18/07/2013 – Δ. Σταμάτης για ΕΡΤ: «Το “µαύρο” που παρουσίασε η τηλεόραση αυτόν τον καιρό, είναι δική µας επιλογή»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Ως «έωλη πολιτικά και νομικά, αστήρικτη αλλά και επικίνδυνη» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία «θα διερευνήσει τις άκρως επιζήµιες για τη Δηµοκρατία και το δηµόσιο συµφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις παντός υπευθύνου, που σχετίζονται µε την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεµπόδιση λειτουργίας και εκποµπής της Δηµόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην επικράτεια».

 

«Εάν σε κάτι µπορεί να µεµφθεί κανείς την Κυβέρνηση, είναι γιατί δεν εφαρµόζει το νόµο. Αλλά δεν θα σας κάνουµε τη χάρη. Αναδεχόµαστε αυτήν την ευθύνη, γιατί το “µαύρο” που παρουσίασε η τηλεόραση αυτόν τον καιρό, είναι δική µας επιλογή. Διότι εσείς δεν το θέλατε “µαύρο”. “Κόκκινο” το θέλατε. Όταν λέω “κόκκινο”, εννοώ µε αίµα. Να επιχειρήσει το κράτος να επιβάλει το νόµο, για να µπορέσετε εσείς στη συνέχεια να επικαλεστείτε ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αυταρχική και εισβάλει µέσα στο Ραδιοµέγαρο. Σε ποιο Ραδιοµέγαρο; Στην κρατική περιουσία;», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, κατηγορώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ηθικοί αυτουργοί για την κατάληψη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.

 

«Το ΣτΕ, είτε δια του προέδρου του είτε δια του τμήματος αναστολών ξεκαθάρισε και το θέμα της συνταγματικότητας και το θέμα της νομιμότητας και η μόνη επισήμανσή τους ήταν για την άμεση επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης», υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης απαντώντας στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας στο κλείσιμο της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως και σύννομη είναι η απόφαση της κυβέρνησης και συνταγματικά ορθή.

 

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο Δ. Σταμάτης αφού ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον βίο της, µέχρι την τελευταία ηµέρα, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι κατάφερε και τι πέτυχε µέσα στο διάστηµα αυτό», απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας µε τη Χρυσή Αυγή και κατέληξε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «σε λίγη ώρα, όμως, θα γίνουµε µάρτυρες ενός πολιτικού αρραβώνα. Θα ψηφίσετε από κοινού µε τη Χρυσή Αυγή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σας ευχόµεθα βίον ανθόσπαρτον».

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Επικρατείας στη Βουλή, έχει ως εξής:

 

«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διάβασα µε πολύ µεγάλη προσοχή την πρόταση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παρακολούθησα, επίσης, µε πολύ µεγάλη προσοχή από το πρωί τη συζήτηση που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο. Και προσπάθησα να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αυτήν την πρόταση, µια πρόταση έωλη και αβαθή. Και πολιτικά και νοµικά η πρόταση αυτή δεν στέκει. Κατ’ αρχήν, πολιτικά:

Σύµφωνα µε το Σύνταγµα, η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής γίνεται προς διερεύνηση σηµαντικών ζητηµάτων, που κατά τη συνήθη, εδώ και πολλά χρόνια κοινοβουλευτική πρακτική έχουν δηµιουργήσει µεγάλη αίσθηση στην κοινή γνώµη και υποψίες σκανδάλων, υποψίες έκνοµων, παράνοµων ενεργειών, που πρέπει να αναζητηθούν οι ένοχοί τους. Συµβαίνει αυτό στην πράξη;

Όταν ερχόµουν εδώ σήµερα το πρωί, συνάντησα στο προαύλιο ένα δηµοσιογράφο. Με ρώτησε: «Υπουργέ, τι δουλειά έχεις σήµερα στη Βουλή;». Του λέω: «Μα, σήµερα συζητείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής». Μου είπε: «Μπα; Δεν το πήρα χαµπάρι». Λέω: «Θα είναι αδιάβαστος». Όταν µπήκα όµως στο Κοινοβούλιο και είδα τα θεωρεία, συνειδητοποίησα ότι η πρόταση αυτή δεν είχε προκαλέσει αντίστοιχη αίσθηση στο λαό, που συνήθως σε τέτοιες µεγάλες συζητήσεις τέτοιου µεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, κατακλύζει τα θεωρεία.

Σκέφτηκα ότι ίσως δυσκολεύτηκαν να έλθουν οι άνθρωποι. Όταν όµως πήγα να διαβάσω τις εφηµερίδες, διαπίστωσα ότι ούτε αυτές έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον. Μάλιστα στο κοµµατικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, στην «Αυγή», σήµερα που επρόκειτο να συζητηθεί µία τόσο σοβαρή πρόταση, δεν υπάρχει όχι µόνο στο πρωτοσέλιδο, αλλά ούτε στα εσώφυλλα.

Το λέω αυτό για να συνειδητοποιήσουµε ποιο πραγµατικά είναι το δικό σας ενδιαφέρον για την πρόταση που οι ίδιοι καταθέσατε. Δηλαδή ο ελληνικός λαός σήµερα µε ευθύνη, τουλάχιστον στο βαθµό που σάς αναλογεί, δεν γνωρίζει αυτή τη συζήτηση που πραγµατοποιείται στη Βουλή κι εσείς θέλετε µε αυτού του µεγέθους ενδιαφέρον γι’ αυτήν τη συζήτηση να προκαλέσετε µείζον πολιτικό ζήτηµα;

Προχωρώ παρακάτω, στο νοµικό σκέλος. Η πρόταση αυτή δεν είναι µόνο αστήρικτη, αλλά ταυτόχρονα είναι και επιπόλαια επικίνδυνη. Τι λέει η πρόταση αυτή, όσον αφορά στα ζητήµατα συνταγµατικότητας; Ουσιαστικά θα πρέπει να ξεχωρίσουµε δύο ζητήµατα: το ζήτηµα της συνταγµατικότητας και το ζήτηµα της εφαρµογής ή της άρνησης εφαρµογής της απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας. Τι λέει λοιπόν όσον αφορά στο ζήτηµα της συνταγµατικότητας; Είναι αντισυνταγµατική και παράνοµη η κοινή υπουργική απόφαση που εξεδόθη επί τη βάσει νοµιµοποίησης που τής παρείχε η ΠΝΠ και την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας; Καταρχήν, νοµιµοποιητική βάση της κοινής υπουργικής απόφασης µε την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ δεν είναι η ΠΝΠ, είναι ο ν. 3249/2005 και ο ν. 4002/2011. Αυτά είναι επαρκή για να στοιχειοθετήσουν τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάλυση και στο κλείσιµο της ΕΡΤ. Μα, τη συνταγµατικότητα όµως δεν την ελέγχει ο καθένας. Την ελέγχουν τα δικαστήρια. Τα δικαστήρια επ’ αυτού ή τα αρµόδια δικαστικά όργανα επ’ αυτού έχουν αποφανθεί. Γιατί το κρύβετε; Η απόφαση και του Προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας και του τµήµατος αναστολών ήταν σαφέστατη: Όµως αυτό το αποκρύπτετε.

Εδώ όµως γεννάται ένα πολύ µεγάλο ζήτηµα: Ποιος υπογράφει την ΠΝΠ, ποιος την εκδίδει; Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας.

Σύµφωνα, λοιπόν, µε το έγγραφο που έχετε καταθέσει, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας παρέβη τα καθήκοντά του όταν δέχθηκε να υπογράψει πρόταση που δεν είχε τον, κατά τη γνώµη σας, απαιτούµενο αριθµό υπογραφών των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου.

Ασφαλώς, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας –και σε αυτό νοµίζω ότι δεν υπάρχει αµφισβήτηση- δεν µπορεί να διαφωνήσει µε το ουσιαστικό περιεχόµενο της πράξης νοµοθετικού περιεχοµένου. Δικαιούται, όµως, και είναι υποχρεωµένος –και πολύ σωστά το είπε ο κ. Μαριάς- να ελέγξει το κατά πόσο –τυπικά τουλάχιστον- είναι η πρόταση του Υπουργικού Συµβουλίου συνταγµατικά σύννοµη.

Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας έκρινε ότι είναι σύννοµη. Και σας ρωτώ εσάς: Εάν συγκροτούσαµε εξεταστική επιτροπή θα καλούσαµε ως ύποπτο και τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας να εξηγήσει γιατί υπέγραψε αυτήν την πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου; Πώς το βλέπετε;

Το Συµβούλιο της Επικρατείας είτε διά του Προέδρου είτε διά του Τµήµατος Αναστολών, απεφάνθη ότι κατά το µεγαλύτερο µέρος η κοινή υπουργική απόφαση ήταν συνταγµατικά ορθή – διότι αυτό κρίνει τη συνταγµατικότητα, αυτεπάγγελτα- και σύννοµη και επέφερε έννοµα αποτελέσµατα. Σε ένα σηµείο µόνο αποφάσισε ότι θα έπρεπε η Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς άµεση επαναλειτουργία της δηµόσιας τηλεόρασης! Της δηµόσιας τηλεόρασης. Όχι της ΕΡΤ! Γιατί αποφάσισε εκεί οριστικά και τελεσίδικα ότι η απόφαση µε την οποία έκλεισε η ΕΡΤ ήταν σύννοµη και συνταγµατική.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν έχει αποφασίσει. Το Σεπτέµβρη συνεδριάζει, προς ενηµέρωσή σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Εγώ δεν προσέφυγα στο Συµβούλιο της Επικρατείας. Όσοι προσέφυγαν, έχουν µπροστά τους την πρώτη απόφαση ενός οργάνου της δικαιοσύνης, στον υψηλότατο βαθµό.

Άρα, λοιπόν, το Συµβούλιο Επικρατείας ξεκαθάρισε το θέµα της συνταγµατικότητας και της νοµιµότητας. Αυτό που επιτάσσει η απόφασή του, είναι η δηµόσια τηλεόραση –και όχι η ΕΡΤ επαναλαµβάνω- να εκπέµψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, άµεσα. Τι σηµαίνει, όµως, «άµεσα»; Το «άµεσα» πάντα κρίνεται κατά τις περιστάσεις. Το να βρεθώ εγώ άµεσα στη Νέα Υόρκη, δεν έχει την ίδια διάσταση µε το να βρεθώ στην πλατεία Συντάγµατος.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που καθορίζει εν προκειµένω τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να θέσει σε άµεση λειτουργία τη δηµόσια τηλεόραση; Η στάση αυτών που έχουν καταλάβει µία κρατική ιδιοκτησία και εµποδίζουν να χρησιµοποιηθεί από το κράτος για τους λόγους για τους οποίους έχει συσταθεί. Και όχι µόνο αυτών που έχουν καταλάβει, αλλά και αυτών που τους εξωθούν σε τέτοιες συµπεριφορές.

Αν, λοιπόν, θα µπορούσε να σταθεί µια πρόταση εξεταστικής επιτροπής, θα ήταν για να διερευνηθεί η παράνοµη συµπεριφορά αυτών που κατέχουν το Ραδιοµέγαρο και εκείνων που έχουν την ηθική ευθύνη γι’ αυτό, των ηθικών αυτουργών. Και αυτοί είστε εσείς!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Βούτση, δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα είπατε στο συνέδριό σας. Και το συνέδριο το παρακολούθησε ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Και εκεί άκουσε τα στελέχη σας να λένε: «Θα το κρατήσουµε εκεί, Σούλι θα το κάνουµε». Αυτές είναι οι δικές σας τοποθετήσεις. Και γιατί υποτίθεται το κάνετε; Διότι υπολογίζατε ότι η Κυβέρνηση θα έπεφτε στη δική σας παγίδα και θα επιχειρούσε να εφαρµόσει το νόµο.

Εάν σε κάτι µπορεί να µεµφθεί κανείς την Κυβέρνηση, είναι γιατί δεν εφαρµόζει το νόµο. Αλλά δεν θα σας κάνουµε τη χάρη. Αναδεχόµαστε αυτήν την ευθύνη, γιατί το “µαύρο” που παρουσίασε η τηλεόραση αυτόν τον καιρό, είναι δική µας επιλογή. Διότι εσείς δεν το θέλατε “µαύρο”. “Κόκκινο” το θέλατε.

Όταν λέω “κόκκινο”, εννοώ µε αίµα. Να επιχειρήσει το κράτος να επιβάλει το νόµο, για να µπορέσετε εσείς στη συνέχεια να επικαλεστείτε ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αυταρχική και εισβάλει µέσα στο Ραδιοµέγαρο. Σε ποιο Ραδιοµέγαρο; Στην κρατική περιουσία;

Εσείς που ζητάτε εφαρµογή του νόµου, αυτό το σκεφθήκατε; Είναι ή δεν είναι οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ κρατική περιουσία; Κατέχονται σήµερα παράνοµα, ναι ή όχι; Εσείς που συµµετέχετε είστε παράνοµοι, ναι ή όχι;

Αυτά είναι νοµικά ερωτήµατα που πρέπει να απαντηθούν.

Εδώ, εν προκειµένω, θα ήθελα να σας θυµίσω κάτι, γιατί βλέπω ότι διαµορφώνεται και µία διαφορετική αντίληψη στο ακροατήριο.

Τι ακριβώς λέει αυτή η απόφαση του ΣτΕ; Εµένα ίσως δεν µε πιστεύετε. Δεν πρέπει να πιστέψετε, όµως, τον κ. Μητρόπουλο; Βουλευτής σας είναι, καθηγητής Πανεπιστηµίου. Έγκριτος δικηγόρος. Να σας διαβάσω τι λέει; «Η απόφαση δέχεται απολύτως το προωθούµενο σχέδιο της Κυβέρνησης, δέχεται ότι καταργήθηκε το παλιό σχήµα, ότι έχει τελειώσει, ότι έχει διοριστεί εκκαθαριστής, διαχειριστής µε σηµαντικές αρµοδιότητες, που µπορεί να απολύει και σήµερα και ότι είναι νόµιµη, η προωθούµενη από τον κ. Σαµαρά, ίδρυση νέου φορέα. Δέχεται όλη την πρόταση της Κυβέρνησης».

Ποιος δείχνει, λοιπόν, έλλειψη σεβασµού στις αποφάσεις των δικαστηρίων; Η Κυβέρνηση ή εσείς;

Θα ήθελα να δώσω στο σηµείο αυτό και κάποιες απαντήσεις πολιτικού περιεχοµένου, γιατί όλο το θέµα αναλύθηκε πάρα πολύ διεξοδικά, απ’ όλους τους προλαλήσαντες Βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Ακούστηκε στην Αίθουσα αυτή, µε τη µορφή ερώτησης, αν η Κυβέρνηση ή οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι να παραµείνει τέσσερα χρόνια. Δεν είναι πρόθεση του κ. Σαµαρά η Κυβέρνηση να παραµείνει τέσσερα χρόνια. Είναι πολιτική απόφαση. Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει το βίο της, µέχρι την τελευταία ηµέρα, για να µπορέσει στη συνέχεια να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι κατάφερε και τι πέτυχε µέσα στο διάστηµα αυτό. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη και δεν µπορεί να παίξει µικροκοµµατικά παιχνίδια πάνω στο θέµα της ηµεροµηνίας των εκλογών. Αυτή είναι εδραία πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Έρχοµαι στο δεύτερο ζήτηµα: Ετέθη ένα ερώτηµα, κατά πόσο η Νέα Δηµοκρατία σχεδιάζει µετά τις εκλογές –οποτεδήποτε γίνουν- να συνεργαστεί για το σχηµατισµό κυβέρνησης µε τη Χρυσή Αυγή. Εµείς δεν θα κουραστούµε να σας λέµε -εσείς µπορείτε να το αµφισβητείτε χωρίς κανένα στοιχείο- ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συµβεί. Η Νέα Δηµοκρατία δεν πρόκειται να συνεργαστεί µε τη Χρυσή Αυγή για να σχηµατιστεί κυβέρνηση. Τέτοιον πολιτικό γάµο που ονειρεύεστε δεν θα τον δείτε.

Σε λίγη ώρα, όµως, θα γίνουµε µάρτυρες ενός πολιτικού αρραβώνα. Θα ψηφίσετε από κοινού µε τη Χρυσή Αυγή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σας ευχόµεθα βίον ανθόσπαρτον».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *