21/07/2016 – Κ. Μητσοτάκης: «Εγώ ήµουν πολιτικός κρατούµενος έξι µηνών από τη χούντα και πέρασα τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής µου στην εξορία»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

«Σέβοµαι και τιµώ τους αγώνες της Αριστεράς κόντρα στο φασισµό και τη δικτατορία. Δεν ήσασταν οι µόνοι που πολεµήσατε. Εγώ ήµουν πολιτικός κρατούµενος έξι µηνών από τη χούντα και πέρασα τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής µου στην εξορία», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιπαρατιθέμενος με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο εκλογικό νόμο.

 

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Βουλής, προσωπικά, επεδίωξαν να δημιουργήσουν μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή για να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που θα επέτρεπαν την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, στις επόμενες εκλογές.

 

Ο Νίκος Βούτσης πήρε τον λόγο και μίλησε για  “πολιτική αθλιότητα”  ορισμένων στελεχών της Ν.Δ. σε συνεργασία με “παπαγαλάκια της δημοσιογραφικής αλητείας” που έγινε εις βάρος του και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ: «Ως άτομα και ως παράταξη έχουμε δώσει δεκαετίες αγώνες και συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινά αγώνες ενάντια στον φασισμό και στους εκπροσώπους του. Και το ότι δεν έχουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στους αγώνες αυτούς οφείλεται και όχι στη δική σας ατζέντα, που τους έφερε εδώ μέσα. Η Αριστερά ουδέποτε συναλλάχθηκε με τον φασισμό. Να σας γίνει μάθημα. Οι δικές σας αντιλήψεις δημιουργούν ρατσισμό, ξενοφοβία, ομοφοβία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

 

Το πλήρες κείμενο της αντιπαράθεσης των κ.κ. Βούτση και Μητσοτάκη στη Βουλή, έχει ως εξής:

 

«ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: (…) Κάνετε ότι σας βολεύει κι όχι ότι είναι σωστό για τον τόπο. Γιατί είστε η επιτοµή του πολιτικού αµοραλισµού και του κοµµατικού καιροσκοπισµού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση αυτή η οποία γίνεται σήµερα, τέλος Ιουλίου, σε χρόνο άκαιρο, για τον εκλογικό νόµο, σίγουρα εξυπηρετεί κι έναν σκοπό ακόµα. Είναι µια προσπάθεια της Κυβέρνησης να µεταθέσει τη συζήτηση από τα µεγάλα προβλήµατα της οικονοµίας και της κοινωνίας στο πεδίο των θεσµικών παρεµβάσεων.

Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, δυστυχώς όµως και για τους Έλληνες πολίτες, το οικονοµικό πεπρωµένο φυγείν αδύνατο και ο λογαριασµός της καταστροφικής διαπραγµάτευσης των πρώτων έξι µηνών έχει ήδη φτάσει στους πολίτες.

Υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις να περικόπτονται, εξαφανίστηκε το ΕΚΑΣ για πολλούς και βέβαια, ο λογαριασµός του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα καταργούσατε, έρχεται λίγο µετά το καλοκαίρι. Επιχειρήσεις κλείνουν κάθε µέρα, εργαζόµενοι χάνουν τη δουλειά τους, µια οικονοµία που αγκοµαχά κάτω από το βάρος δυσβάσταχτων φόρων. Εκατοντάδες, χιλιάδες οικογένειες δεν µπορούν να πάνε διακοπές φέτος. Επενδύσεις δεν γίνονται και ένα κλίµα συλλογικής κατάθλιψης, αν δεν το έχετε αντιληφθεί, έχει επικαθίσει στη χώρα ως τοξικό νέφος.

Και σε αυτό το νοσηρό κλίµα, η συζήτηση για θεσµικές παρεµβάσεις ακούγεται ως µια υπεκφυγή από τα οικονοµικά αδιέξοδα, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, κύριε Τσίπρα, διότι τα ζητήµατα που αφορούν στην ποιότητα της δηµοκρατίας µας είναι πάρα πολύ σηµαντικά για να τα ανάγουµε στο επίπεδο των επικοινωνιακών σχεδιασµών και βρίσκονται σίγουρα στον πυρήνα της κρίσης εµπιστοσύνης που µαστίζει το πολιτικό σύστηµα.

Όµως, δυστυχώς, η Κυβέρνηση µε απροκάλυπτο τρόπο παίζει µε τους θεσµούς και αντί να αµβλύνει αυτήν την κρίση εµπιστοσύνης και αντί να καθίσουµε να συζητήσουµε µε καλή διάθεση για αυτά τα ζητήµατα, εσείς οξύνετε, διχάζετε, αντί να επιδιώκετε συνθέσεις. Να θυµίσω ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχαµε ένα δηµοψήφι- σµα-παρωδία, µνηµείο πολιτικού αµοραλισµού και τυχοδιωκτισµού. Ακολούθησαν οι µεθοδεύσεις για τη µεταφορά αρµοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον αγαπηµένο σας Υπουργό τον κ. Παππά, για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, απροκάλυπτες παρεµβάσεις στη δικαιοσύνη, που περίπου επιβεβαιώνονται και από τους ίδιους τους εµπλεκόµενους, οι οποίοι έρχονται στην επιτροπή και, βέβαια, ο ανεξάντλητος διορισµός κολλητών και φίλων, µε σκοπό τον έλεγχο της δηµόσιας διοίκησης. Και τώρα έρχεται ως επιστέγασµα αυτής της «θεσµικής σας ευαισθησίας» η πρόταση για απλή αναλογική.

Κύριε Τσίπρα, µου θυµίζετε έναν βοµβιστή, ο οποίος λίγο πριν φύγει από την εξουσία, θέλει να είναι σίγουρος ότι έχει βάλει έναν εκρηκτικό µηχανισµό στα θεµέλια του πολιτικού συστήµατος.

Για να το ξεκαθαρίσουµε µια και καλή. Εµείς είµαστε το κόµµα της υπευθυνότητας.

Συνένοχοι στη διάλυση της χώρας δεν πρό- κειται να γίνουµε και είµαι απολύτως βέβαιος ότι αυτήν την αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος την έχουν και πολλοί άλλοι Βουλευτές σε αυτήν την Αίθουσα. Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές µας –και µπορεί να είναι αρκετές- θα ορθώσουµε σήµερα ένα τείχος ευθύνης απέναντί σας. Δεν θα βρείτε διακόσιες ψήφους και δεν θα τις βρίσκατε ούτε αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή, την οποία «χαϊδεύατε» µέχρι πρόσφατα. Θα υποστείτε, λοιπόν, µια δεινή κοινοβουλευτική ήττα.

(Χειροκροτήµατα από την πτέρυγα της Νέας Δηµοκρατίας..Θόρυβος στην Αίθουσα)

Μη µε αναγκάζετε να θυµίσω τι έλεγε ο Πρόεδρος της Βουλής για τη Χρυσή Αυγή, γιατί τα έχω εδώ πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Θέλετε, κύριε Μητσοτάκη, να σας απαντήσω αργότερα; Θα πάρω τον λόγο εν τοιαύτη περιπτώσει. Κάνατε το βήµα σας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα διαβάσω τι ακριβώς είπατε. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και µη ευπρόσδεκτές ψήφοι», δηλώσατε στον «ΣΚΑΪ» πριν από δύο εβδοµάδες. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Θα πάρω τον λόγο αργότερα να σας απαντήσω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να τον πάρετε, βεβαίως.

 

(…)

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Πίστευα, κύριε Αρχηγέ της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης, ότι δεν θα υιοθετούσατε σήµερα, σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία, την πολιτική αθλιότητα, την οποία ελάχιστα κεντρικά στελέχη της παράταξής σας επί είκοσι µέρες µαζί µε ένα µέρος του δηµοσιογραφικού κόσµου συντεταγµένου…

Επί είκοσι ηµέρες, επαναλαµβάνω, κεντρικά στελέχη της παράταξής σας, ενόψει της µεγάλης αµηχανίας και νευρικότητας για το τι έρχεται και το τι θα υπάρξει µέσα σε αυτή τη Βουλή, διακινούσατε απίστευτα πράγµατα, µε µεγάλη επικινδυνότητα για τη δηµοκρατία.

Κυρίες και κύριοι, αυτή η Βουλή λειτουργεί µε τριακόσιους Βουλευτές και λειτουργεί από το 2012 σε ιδιότυπη κατάσταση, για την οποία µάλιστα χρειάστηκε να νοµολογήσει αρκετές φορές για την ύπαρξη ενός κόµµατος, της Χρυσής Αυγής, που ταυτόχρονα από ένα σηµείο και ύστερα η ηγεσία του βρίσκεται υπόδικη στο δικαστήριο, εγκαλούµενη για ηθική τουλάχιστον συµµετοχή, ως εγκληµατική οργάνωση. Αυτό το γνωρίζουµε πάρα πολύ καλά.

Έχουν γίνει, µόνο φέτος, οκτακόσιες ψηφοφορίες στα νοµοσχέδιά µας και από την αρχή µέχρι τέλους και κατ’ άρθρον. Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτηµα από καµµία πλευρά µη συνυπολογισµού της ψήφου και των τριακοσίων Βουλευτών.

Γνωρίζετε πάρα πολύ ότι σε ερώτηση η οποία έγινε για το κατά πόσον είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, απάντησα, όπως θα έπρεπε να απαντήσει οποιοσδήποτε Πρόεδρος της Βουλής: Δεν υπάρχουν εντός της Βουλής ευπρόσδεκτοι και µη ευπρόσδεκτοι ψήφοι. Δεν έχουµε µιλήσει µε τη Χρυσή Αυγή σε κανένα επίπεδο, ούτε ο Πρωθυπουργός, που µίλησε µε τους Αρχηγούς, ούτε εγώ είχα µιλήσει µε κανέναν, ούτε κανένας άλλος. Δεν γνωρίζουµε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής επί του θέµατος και ως εκ τούτου, περιµένουµε όλα τα κόµµατα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Αυτή είναι δηµοκρατική θέση ευθύνης. Τονίζω ταυτόχρονα -και είναι µέσα σε αυτό που κατάθεσε ο κ. Μητσοτάκης, που δεν διάβασε όλη τη δήλωση, η οποία είναι και πάλι η µισή- ότι αυτά τα οποία απάντησα, σε καµµία περίπτωση δεν αποτελούν πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή.

Τι κάνετε, λοιπόν, επί είκοσι µέρες; Διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαµε ως Κυβέρνηση, ως Πλειοψηφία, συνεργασία µε τη Χρυσή Αυγή. Και βεβαίως ήρθε η συζήτηση εδώ, για να φανεί ότι η Χρυσή Αυγή συµπαρατάσσεται µε το µέτωπο των δυνάµεων, που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική.

 

Να ξέρετε, εν όψει του ότι αυτή η Βουλή µε µια σηµαντική πλειοψηφία για πρώτη φορά θα αποφασίσει τον εκλογικό νόµο της απλής αναλογικής, εν όψει αυτής της πραγµατικότητας, µετέρχεστε και υιοθετείτε –σας λέω ότι σας άκουσα µε κατάπληξη- αυτή την πολιτική αθλιότητα, την οποία ξεκίνησαν κεντρικά στελέχη του κόµµατός σας σε πλήρη συνεργασία µε γνωστά δηµοσιογραφικά «παπαγαλάκια» της δηµοσιογραφικής αλητείας!

Είναι λυπηρό ότι µιλώντας για θεσµικά θέµατα και για τη δηµοκρατία υπάρχει µια σύµπλευση των πιο ακραίων, οριακών αντιλήψεων, επαναλαµβάνω, ελάχιστων αλλά κεντρικών στελεχών που διατηρούν πολιτική αλητεία, σε συνεργασία µε δηµοσιογραφική αλητεία γι’ αυτά τα θέµατα. Είναι δραµατικό!

Γράφτηκαν πράγµατα αυτές τις είκοσι µέρες, που θα έπρεπε από αυτό το Βήµα να τα αποδοκιµάσετε και να πείτε ότι, βεβαίως, εδώ γίνεται µια δηµοκρατική συζήτηση, πειθόµεθα, ανταλλάσσουµε απόψεις, συνθέτουµε, αντιπαρατιθέµεθα και από εκεί και ύστερα, βγαίνουν τα αποτελέσµατα, µε βάση τα οποία γίνεται η νοµοθέτηση και κινούµαστε και όχι να λέτε ότι όλο αυτό το σχέδιο –τάχα µου- ήταν ένα σχέδιο, σε συνεργασία µε τη Χρυσή Αυγή.

Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη –για να εξηγούµαστε- ως άτοµα εµείς εδώ µέσα, ένας ένας από εµάς και ως ευρύτερη παράταξη έχουµε δώσει αυτές τις δεκαετίες αγώνες και δίνουµε καθηµερινά αγώνες, µε κόστος, σε κάθε επίπεδο µε τον φασισµό και τους εκπροσώπους του.

Και το ότι δεν έχουν ακόµα µεγαλύτερη δύναµη οφείλεται στους δικούς µας αγώνες και όχι στη δική σας ατζέντα, που τους έφερε εδώ µέσα!

Όµως, ακούστε το: Κάνατε λάθος, µεγάλο λάθος! Πρέπει να σας γίνει µάθηµα ότι µε τον φασισµό, µε τις ακραίες απόψεις, µε όλη αυτή την παράδοση και την ιστορία, όχι απλά δεν έχει καµµία σχέση η Αριστερά, αλλά ουδέποτε συναλλάχθηκε και ουδέποτε είχε τέτοιο ορίζοντα. Αυτό πρέπει να το ξέρετε και για εδώ, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Οι δικές σας αντιλήψεις δηµιουργούν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές, οµοφοβικές, ακροδεξιές αντιλήψεις σε όλες τις χώρες.

Σας προκαλώ για δυο πράγµατα –και τελειώνω µε αυτό- και σας προκαλώ να απαντήσετε, διότι είστε άνθρωπος του διαλόγου και το ξέρω. Σας προκαλώ απολύτως να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγηµα που στήσατε, διότι η ίδια η έκβαση της συζήτησης εδώ µέσα απέδειξε ποιες δυνάµεις συµπορεύονται µε ποιες δυνάµεις έναντι της απόφασης της απλής αναλογικής!

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα περίµενα, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, να υπηρετείτε το αξίωµά σας µε περισσότερη ψυχραιµία και λιγότερη συναισθηµατική ένταση, πόσο µάλλον όταν αυτά τα οποία είπατε επιβεβαίωσαν απόλυτα αυτά τα οποία είπα εγώ.

Εάν συγκεντρώνατε διακόσιες ψήφους, µε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, θα ίσχυε ο νόµος, ναι ή όχι; Αυτό είναι το ερώτηµα.

Και όταν ο κ. Κουρουµπλής και τα διάφορα «παπαγαλάκια» του Μαξίµου διέρρεαν αριθµητικούς υπολογισµούς, που έλεγαν ότι «είµαστε στους εκατόν ενενήντα επτά» εννοούσαν ή δεν εννοούσαν ότι η Χρυσή Αυγή θα ψήφιζε;

Την ανάγκη φιλοτιµία κάνετε.

Με ρωτάτε για την αξία της ψήφου. Θέλω να σας θυµίσω κάτι, κύριε Πρόεδρε, διότι, όταν συζητάµε για αυξηµένες πλειοψηφίες –δεν υπάρχει ζήτηµα δεδηλωµένης- κάθε ψήφος µετράει. Να σας θυµίσω τι είπε ο κ. Σταύρος Δήµας όταν αναζητούσε εκατόν ογδόντα ψήφους. Είπε ανοιχτά ότι δεν ενδιαφέρεται να εκλεγεί Πρόεδρος µε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν είπατε το ίδιο και δώσατε αυτό το σόου υποκρισίας και δήθεν ευαισθησίας;

Να σας πω και κάτι τελευταίο: Σέβοµαι και τιµώ τους αγώνες της Αριστεράς κόντρα στο φασισµό και τη δικτατορία. Δεν ήσασταν οι µόνοι που πολεµήσατε. Εγώ ήµουν πολιτικός κρατούµενος έξι µηνών από τη χούντα και έζησα τα πρώτα…

(Γέλωτες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) Γιατί γελάτε, κύριοι; Γιατί γελάτε, κύριοι; Γιατί γελάτε;

…Και πέρασα τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής µου στην εξορία. (Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Παρακαλώ!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …Μαθήµατα δηµοκρατικής ευαισθησίας η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραµανλή, που έφερε τη δηµοκρατία, δεν δέχεται».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *