14/07/2010 – Ντ. Μπακογιάννη: «Οφείλουμε εμείς οι πολιτικοί επιτέλους να σταματήσουμε να λέμε παραμύθια»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Εναλλακτικές μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί και οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ “ΘΕΜΑ 9,89” και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη.

 

«Τάχθηκα με τα πιστεύω μου και με τη συνείδησή μου. Και θέλω να μπορώ αύριο το πρωί, οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη να τον κοιτάξω στα μάτια και να του πω, ότι εγώ ψήφισα όπως ψήφισα, διότι είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι ο μόνος δρόμος για να πάρει τη σύνταξή του είναι να γίνει τομή στο ασφαλιστικό και βεβαίως η ψήφος στο μνημόνιο, διότι άλλως πως θα είχαμε κάνει στάση πληρωμών», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας πως «το συμφέρον του οποιουδήποτε δεν μπορεί να σταθεί σε ώρα τέτοιας κρίσης πάνω από το συμφέρον της χώρας. Πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά αν είναι σωστά είναι σωστά. Για μένα, η χώρα μου είναι πάνω από οτιδήποτε».

 

 

Τέλος, η ανεξάρτητη βουλευτής, αφού κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για «λογικές, οι οποίες υπηρετούν κομματικά συμφέροντα», ισχυρίστηκε πως πλέον «δεν μπορούμε να μένουμε σε κούφιες ρητορικές», καθώς «φτάσαμε μέχρι εδώ, διότι, ακριβώς, ακολουθήσαμε αυτή την πολιτική», καταλήγοντας πως «τώρα είναι η ώρα πλέον να μπούμε στην ουσία της πολιτικής, να μιλάμε για εφαρμοσμένες πολιτικές, να μιλάμε με νούμερα και πάνω απ’ όλα να πούμε αλήθειες, ακόμα και αν πονάνε. Άρα οφείλουμε εμείς οι πολιτικοί επιτέλους να σταματήσουμε να λέμε παραμύθια».

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ντ. Μπακογιάννη στον Ρ/Σ “ΘΕΜΑ 9,89”, έχει ως εξής:

 

«Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να ξεκινήσουμε με το ΦΟΡΟΥΜ κι αυτή την πρόσκληση που απευθύνατε και σας άκουσα και χθες μιλώντας στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, η οποία είναι ένα προσκλητήριο όπως είπατε εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας με στελέχη τα οποία δεν είχαν μέχρι σήμερα πολιτικό λόγο.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε ενεργούς πολίτες είναι η πρόσκληση, απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς, δημιουργικούς πολίτες πέρα και πάνω από κόμματα. Απευθυνόμαστε και στα κόμματα βεβαίως και στους βουλευτές και στους φορείς και στους κοινωνικούς εταίρους. Ο στόχος είναι να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, όχι ένα διάλογο σε τίτλους, όχι έναν διάλογο για πρωτοσέλιδα, αλλά έναν ουσιαστικό διάλογο για το πού μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ευρύτερα για τις εφαρμοσμένες πολιτικές που χρειάζονται.

 

Σας άκουσα λίγο πριν να μιλάτε για το θέμα των τραπεζών, είναι ένα θέμα ουσιαστικό. Για να μην μιλάμε πλέον με συνθήματα, αλλά να μιλήσουμε επί της ουσίας του κάθε προβλήματος πιστεύω, ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη χώρα οι οποίοι έχουν άποψη, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν έναν τρόπο να εκφραστούν γιατί ενδεχομένως δεν ήθελαν να ενταχθούν σε κάποιο συγκεκριμένο κομματικό μηχανισμό. Το ΦΟΡΟΥΜ, λοιπόν, απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως κόμματος, ανεξαρτήτως αν θέλετε ιδιότητας σε εκείνους τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι θέλουν πλέον να βγουν από το χώρο τον ιδιωτικό τους και να δράσουν καταθέτοντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη, πιστεύετε ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις; Γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε την αίσθηση όλοι μας ότι τα πράγματα είναι περίπου μονόδρομος. Υπάρχουν, έχετε διαπιστώσει απ’ αυτό το διάλογο που εσείς έχετε ξεκινήσει ήδη, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις;

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω. Ότι πρέπει το μνημόνιο να εφαρμοστεί γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί και οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν. Το ερώτημα είναι πώς επιτυγχάνονται καλύτερα αυτοί οι στόχοι; Επιτυγχάνονται καλύτερα παραδείγματος χάρη με το να μεταφέρεις το σύνολο των πληρωμών, των εξόδων δηλαδή του προϋπολογισμού για το Δεκέμβρη και έτσι να παρουσιάσεις ένα 46% μείωση του ελλείμματος, το οποίο όμως είναι λογιστικό και είναι πολύ λιγότερο ουσιαστικό; Επιτυγχάνεται ο στόχος με το να πεις ότι δεν δίνω πίσω το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις οι οποίες το δικαιούνται, τους παρακρατάω δηλαδή το ΦΠΑ και από την άλλη μεριά σκοτώνω την επιχείρηση, γιατί βεβαίως μια επιχείρηση που είναι εξαγωγική και κατά τεκμήριο μία υγιής επιχείρηση, όταν δικαιούται να πάρει 20 – 10 -5 εκατομμύρια πίσω, ένας σοβαρός επιχειρηματίας τα έχει συνυπολογίσει για να μπορεί να προχωρήσει η επιχείρησή του.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι, αλλά αυτά είναι ζητήματα τακτικής έτσι να χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη κα Μπακογιάννη.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτά δεν είναι ζητήματα τακτικής, είναι ζητήματα και πολιτικής.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Απουσιάζει η στρατηγική.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και από εκεί και πέρα το ΦΟΡΟΥΜ έχει στόχο παραδείγματος χάρη να συζητήσει και αυτό θα είναι ο επόμενός μας στόχος, η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει και μειονεκτήματα. Ποια είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα πάνω στα οποία πρέπει να βασιστούμε για να αυξήσουμε την παραγωγή και την παραγωγικότητα; Πού πρέπει να κατευθυνθούμε; Δεν θα πρέπει να πούμε παραδείγματος χάρη στον Έλληνα αγρότη με βάση συγκεκριμένες μελέτες ποια είναι τα ανταγωνιστικά προϊόντα τα οποία αύριο όταν θα τελειώσουν οι επιδοτήσεις θα μπορούν να τον κρατήσουν στο χωράφι του με ένα εισόδημα το οποίο να είναι αυτό το οποίο επιθυμεί; Αυτά που σας λέω μπορεί να σας φαντάζουν λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, αλλά …

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι είναι αυτό που είπα πριν, ότι είναι χρήσιμα μεν ζητήματα τα οποία όμως δεν προδιαγράφουν μία διαφορετική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Και το λέω αυτό κα Μπακογιάννη, αν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω το συλλογισμό μου, στην εξής κατεύθυνση.

 

Εσείς παρουσιάσατε αυτό το ΦΟΡΟΥΜ που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον βεβαίως, η ερμηνεία η δική μας, των δημοσιογράφων, εσείς δεν το λέτε ευθέως, είναι ότι πάμε σε ένα νέο κόμμα. Από την άλλη βλέπουμε ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αφήνουν ένα 40% – 45% της κοινής γνώμης που δεν έχει κομματική έκφραση και παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε να προτείνουμε, δεν προτείνουμε κάτι διαφορετικό, παρά μόνο θα έλεγα αυτού του είδους τις πολιτικές, οι οποίες είναι σωστές και ασφαλώς πρέπει να υπάρξουν, αλλά δεν αποτελούν την εναλλακτική λύση.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, δεν ξέρω πως την φαντάζεστε την εναλλακτική λύση. Εναλλακτικές μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Η μαγική ίσως είναι η λέξη που την διαφοροποιεί, ναι.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή έχουν δύο λογικές αρκετά διαφορετικές. Η μία λογική είναι η λογική του ΠΑΣΟΚ η οποία βασίζεται 100% στη δημοσιονομική πειθαρχία, ουσιαστικά δηλαδή στο κόψιμο των εσόδων. Η άλλη λογική θεωρεί τη δημοσιονομική πειθαρχία δεδομένη που δεν είναι δεδομένη και το ξέρουμε όλοι, και προσπαθεί να επενδύσει στη λογική, ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μέσα σε δύο χρόνια την ελληνική οικονομία.

 

Και η μία και η άλλη κατά τη γνώμη μου είναι λογικές οι οποίες υπηρετούν κομματικά συμφέροντα, δηλαδή δεν μπορεί σήμερα να μην λάβεις υπόψη σου ότι είναι αναγκαία η δημοσιονομική πειθαρχία. Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορείς και να αμελήσεις το κομμάτι της πραγματικής οικονομίας. Άρα οφείλεις να κάνεις και τα δύο μαζί. Και εμείς πιστεύουμε ότι αν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις, επιτέλους να κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο βρε παιδί μου. Εγώ δεν λέω ότι υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα κάποιος που έχει το αλάνθαστο, αλλά δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να μένουμε σε κούφιες ρητορικές, ότι θα πρέπει να μπούμε στην ουσία του κάθε προβλήματος. Τώρα αυτό το απεχθάνεται και ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας και γενικώς ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύονται οι άνθρωποι, δηλαδή προτιμούν να ακούν τίτλους, συνθήματα, λαϊκισμούς, δημαγωγίες, ο.κ., φτάσαμε μέχρι εδώ διότι ακριβώς ακολουθήσαμε αυτή την πολιτική. Τώρα είναι η ώρα πλέον να μπούμε στην ουσία της πολιτικής, να μιλάμε για εφαρμοσμένες πολιτικές, να μιλάμε με νούμερα και πάνω απ’ όλα να πούμε αλήθειες, ακόμα και αν πονάνε.

 

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Κυρία Μπακογιάννη, αυτές οι προτάσεις όπως λέτε και εσείς για την εφαρμοσμένη πολιτική που θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο από ποιον μετά θα προωθηθούν, δηλαδή πώς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση; Θα κατατεθούν, θα συζητηθούν στο ΦΟΡΟΥΜ όπως λέτε κι εσείς, είναι προτάσεις νέες, από εκεί και πέρα;

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα συζητηθούν στο ΦΟΡΟΥΜ, θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο, θα υπάρξουν άνθρωποι και πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τις ασπάζονται και άνθρωποι οι οποίοι θα επιδιώξουν από εκεί και πέρα από την ώρα που είναι κοινή λογική, διότι ξέρετε ότι υπάρχει και ένα έλλειμμα στην Ελλάδα κοινής λογικής.

 

Δηλαδή η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή όσο την πιστεύουμε, διότι ο κάθε πολίτης, ο οποίος μ’ ακούει αυτή τη στιγμή έχει ζήσει καταστάσεις τρελές στην καθημερινότητα του, δηλαδή είτε στο νοσοκομείο πάει, είτε στην Εφορία πάει, είτε ένα χαρτί πάει να ετοιμάσει ή ένα περίπτερο βρε παιδί μου θέλει να ανοίξει τρελαίνεσαι, ξεκινάς λογικός και καταλήγεις να παραμιλάς μετά από 15 μέρες, πόσο μάλλον μετά από έξι μήνες.

 

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Θα τις υλοποιήσει δηλαδή η Κυβέρνηση ας πούμε αυτές τις προτάσεις που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες;

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η εκάστοτε Κυβέρνηση. Ο στόχος είναι αυτό το ΦΟΡΟΥΜ πέρα και πάνω από τις οποιεσδήποτε Κυβερνήσεις κυβερνάνε αυτή τη χώρα, να έρχεται και να λέει ορισμένα πράγματα τα οποία να είναι ουσιαστικά, να είναι μετρημένα και να είναι εφαρμόσιμα. Κυρίως δε έχουμε σαν στόχο να φέρουμε ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά, διότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μόνον αν βάλεις υποψηφιότητα για Δήμαρχος, Δημοτικός Σύμβουλος ή βουλευτής. Ενασχόληση με τα κοινά είναι αν στην κοινωνία των πολιτών ενδιαφέρεσαι να προσφέρεις.

 

Εγώ, λοιπόν, διαπιστώνω σήμερα που αν θέλετε έχω και την ανεξαρτησία μου και έχω μία μεγαλύτερη ελευθερία, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων οι οποίοι προσέρχονται και σου λένε, ότι ναι εγώ έτσι θέλω να εκφραστώ, δεν θέλω κανένα κομματικό περίβλημα, δεν θέλω να μου βάλεις την πανοπλία την κομματική, θέλω να έχω το δικαίωμα να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Να σας πω ένα μικρό παράδειγμα;

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Παρακαλώ.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Μηταράκης ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και δούλευε στο εξωτερικό, πριν υπογραφεί το μνημόνιο είχε δημόσια ταχθεί υπέρ του μνημονίου στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Μετά την ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία και από την ώρα που ανέλαβε το ρόλο του Συμβούλου ετάχθη κατά του μνημονίου. Το φέρνω σαν παράδειγμα διότι ουσιαστικά …

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δίκιο έχετε, ότι …

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν σηκώνει, δεν αντέχει η Ελλάδα σήμερα αυτές τις λογικές πλέον. Δεν τις αντέχει, το συμφέρον του οποιουδήποτε, δηλαδή το δικό μου, το δικό σας ή οτιδήποτε δεν μπορεί να σταθεί σε ώρα τέτοιας κρίσης πάνω από το συμφέρον της χώρας. Πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά αν είναι σωστά είναι σωστά.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ένας υπουργός της Κυβέρνησης, ο κ. Καστανίδης έθεσε πριν από λίγες ημέρες αυτό το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης και εμμέσως των εκλογών. Εσείς τι θέση έχετε σ’ αυτό το θέμα;

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θεωρώ ότι έκανε λάθος ο κ. Καστανίδης. Η δημοκρατική νομιμοποίηση στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα έρχεται με τις εκλογές όταν εκείνες γίνουν και υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο και γι’ αυτό ο νόμος ορίζει και το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Εάν για οποιονδήποτε λόγο οι εκλογές αυτές γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι, νωρίτερα, η χώρα δεν κυβερνιέται και πάντοτε, εγώ φαντάζομαι ότι εσείς κ. Κούτρα τουλάχιστον που με παρακολουθείτε μερικά χρόνια ξέρετε ότι είχα ταχθεί υπέρ της σταθερότητας του εκλογικού συστήματος και των εκλογών…

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ως απαράβατος όρος. Το κόστος των εκλογών είναι πάντοτε ένα δυσβάστακτο κόστος, πόσο μάλλον στην κατάστασή μας σήμερα. Και δεύτερον η ακυβερνησία και οι προεκλογικές περίοδοι και οι μετεκλογικές περίοδοι κλπ. είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Άρα να σοβαρευτούμε, 160 βουλευτές είχε το ΠΑΣΟΚ, σήμερα έχει 157, έχει δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία. Η δουλειά του είναι να κυβερνήσει και η δικιά μας δουλειά που είμαστε στην αντιπολίτευση είναι να αντιπολιτευόμαστε, αλλά όχι με τις λογικές του χθες που έλεγε, ό,τι κάνεις εσύ είναι λάθος, λογική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ όλη την περίοδο που ήμασταν Κυβέρνηση, αλλά με την σύγχρονη λογική που απαιτούν οι καιροί που σημαίνει ότι αυτά που σου προτείνω κύριε θα ήμουνα διατεθειμένος να το κάνω αύριο. Αυτό είναι που εμένα μ’ ενοχλεί ξέρετε, και επειδή εγώ είμαι πολλά χρόνια στο πολιτικό σύστημα και το ξέρω πάρα πολύ καλά, ξέρω ότι όταν βγήκα υπέρ της αλλαγής του ασφαλιστικού με τον κ. Γιαννίτση τότε, εκείνη την εποχή που έλεγα σταθερά τα ίδια που λέω και σήμερα, δημιουργήθηκε αμέσως μια αναστάτωση στη Νέα Δημοκρατία μα γιατί;

 

Γιατί για κομματικούς λόγους εκείνη την εποχή μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που βεβαίως φέρουν την κύρια ευθύνη, βγήκε η Νέα Δημοκρατία τότε που ήταν στην αντιπολίτευση εναντίον του ασφαλιστικού, το οποίο ήταν λάθος, διότι εάν το είχαμε κάνει τότε το ασφαλιστικό δεν θα ήταν τόσο επώδυνο όσο είναι σήμερα.

 

Άρα οφείλουμε εμείς οι πολιτικοί επιτέλους να σταματήσουμε να λέμε παραμύθια.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κυρία Μπακογιάννη δεν έχει πολιτικούς κινδύνους για σας η τοποθέτησή σας σε δύο μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως είναι το μνημόνιο και όταν ήταν τώρα το ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα, που ταχθήκατε κοντά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ;

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τάχθηκα στις θέσεις τις δικές μου. Τάχθηκα με τις αντιλήψεις που έχω υποστηρίξει διαχρονικά. Τάχθηκα με τα πιστεύω μου και με τη συνείδησή μου. Και θέλω να μπορώ αύριο το πρωί, οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη να τον κοιτάξω στα μάτια και να του πω, ότι εγώ ψήφισα όπως ψήφισα διότι είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι ο μόνος δρόμος για να πάρει τη σύνταξή του είναι να γίνει τομή στο ασφαλιστικό και βεβαίως η ψήφος στο μνημόνιο, διότι άλλως πως θα είχαμε κάνει στάση πληρωμών, νομίζω αυτό το καταλαβαίνουν όλοι που μ’ ακούνε.

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως φαντάζομαι δεν αδικείτε αυτούς που δημιουργεί καχυποψία, ότι εντάξει η κα Μπακογιάννη παίρνει αυτή τη θέση, ενδεχομένως αύριο να στηρίξει και σε κρισιμότερα θέματα την Κυβέρνηση και πιθανόν να συμμετάσχει και σε κάποιο σχήμα που θα ξεφεύγει από τη λογική του ενός κόμματος κα Μπακογιάννη;

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Κούτρα να σας πω κάτι. Έχω βαρεθεί για κάθε σκέψη, κάθε δήλωσή μου να προσπαθεί κάποιος να αναζητήσει από πίσω …

 

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ε, λογικό είναι πάντως.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τις υποχθόνιες σκέψεις.

 

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Γιατί όμως κα Μπακογιάννη, γιατί γίνεται αυτή η δεύτερη ανάγνωση σ’ αυτά που λέτε;

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το ξέρω το γιατί; Υποθέτω γιατί είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μασάω τα λόγια μου και έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές κόντρα στο σύστημα. Και είσαι κόντρα στο σύστημα όταν υποστηρίζεις ότι πρέπει να γίνει τομή στο ασφαλιστικό όταν είσαι στην αντιπολίτευση. Δηλαδή από μόνο του αυτό προκαλεί βεβαίως εκρήξεις. Αλλά τι να κάνω, δεν πολιτεύομαι για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για να μπορέσω με τις ιδέες τις οποίες έχω, να συμβάλλω στο καλό του τόπου. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτό προσπαθώ να κάνω και σήμερα με όσες δυνάμεις διαθέτω. Και αν θέλετε επειδή είμαι και ένας άνθρωπος ο οποίος έχει και μία δυνατότητα και μία πρόσβαση ισχυρή στο εξωτερικό, να υποστηρίξω τη χώρα μου.

 

Αυτό το οποίο ο κάθε πολίτης που μ’ ακούει αυτή τη στιγμή θα ήθελε να κάνει, να υποστηρίξει την Ελλάδα την ώρα που δέχεται αυτή τη μεγάλη επίθεση κι εγώ το ίδιο αισθάνομαι και βγαίνω στο εσωτερικό και στο εξωτερικό υποστηρίζοντας τη χώρα μου. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του να υποστηρίζεις μια κυβέρνηση, αυτή είναι η γνωστή μικροκομματική ανάλυση και από το να υποστηρίζεις τη χώρα σου. Για μένα, λοιπόν, η χώρα μου είναι πάνω από οτιδήποτε.

 

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Μάλιστα. Κυρία Μπακογιάννη να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

 

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γεια σας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *