως εξής:

 

 

«ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα, κυρία Κοσιώνη.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Λοιπόν, σήμερα είδαμε το σήμα της νέας ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, κύριε Καψή. Ποια είναι τα σχέδιά σας;

ΚΑΨΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή είναι μία δοκιμαστική εκπομπή, αλλά μέσα στις επόμενες ώρες -φαντάζομαι- ούτε καν μέρες ίσως, θα προχωρήσουμε προσπαθώντας να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σήμερα, λοιπόν, θα εκπέμψει πρόγραμμα.

ΚΑΨΗΣ: Σήμερα, αύριο, θα δούμε.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τι πρόγραμμα θα εκπέμψει, κύριε Καψή;

ΚΑΨΗΣ: Το πρόγραμμα θα είναι από τις εκπομπές, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση της ΕΡΤ. Θα έχει και ειδήσεις που θα περνούν από κάτω με “κρόουλ” και θα προκηρύξουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέσα στην εβδομάδα εάν μπορέσουμε, θέσεις δημοσιογράφων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα πιο πλήρες πρόγραμμα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Καψή, από τη στιγμή που έχει βγει αυτή η κάρτα, έχει εκπεμφθεί και πάλι σήμα της πρώην ΕΡΤ, της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως βλέπω στον αέρα, έχουμε πολλές αντιδράσεις. Να τις πιάσουμε λίγο; Είπατε ότι εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθούν θέσεις, προκειμένου να εκπέμψει και ενημερωτικό…

ΚΑΨΗΣ: Ο μεταβατικός φορέας.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακριβώς. Να εκπέμψει και ενημερωτικό πρόγραμμα. Λένε, λοιπόν, εδώ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά όπως βλέπω και κόμματα της αντιπολίτευσης, θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις αντιδράσεις, ότι πώς είναι δυνατόν, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, χωρίς να έχει εγκριθεί ο νέος τίτλος από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, να εκπέμπει και πώς είναι δυνατόν, φορείς όπως η DIGEA και ο ΟΤΕ να εκπέμπουν σταθμό, εάν δεν έχει πάρει αδειοδότηση; Έχετε απαντήσεις σε όλα αυτά;

ΚΑΨΗΣ: Νομίζω, όταν εκπέμψουμε, θα έχουν ικανοποιηθεί όλες αυτές οι απορίες. Αυτή τη στιγμή απλώς είναι μία κάρτα, δεν έχουμε εκπομπή τηλεόρασης, απλώς χθες υπήρχαν οι μπάρες, σήμερα υπάρχει αυτή η κάρτα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, δεν χρειάζεται να έχουν γίνει όλα αυτά;

ΚΑΨΗΣ: Θα αντιμετωπιστούν. Γίνονται όλα αυτά.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα αντιμετωπιστούν, όχι μέχρι αύριο, που λέτε, το αργότερο ότι θα ξεκινήσουν…

ΚΑΨΗΣ: Δεν χρειάζεται, νομίζω, άδεια ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας, αλλά ενημερώνεται και το ΕΣΡ, γίνονται όλες οι διαδικασίες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί;

ΚΑΨΗΣ: Η ουσία είναι ότι πρέπει να εκπέμψει η δημόσια τηλεόραση. Αυτό αποφάσισε το ΣτΕ και αυτό υλοποιούμε. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι εάν ενημερώθηκε ή όχι εγκαίρως το ΕΣΡ, που και αυτό γίνεται.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας το λέω γιατί έχουμε ανακοινώσεις κομμάτων και έχουμε και αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ. Ας πούμε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε, είπε, ότι «η μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, η εκπομπή ενός σήματος «μαϊμού», χωρίς άδεια και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποδεικνύουν πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της».

ΚΑΨΗΣ: Με συγχωρείτε, άλλοι αντιλαμβάνονται τη νομιμότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, αυτοί οι οποίοι εμποδίζουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ να εκπέμψουν μέσα από την Αγία Παρασκευή. Εάν πράγματι ενδιαφέρονται όλοι όσοι βγάζουν ανακοινώσεις να ξαναεκπέμψει η δημόσια τηλεόραση, νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν πίσω τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, ώστε να βγούμε από εκεί, να μην είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε ιδιωτικό στούντιο, να μην είμαστε αναγκασμένοι να υιοθετούμε αυτές τις διαδικασίες. Όσοι πραγματικά το θέλουν και νομίζω ότι η πλειονότητα των εργαζομένων το θέλει. Αυτή την αίσθηση έχω συνομιλώντας όλο αυτό το διάστημα με τους εργαζόμενους. Κοιτάζουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτό είναι μία αναγκαστική επιλογή. Δεν το κάνουμε επειδή το θέλουμε, αλλά δεν μπορεί και το κράτος να είναι όμηρος 10 συνδικαλιστών και ακτιβιστών που έχουν καταλάβει αυτή τη στιγμή την Αγία Παρασκευή.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σε τι κινήσεις θα προχωρήσετε ώστε να εκκενωθεί, κύριε Καψή, το κτίριο της Αγίας Παρασκευής; Μέχρι πότε θα εκπέμπει από ιδιωτικό στούντιο;

ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι όταν θα καταλάβουν ότι δεν εκφράζουν την πλειονότητα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Νομίζω ότι τότε θα αποχωρήσουν.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς σχεδιάζετε να προχωρήσετε σε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση;

ΚΑΨΗΣ: Αν εννοείτε να βάλουμε τα ΜΑΤ, όχι. Δεν σχεδιάζουμε να βάλουμε τα ΜΑΤ, αλλά δεν θα είμαστε όμηροι των συνδικαλιστών. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Επί δύο εβδομάδες έκανα εξαντλητικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι όλα όσα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν, στο πλαίσιο του νόμου, ικανοποιήθηκαν και παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσαν να πάρουν μία απόφαση να τελειώσει αυτή η ιστορία. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε, το είχα πει από την πρώτη στιγμή. Σε αυτές τις συζητήσεις δίνουμε εύλογο χρόνο και όταν περάσει αυτός ο χρόνος θα εκπέμψουμε ως δημόσια τηλεόραση.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δίνετε κάποια διορία ως κυβέρνηση, κύριε Καψή, για να εκκενωθεί το κτίριο της ΕΡΤ;

ΚΑΨΗΣ: Δεν δίνουμε καμία διορία. Εγώ έχω ανοιχτή την πόρτα μου, συνέχεια, για συζητήσεις με τους εργαζόμενους. Είπα ότι δεν θα παραμείνουμε όμηροι των συνδικαλιστών. Θα προχωρήσουμε στην εκπομπή δημόσιου σήματος.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία, και ερωτώ εγώ: Εάν οι συνδικαλιστές επιμείνουν να μείνουν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής μαζί με όποιους εργαζόμενους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, τρεις μήνες, εσείς θα εκπέμπετε από ιδιωτικό στούντιο;

ΚΑΨΗΣ: Το ιδιωτικό στούντιο, ελπίζω ότι θα τελειώσει γρήγορα. Με το που θα προσλάβουμε εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση, θα μπορέσουμε να πάμε και στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης. Υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις, δεν είναι μόνο αυτές της Αγίας Παρασκευής. Για να εκπέμψει όμως, όπως καταλαβαίνετε, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, χρειάζονται οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι συνδικαλιστές και τι θα κάνουν όταν θα δουν ότι δεν εκφράζουν πια τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται, που έχει τεθεί και από τους εργαζόμενους, κύριε Καψή, είναι ποιοι είναι αυτοί οι τεχνικοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή βοήθησαν να εκπεμφθεί αυτό το σήμα και πώς πληρώνονται;

ΚΑΨΗΣ: Γι’ αυτά έχει εξουσιοδότηση ο διαχειριστής να κάνει ότι χρειάζεται για να εκπέμψει δημόσιο σήμα. Ότι χρειάζεται. Μπορεί να έρθει σε συμφωνία με εταιρεία που έχει το στούντιο, μπορεί να προσλάβει με συμβάσεις έργου τεχνικούς. Μπορεί να κάνει ότι απαιτείται για να μεταδοθεί το δημόσιο σήμα. Ας το καταλάβουν δεν είμαστε όμηροι των συνδικαλιστών.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Καψή, αυτά που μας περιγράφετε, δεν οφείλετε να τα δώσετε στη δημοσιότητα;

ΚΑΨΗΣ: Τι να δώσουμε στη δημοσιότητα; Προφανώς, όλα αυτά θα γίνουν με διαφάνεια.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ρωτώ, πατώντας πάνω στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, όταν υπήρχε η φημολογία ότι ετοιμαζόσασταν να εκπέμψετε σήμα. Αναρωτιόταν λοιπόν σ’ αυτή την ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ…

ΚΑΨΗΣ: Μα, όταν θα ξεκινήσει η τηλεόραση, θα τα δώσουμε αυτά τα στοιχεία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Προφανώς θα τα δώσουμε.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μισό λεπτό, διατυπώνω ένα ερώτημα. Λέει ότι ετοιμάζεστε να εκπέμψετε χωρίς να έχετε ανακοινώσει τη συμφωνία με αυτό το ιδιωτικό στούντιο και τους συντελεστές του προγράμματος.

ΚΑΨΗΣ: Όταν θα εκπέμψουμε, θα ανακοινωθούν όλα. Τι μυστικά θα τα κρατήσουμε; Αυτό είναι το πρόβλημα όμως; Εγώ δεν καταλαβαίνω: Το πρόβλημα είναι ποια είναι η συμφωνία με το στούντιο που κάνουμε για 15 ημέρες -δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί- ώσπου να πάμε σε κάποιες δημόσιες εγκαταστάσεις, μόλις θα έχουμε, δηλαδή, εργαζόμενους; Αυτό είναι το πρόβλημα; Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Λίγη σοβαρότητα, επιτέλους. Τόσες μέρες έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι το στούντιο της Αγίας Παρασκευής, δεν μπορούμε να πάμε για να εκπληρώσουμε την απόφαση του ΣτΕ και το ερώτημα είναι για τη συμφωνία που κλείσαμε;

ΚΟΣΙΩΝΗ: Θεωρείτε, λοιπόν, υποκριτικές αυτές τις αντιδράσεις, κύριε Καψή;

ΚΑΨΗΣ: Προφανώς. Αυτονοήτως υποκριτικές. Με συγχωρείτε, αν ενδιαφέρονται γι’ αυτό το πράγμα, να έλεγαν κάτι για τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Από εκεί θέλαμε να βγούμε. Κανείς δεν θέλει να βγει από ένα ιδιωτικό στούντιο, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Συνεπώς, με την εκπομπή του προγράμματος –αυτό μας λέτε είναι μία δοκιμαστική εκπομπή- δίνετε και όλες αυτές τις διευκρινίσεις.

ΚΑΨΗΣ: Προφανώς θα δοθούν διευκρινίσεις. Τι πιστεύετε; Ότι θα κάναμε μία συμφωνία η οποία θα παραμείνει άγνωστη; Εκεί είναι το πρόβλημα; Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το ζήτημα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Και μέχρι πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων;

ΚΑΨΗΣ: Το συντομότερο δυνατόν. Επειδή θέλουμε να είναι απόλυτα διαφανείς, μπορεί να πάρει μερικές ημέρες, αλλά μιλάμε για ημέρες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Καψή.

ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *