16/07/2011 – Α. Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση υπήρξε δημαγωγικό. Είπε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ δεν υπήρχαν»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση υπήρξε υπερβολικό» και «δημαγωγικό», δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή “MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” ο Ανδρέας Λοβέρδος, πυροδοτώντας την έντονη αντιπαράθεσή του –μέσω ανακοινώσεων- με τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκη.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στους δημοσιογράφους Μ. Αναγνωστάκη και Ι. Χασαπόπουλο, υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Κατά βάση το ΠΑΣΟΚ, ναι, ως αντιπολίτευση υπήρξε υπερβολικό. Υπήρξε δημαγωγικό. Είπε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ δεν υπήρχαν…Έκανε άλλα. Ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτική αλλαγή. Ήταν ένα κόμμα κατά βάση του “όχι”. Ειδικά από μια φάση και μετά, συμφωνώ…Την κακή νοοτροπία τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, το έχω πει. Και το έχω πει, τώρα, στην κρίση».

Στηρίζοντας – εμμέσως- τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε πως «ορθά επιβάλλαμε τα μέτρα και ορθά αγανάκτισαν και οι πολίτες», ενώ, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επισήμανε ότι οι πολίτες «δείχνουν ότι έχουν καλύτερο μυαλό από τους πολιτικούς και δεν μιλάω για τους Αγανακτισμένους, τους οποίος ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να γλείψω, όπως έκανε ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής», αφήνοντας σαφείς αιχμές για συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Ο υπ. Υγείας προέβη επίσης σε σημαντικές αναφορές και για το ζήτημα της χρεοκοπίας, και δη της επιλεκτικής, τονίζοντας: «Θα ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός σε ότι αφορά τη χρήση όρων χρεοκοπία ή με κάποιον επιθετικό προσδιορισμό. Γιατί εμείς παλεύουμε για να το αποφύγουμε αυτό. Και όταν παλεύεις για να το αποφύγεις αυτό, δεν το φέρνεις και στην αυλή σου, συζητώντας το», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος είναι υπουργός Υγείας και δεν πρέπει να κάνει οικονομική πολιτική.

Οι τοποθετήσεις του κ. Λοβέρδου προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή κυνική ομολογία του κ. Λοβέρδου, αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συνειδητά έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Αποδεικνύει, ότι το κόμμα του έπαιξε πολιτικά παιχνίδια, χωρίς να το ενδιαφέρει η χώρα και η οικονομία.

Για το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά ο στόχος ήταν μόνο ένας. Η κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα!

Τίμημα όμως, που σήμερα το πληρώνουν οι πολίτες και η Πατρίδας μας.

Και κάτι ακόμα: Το μεγαλοπρεπές άδειασμα στον κ. Βενιζέλο, για το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος ομολογεί ότι ποτέ δεν θα έλεγε για “επιλεκτική χρεοκοπία”, θα μπορούσε να είναι απλά ένα…”συντροφικό μαχαίρωμα”, αν το κόστος δεν κινδύνευε να το πληρώσει ακριβά η χώρα».

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε: «Με τον κριτικό και αυτοκριτικό μου λόγο προσπαθώ, με τις όποιες δυνάμεις μου, να συμβάλω στη δημιουργία ενός κλίματος συνεννόησης. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί κλασικό δείγμα του μεταπολιτευτικού δημαγωγικού μικροκομματισμού, τον οποίο πρέπει να υπερβούμε για να προσφέρουμε στο λαό και στη χώρα την απαραίτητη συνεννόηση.

Όσοι βλέπουμε αυτή τη συνεννόηση ως εθνική ανάγκη, θα πρέπει να αγνοήσουμε τους οπαδούς του μικροκομματισμού γιατί αυτοί πάντα ήταν πολύ μακριά από τις ανάγκες των Ελλήνων και της Ελλάδας».

Ο “πόλεμος” ανακοινώσεων όμως δεν σταμάτησε με την ανακοίνωση του Α. Λοβέρδου. Ανταπαντώντας, ο κ. Μιχελάκης, υποστήριξε: «Τα περί μεταπολιτευτικού δημαγωγικού μικροκομματισμού, ο κ. Λοβέρδος ας τα αναζητήσει στο πολιτικό λόγο του κόμματός του. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ομολόγησε το πρωί στο “Mega”, η δημαγωγία ήταν βασική πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του ’80».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *