17/07/2009 – Ευ. Αντώναρος: «Τα Ταμεία, με τη μεταρρύθμιση η οποία εφαρμόζεται μπαίνουν στο δρόμο της τάξης και του νοικοκυρέματος»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Οι υπερβολές που αναγράφονται σε μερίδα του Τύπου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ευσταθούν. Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και τις παροχές προς τους Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που επικαλέσθηκε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «κινδυνεύουν να μην καταβληθούν οι συντάξεις από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά Ταμεία βουλιάζουν και χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου ένα ποσό της τάξεως των πέντε δις ευρώ».

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Αντώναρος αφού υποστήριξε πως «τα Ταμεία, με τη μεταρρύθμιση η οποία εφαρμόζεται μπαίνουν στο δρόμο της τάξης και του νοικοκυρέματος», αποδέχθηκε πως υπάρχουν «προβλήματα», αλλά, όπως τόνισε «η υπερβολική παρουσίασή τους, με στόχο τη δημιουργία ανησυχίας στους Έλληνες ασφαλισμένους, δεν έχει βάση. Οι ισχυρισμοί αυτοί, με αυτή τη μορφή και σε αυτό το μέγεθος, δεν ευσταθούν».

 

«Η μηχανογράφηση που για πολλά χρόνια είχε μείνει στα χαρτιά και κανείς δεν την εφάρμοζε, δεν την προωθούσε, γίνεται πραγματικότητα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε πως «σε Ταμεία που υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει πρόβλημα διαχρονικά, το έλλειμμα καλύπτεται κάθε μήνα από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει μπαίνει τάξη. Μπαίνει τάξη και προστατεύονται ακόμη περισσότερο και τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι και οι εργοδότες τους και έτσι διαφυλάττονται πολύ καλύτερα τα συμφέροντά τους».

 

«Όλες οι προσπάθειες, ακριβώς, κατατείνουν στο “νοικοκύρεμα”. Αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται προσπάθεια. Καταστάσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και είναι άναρχες, ανεξέλεγκτες για πολλά χρόνια, δεν μπορεί να ανατραπούν και να μπουν σε ένα καλό δρόμο μέσα σε λίγους μήνες. Η προσπάθεια είναι διαρκής», κατέληξε ο κ. Αντώναρος.

 

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία του κυβερνητικού εκπρόσωπου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έχει ως εξής:

 

«ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμμερίζεστε την εκτίμηση που προέρχεται από τα στοιχεία των εργαζομένων ότι κινδυνεύουν να μην καταβληθούν οι συντάξεις από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά Ταμεία βουλιάζουν και χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου ένα ποσό της τάξεως των πέντε δις ευρώ;

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές οι υπερβολές που αναγράφονται σήμερα σε μερίδα του Τύπου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ευσταθούν. Σας υπογραμμίζω, για μια ακόμη φορά, κάτι που έχω πει επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα: Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και τις παροχές προς τους Έλληνες πολίτες. Τα Ταμεία, με τη μεταρρύθμιση η οποία εφαρμόζεται και θυμάστε με ποιες δυσκολίες πέρασε, μπαίνουν στο δρόμο της τάξης και του “νοικοκυρέματος”. Η μηχανογράφηση που για πολλά χρόνια είχε μείνει στα χαρτιά και κανείς δεν την εφάρμοζε, δεν την προωθούσε, γίνεται πραγματικότητα.

 

Σας υπενθυμίζω ότι έχει αποσταλεί και έχει δοθεί σε 7,5 εκατομμύρια Έλληνες ο ΑΜΚΑ, δηλαδή ο αριθμός του Έλληνα ασφαλισμένου. Ένας αριθμός που δεν είναι κάτι τυπικό. Είναι κάτι που διευκολύνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη σχέση του Έλληνα ασφαλισμένου με το Ταμείο στο οποίο ανήκει, όπου έχει την ασφαλιστική του κάλυψη.

 

Υπενθυμίζω -και αυτό είναι γνωστό- ότι σε Ταμεία που υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει πρόβλημα διαχρονικά, όπως είναι ο ΟΑΕΕ, το έλλειμμα καλύπτεται κάθε μήνα από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Με τις ρυθμίσεις, λοιπόν, που έχουν γίνει και προφανώς εξακολουθούν να μην αρέσουν σε κάποιους, μπαίνει τάξη. Μπαίνει τάξη και προστατεύονται ακόμη περισσότερο και τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι και οι εργοδότες τους, γιατί ξέρετε ότι υπάρχει και η εργοδοτική εισφορά, και έτσι διαφυλάττονται πολύ καλύτερα τα συμφέροντά τους. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά η υπερβολική παρουσίαση κάποιων προβλημάτων με στόχο τη δημιουργία ανησυχίας στους Έλληνες ασφαλισμένους, όπως σας είπα, δεν έχει βάση. Οι ισχυρισμοί αυτοί, με αυτή τη μορφή και σε αυτό το μέγεθος, δεν ευσταθούν.

 

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί να μην ευσταθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, όπως λέτε, αλλά ευσταθούν οι δικοί σας ισχυρισμοί ότι μπαίνουν τα Ταμεία στο δρόμο της τάξης και του «νοικοκυρέματος» τη στιγμή που το Δημόσιο χρωστά 12,6 δις ευρώ ή όταν η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 8,5 δις ευρώ; Το Δημόσιο γιατί δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ταμεία;

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Δημόσιο, όπως σας είπα, καλύπτει και εγγυάται και τις συντάξεις και τις παροχές. Και ακριβώς ένας από τους στόχους που είχε η ενοποίηση των Ταμείων από περίπου 130 Ταμεία σε 13, απέβλεπε, μεταξύ των άλλων, και στην αντιμετώπιση του θέματος της εισφοροδιαφυγής. Όλες οι προσπάθειες, ακριβώς, κατατείνουν στο “νοικοκύρεμα”. Αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται προσπάθεια.

 

Καταστάσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και είναι άναρχες, ανεξέλεγκτες για πολλά χρόνια, δεν μπορεί να ανατραπούν και να μπουν σε ένα καλό δρόμο μέσα σε λίγους μήνες. Η προσπάθεια είναι διαρκής, συνεχίζεται.

 

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί να αμφισβητήσατε, χωρίς να τα αντικρούσετε όμως πειστικά, τα στοιχεία που δόθηκαν από τους εργαζόμενους στα Ταμεία, ωστόσο η κατάσταση παραμένει σε αυτό το βαθμό λίγο-πολύ που περιγράφουν. Το ερώτημα είναι, η κυβέρνηση θα δώσει λύση πάλι μέσα από τη μείωση των συντάξεων και την παράταση των ορίων συνταξιοδότησης;

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, με συγκεκριμένο τρόπο, σε όλα αυτά τα θέματα. Έχει δώσει απαντήσεις. Δεν έχει αφήσει κανένα αναπάντητο ερώτημα. Και απλώς, ορισμένοι προσπαθούν, κάθε τόσο και λιγάκι, να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Σας αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Γίνεται συζήτηση, αυτές τις ημέρες, για τα λεγόμενα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπου γνωρίζετε ότι εμείς ως κυβέρνηση έχουμε προαναγγείλει και έχουμε κάνει δημόσιο διάλογο και μέσα από Επιτροπές, οι οποίες έχουν σχηματιστεί, για τον εξορθολογισμό αυτού του καταλόγου των επαγγελμάτων όπου υπάγονται. Αφενός, μεν, για επαγγέλματα τα οποία πια δεν υπάρχουν και αφετέρου για επαγγέλματα τα οποία δεν έχουν κανένα λόγο να υπάγονται σε αυτές τις ρυθμίσεις.

 

Έχουμε πει, επίσης, ξεκάθαρα ότι οι ρυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν, θα αφορούν όσους εισέλθουν στα συγκεκριμένα επαγγέλματα μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή μας. Παρόλα ταύτα, υπάρχουν ορισμένοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχία και αμφιβολίες σε αυτούς που ήδη είναι υπαγμένοι σήμερα σε αυτά τα επαγγέλματα. Αυτό, λοιπόν, κάποιοι το κάνουν εκ του πονηρού. Είναι σαφή πράγματα αυτά. Δεν απευθύνω καμία μομφή σε εσάς. Προς Θεού! Αλλά, θέλω να πω ότι πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα, έχουν διευκρινιστεί κατ` επανάληψη και από εμένα εδώ, αλλά κυρίως από την αρμόδια Υπουργό κ. Πετραλιά, τα ξαναφέρνουν κάποιοι στο τραπέζι. Κάποιοι που μάλιστα έχουν και υπεύθυνες φωνές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν σύγχυση και πανικό. Αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τη δημόσια συζήτηση. Δημιουργεί, θα έλεγα, πρόσκαιρες εντυπώσεις που δεν έχουν και κανένα αντικείμενο».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *