20/07/2015 – Ευ. Μεϊμαράκης: «Να είναι η ΝΔ στο μεσαίο δρόμο. Να καλύψει όλες εκείνες τις πλευρές, που δεν έχουν ακραία και λαϊκίστικη πολιτική»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Για να μην είμαι στην αδράνεια ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσω και τα οργανωτικά της και θα ξαναβάλω στην τροχιά την ιδεολογικοπολιτική που απαιτείται. Να είναι στο μεσαίο δρόμο. Να καλύψει όλες εκείνες τις πλευρές, που δεν έχουν ακραία και λαϊκίστικη πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Π. Χαρίτο και Α. Αλαφογιώργο, στην ΕΡΤ1.

«Κάναμε την αυτοκριτική μας. Την κάναμε και δημόσια. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε τα όποια λάθη έγιναν και για τον ΕΝΦΙΑ και για το χτύπημα στη μεσαία τάξη και για τις βίαιες κινήσεις που μπορεί να έγιναν, ακόμα και σε ζητήματα που συζητήσαμε. Και όλα αυτά τα οποία όπως είπαμε ίσως θα έπρεπε να γινόντουσαν με περισσότερη επεξήγηση, πιο ήπια. Και αυτό , αν θέλετε, κούρασε τον κόσμο, παρότι έβλεπε. Και αδικούν τον Α. Σαμαρά σε αυτό και την κυβέρνησή του. Διότι τελικά είχε πολύ καλές επιδόσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στη συρρίκνωση του κόμματός του, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στις τυχόν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων της προηγούμενης ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε: «Οπωσδήποτε τα πρόσωπα δίνουν και έναν επιπλέον τόνο. Όμως, εμείς δεν επικοινωνήσαμε καλά τον τελευταίο καιρό ότι μειώσαμε τους φόρους, ότι προσπαθήσαμε η επιχειρηματικότητα να ανέβει. Θα έλεγα διαχειριστήκαμε κάποια πράγματα με έναν άλλο τρόπο. Ίσως θεωρούσαμε ότι τα καταλάβαινε ο ελληνικός λαός. Πολλά είναι αυτά. Αλλά θέλω να μιλήσω για το μέλλον πια. Βεβαίως πρέπει να ξέρουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά…».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και υποστήριξε ότι δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης, ενώ έδειξε διάθεση συνεννόησης με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, χωρίς όμως να αποσύρει την κριτική του: «Οι εκλογές θα είναι καταστροφή και για την οικονομία, αν γίνουν θα τις κερδίσουμε αλλά θέλω να δω το διακύβευμα, όταν το δω θα σας πω και γιατί θα κερδίσουμε».

«Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι φιλελεύθερες και ότι μας οδηγούν στην ανάπτυξη. Εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά και τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα», υποστήριξε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μεϊμαράκης τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κλείσει την συμφωνία που του έδωσαν στην αρχή, εξάντλησε τον χρόνο και τελικά αύξησε το κόστος: «Η κυβέρνηση μας πήγε πολύ πίσω, μας πήγε στην εποχή του 2012. Απορώ πώς δέχθηκε τέτοια συμφωνία. Μήπως, τελικά, στόχος παραμένει η έξοδος από το ευρώ και γι’ αυτό αποδέχθηκε ένα τόσο βαρύ πακέτο μέτρων, που θα κάνει τους πολίτες να δυσφορήσουν;», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις και στη στάση της ΝΔ, ο πρόεδρος της υπογράμμισε πως «είμαστε συναινετικοί, είμαστε της συνεννόησης, βάζουμε την χώρα πάνω από το κομματικό κόστος, όμως υπάρχουν κάποια όρια ανοχής που δεν πρέπει να ξεπερνά η κυβέρνηση ούτε η Ευρώπη. Ο μεν πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει. Οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής των κοινωνικών ομάδων», ενώ, παράλληλα, δεν αρνήθηκε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, υποστηρίζοντας πως «συνεργασία μακράς πνοής με την κυβέρνηση θα μας προβληματίσει θετικά. Τί σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αν βρούμε τον ειδικό σκοπό, αν βρούμε ένα πρόγραμμα μακράς πνοής μπορούμε να συζητήσουμε. Όμως η άλλη πλευρά δεν το θέλει, από την μεριά τους δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην ΕΡΤ1, έχει ως εξής:

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριες και κύριοι καλησπέρα σας και πάλι. Είμαστε εδώ, στο studio των ειδήσεων. Φιλοξενούμενός μας απόψε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Μεϊμαράκη, καλησπέρα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε, καλώς ήρθατε στην ΕΡΤ. Ευχαριστούμε για την αποδοχή της προσκλήσεως.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία με την παρουσία μου εδώ, να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια μεγάλη αντιδικία με την κρατική τηλεόραση. Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι κάνετε τη δουλειά σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Δημόσια Τηλεόραση.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τη Δημόσια Τηλεόραση. Βεβαίως και θέλουμε την πολυφωνία, βεβαίως και είμαστε με μία κριτική διάθεση, όπως πάντα οι Αντιπολιτεύσεις. Αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε παρόντες σε μία προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ελπίζουμε και εμείς να έχουμε δώσει ένα μικρό δείγμα γραφής και να δώσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο μέχρι να έρθει η περίοδος των διακοπών, εάν προκύψει κάτι τέτοιο, για το κατά πόσο είναι πραγματικά δημόσια αυτή η τηλεόραση ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφισοκολλητές, πάντως, δεν είμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, ευχαριστούμε που είστε εδώ. Να ξεκινήσουμε ευθύς αμέσως. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταβατικός, βεβαίως, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή, για την ανάδειξη ενός νέου Προέδρου;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν να σας πω ότι νομίζω ότι τον κόσμο το λιγότερο που τον ενδιαφέρει είναι αν είμαι μεταβατικός, αν είμαι προσωρινός ή όλα αυτά.

Πριν, όμως από αυτό, θα ήθελα, επειδή είναι η μέρα τέτοια σήμερα, 20 Ιουλίου, να κάνω μία παρέμβαση για την Κύπρο. Να πω ότι η 20η Ιουλίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης. Ότι υποκλινόμαστε σε όλους τους αγώνες των Κυπρίων αδερφών μας. Και ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται πάντα. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, η οποία θα είναι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Και για να είμαι ειλικρινής, αν δεν ερχόμουν σήμερα εδώ μαζί σας, θα πήγαινα στη συναυλία του Μίμη Πλέσσα για το Κυπριακό.

Αλλά, νομίζω ότι, είναι η ευκαιρία σήμερα να δώσουμε στους Έλληνες πολίτες να καταλάβουν πως σκέφτεται και η Νέα Δημοκρατία. Απαντώντας, λοιπόν, στην ερώτησή σας, θα σας πω ότι το «μεταβατικός» χαρακτηρίζει χρονικά μία περίοδο, γιατί ως Πρόεδρος – έστω και μεταβατικός – έχω όλες τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από το καταστατικό και η τοποθέτησή μου είναι με καταστατική διαδικασία. Δεν αμφισβητείται αυτό.
Τώρα, ως προς το μεταβατικός ή προσωρινός. Καταρχήν, θα σας πω ότι αισθάνομαι ότι είμαστε προσωρινοί σε αυτή τη ζωή όλοι. Και το ζητούμενο είναι όχι μόνο να είμαστε προσωρινοί, αλλά να έχουμε ένα μοντέλο στη Νέα Δημοκρατία πιο συλλογικής λειτουργίας, ανταποκρινόμενοι στα σημερινά δεδομένα και επαναπροσδιορίζοντας, αν θέλετε, τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της Κεντροδεξιάς, σ’ αυτά τα οποία εξέφραζε.
Δηλαδή, να ακολουθήσουμε το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες, με τη λογική, η οποία σπανίζει πλέον, με το αυτονόητο το οποίο θέλουμε να προβάλλουμε. Με το μεσαίο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και στην Ευρώπη, γιατί και εκεί πρέπει να έχουμε την άμεση παρέμβαση για να αλλάξει η Ευρώπη δομές. Και, ταυτόχρονα, να σας πω ότι, όταν σε εύθετο χρόνο ξεπεράσουμε τα ζητήματα τα εθνικά και τα προβλήματα τα οποία αυτή τη στιγμή μας απασχολούν, αυτό που σας είπα θα προχωρήσει, θα γίνει.

Άποψή μου είναι, πάντως, ότι, όσο θα διαρκεί αυτή η μεταβατικότητα, δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι αδρανής. Πρέπει να διοικηθεί, πρέπει να λειτουργήσει. Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδώσουμε το στίγμα μας, να ανοίξουμε καταρχήν τους καταλόγους μας να εγγραφούν νέα μέλη και να επανεγγραφούν όλα τα παλαιά. Το κόμμα πρέπει να έχει κατάλογο μελών ανεξαρτήτως των διαδικασιών και όλα τα σχετικά. Να προχωρήσουμε στις συζητήσεις προσδιορισμού της ταυτότητάς μας στα σημερινά δεδομένα, στα τρέχοντα. Και πιστεύω ότι με σεβασμό διαχρονικό στην ιστορία μας, με διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης, αλλά και με τα όρια που πρέπει να έχουμε στην ανοχή μας, να προχωρήσουμε ώστε η ΝΔ να αποτελέσει τον πυλώνα που πρέπει να είναι στο πολιτικό σκηνικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και ξεκινήσαμε από εκεί, εγώ θα ξαναρωτήσω, θα μείνω λίγο: Μεταβατικός, μεταβατικός; Σας λένε τα στελέχη «Βαγγέλη μείνε μην φεύγεις, θέλουμε να βάλεις και υποψήφιος κάποια στιγμή που θα φτιάξουν τα πράγματα, θα ηρεμήσουν λίγο» και το σκέφτεστε να μείνετε; Ή είστε ένας άνθρωπος τοποτηρητής σε ένα πόστο που θα δώσετε, θα ανοίξετε το δρόμο για κάποιους άλλους;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Αλαφογιώργο, θα σας πω ότι ουδέποτε διεκδίκησα το περιβραχιόνιο. Μ’ άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παρέας, η συνείδηση της παράταξης, να μπορώ να εκπροσωπώ τον κόσμο της παράταξης μέσα στα συλλογικά όργανα και δεν διεκδίκησα να γίνω πρόεδρος ή να φορέσω το περιβραχιόνιο. Γι’ αυτό υπηρέτησα με πάρα πολύ σεβασμό και σεμνότητα τις αρχές του κόμματός μας και τις αξίες και το πρόγραμμά μας με τον οποιονδήποτε αρχηγό. Και πρέπει να σας πω ότι σαν και μένα είμαστε πάρα πολλοί. Και υπηρέτησα και ως πρόεδρος της νεολαίας και στον επιστημονικό συνδικαλισμό, στο δικηγορικό σύλλογο με το Νίκο το Ζαφειρόπουλο, Γραμματέας…
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι τη διαδικασία που αυτή τη στιγμή υπάρχει για εκλογή νέου αρχηγού, εγώ την είχα καταγγείλει το ’09 διότι ήταν μια διαδικασία μας πήγαινε στην «κοινωνία», υποτίθεται.
Η αλήθεια είναι πως όποιος περαστικός ήταν απέξω έδινε δύο ευρώ και ψήφιζε και είχε το πολύ μεγάλο δικαίωμα που πρέπει μόνο τα μέλη να έχουν, να εκλέγουν τον πρόεδρο. Δεν ήταν εκλογή από τη βάση. Ήταν εκλογή από τον κάθε περαστικό. Εγώ λοιπόν προέρχομαι από έναν χώρο και υπηρετώ κάποιες αρχές της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν πιστεύω στην άμεση δημοκρατία σ’ αυτά τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε ότι θα είναι ένα κλειστό club έτσι.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν θα είναι ένα κλειστό club. Ανοικτό θα είναι, η κοινωνία θα έχει λόγο, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτούς οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ παλεύουν για αυτές τις απόψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Βεβαίως και πρέπει η κοινωνία να λαμβάνει τα μηνύματα που εκπέμπουν τα κόμματα, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν κάποια δικαιώματα αλλά και θέματα τα οποία πρέπει να τα λύνουμε ως αντιπρόσωποι. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν πιστεύω κιόλας στα δημοψηφίσματα για τα δημοσιονομικά ή για όλα αυτά τα ζητήματα.
Εγώ πιστεύω ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία σημαίνει ότι εκλέγεις τους αντιπροσώπους, η πυραμίδα είναι πλατιά, η πυραμίδα είναι η κοινωνία, η κοινωνία πηγαίνει και εκλέγει τη βάση, και η βάση εκλέγει τους αντιπροσώπους και γι’ αυτό ήθελα ένα πολύ μεγάλο γνήσιο αντιπροσωπευτικό συνέδριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, επιλέγετε, προτείνετε ένα μοντέλο εκλογής ηγεσίας από το συνέδριο.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Το πρότεινα και το ’09. Και δεν ήμουν υποψήφιος το ’09 γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Και δεν πιστεύω ότι όταν ένα κόμμα έχει 200-300 χιλιάδες μέλη ότι έρχονται 800 χιλιάδες και ψηφίζουν, οι οποίοι μπορεί να είναι και μηχανισμός, οι οποίοι μπορεί να νοθεύσουν τη βούληση. Αυτά, όμως, δεν είναι όμως της ώρας.
Πιστεύω ότι η εκλογή του ’09 ήταν άψογη καταρχήν, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, θεωρώ ότι υπήρξε η σωστή ηγεσία με τον κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ αυτά τα χρόνια και τώρα με αυτή τη διαδικασία εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας ενδιαφέρει το πόστο;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, σας είπα, είναι μια έπαλξη για μένα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω μια ευθεία απάντηση.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εάν παραμείνει αυτή η διαδικασία, όχι. Εάν η διαδικασία αυτή αλλάξει με τακτικό συνέδριο, θα το σκεφτώ ανάλογα με τις εξελίξεις εκείνη την ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του χρόνου λέτε. Του χρόνου το Μάρτιο.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει Οκτώβριο – Νοέμβριο να τελειώσουμε με τις εγγραφές, να προχωρήσουμε σε ένα – δύο μήνες σε εκλογή από τη βάση συνέδρων και μετά μπορούμε να ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ένα χρόνο δηλαδή πάει με Μεϊμαράκη η ΝΔ;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ορίστε; Όχι αυτή είναι η πρόταση η δικιά μου. Εάν θέλει η Πολιτική Επιτροπή μπορεί να πει ότι ναι κάνουμε εκλογή Προέδρου το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δουλειά, το πόστο αυτό σας ενδιαφέρει, καταλαβαίνουμε. Με άλλη διαδικασία εννοώ..

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτή τη δουλειά θα μπορούσα να την κάνω και χωρίς να είμαι πρόεδρος. Την έκανα και όταν ήμουν Γραμματέας. Μπορώ να την υπηρετήσω δηλαδή και από αλλού. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου αυτά. Εγώ να σας πω ότι τα κοστούμια αυτά των προέδρων με στενεύουν αρκετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με βάση τη διαπραγμάτευση έτσι όπως έχει εξελιχθεί, με βάση τα όσα εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο, με τις ψηφοφορίες, με όλα αυτά, θεωρείτε ότι θα ήταν ένας λόγος επιπλέον αυτός για να προχωρήσετε μια ώρα αρχύτερα στην εκλογή, να επισπεύσετε τις διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Εγώ πιστεύω ότι -αν θέλετε και λόγω της μεταβατικότητας που επαναλαμβάνω δεν έχει θέμα με τις αρμοδιότητες- η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Και όταν λέω για κάθε ενδεχόμενο εννοώ ότι πρέπει να είναι σε μια ετοιμότητα συνεννόησης και συζήτησης και με τους πολίτες και με την κυβέρνηση και με τους ευρωπαίους. Και πρέπει να δείχνει ότι είναι η δύναμη που μπορούν οι πολίτες και οι Ευρωπαίοι, αλλά και η Κυβέρνηση να ακουμπήσουν επάνω της. Αυτήν την ώρα δεν έχουμε πολυτέλειες για να συζητήσουμε τα εσωκομματικά τα οποία δεν νομίζω ότι συγκινούν και κανέναν.
Έχουμε μία ανάγκη συλλογικότητας και στο κόμμα μας, αλλά και ταυτόχρονα στο καθαρό ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή πορεία, που πρέπει να δώσουμε ως μήνυμα και στους πολίτες και στην Κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα πάρουμε ένα – ένα. Είπατε Κυβέρνηση, κοινωνία, καθώς επίσης και Ευρωπαίους. Να ξεκινήσουμε από την Κυβέρνηση και τη συνεργασία και σε ποιο βαθμό αυτή υφίσταται; Θυμόμαστε την τελευταία ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου είπατε ότι θα στηρίξουμε, θα συνεργαστούμε, μην περιμένετε λευκή επιταγή από εμάς. Και είπατε όχι σε εκλογές. Όλα αυτά πως συνυπάρχουν ως πακέτο;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε συναινετικοί, είμαστε υπέρ της συνεννόησης, βάζουμε τη χώρα και τις δυσκολίες που περνάει πάνω από το όποιο κομματικό κόστος. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.
Αναλάβαμε βάρη τα οποία ήταν δυσανάλογα προς την αντιπολιτευτική μας θέση. Και νομίζω ότι αυτό το κατάλαβαν και οι Ευρωπαίοι πολίτες και η Κυβέρνηση.
Όμως, υπάρχουν και κάποια όρια. Όρια ανοχής τα οποία δεν πρέπει να τα ξεπερνάει η Κυβέρνηση, δεν πρέπει να τα ξεπερνάει και η Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι αυτά;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είναι τα όρια τα οποία ορίζονται…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δεν πρέπει να ξεπεράσει η Κυβέρνηση; Πάει σε έναν λογαριασμό που πιστεύετε ότι βγαίνει ή δεν βγαίνει ο λογαριασμός αυτός;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν η Ευρώπη και η Κυβέρνηση ταυτόχρονα, πρέπει να καταλάβουν κάποια πράγματα. Και ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να μας λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει, μία συμφωνία που δεν βγαίνει και ταυτόχρονα και οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια ανοχής και ιδιαίτερα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς την πιστεύετε αυτήν τη συμφωνία; Βγαίνει ο λογαριασμός;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν διαπραγματεύτηκα. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου. Και τα μέτρα τα οποία έρχονται πιστεύω ότι είναι απόλυτα υφεσιακά. Και επειδή ακριβώς έχουμε μία πολύ μεγάλη διαφωνία….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν την πιστεύετε και εσείς.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, κ. Αλαφογιώργο, θα σας πω το εξής: Καταρχήν πρέπει να τονιστεί στους πολίτες ότι το Μνημόνιο δεν είναι ούτε Αριστερό, ούτε Δεξιό. Και αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι πολιτικές αναγκαίες που επιβάλλονται λόγω των καταστάσεων και που κανείς μας δεν θέλει να τις εφαρμόσει και που κανείς μας δεν τις πιστεύει.
Δεν είχαμε κανένα «βίτσιο» εμείς το 2012, πιο πριν το ΠΑΣΟΚ και τώρα ο Τσίπρας να κόβουμε συντάξεις ή να κόβουμε μισθούς ή οτιδήποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητούσατε εκλογές, όμως, θυμάμαι τότε! Επιτακτικά.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πότε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς, θυμάμαι, τότε ζητούσε εκλογές. Το 2012.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, γιατί ακούω ότι το Μνημόνιο έχει νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή δεν είναι αριστερό. Και διάβαζα προχθές ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα. Το Μνημόνιο δεν είναι ούτε Αριστερό, ούτε Δεξιό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι Μνημόνιο για όλους. Είναι σαφές αυτό.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Και όποιος και να έρθει, πρέπει να διαπραγματευτεί για κάποιες πολιτικές που η Ευρώπη κρίνει. Και εφόσον θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη -γιατί το χειρότερο κακό είναι να μην είμαστε στην Ευρώπη- είναι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτές οι πολιτικές είναι φιλελεύθερες. Δεν πιστεύω ότι μας οδηγούν στην ανάπτυξη.
Και ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι η μεγάλη μας διαφορά με την Αριστερά είναι οι φόροι και το Κράτος. Η Αριστερά θέλει ένα Κράτος το οποίο να είναι μεγάλο και γι’ αυτό βάζει παραπάνω φόρους. Εμείς θέλουμε ένα Κράτος επιτελικό, ευέλικτο και το οποίο δεν θα έχει τόσους φόρους. Και δεν μπορεί τελικά να εισπράττουμε φόρους από την ιδιωτική πρωτοβουλία που παράγει, για να συντηρήσουμε ένα μεγάλο αναποτελεσματικό κράτος, για το οποίο όλοι λένε ότι είναι ο μεγάλος ασθενής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φόρους ψηφίζετε, όμως και εσείς, στηρίζοντας την Κυβέρνηση.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Εμείς, στη δική μας συμφωνία, δεν προβλέπαμε φόρους για να συντηρήσουμε το Κράτος, γιατί κάναμε και μείωση δαπανών. Και οι φόροι τους οποίους εισπράξαμε ξαναέπεσαν στην αγορά. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο χρωστούσε, είχε κάνει στάση πληρωμών και χρωστούσε 9 δισ. και έπεσαν 6 – 7 δισ. στην αγορά και χρώσταγε 3 δισ. το 2014. Και τώρα, ξανακάνει στάση πληρωμών και έχουν ξανανέβει πάλι.
Και πρέπει να σας πω ότι, το θέμα μας δεν είναι μόνο ότι ανεβάζει τους φόρους, όπως είναι ο ΦΠΑ. Είναι και πως θα εισπραχθεί. Και αυτό το ξέχασε ο κ. Πρωθυπουργός ο οποίος μας έλεγε ότι είναι ζητούμενο το πώς θα εισπραχθεί, μας έλεγε να πληρώνουμε μέσω κάρτας. Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε πει εκείνο το περίφημο οι τουρίστες θα παρακολουθούν, θα είναι καλωδιωμένοι…
Λοιπόν, το ζητούμενο, δεν είναι πόσο ανέβηκε. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να εισπραχθεί και αν υπάρχει και τζίρος τώρα να εισπραχθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι πιστεύετε; Μπορεί;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πιστεύουμε κ. Αλαφογιώργο ότι αυτά τα μέτρα είναι απολύτως υφεσιακά, τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα διότι καθυστέρησε πάρα πολύ. Το Φεβρουάριο του δίνανε μια συμφωνία που ήταν γύρω στα 2 δις. Και τώρα παίρνει μια συμφωνία που είναι γύρω στα 12 δις. Και ο ίδιος μας είπε ότι δεν την πιστεύει και ότι είχε ψευδαισθήσεις για το πώς θα συμπεριφερόταν η Ευρώπη. Σε σας το είπε. Από εσάς το άκουσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτές τις ψευδαισθήσεις, αυτή την απειρία –καλοπροαίρετα αν θέλετε να σας το πω έτσι- την πληρώσαμε πάρα πολλά δισεκατομμύρια. Η χώρα θα είχε κλείσει την 5η αξιολόγηση, θα είχαμε τα 950 εκατομμύρια, 1 δις το mail Χαρδούβελη, θα είχανε βγει στις αγορές και θα μπορούσαμε να είχαμε μια διαφορετική πορεία. Σήμερα 6 μήνες μετά….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το mail Χαρδούβελη αξιολογήθηκε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ήταν έτοιμο για αξιολόγηση. Και γνωρίζετε ότι 8 Δεκεμβρίου είχε αποσταλεί και ήταν αυτά τα μέτρα. Αυτά που έρχονται τώρα, εμείς τα είχαμε απορρίψει. Τα είχαμε αποκρούσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το κλείσατε το Σεπτέμβριο, όμως. Έλεγε ο κ. Σαμαράς ότι θα διώξουμε το ΔΝΤ, ότι είμαστε στο success story, δεν το κλείσατε όμως.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Καταρχήν να σας πω ότι δεν το κλείσαμε ακριβώς διότι και οι εταίροι, οι οποίοι και τότε είχαν αυτή τη συμπεριφορά και πολύ χειρότερη από ό,τι τώρα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν στριμώχνουν τον Τσίπρα μόνο, στρίμωξαν και τον Σαμαρά..

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Πάρα πολύ, πάρα πολύ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον Παπανδρέου…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Στα τέλη του ’14 μας στρίμωξαν ακόμα περισσότερο. Και τον Παπανδρέου. Και να σας πω και κάτι τώρα που το λέτε; Οι τράπεζες θα είχαν ξανακλείσει εάν δεν είχαμε αποδεχτεί συμφωνίες. Αυτό λοιπόν που έγινε τώρα και που το χρεώνουν στους ευρωπαίους δεν είναι έτσι. Είναι γιατί η κυβέρνηση βγήκε από τη συμφωνία, έληξε ο χρόνος. Και το είχε δεχτεί στις 20 Φεβρουαρίου. Και το ’12 που λέγανε ότι ερχόντουσαν
και λέγανε πάλι τα χαρτονομίσματα, πράγματι ερχόντουσαν διότι υπήρχε στενότητα στη ρευστότητα και εάν δεν κλείναμε τη συμφωνία τότε δεν θα υπήρχε ο ELA. Άρα λοιπόν δεν ισχύει και αυτό που μας είπανε. Πρέπει λοιπόν να σας πω ότι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς για λιγότερα δεν την κλείσατε όμως. ..

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και για λιγότερα δεν την κλείσαμε και συμφωνήσαμε. Και τότε θα μπορούσαμε να πούμε εμείς ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάθος τότε αυτό; Ήταν λάθος που δεν το έκλεισε ο Σαμαράς τότε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, ήρθαν σήμερα 7,5 δις από τους «πραξικοπηματίες» και «εκβιαστές», όπως μας είπανε. Λοιπόν τα λεφτά είναι ωραία να έρχονται αλλά δεν πρέπει και να τους βρίζουμε κιόλας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν μίλησα για εκβιαστές. Προφανώς. Άλλο σας ρώτησα εγώ.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι καλώς τότε προχωρήσαμε στη συμφωνία, αλλά κακώς οι εταίροι δεν αποδέχτηκαν την αξιολόγηση διότι έβλεπαν ότι μετά τις ευρωεκλογές υπήρχε άλλο κλίμα στη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με ότι κάνουμε εμείς σήμερα, έλεγε ότι δεν θα τα δεχτεί όλα αυτά, θα σκίσει το μνημόνιο….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα μετά τις ευρωεκλογές προέκυψε λόγω της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ τότε ή της στάσης της ΝΔ;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και λόγω του αποτελέσματος και λόγω της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω ότι μετά τις ευρωεκλογές είχε ζητήσει εκλογές και μετά είχαμε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης και μετά ήταν η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η οποία είτε γινόταν ένα μήνα πριν είτε γινόταν ένα μήνα μετά….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λένε αρκετοί από τους ξένους αναλυτές ότι λειτούργησε λίγο παραδοτικά η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου μετά τις ευρωεκλογές.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτά είναι κριτική εκ των υστέρων. Ίσως να κάναμε και εμείς κάποια λάθη. Ο κ. Σαμαράς έχει παραδεχτεί και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάναμε λάθη. Όλοι. Και ο κ. Τσίπρας προχθές είπε ότι και εγώ έκανα λάθος. Και εμείς κάναμε λάθη. Αλίμονο αν δεν δεχόμαστε ότι είχαμε κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έπρεπε να το είχατε κλείσει λοιπόν;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πιέσαμε για να το κλείσουμε. Αλλά η τρόικα, όπως και τώρα, η οποία ξανάρχεται πάλι αύριο, δεν ήθελε να το κλείσουμε, ακριβώς διότι είχε αρχίσει να βλέπει ότι έρχεται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε αρχίσει να βλέπει να συζητά μαζί τους. Αποκαλύφθηκαν όλα. Ότι είχε επαφές με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι συζητούσανε ότι ήταν πλήρως ενήμεροι και με το ότι δεν θα δεχτεί τη συμφωνία όπως καταλαβαίνετε. Δημιουργείτο μία αστάθεια, μία πολιτική αστάθεια και μία πολιτική αβεβαιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εθνικό συμφέρον ποιο ήταν τότε; Να την κλείσει η ΝΔ;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Το εθνικό συμφέρον ήταν η τρόικα να την είχε κλείσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τρόικα; Η κυβέρνηση έπρεπε να την είχε κλείσει. .

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση επέμενε. Η τρόικα δεν ήθελε και μας έβαζε κάθε φορά που συμφωνούσαμε και κάτι ακόμα πάνω στο τραπέζι. Εάν η τρόικα –αυτό σας λέω- είχε άλλη συμπεριφορά …
Να σας πω λοιπόν πως … ούτε τυράκι δεν έδωσε. Έστω για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που θα ήταν πιο διαχειρίσιμο. Αντιθέτως βοήθησε το ΣΥΡΙΖΑ. Και πολέμησε θα έλεγα την κυβέρνηση Σαμαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον όμως ισχύει αυτό το οποίο περιγράφετε τώρα, πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση την οποία επέλεξες να μην στηρίξεις, όπως τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τότε, έχεις μια κυβέρνηση η οποία σου έχει έρθει του ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, για ποιο λόγο επί 5 μήνες να μην καταλήγεις πουθενά σε μία διαπραγμάτευση;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Διότι δεν ήθελε ο κ. Τσίπρας. Και κάθε ημέρα που περνάει ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμερίζεστε, δηλαδή, αυτό που λένε οι ξένοι.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, ένα λεπτό. Δεν είναι τι λένε οι ξένοι. Εδώ είναι τι λέει η πραγματικότητα. Και δεν είμαι εκπρόσωπος των ξένων. Και μάλιστα, θα ήθελα οι ξένοι να συμπεριφερόντουσαν πολύ καλύτερα στον Πρωθυπουργό μας. Εμάς μας μείωσε το ότι τον έβαλαν απέναντι. Εγώ, ως Έλληνας, εκείνη την ώρα αισθανόμουν αλληλέγγυος στον Πρωθυπουργό. Και δεν μου άρεσε η συμπεριφορά τους. Και να ξέρουν ότι, αν θέλουν να ανεβάσουν τον Αντιευρωπαϊσμό, με αυτήν τη συμπεριφορά θα το κάνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε, όμως, και τον αδόκιμο χαρακτηρισμό του «χαρούμενου». Δεν ξέρω αν θα το επαναλαμβάνατε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο ίδιος είπε ότι ήταν χαρούμενος. Και επειδή βγήκε ότι ήταν χαρούμενος, εγώ εξεπλάγην από τη χαρά του. Και γι’ αυτό είπα ότι δεν μπορεί να ήταν χαρούμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό το είπατε; Όχι με δόση ειρωνείας;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως το είπα με μία δόση ειρωνείας. Διότι, εγώ αισθανόμουν πάρα πολύ άσχημα, ήταν όλοι σκοτεινιασμένοι και προβληματισμένοι και εμείς στην Ελλάδα ήμασταν πολύ προβληματισμένοι. Και ο Πρωθυπουργός βγήκε πολύ χαμογελαστός και πολύ χαρούμενος. Λες και δεν είχε καταλάβει ότι είχε μείνει χωρίς κανένα στήριγμα οι 18 ήταν εντελώς απέναντι, χωρίς κανένα σύμμαχο. Ενώ μας είχε πει ότι θα έχει τους Νότιους, ενώ μας είχε πει ότι τα έχει βολέψει, τελικά βγήκε μόνος του. Και σημειώστε κιόλας, ότι στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισε. Τι θα ήθελαν, δηλαδή; Τι θα ήθελαν; Το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Σόιμπλε ήθελαν να φύγουμε από το ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Μέρκελ τον έσπρωχνε στα σχοινιά από την άλλη.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Μπορούσε να συνεννοηθεί και να συμφωνήσει. Σας λέω ότι τον Φεβρουάριο του δώσανε συμφωνία 2 δισ. και υπέγραψε συμφωνία ο κ. Τσίπρας στις 20 Φεβρουαρίου, παρότι δεν την έφερε στην Ελληνική Βουλή, ενώ τον προκαλέσαμε. Όμως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου πέρασε από τα ξένα Κοινοβούλια. Και αναφερόταν εκεί ότι ήταν συνέχεια της προηγούμενης. Ότι θα πρέπει να γίνει η πέμπτη αξιολόγηση. Ότι θα πρέπει να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Άρα, εγώ δεν λέω και δεν μεταχειρίζομαι επιχειρήματα των Ευρωπαίων ή των δανειστών μας. Παίρνω τα επιχειρήματα της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα είναι αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε λάθος ότι συνέχισε να διαπραγματεύεται μετά την 20η του Φλεβάρη; Θα έπρεπε να σταματήσει εκεί;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, έπρεπε να είχε κλείσει κατά τη γνώμη μου τότε και να είχε μπει με βάση τη δική μας πρόταση και να είχε προχωρήσει και να είχε κλείσει.
Πίστεψε, ίσως, τη θεωρία ότι αν ροκανίσει το χρόνο και φτάσουμε στο τέλος οι Αγορές και οι Ευρωπαίοι θα έρθουν παρακαλώντας. Και αυτό δεν έγινε. Και όταν αυτό δεν έγινε μας πήγε στο δημοψήφισμα και τώρα, δυστυχώς, πήραμε μία συμφωνία η οποία είναι η χειρότερη.
Όμως, βρέθηκε σε δύο επιλογές, όπως μας είπε. Και του λέω και εγώ: Συμφωνία από τη μία, καμία συμφωνία από την άλλη. Το καμία συμφωνία έχει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Οπότε αναγκαστικά, έφερε την κακή συμφωνία, την οποία αφού ξανασταθούμε στα πόδια μας – γιατί ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει γονατίσει και οφείλουμε όσοι είναι όρθιοι να το τραβήξουμε προς τα πάνω, με συνεργασία, με συνεννόηση. Σε όλα τα επίπεδα, κ. Αλαφογιώργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στηρίζετε ενδεχομένως, και ίσως χρειαστεί να το κάνετε και την Τετάρτη, μία κυβέρνηση μειοψηφίας, εάν δεν ψηφίσουν και πάλι οι 39, ίσως είναι και παραπάνω.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένας τακτικίστος ελιγμός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τακτικίστικος γιατί;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Διότι, ξέρετε, δεν προκύπτει από πουθενά το 120 το οποίο το ακούω και εγώ συνέχεια. Η ψήφος εμπιστοσύνης και η ψήφος δυσπιστίας είναι αυτή η οποία δείχνει αν υπάρχει δεδηλωμένη.
Ο κ. Τσίπρας, αν έχει πρόβλημα δεδηλωμένης, μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή τη στιγμή είναι ψήφος τα νομοσχέδια. Και τα νομοσχέδια αυτά, έρχονται από έξω τα περισσότερα. Διότι το ξεχάσαμε και αυτό, ενώ μας έλεγε ότι δεν θα συνεννοείται, ότι δεν θα ξαναέρθει η τρόικα, ότι τελείωσε αυτό… Αλλά δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Έχουμε χρόνο να τα πούμε αυτά. Θα ξαναέρθω εδώ σε εσάς και θα τα ξαναπούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείνετε λίγο στο 120 και θα πάμε και στα νομοσχέδια. Στο 120 η ανάγνωση η δική σας ποια είναι; Ότι πρόκειται για τακτικισμό;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η ανάγνωση η δική μου είναι ότι πρόκειται για έναν τακτικισμό όπως διαβάζουνε κάποιοι το Σύνταγμα. Εάν το κάνει για να συσπειρώσει του Βουλευτές του, καλώς καμωμένο. Αν το κάνει γιατί πραγματικά θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα, οφείλω να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Και δεν μπορεί να ζητήσει ούτε εκλογές, ούτε τίποτα για το 120.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εσείς του είπατε στη Βουλή ότι «αν πιστεύετε ότι θα ψηφίζουμε εμείς τα νομοσχέδια και εσείς δεν θα τα ψηφίζετε, τότε υπάρχει θέμα». Του το είπατε αυτό.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, θέμα υπάρχει. Όχι, όμως, εκλογών. Θέμα υπάρχει, διότι προσέξτε, έχει δεσμευθεί για τη συμφωνία. Τα κυβερνητικά κόμματα οφείλουν να βάλουν κυβερνητική πειθαρχία. Όχι η Αντιπολίτευση. Τα κυβερνητικά κόμματα εισηγούνται. Ο κ. Τσίπρας εισηγείται. Τη δική του υπογραφή φέρουν τα νομοσχέδια. Άρα, ή θα έπρεπε να τους διαγράψει ή στέλνει ένα μήνυμα ότι προχωράει μαζί τους και είναι όλα μια χαρά. μια ωραία ατμόσφαιρα! Δεν είναι έτσι!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν την Τετάρτη πέσουν κάτω από 120, υπάρχουν οι επιλογές τις οποίες αναφέρατε: η πρόταση δυσπιστίας την οποία δεν αναφέρατε, η ψήφος εμπιστοσύνης, ή παραίτηση, εσείς τι κάνετε σε αυτή τη δεδομένη στιγμή;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί θα παραιτηθεί; Τον ρωτάω και ξαναρωτάω. Λένε να κάνουμε εκλογές. Γιατί να κάνουμε εκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνει εκλογές; Ή οσμίζεστε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο υπουργός Εσωτερικών ο κ. Βούτσης, οι υπουργοί σήμερα είπαν «ότι θα προσφύγουμε στο λαό»! Σήμερα το είπαν. Σήμερα, σήμερα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία. Εγώ ακούω συνεχώς αυτό. Μόλις τελειώσει και η τελευταία υπογραφή, το βλέπουμε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, όχι. Είπε «αν πέσουμε και κάτω από τους 119’. Υπάρχει θέμα. Το είπε και ο κ. Φίλης αν θυμάμαι καλά και το είπαν και υπουργοί …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απροσδιορίστως. Μήπως εδώ πρέπει και εσείς να διευκρινίσετε κάποια πράγματα;…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άρα τι θέμα προκύπτει από τους 119, εφόσον το νομοσχέδιο παίρνει συνολικά 220 ψήφους, 240 ή 250;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη για εσάς είναι λογικό, δεν είναι παράδοξο το να έρθει αύριο ένα νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί να είναι για την ιθαγένεια ή για τα ΜΜΕ στα οποία διαφωνείτε και δεν θα στηρίξετε. Το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει με την αριστερή πλατφόρμα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρητικά μιλάω.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι δεν το ξέρουμε. Είναι ένα σενάριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την επομένη ένα άλλο νομοσχέδιο το οποίο μπορεί να έχει να κάνει δεν ξέρω με ποιο ζήτημα, με τη συνταξιοδότηση και τις πρόωρες συντάξεις …

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Για τους αγρότες….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για τους αγρότες γιατί έχετε εκφράσει διαφωνία εκεί. Εκεί υπάρχουν οι διαφωνίες οι δικές σας. Ωστόσο σε πράγματα που συμφωνείτε τα περνάτε μαζί με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, σε πράγματα που διαφωνείτε τα περνάει με την αριστερή πλατφόρμα. Αυτό για εσάς είναι αποδεκτό; Είναι μια φυσιολογική κατάσταση;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, προσέξτε, προσέξτε. Γιατί ζούμε σε μια περίοδο που τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα. Εγώ ήμουν Πρόεδρος μιας Βουλής που είχε στηρίξει τρικομματική κυβέρνηση, μετά δικομματική και έπρεπε να συνεννοηθούμε με διαφορετικό τρόπο. Έφερε και εκείνη η κυβέρνηση κατεπείγοντα νομοσχέδια και μάλιστα μας κατηγορούσαν για έλλειμμα δημοκρατίας. Έφερε ΠΝΠ και μας κατηγορούσαν για έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτά δεν τους ενοχλούνε; Αλλά τα προσπερνάμε αυτά και προχωράμε. Διότι τώρα βλέπουν την πραγματικότητα. Είναι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα κ. Αλαφογιώργο.
Τι να κάνουνε; Να τους πω ότι έχετε έλλειμμα δημοκρατίας; Μα το έχουν. Αυτοί μας το έλεγαν. Ερχόμαστε, λοιπόν. Τι λέει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής; Ότι ο νόμος περνάει με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Για να διαπιστωθεί η δεδηλωμένη πρέπει να την έχει χάσει. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αυτοί που ψήφισαν «όχι» πολλοί από αυτούς είπαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτούς ρωτήστε. Εμένα ρωτάτε; Ρωτήστε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ναι». Πόσο χαζοί αισθάνονται να πάνε στον ίδιο Νόμο κυβερνητικοί βουλευτές (και των ΑΝΕΛ) και ο ένας να λέει «ναι» και ο άλλος «όχι». Αυτοί έχουν το πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κόμμα το δικό σας υπάρχει θέμα;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και βέβαια υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….Δηλαδή αν πάμε στις 5 Αυγούστου και έρθουν προς ψήφιση τα μέτρα για τη φορολογία στους αγρότες.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε. Και βέβαια υπάρχει. Θα σας κάνω και την εξής διάκριση. Άλλο η συμφωνία που θα μας κρατήσει στην Ευρώπη, που εμείς τη βλέπουμε ως αναγκαία για την ευρωπαϊκή πορεία και άλλο η συνολική διακυβέρνηση της χώρας. Στη συνολική διακυβέρνηση διαφωνούμε. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και στα μέτρα, σε πολλά, διαφωνούμε γιατί τα θεωρούμε υπερβολή. Όμως, μας κρατάνε στην ευρωπαϊκή πορεία. Και θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη και να μπορούμε αν θέλετε να τα επαναδιαπραγματευθούμε. Γιατί σας λέω ότι πρέπει να τα ξαναφέρουμε.
Εφόσον βεβαίως η Ελλάδα σταθεί όρθια, εμείς στο θέμα των φόρων ειδικά και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και όλης αυτής της συντήρησης του κρατικού τομέα είμαστε αντίθετοι. Αν εμείς είμαστε στα πράγματα θα τα διαπραγματευθούμε διαφορετικά.
Τώρα για την ιθαγένεια βεβαίως δεν μπορούμε να ψηφίσουμε. Είναι θέμα κυβερνητικό δικό τους. Τους εξέλεξε ο λαός. Γιατί όμως λέμε για την ιθαγένεια; Γιατί και ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν πρόβλημα. Ε; Και εκεί που δημιουργήθηκε η πλειοψηφία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εσείς με τους αγρότες έχετε πρόβλημα. Στελέχη σας ήδη έχουν εκφραστεί δημοσίως.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Αλαφογιώργο, να σας πω το εξής. Δεν είναι θέμα συντεχνιακό ή κοινωνικής ομάδας ή ταξικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακροατηρίου δεν είναι;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι ακροατηρίου. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι εξοντωτικά για τον αγρότη, το γεωργό, τον κτηνοτρόφο, την πρωτογενή παραγωγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρή πρωτογενή παραγωγή. Σε ένα χρόνο, λοιπόν, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αν αυτά εφαρμοστούν –που σημειώστε το ’13 εμείς βάλαμε ήδη φόρους στους αγρότες, φορολογούνται οι αγρότες, συμβάλλουν στην προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τρόικα επιμένει επ’ αυτού, τι κάνετε εσείς, τι κάνουν και αυτοί; Εσείς θα το ψηφίσετε φαντάζομαι.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Όχι, δεν θα το ψηφίσουμε ή θα μείνουμε κατά συνείδηση. Και θα πάμε να το διαπραγματευτούμε κιόλας. Διότι, εμείς θεωρούμε…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το θέμα. Συνολικά μπορεί να γίνει διαπραγματεύσιμο αυτό το κομμάτι;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Καταρχήν, από ότι μάθαμε, κανείς από τους Υπουργούς δεν ήξερε το αγροτικό. Από ότι μάθαμε. Και κανείς δεν το διαπραγματεύτηκε. Και ήρθε το χαρτί από έξω έτσι. Και μπήκε στην αιτιολογική έκθεση.
Αυτό οφείλει η Κυβέρνηση, μαζί με εμάς αν θέλει, μαζί με όποιους θέλει, να πάμε να τους εξηγήσουμε ότι η πρωτογενής παραγωγή θα πεθάνει, ότι ο κατ’ επάγγελμα αγρότης θα πεθάνει. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε για να μπορούν να σταθούν και τα αγροτικά προϊόντα και να μην έχουμε εισαγωγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αφήνετε τον Πρωθυπουργό μόνο του, τη στιγμή που σας ζητάει μία βοήθεια να πάτε συνολικά όλοι μαζί να πείτε είναι και κάποιες κόκκινες γραμμές.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν μας το ζήτησε. Εμείς του λέμε να πάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ο ίδιος είπατε: Εσείς διαπραγματεύεστε, εσείς παίρνετε το φορτίο, εσείς τα φέρατε εδώ που τα φέρατε. Εσείς το είπατε στη Βουλή. Σας παρακολουθώ κατά πόδας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καλά λέτε ότι το είπαμε και χαίρομαι που μας ακούτε. Όποτε θελήσαμε να του προσφέρουμε βοήθεια, δεν ήθελε. Προσθέστε, λοιπόν, σε αυτά που είπατε ότι του είπα αμέσως μετά: Πέστε μας τι θέλετε; Πέστε μας ποιος είναι ο σχεδιασμός; Πέστε μας πως θα πάμε; Και σήμερα το λέω. Να μας πει πως θα πάμε. Δεν ήθελε. Άλλαξε τον κ. Βαρουφάκη, έκανε μία άλλη διαπραγματευτική ομάδα….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλει τώρα; Τον πήρατε τηλέφωνο, του είπατε «το αγροτικά, Αλέξη, μέχρι εδώ, έλα να πάμε όλοι μαζί να διαπραγματευτούμε, αν μπορούμε»;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αν θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του το έχουμε ήδη πει, να μας φωνάξει να πάμε, για να έχουμε ένα μπούσουλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εσείς, απευθείας, γιατί να μην μιλάτε; Αυτό δεν το κατάλαβα… Στη στιγμή που βρισκόμαστε, δεν είναι ιδανική στιγμή για να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί είμαστε σε μία ιστορική κρίσιμη στιγμή. Υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας, αλλά όχι απευθείας μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα. Υπάρχει μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας ή μέσω άλλων κομματικών παραγόντων ή κυβερνητικών.
Προσέξτε. Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως, τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος του κόμματος. Αυτά στο μυαλό του πρέπει να τα ξεκαθαρίσει.
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως, ο Πρωθυπουργός απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, σε όλη την κοινωνία. Και πρέπει να μας συμπεριφέρεται με το σεβασμό που πρέπει να δείχνει στην Αντιπολίτευση.
Δεν το δείχνει. Δεν θα πω αυτό που είπε ο κ. Θεοδωράκης, ότι ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και δεν ευχαρίστησε τους Βουλευτές που του δώσανε 251 ψήφους για να διαπραγματευτεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο φαίνεται ότι είπατε κάποια πράγματα τα οποία ενδεχομένως να μην λέγονται, αλλά εκείνο το βράδυ βγήκατε όλοι ομονοούντες και μετά σας ακούσαμε να λέτε: Εγώ απευθείας με τον Τσίπρα δεν συζητάω.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε, Αλαφογιώργο, είπα δεν συζητάω, διότι αμέσως δημιουργήθηκαν τα πρώτα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν ακόμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως; Με το τετ – α τετ δεν λύνονται;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα δεν λύνονται. Όταν μου λες, ξέρεις, εγώ στη Βουλή δεν θα μιλήσω το βράδυ, καθόλου και του λέω: Ωραία. Άμα δεν μιλήσεις, δεν μιλάω. Και από την ώρα που μου είπε «δεν θα μιλήσω», δεν το πίστεψα. Υπήρχε περίπτωση ο Πρωθυπουργός να μην μιλήσει; Απλώς, θα με έβαζε εμένα να μιλήσω στις 7 – 8 η ώρα, θα «πήγαινα και εγώ στα αζήτητα» και θα ερχόταν στις 12 να πει ότι «να, πρέπει να μιλήσω»!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, δεν είναι το μείζον αυτό τώρα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Επειδή δεν είναι το μείζον, είναι ντροπή την ώρα που συζητάμε τα μείζονα, να σκέφτονται τέτοιες τακτικίστικες κινήσεις, ακόμα και στις 11:30 το βράδυ. Εγώ δεν τον πίστεψα όταν έλεγε πως ότι δεν θα μιλήσει. Διότι αυτός εισηγείται, εγώ απαντάω. Δεν είναι όπως ο Προϋπολογισμός που κλείνει. Αν ήταν ο Προϋπολογισμός θα είχα μιλήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πιστεύετε, όμως, ότι θέλει να κλείσει τη συμφωνία;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τον πιστεύετε, όμως, ότι θα μιλούσε; Και αποδείχθηκε ότι θα μίλαγε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θέλετε να ξέρω; Δεν έχω πείρα κοινοβουλευτική.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα είναι δυνατόν να ξημέρωνε η επόμενη ημέρα και θα του λέγανε ότι δεν στήριξε τη συμφωνία, δεν ήρθε για τους Βουλευτές του… Είναι δυνατόν τώρα; Μικρά παιδιά είμαστε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, εντάξει, δεν είναι μείζονα αυτά τώρα, κ. Πρόεδρε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να συζητάμε για τα μείζονα. Να του δίνουμε το «ναι» στα μείζονα και να κάνει τέτοιους τακτικίστικους ελιγμούς; Σας παρακαλώ… σας παρακαλώ. Δεν κάνει!
Είναι καλός, είναι συμπαθητικός, είναι νέος, είναι άπειρος, είναι ότι θέλει. Μπορώ να τον βοηθήσω όσο θέλει, αλλά όχι έτσι.
Να σας πω και κάτι; Με ενοχλεί πολύ το ότι «είμαστε το καινούργιο, είμαστε οι προοδευτικοί, είμαστε η Αριστερά». Καταρχήν να σας πω ότι καθετί το καινούργιο, δεν είναι και το σωστό. Και δεν το υιοθετείς αμέσως. Πρέπει να δεις αν είναι σωστό, κυρίως αυτήν την ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του έδωσε 62% ο κόσμος. Με θολό μήνυμα, αν μου επιτρέπετε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε. Του πήρε, κλέβοντάς το. Διότι αν δεν είχε μία εβδομάδα και είχε δύο εβδομάδες, να ξέρετε ότι δεν θα το έπαιρνε. Και γι’ αυτό το έκανε γρήγορα – γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πήρε και το μετέφρασε αναλόγως. Και συμφωνήσατε με τη μετάφραση αυτή.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και μετά πήγε και είπε αυτό το μεγάλο «Όχι» δεν ξέρω τι να το κάνω και γίνεται «Ναι». Και συμφωνήσαμε όλοι μαζί.
Όπως σας είπα δεν θεωρώ ότι είναι αριστερό το Μνημόνιο ή δεξιό. Όμως ο πολιτικός του λόγος και ιδιαίτερα των στενών συνεργατών του, δεν είναι αριστερός. Δεν μπορεί να λέει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Σας εξηγώ ότι καταρχήν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύει ότι προοδευτικό είναι κάτι το οποίο μπορεί να συνδυαστεί και με το παρελθόν. Και πρέπει να κρατήσεις από το παρελθόν κάθε τι το θετικό, κάθε τι το σωστό και εκεί να οικοδομήσεις το καινούργιο και «προοδευτικό». Αλλιώς είναι με γυάλινα πόδια. Και αυτό το πληρώσαμε. 14 δις, 12 δις επιπλέον.
Γιατί ήταν το καινούργιο. Γιατί ήταν η φαντασίωση. Γιατί ήταν προοδευτικό.
Εγώ, λοιπό, σας λέω ότι δεν είμαι συντηρητικός. Σας λέω ότι πάω βήμα – βήμα προς την πρόοδο. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι είμαστε γνήσια προοδευτικοί. Έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου εμείς. Και έχουμε φέρει πρόοδο στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό. Και σήμερα μας πήγανε πολύ πίσω. Μας πήγανε στην εποχή του ’12. Μας πήγανε στην εποχή του ’10. Η χώρα είναι πάρα πολύ πίσω ακριβώς γιατί υιοθέτησε το καινούργιο, χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα. Οπισθοδρομικοί είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εφόσον ισχύουν αυτά που περιγράψατε πως εκλαμβάνετε το γεγονός ότι έξι μήνες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές τις τράπεζες, έχοντας αποτύχει στη διαπραγμάτευση, δίχως να φέρει πίσω αυτά που είχε υποσχεθεί, με δεδομένο ότι ο κόσμος συνωστιζόταν πριν το δημοψήφισμα στις τράπεζες να πάρει τα 50-60 ευρώ όσα του έδινε εκείνη την ημέρα το ΑΤΜ και ακόμα δεν έχουν ανοίξει, δημοσκοπικά εξακολουθεί να βρίσκεται στα ποσοστά τα οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα….;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Τσίπρας από το ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα ότι έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα και να μάλιστα έκανε και τις διαγραφές….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δημοσκοπικά, κόμματα όπως η ΝΔ, όπως το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι. Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Αλλά το μόνο σημείο που θα ήθελα να διαχωρίσω είναι ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα. Έτσι; Ο Τσίπρας καταρχήν -και μπράβο του το πέτυχε- τα φόρτωσε όλα στους ευρωπαίους, λέγοντας «αυτοί φταίνε, είναι πολύ κακοί». Πράγματι φταίνε, πράγματι έχουν ευθύνες, αλλά έπρεπε να το ξέρει και να τους διαχειριστεί διαφορετικά. Και ταυτόχρονα το έπαιξε και θύμα, ενώ αυτός τελικά ήταν που έκανε τα λάθη. Παραδέχτηκε ορισμένα στη συζήτηση μαζί σας. Εγώ έχω και πολύ περισσότερα να πω, αλλά δεν είναι η ώρα, θα τα ξεκαθαρίσουμε αυτά σιγά – σιγά. Τι να σας θυμίσω; Γιατί αυτή τη στιγμή παίζει «ειλικρίνεια και θύμα». Με συνεχόμενα ψέματα. Μας έλεγε ότι θα σκίσει το μνημόνιο, ότι με ένα νόμο θα το καταργήσει, ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι κοστολογημένο, ότι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα κάνει γιατί είναι ξεπούλημα, ε, τι να θυμηθώ τώρα; Εδώ τα έχω γραμμένα όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δημοσκοπική προβολή του κ. Τσίπρα έχει να κάνει με το καινούργιο που περιγράψατε πριν δηλαδή; Με τι; Με την ελπίδα που….

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι. Και εμείς να προχωρήσουμε στην ενημέρωση του κόσμου, όχι με την ακραία αντιπολιτευτική φωνή. Δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση, αλλά δεν θα σταματήσω και την ενημέρωση. Έτσι; Αυτό που κάνουμε τώρα και μου δίνετε το λόγο και σας ευχαριστώ, είναι και για ενημέρωση με ανάπτυξη των δικών μας απόψεων. Άλλο αν είναι διαφορετικές από του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει αυτό να γίνεται. Και αυτή είναι η δημοκρατία. Ευγενικά, πολιτισμένα να τα συζητάμε.
Εγώ λοιπόν θέλω να τονίσω ότι τελικά, είτε από απειρία γιατί –προσέξτε- κάποιοι εκφράζουν εδώ και δύο μέρες και ένα άλλο σενάριο. Ότι μήπως τελικά έχει στο μυαλό του να μας βγάλει από την Ευρώπη και από το ευρώ και γι’ αυτό δέχτηκε τα πάρα πολύ δύσκολα μέτρα; Ώστε να δυσφορήσουν ακόμα περισσότερο οι πολίτες στο ευρώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πιστεύετε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Αλλά πρέπει να το διαψεύσει ο ίδιος. Διότι για βλάκα δεν τον έχω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως δέχτηκε αυτή την …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Να υπογράψει. Αυτό……

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, όχι. Απορώ πως το δέχτηκε κ. Αλαφογιώργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν φτάσαμε σε ένα σημείο που υποτίθεται ότι…. Ενδεχομένως να αντιλήφθηκε το βάρος του να πάρεις μία χώρα να την βγάλεις έξω από μία ζώνη.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πότε; Αφού το πήγε μέχρι την τελευταία ημέρα; Είχε περιθώριο έξι μήνες. Γιατί δεν πήρε τη συμφωνία των δύο δις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπαμε αυτό. Ενδεχομένως θα ήθελε να διαπραγματευθεί μέχρι τέλους πιστεύοντας ότι στο …

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: … γιατί με βάση τις αποκαλύψεις που γίνονται από τον κ. Βαρουφάκη, συζητείτο το θέμα της δραχμής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της δραχμής δεν το απέκλεισε ούτε ο κ. Τσίπρας. Το βράδυ που κάναμε τη συνέντευξη την τελευταία ….

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και ο κ. Σόιμπλε μαθαίνουμε του είπε «πάρε 50 δις και φύγε». Και το είπε και ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε και σε εμάς σαν plan b. Σαν στρατηγική εξόδου.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Γιατί δεν μας το έλεγε τόσο καιρό; Γιατί στον κύριο Θεοχάρη έγινε τέτοια επίθεση όταν είπε ότι το επιτελείο Οικονομικών λειτουργεί ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη στρατηγική εξόδου που διαπραγματεύεσαι, που σχεδιάζεις, την δημοσιοποιείς ποτέ;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προσέξτε. Εάν είναι για τόσο πολύ σοβαρό θέμα θα το σκεφτώ τι θα κάνω. Και ταυτόχρονα να σας πω. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούσε αυτό να προχωρήσει. Δεν υπήρχαν τα συναλλαγματικά αποθέματα, η κοινή γνώμη ήταν συντριπτικά υπέρ του ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε ο ίδιος. Μα το είπε έτσι ακριβώς όπως το λέτε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν τι έκανε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά δεν το γνωστοποίησε στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν υπήρχαν. Η κοινή γνώμη ήταν κατά 80% υπέρ του ευρώ, η κοινωνική συνοχή θα διασπάτο, κοινωνική αναταραχή θα υπήρχε, εισαγωγές – εξαγωγές θα πεθαίνανε. Κατά συνέπεια, τι κάνει τώρα. Δέχεται μια συμφωνία που μπορεί -όπως λένε κάποιοι- να πλήξει ακόμα περισσότερο τους πολίτες, να τους εξαθλιώσει, να πεθάνουν οι εισαγωγές – εξαγωγές, να πεθάνει και τους αγρότες και ήρθε και το δέχτηκε, ώστε σε 6 μήνες, 8 μήνες να βάλει και το δίλημμα και να φύγουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλήττει και τον εαυτό του και το κόμμα του αν μου επιτρέπετε. Ωστόσο

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Γιατί δεν τους διαγράφει. Με συγχωρείτε γιατί δεν τους διαγράφει; Εδώ πρέπει να πάρει θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί που ήταν αντιμνημονιακός στη ρητορική φέρνει ένα μνημόνιο μέσα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αλλά σας είπα το μνημόνιο δεν είναι αριστερό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό παρεπόμενο είναι η κρίση στο ίδιο του το κόμμα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Το μνημόνιο δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. Και το grexit δεν έφυγε. Το Grexit υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ίδιος το είπε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, αυτό σας λέω. Άρα λοιπόν αφού το είπε, δεν μπορούσε με τρόπο καλύτερο να συνεννοηθεί και πιο πριν μάλιστα, και πριν το δημοψήφισμα; Έφυγε από τις διαπραγματεύσεις την Παρασκευή και ήρθε στην Αθήνα και προκήρυξε δημοψήφισμα. Και μετά έστειλε την πρόταση Γιούνκερ πακέτο. Σε σημείο που οι ξένοι μας έλεγαν «τι πάθατε, τρελαθήκατε»; Εμένα στο ΕΛΚ με ρωτούσανε γιατί έφυγε; Γιατί έκαναν το δημοψήφισμα; Γιατί μετά από αυτό το αποτέλεσμα όλοι μαζί είπατε δεν φεύγουμε από το ευρώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, γιατί στις δημοσκοπήσεις έχει τέτοια δημοτικότητα ο Πρωθυπουργός; Δεν μπορώ να το καταλάβω μετά από όλα αυτά που μου απαντήσατε, με λογική μας εξιστορείτε ….

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν να σας πω το εξής. Πέρασε -το κατάφερε- ότι η διαπραγμάτευση τελικά γινόταν εδώ μέσα, μεταξύ Καμμένου και Τσίπρα και μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη. Είδατε τι χαρά είχε ο κόσμος μόλις χαιρετηθήκαμε; Λες και έκλεισε η συμφωνία. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι διαπραγματευόμαστε με τους έξω. Με τους έξω είναι η συμφωνία. Άρα λοιπόν εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακουμπάει και πάνω σας ο κόσμος με αυτή την χειραψία.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι ακουμπάει, ακουμπάει. Ακουμπάει και ακουμπάνε και οι ξένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακουμπάει και πάνω σας…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Και ακουμπάνε και οι ξένοι. Εγώ όμως τι σας λέω; Ότι έχει περάσει ένα μήνυμα ο ίδιος ότι διαπραγματεύεται και με τους ξένους, τα έχει καλά και με τους Έλληνες και μπορεί και κρατάει πράγματι και το κόμμα του ενωμένο ενώ είναι σε πλήρη διάσπαση, υπάρχει πλήρης διάρρηξη του κόμματος του και ταυτόχρονα έχω και το παράπονο από τους Έλληνες ότι είναι πολύ αμέριμνοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, η εικόνα της χειραψίας κατεβαίνοντας εσείς από το podium …

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ήταν θετική; Το έκανα με το καρδιά μου. Και θα το ξανάκανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πραγματικά. Πιστεύω ότι εκείνη την ώρα ανακουφίστηκαν πάρα πολλοί.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και σας είπα ότι τον συμπαθώ κιόλας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι άλλο αυτό. Πολιτικά μιλάμε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και εκτιμώ τις προσπάθειες και μπορούμε να συζητάμε. Πολιτικά μιλάω όμως. Και σας λέω ότι εκεί είναι το παράπονο μου με τον Έλληνα πολίτη. Αισθάνεται ανακούφιση και μόλις ψηφίσαμε την πρώτη συμφωνία αισθάνθηκε πλήρη ανακούφιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκάνε δύο δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας, με πολύ αέρα,…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και τρελαίνομαι διότι ο Έλληνας πολίτης είναι αμέριμνος. Λες και δεν συμμετέχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μνημόνιο είναι 5-6 χρόνια ο Έλληνας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ε, και τώρα σε μνημόνιο 3 πάει και είναι χαρούμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει πάθει vertigo ο Έλληνας και δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ξέρω εγώ; Αυτό πρέπει να το εξετάσουμε. Διότι οι δημοσκοπήσεις πράγματι όπως αναφέρετε είναι έτσι όπως τις λέτε, τις έχω κι εγώ, τις έχω διαβάσει και πιστεύω ότι πράγματι έχουν πάθει vertigo. Στο μνημόνιο 3 πάμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Vertigo είναι ή κάπου φταίτε εσείς; Γιατί δεν μπορείς να λες ότι αυτό έχει να κάνει με τις μνήμες του Έλληνα πολίτη. …… …. Το γεγονός ότι τα πρόσωπα που έρχονται και ξανάρχονται στο προσκήνιο δεν συμβολίζουν κάτι το καινούργιο το νέο;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας τις οποίες έχουμε αποδεχτεί και κρίθηκαν και τον Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έπρεπε τότε να αλλάξει αρχηγός;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας; Έχετε τέτοια πολιτική εμπειρία, ξέρετε τα κομματικά τόσο πολύ που θα ήταν χρήσιμη η απάντησή σας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Συνήθως όταν χάνει Πρωθυπουργός, όχι αρχηγός, και φαίνεται ότι η πολιτική του δεν επιδοκιμάζεται, ξεκινάει κάποιες διαδικασίες. Ήταν όμως τόσο κρίσιμη η ώρα και αυτό…. έκρινε η ηγετική ομάδα, καλώς ή κακώς, ότι δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Όμως, εγώ πρέπει να σας πω ότι, ανεξαρτήτως του αν έχει αλλάξει ή δεν είχε αλλάξει ηγεσία, θεωρώ ότι ο Έλληνας πολίτης ακόμα πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύτηκε περισσότερο και καλύτερα από ότι εμείς, παρότι έκλεισαν οι τράπεζες και αυτά θα φανούν σιγά – σιγά στην πορεία.

Αλλά θέλω να σας πω κιόλας ότι η δική μας αντιπολιτευτική πολιτική -και με τον κ. Σαμαρά και τώρα- είναι πολιτική εθνική. Είναι εθνικής ευθύνης. Ο κ. Τσίπρας αν και το ’12 εκλήθη να συμμετέχει και στην κυβέρνηση και στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, έμεινε απ’ έξω. Και κάθε τι που κάναμε το κτυπούσε πάρα πολύ έντονα με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα και στο εξωτερικό. Και θα σας πω το εξής: Το ’12 θα μπορούσαμε κι εμείς να μείνουμε απ’ έξω. Και τι θα γινόταν; Θα πηγαίναμε σε τρίτες εκλογές, σε τέταρτες; Κάποιοι έπρεπε να αναλάβουν ευθύνες Και μην νομίζετε ότι αναλάβαμε ευθύνες για να ζούμε καλύτερα; Εγώ δεν έγινα Πρόεδρος της Βουλής για να περνάω καλύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αποδοχή της πολιτικής κληρονομιάς είναι ηθελημένη.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελε ο κ. Σαμαράς να γίνει Πρωθυπουργός ….

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί έπρεπε εκείνη την ώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ξέραμε όμως τις δυσκολίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και φιλοδοξίες.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά και ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι χρειαζόταν κυβέρνηση και δεν συμμετείχε. Θα είναι εύκολο και για εμάς να καθόμαστε απέξω και να χτυπάμε συνεχώς το ότι κάνει. Εγώ όμως και στη Βουλή είπα -και ο κ. Σαμαράς έχει πει- ότι δεν περιμένουμε τη δικαίωση από την καταστροφή της χώρας. Αντιθέτως, κάνουμε το σταυρό μας να μην έρθει η καταστροφή. Διότι θα χαθούμε όλοι μαζί. Και εδώ πρέπει να σας πω -στη δική σας συνέντευξη ήταν- που είπε ότι εγώ δεν είμαι παντός καιρού. Πως δεν είναι παντός καιρού.
Ο τιμονιέρης είναι παντός καιρού. Δεν μπορεί να πει «με συγχωρείτε τώρα έχουμε φουρτούνα και να διαπραγματευθώ με τους επιβάτες και το πλήρωμα», όπως έκανε με το δημοψήφισμα. Πρέπει να το αναλάβει. Και μάλιστα όταν του έχουμε επισημάνει ότι «προς τα εκεί που πας ο καιρός χαλάει. Έχει κακοκαιρία, έχει φουρτούνα»…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα νομίζω πάτε όλοι μαζί το σκάφος.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως και το πάμε όλοι μαζί. Και προσπαθούμε να το πάμε όλοι μαζί. Και εμείς με στοργή, προδέρμ, ότι χρειαστεί είμαστε παρόντες! Για την εθνική ευθύνη. Για να πάει το σκάφος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εικόνα της ΝΔ, η ταυτότητα της ΝΔ είναι διαχρονική; Είναι παντός καιρού όπως αυτό που περιγράψατε πριν; Δηλαδή, σας άκουσα στην αρχή της συνέντευξής μας να λέτε για το μεσαίο δρόμο. Τον αναφέρατε τρεις φορές στην πρώτη φράση της κουβέντας σας. Ο μεσαίος δρόμος είναι ο δρόμος στον οποίο ταυτίζετε εσείς ιδεολογικά τη ΝΔ σήμερα;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω πως ναι. Και η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί σε κάθε καιρό, δύσκολο να αναλάβει τις ευθύνες της. Σκεφτείτε το ’74 που είπανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή να γυρίσει, να έλεγε «γιατί με φωνάζετε τώρα; Γιατί δεν με φωνάζατε πριν 3 χρόνια που ήταν καλύτερα»; Δεν είναι πολιτικές αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανε οικουμενική κυβέρνηση, όμως.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, έκανε οικουμενική κυβέρνηση. Ήρθε όμως, ανέλαβε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπαίνατε εσείς σε μια κυβέρνηση τέτοια; Αν τώρα το καλέσει ο καιρός, τον Αύγουστο ξέρω γω, υπάρχει πιθανότητα, δυνατότητα ή και θέληση;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχουμε τέτοια πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είχατε τέτοια πρόταση, θα αφήνατε τη θέση της αντιπολίτευσης;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Αν έχουμε τέτοια πρόταση και υπάρχει προγραμματική συμφωνία μακράς πνοής, θα μας προβληματίσει θετικά. Όμως, εάν εμείς μπούμε σε αυτό, θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το τρίτο κόμμα που ξέρετε ποιο είναι. Και θεσμικά θα πρέπει να το σκεφτούνε πολύ και αυτοί που θα μας κάνουν την πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είστε ο μεγάλος συνασπισμός όμως, τρία – τέσσερα κόμματα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά Αξιωματική Αντιπολίτευση θα είναι η Χρυσή Αυγή. Και δεύτερον, δεν μας το ζήτησαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ κόντεψε να είναι επί διακυβέρνησης ΝΔ.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και δεν το θέλουν κιόλας. Όποτε τους δίνουμε τη βοήθεια μας σχεδόν μας υβρίζουν κιόλας. Ξεχνάτε τι είπε ο κ. Καμμένος; Ότι ήρθαν στις Βρυξέλλες και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων και όπως τα κάνανε έγιναν χειρότερα κ.λπ.;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μπορείτε να το ξεχάσετε; Το να το ξεχάσω εγώ δεν λέει τίποτα. Και να μπείτε σε μια κυβέρνηση και με τον Π. Καμμένο και με τον Α. Τσίπρα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν μας το ζήτησαν, σας ξαναλέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν, εάν.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν το καλλιεργώ. Δεν το σκέφτομαι. Μόλις το συζητήσουν… Προσέξτε. Το ’12 είχαμε δύο επιλογές. Ή θα μπαίναμε σε κυβέρνηση ή θα ξαναπηγαίναμε σε τρίτες εκλογές. Το ’12 με το ΠΑΣΟΚ ήμασταν στα κάγκελα. Και η βάση των δύο κομμάτων οι από κάτω, ήταν με ύβρεις θα έλεγα. Δεν μπορούσαν οι πυρήνες οι σκληροί των κομματικών ας πούμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το τέλος της κυβερνήσεως αυτής…..

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και τελικά είπαμε προκειμένου να γίνει τρίτη εκλογή, προκειμένου να μην υπάρχει αυτοδυναμία, προκειμένου, προκειμένου -γιατί είχαμε μάθει και στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις τότε- πράξαμε το εθνικό μας καθήκον. Ακριβώς σε μια πορεία που ήταν αναγκαία για τη χώρα λειτουργήσαμε με εθνική ευθύνη. Και το μνημόνιο που ήρθε, πάλι δεν μας εξέφραζε. Γι’ αυτό εγώ είπα και στη Βουλή ότι τους κατανοώ και τους συμπονώ. Εμείς τα ξεκαθαρίσαμε όμως με την ιστορία. Βάλαμε πλάτη. Τι για να μείνει η χώρα όρθια. Και αν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κάνουν αυτές τις κινήσεις και τα όχι και τα δήθεν, τα κάνουν γιατί κάποιοι τότε παλέψαμε πολύ με τη συνείδησή μας. Δεν κοιμόμασταν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φεύγετε από τη θέση της αντιπολίτευσης, δεν την αφήνετε για τους λόγους που περιγράψατε, φοβούμενος ότι το τρίτο κόμμα μπορεί μετά να είναι η Χρυσή Αυγή.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι δεν είναι και ότι το καλύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή εκλογές, είπατε στην αρχή ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν βλέπετε τον λόγο γιατί να πάμε σε εκλογές, άρα ο δρόμος είναι ένας. Μονόδρομος. Μένει ο Αλ. Τσίπρας κυβερνάει με τη στήριξη τη δική σας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Έχει πρόσφατη εντολή! Έχει το δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη στήριξη τη δική σας σε όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Τι με τη στήριξη τη δική μας; Ένα λεπτό. Έχει πρόσφατη εκλογή, 25 Γενάρη, έξι μήνες πριν. Έχει το δημοψήφισμα. Έφερε τη συμφωνία. Γιατί θα κάνει εκλογές; Δεύτερον, ειδικού σκοπού, το άκουσα και εγώ. Τι σημαίνει σκοπός. Ποιος είναι ο σκοπός που η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει; Μπορούμε να το προσδιορίσουμε; Κάποιος, κάπου, κάποτε να μας πει ότι και η Νέα Δημοκρατία για αυτό τον ειδικό σκοπό, ελάτε. Ποιος είναι ο ειδικός σκοπός; Αν βρούμε τον ειδικό σκοπό, αν βρούμε ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης πνοής, αλλά δεν υπάρχει σημείο σύνδεσης. Και αυτοί δεν το θέλουνε.
Ξέρετε ότι τελικά η χειραψία που λειτούργησε τόσο θετικά, όπως λέτε, τους αποσυσπείρωσε. Ξέρετε πόσοι από το ΣΥΡΙΖΑ παρεξηγήθηκαν, ενώ ούτε ένας από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτά είναι θέματα δικά τους. Πρέπει να τα λύσουνε. Δεν είναι δικά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αυτοδυναμία, η αύξηση των ποσοστών θεωρείτε ότι δεν είναι πλέον ικανό;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, και αυτοδυναμία να έχεις, έχεις τόσες τάσεις μέσα στο δικό σου αυτοδύναμο κόμμα που πρέπει να τη συγκεράσεις. Δεν μπορεί πια να πηγαίνεις με αλαζονικές πολιτικές και με αλαζονικό ύφος. Πρέπει να προσέχεις ακόμα και το πώς θα ισορροπείς σε κάποια πράγματα. Και να σας πω δεν έχω πολύ παράπονο από τον κ. Τσίπρα για αυτά. Έχω παράπονο όμως από τους υπουργούς του και τους βουλευτές του.
Δεν μπορεί να βγαίνουν οι βουλευτές του και να λένε σε βουλευτές Νεοδημοκράτες εσείς τα έχετε συνηθίσει αυτά, εσείς θα τα ψηφίζατε, εσάς σας αρέσουνε, ενώ εμάς δεν μας αρέσουν. Ποιος το είπε ότι μας αρέσουν; Υπάρχει κανείς, έχουμε βίτσιο δηλαδή πραγματικά να κάνουμε τέτοιες πολιτικές; Ήταν αναγκαίες. Δεν είναι φιλελεύθερες αυτές οι πολιτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τους καταλαβαίνετε και αυτούς φαντάζομαι.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως και τους καταλαβαίνω και τους συμπονώ κιόλας. Και ξέρω και τι πρόβλημα έχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέτε συνεχώς, θα μου επιτρέψετε. Είναι θέμα πολιτικής πράξης και όχι συμπόνιας. Δεν είναι το θέμα να συμπονέσει κάποιος τον Τσίπρα επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στο κόμμα του. Το θέμα είναι αν παραστεί ανάγκη και πολιτικά ενδεχομένως να μην αντέχει, αφού υπογράψει τελικά τη συμφωνία και να πάμε Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, προτιμάτε, είστε έτοιμοι να πάμε σε εκλογές ή έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Χαίρομαι πολύ για αυτή την ερώτηση. Να σας πω. Εσείς πιστεύετε ότι είτε του πω πάμε για εκλογές, είτε του πω μην πάμε, θα με ακούσει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά όταν το λέει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η γνώμη του και η θέση του βαρύνει. Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βαρύνει, αλλά δεν θα με ακούσει. Να είστε σίγουρος. Εγώ λοιπόν, του λέω: Ότι θες κάνεις. Έχεις την πρωτοβουλία. Αλλά αν πάμε για εκλογές, θα πεις γιατί πάμε για εκλογές.
Ποιο είναι το διακύβευμα και γιατί πάμε.
Γιατί αίσθησή μου είναι ότι μας πας γιατί θες να ξεκαθαρίσεις το κόμμα σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή έλα σε κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με το Θεοδωράκη.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να το πει. Να το πει λοιπόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε έτοιμος να το αποδεχθείτε αυτό;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα απαντήσω πριν μου το πει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για ενδεχόμενο, δεν μιλάμε για υποθέσεις.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν τον ρωτάτε αυτόν. Θυμάμαι τον ρωτήσατε και είπε ότι δεν θέλει. Δεν τον ενδιαφέρει να μπει με τη Νέα Δημοκρατία είπε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Το θυμάμαι και εγώ.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Οι δε βουλευτές του απαξιωτικά μας συμπεριφέρονται, επαναλαμβάνω. Δεν μπορεί να θες και τη συνεργασία και να μας υβρίζεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τι λέει ο Πρωθυπουργός είναι άλλης τάξεως. Τι ερωτάστε εσείς να απαντήστε είναι ….

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αφού δεν θέλει ο Πρωθυπουργός εγώ θα του λέω «ναι, θέλω να μπω»; Για να έρθει και στη Βουλή να μου πει, στο ζήτησα Μεϊμαράκη;
Και θα έχει και δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι δεν είναι εκεί το ερώτημα. Το timing το πολιτικό και ο χρόνος είναι τόσο πυκνός που ξέρετε ότι αλλάζει ώρα με την ώρα, όχι μέρα με τη μέρα. Άρα μπορεί να παραστεί ανάγκη.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κάτι το μακροπρόθεσμο. Μιλάμε με τα σημερινά δεδομένα. Και σας απαντώ ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, από πλευράς τους. Δεν μας δείχνουν κάτι τέτοιο. Δεν το θέλουν.
Βλέπω ότι πάει να φέρει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο είναι σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που είχαμε. Πρέπει να ξαναγυρίσουν οι αιώνιοι φοιτητές; Εγώ θέλω να σας πω το εξής:
Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον έχει λογική. Γιατί τελικά λείπει η λογική. Και τη διαχωριστική γραμμή πια τη βάζω τα τελευταία χρόνια στους λογικούς και στους παράλογους. Ακόμα και με φιλελεύθερους αν είναι παράλογοι δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Πιο εύκολα συνεννοούμαι με έναν Συριζαίο λογικό με αντικειμενική λογική, παρά με κάποιον παράλογο σε όποιο χώρο και αν ανήκει. Εδώ λοιπόν, έχουμε χάσει την κοινή λογική. Έχουμε χάσει το αυτονόητο.
Θα γίνει η επανάσταση της λογικής και του αυτονόητου. Δεν θα το πιστεύουμε αλλά αυτό θα είναι η πραγματικότητα. Και σας ερωτώ: Υπάρχουν οι αιώνιοι φοιτητές, καταφέραμε απαλλαγήκαμε αυτή την πληγή. Τι λέει η λογική; Να το ξαναφέρουμε; Ε, εντάξει, τώρα δεν μπορεί να συζητάμε. Υπάρχουνε δηλαδή, θέματα τα οποία ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε εξαιρετικά δύσκολη τη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Με παραλογισμούς βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποια άλλη δραστηριότητα σε ότι αφορά, αφού όπως λέτε δεν βρίσκετε πρόσφορο έδαφος στο εσωτερικό με την κυβέρνηση, στο εξωτερικό, στην Ευρώπη για παράδειγμα; Ενδεχομένως με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να πιέσετε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εάν αυτό δεν παρεξηγηθεί πολύ θα το ήθελα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε παρεξηγηθεί;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Παρεξηγήθηκε. Είπανε, α, πήγατε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα κάνατε χειρότερα. Κάτι τέτοιο μας είπανε. Από πλευράς Καμμένου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το άκουσα αυτό.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν μας το είπε ευθέως; Αφού δεν ήθελε να πάμε. Λοιπόν, ο κ. Καμμένος καταλαβαίνω ότι οι ΑΝΕΛ έχουν πρόβλημα αυτή την περίοδο, διότι βεβαίως και αυτοί ψηφίσανε και αυτοί ανέλαβαν ευθύνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι στην ίδια βάρκα είμαστε. Όλοι μας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Α, μπράβο. Αυτό είναι το θέμα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι τα ίδια πράγματα ψηφίσατε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι γιατί, οι δημοσκοπήσεις που λέγαμε προηγουμένως, βλέπουμε και τι επηρεάζουν και πόσο επηρεάζουν και ποιους επηρεάζουν. Και ξέρετε ότι τουλάχιστον από αυτά κάτι καταλαβαίνω και εγώ τόσα χρόνια. Θέλω, λοιπόν, να σας πω, ότι βεβαίως είμαι έτοιμος, εάν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης ένα κείμενο, στο οποίο θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα πάω να το στηρίξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προγραμματικό.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι. Μίλησα για τη συμφωνία και για την οικονομία. Και να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει μεγάλες διαφορές με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας για το πώς πρέπει να δομηθεί η Ευρώπη. Αλλά από την άλλη μεριά έχουμε κάποιους κανόνες που αν δεν πάμε με αυτούς τους κανόνες και ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να πάμε, έχουμε τεράστια προβλήματα. Δηλαδή, γιατί να φύγουμε από την Ευρώπη. Μα η Ευρώπη είναι το πλαίσιο που μπορεί να μας βοηθήσει. 35 δις θα βρέξει τα επόμενα χρόνια. Γιατί να μην τα πάρουμε, δεν κατάλαβα; Τόσα χρόνια που παίρναμε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το ΕΣΠΑ και όλα τα σχετικά και οι Βαλκανικές χώρες δεν ήταν στην Ευρώπη, δεν μας ζηλεύανε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάνατε όλοι θαυμάσια διαχείριση; Μου επιτρέπετε αυτό το σχόλιο.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι. Δυστυχώς. Έχετε απόλυτο δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φτάσαμε το 2009 με ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Σας λέω όμως ότι και τώρα ακόμα το ΕΣΠΑ είναι στο 1/3 και τώρα, αυτό το εξάμηνο. Όλοι προβλέπανε ότι θα είχαμε επιστροφή στην ανάπτυξη και όλοι προβλέπουν τώρα ύφεση 3%. Και τι σημαίνει 3 με 4% ύφεση; Ανεργία, αύξηση της ανεργίας. Όλοι πρόβλεπαν ότι θα γινόντουσαν επενδύσεις και δεν γίνεται καμία. Φύγανε όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε όλοι μια συμφωνία που δεν την πιστεύει κανείς;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα προσέξτε, 45 δις ευρώ φύγανε, από τον Νοέμβριο του 2014, από τις τράπεζες. Ξεχάστε τη συμφωνία. Και μόνο από την αστάθεια. Άρα τι πρέπει εδώ να πούμε; Πολιτική σταθερότητα, βασικοί κανόνες, συνεννόηση με την Ευρώπη για να έρθουν οι επενδύσεις, να ανοίξει η αγορά, να πέσει η ανεργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ σας, όμως.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Που είναι; Εμείς εδώ είμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε συνεννόηση με την Ευρώπη, εννοείτε τους θεσμούς από πλευράς κυβέρνησης.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα δεν είμαστε δυο φίλοι να τηλεφωνιόμαστε για τον καιρό. Είμαστε εκπρόσωποι των κομμάτων μας. Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτικών μας θέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την άμεση επικοινωνία μιλάω.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα δεν χρειάζεται. Μπορούμε να μιλάμε μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι να σας πω κάτι, θα πιστέψετε αύριο το πρωί αν προκύψει ένα θέμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα εμπιστοσύνης και βάζετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μέση;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω πως ναι. Διότι θα πιστέψετε εσείς αύριο το πρωί κάτι που μπορεί να πει ότι συζητήσαμε ή του είπα εγώ ή θα σας φέρω σε ένα δίλημμα τι είπα ή δεν είπα. Είναι κρίσιμες ιστορικά οι ώρες. Προσέξτε και καλοπροαίρετα μπορεί να γίνει, γιατί υπάρχει εξέλιξη. Και να μου πει, αφού συμφώνησες σε αυτό Βαγγέλη; Και δεύτερον ο ίδιος δεν το θέλει σας λέω. Δεν το θέλει. Διαπραγματεύεται και καλά κάνει, αφού έτσι θέλει. Αναλαμβάνει λοιπόν και την ευθύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλήρη αντίληψη διαπραγμάτευσης δεν έχετε; Ούτε θέλετε να έχετε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άμα θέλει να με ενημερώσει, ευχαρίστως. Αλλά δεν έχω καμία. Εσείς νομίζετε ότι οι υπουργοί του έχουν; Εσείς νομίζετε ο κ. Καμμένος έχει; Ο ίδιος ο κ. Καμμένος μας είπε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν εγώ θέλω να ελέγξω την εξουσία, θέλω να μάθω τι κάνουν.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα ο ίδιος ο κ. Καμμένος μας είπε ότι δεν έχει και πλήρη ενημέρωση. Εντάξει στηρίζει τη συμφωνία, λέει ότι ο Πρωθυπουργός εκβιάστηκε, αλλά δεν έχει ούτε και αυτός πλήρη ενημέρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα έλεγα το εξής: ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να ασκήσει κριτική και για να προλάβει μεγαλύτερο κακό ενδεχομένως δεν θα ήθελε να είναι πλήρως ενημερωμένος, πόντο – πόντο τι ακριβώς κάνει; Και θα του πει εμένα θα με ενημερώνεις πόντο – πόντο τι κάνεις.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε. Και βέβαια θα ήθελε. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να αναλάβουμε και την από κοινού ευθύνη και να μπορούμε να έχουμε και εμείς τις επαφές μας με το Γενικό Λογιστήριο, με το Νομικό Συμβούλιο, με όλους αυτούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήσατε και δεν επετράπη;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν ζήτησε κανείς να μας ενημερώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς βάλατε μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις για τη συνεργασία αυτή πως θα πρέπει να είναι και απερρίφθη συνολικά; Δεν ικανοποιήθηκαν;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είπε ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτή η πόρτα μου. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να με καλέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θυμόμαστε.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ωραία. Δεν μπορεί και τα δύο να είναι σωστά και δίκαια. Αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Εγώ να πάω να βάλω και εγώ το κεφαλάκι μου, ήρθα και εγώ για να πει ο κόσμος α τον έπαιξε και η τηλεόραση και πήγε και αυτός!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πάει σαν παρείσακτος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Άρα, λοιπόν, πώς θα πάω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελέγχει.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και βέβαια τον ελέγχω. Και του λέω τι κάνεις με τη διαπραγμάτευση, τι κάνεις 6 μήνες; Του έχουμε «αλλάξει τον αδόξαστο» στον έλεγχο. Και του ψηφίσαμε κιόλας την εξουσιοδότηση με 251.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα ψηφίσετε μέχρι τέλος το μνημόνιο;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα τα δούμε αυτά. Περιμένετε, τι βιάζεστε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν βιάζομαι. Ρητορικό είναι.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Εγώ, όπως σας είπα, το θέμα το αγροτικό καταρχήν, είναι μια ένδειξη για να καταλάβουν και οι εταίροι ότι δεν μπορεί να μας αφανίσουν. Δεν μπορεί να μας αφανίσουν. Αφού δε τα δεχτήκαμε όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα τα δεχτούμε τώρα που θα τα φέρει ο κ. Τσίπρας και δε θα τα ψηφίσει κιόλας, και δε τα πιστεύει και ο ίδιος; Και γιατί τα δέχεται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, σε αυτό γιατί δεν γίνεται ένα κοινό μέτωπο, δίχως την παρέμβαση του Προέδρου, δίχως κανενός, κόκκινη γραμμή δική σας, κόκκινη γραμμή δική μας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Την περασμένη Τετάρτη φάνηκαν αυτά και πρέπει να σας πω ότι εμείς στείλαμε και το μήνυμά μας στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, έχουμε ημερομηνία, στείλατε το μήνυμα σας στο εξωτερικό;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και είπαμε ότι δεν μπορεί τουλάχιστον για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες να υπάρχει φορολόγηση και της επιδότησης και από το πρώτο ευρώ και όλα τα σχετικά. Και τους ενημερώσαμε κιόλας τι μέτρα είχαμε λάβει το 2013 και απ’ ότι φάνηκε δεν τα γνώριζαν και τόσο. Διότι έτσι είπανε βέβαια – δεν θέλω να το πιστεύω – ότι οι διαπραγματευτές από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ξέρανε καλά το αγροτικό θέμα. Και ο κ. Αποστόλου είπε ότι αυτά δεν διαχειρίστηκαν σωστά. Ο ίδιος το ξέρει το θέμα. Ο κ. Αποστόλου πήγε στις διαπραγματεύσεις; Εγώ ρωτάω. Δεν πήγε. Ποιος το διαχειρίστηκε το αγροτικό. Από πού ως που ο κ. Βαρουφάκης διαχειρίστηκε το αγροτικό. Αφού δεν το ξέρει. Ας μας πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σώζετε απλά εγώ σκέφτομαι, αυτή τη στιγμή, αυτή την εικόνα, αυτή τη φωτογραφία από τη Βουλή…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Χουλιαράκης ας πούμε έχει μια πολύ καλή διαπραγματευτική τακτική. Γιατί δεν βάζουμε θέμα γι’ αυτόν; Και βάζαμε για τον κ. Βαρουφάκη; Βεβαίως δεν το βάζαμε έντονα, αφού ήταν ο υπουργός Οικονομικών για να μη φανεί ότι τον αμφισβητούμε ή τον υπονομεύουμε, αλλά όμως λέγαμε ότι ο άνθρωπος δεν κάνει.
Ο κ. Τσίπρας άλλαξε την πρώτη διαπραγματευτική ομάδα. Με πολύ ευγένεια του λέγαμε για την πρώτη διαπραγματευτική ομάδα. Όπως και τώρα, με πολύ ευγένεια, του λέμε ότι ο κ. Χουλιαράκης κάνει καλά τη δουλειά του. Τουλάχιστον από ότι μαθαίνουμε. Αλλά και αυτού από ότι εμείς μαθαίνουμε του τραβάνε το χαλί. Διότι, ο κ. Χουλιαράκης την Παρασκευή διαπραγματευόταν και πήρε εντολή «φύγε γιατί θα προκηρύξουμε δημοψήφισμα». Τι θέλατε να κάνουμε με αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, υπάρχουν άλλα κόκκινα σημεία σε αυτή τη διαπραγμάτευση, σ’ αυτά τα μέτρα, τα προαπαιτούμενα που έρχονται;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κάθε τι που θα οδηγήσει αναιτιολογήτως σε εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι δεν μπορεί εύκολα να περάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια άλλη επισήμανση πέραν του αγροτικού;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: θέλω να σας πω ότι εγώ προσανατολίζομαι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αγροτικό είναι ένα κομμάτι, άλλο κομμάτι;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Το αγροτικό είναι ένα κομμάτι, υπάρχουν και άλλα. Αυτά θα τα συζητήσουμε. Είναι στην αιτιολογική έκθεση που πέρασε μέσα από την εξουσιοδότηση. Και να ξέρετε κιόλας ότι επειδή εγώ είμαι νησιώτης και ξέρω και τη νησιώτικη πολιτική, και το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά θα το παλέψουμε και πιστεύω ότι μπορούμε, έχουμε περιθώρια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιους θα μιλήσετε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αμέσως μόλις μπορέσουμε να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Έχουμε τα περιθώρια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, εκ των υστέρων αφού υπογραφεί η κατάργηση…
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα τώρα, ούτως ή άλλως, ψηφίστηκε και είναι και δύσκολο να επανέλθουμε. Μην καλλιεργώ φρούδες ελπίδες. Αλλά σας λέω ότι πάρα πολλά από αυτά, μπορούμε και πρέπει να τα συζητήσουμε και να τα φέρουμε σε μια κανονικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι και αλλιώς αυτή η εικόνα που είδαμε, αυτή η χειραψία που είδαμε στη Βουλή δεν θα ήταν ευκαιρία τώρα να πάει ένα βήμα παραπέρα και να τη φέρετε μαζί ως μια κόκκινη γραμμή και να διαπραγματευτείτε με τους εταίρους; Όλα αυτά ,έτσι και αλλιώς, που συζητάμε είναι από τον Οκτώβριο, δεν είναι για να γίνουν από αύριο.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Ο κ. Τσίπρας ενώ μας έλεγε ότι δεν θα είναι ο κύριος διαχειριστής, έγινε μόνο διαχειριστής. Έτσι; Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε απλή και σκέτη διαχείριση. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να θέσουμε τα ζητήματα με τη βάση την οποία είχε πει και αυτός στην αρχή. Και θα μου πείτε: Γιατί δεν έγινε με την προηγούμενη την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω ευθέως: Δεν θεωρείτε ότι είναι η στιγμή να δείξετε εσείς το δρόμο, εφόσον είναι έτσι τα πράγματα;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ως μεγαλύτερος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως μεγαλύτερος, δεν ξέρω…
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Να τον δείξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δείξετε εσείς το δρόμο και αν αυτό γίνει αποδεκτό, έγινε. Δεν ξέρω τι φαντάζεστε ότι θα μπορέσει να γοητεύσει ξανά τον κόσμο στη Νέα Δημοκρατία, δεν ξέρω πραγματικά τι είναι αυτό που θα φέρει ξανά τον κόσμο προς τη Νέα Δημοκρατία αν δεν δει κάτι διαφορετικό.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν, να σας πω ότι το οραματικό στοιχείο από τη δική μας μεριά λείπει. Και λείπει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και το οραματικό στοιχείο από την πλευρά της Αριστεράς, με τη διαχείριση που έκανε ο Τσίπρας, έπεσε. Σας είπα προηγουμένως ότι αυτά δεν είναι αριστερή πολιτική, ούτε αριστερός πολιτικός λόγος. Δέστε τις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, οι Podemos έχουν χάσει 15 μονάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει όχι 15, γιατί ο Ραχόι ανεβαίνει.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν με χαροποιεί. Ο Ραχόι έχει τα δικά του προβλήματα και η Ισπανία έχει τα δικά της προβλήματα και η κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, τα οποία όμως πρέπει να τα λύσουμε μέσα στο κοινό πλαίσιο που συζητούμε. Ξέρετε ότι πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες ότι στην Ελλάδα έχουμε 13 Περιφέρειες. Η Ήπειρος ήταν η πιο φτωχή, η Αιτωλοακαρνανία τώρα. Πρέπει με τις υπόλοιπες Περιφέρειες να δούμε πως θα τη στηρίξουμε το ίδιο και με τις χώρες της Ευρώπης. Όμως όλοι μαζί εδώ και οι 13 Περιφέρειες ακολουθούμε ένα πλαίσιο που χαράσσει αυτή η Κυβέρνηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ευρώπη. Και δεν γίνεται στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω πάρει απάντηση. Τελικώς χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας σας, του τρόπου…;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Σας το είπα από την αρχή. Για να μην είμαι στην αδράνεια ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσω και τα οργανωτικά της και θα ξαναβάλω στην τροχιά την ιδεολογικοπολιτική που απαιτείται.
Να είναι στο μεσαίο δρόμο. Να καλύψει όλες εκείνες τις πλευρές, που δεν έχουν ακραία και λαϊκίστικη πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία και έφτασε στο σημείο, στη συρρίκνωση αυτή την οποία έχει περιέλθει σήμερα, θεωρείτε ότι σχετίζεται και με πρόσωπα το πρόβλημα;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Οπωσδήποτε τα πρόσωπα δίνουν και έναν επιπλέον τόνο. Όμως, εμείς δεν επικοινωνήσαμε καλά τον τελευταίο καιρό ότι μειώσαμε τους φόρους -γιατί πιστεύουμε στη μείωση των φόρων-, ότι προσπαθήσαμε η επιχειρηματικότητα να ανέβει γιατί πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα και γιατί πιστεύουμε στον ιδιωτικό τομέα. Θα έλεγα διαχειριστήκαμε κάποια πράγματα με έναν άλλο τρόπο. Ίσως θεωρούσαμε ότι τα καταλάβαινε ο ελληνικός λαός. Πολλά είναι αυτά. Έχουμε κάνει ήδη την αυτοκριτική μας. Και ήταν πολλές φορές και βίαιες κινήσεις οι οποίες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πιστεύετε ότι δεν ήθελε ο κόσμος να σας ακούσει;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο κόσμος μετά από κάποια στιγμή, παρότι αισθάνθηκε ότι η χώρα σταθεροποιείτο, αισθάνθηκε ότι με τη Νέα Δημοκρατία πήγαινε καλά, είχε απηυδήσει. Για πολλούς λόγους. Διότι και ο Τσίπρας ανεξέλεγκτα, ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως και η Νέα Δημοκρατία, ας ξεκινήσουμε από εκεί…
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, Ανεξέλεγκτα λοιπόν είχε την ευχέρεια να περνάει τα δικά του ποιήματα χωρίς να…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δεν πήγαινε καλά κάτι στην ηγεσία, στην ηγετική ομάδα;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πιθανόν. Έχει γίνει η αυτοκριτική μας. Αλλά θέλω να μιλήσω για το μέλλον πια. Βεβαίως πρέπει να ξέρουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι πρόβλημα όμως να μην κάνεις την αυτοκριτική σου φωναχτά στον κόσμο, δημόσια;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα κάναμε την αυτοκριτική μας. Την κάναμε και δημόσια. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε τα όποια λάθη έγιναν και για τον ΕΝΦΙΑ και για το χτύπημα στη μεσαία τάξη και για τις βίαιες κινήσεις που μπορεί να έγιναν, ακόμα και σε ζητήματα που συζητήσαμε. Και όλα αυτά τα οποία όπως είπαμε ίσως θα έπρεπε να γινόντουσαν με περισσότερη επεξήγηση, πιο ήπια. Και αυτό ,αν θέλετε, κούρασε τον κόσμο, παρότι έβλεπε. Και αδικούν τον Α. Σαμαρά σε αυτό και την Κυβέρνηση του. Διότι τελικά είχε πολύ καλές επιδόσεις, που όμως…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εάν η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δηλαδή ξεπέρναγε το κάβο της εκλογής Προέδρου, θα φτάναμε στο ‘15. Το χαμόγελο είχε αρχίσει να γυρίζει σιγά σιγά. Ο Έλληνας το ξανάβρισκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στις τάξεις του κόμματος υπήρχε έλεγχος και για την επικοινωνιακή πολιτική.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για βασικές στρατηγικές Σαμαρά και της ηγετικής ομάδας.

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως. Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτοί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που λέγανε στο Σαμαρά «δεν θα ψηφίσουμε ούτε τον ΕΝΦΙΑ» , σήμερα λέγανε στον Τσίπρα «φέρε μια συμφωνία, ότι να ΄ναι να την ψηφίσουμε». Οι ίδιοι βουλευτές. Μου κάνει και πολύ εντύπωση αν θέλετε αυτό. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι υπήρχε μια κόπωση. Και αν τελικά το Δεκέμβριο είχαμε καβατζάρει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική σήμερα. Και αναρωτιέμαι πράγματι. Η ΔΗΜΑΡ ο κύριος Κουβέλης, είναι ευχαριστημένος που τελικά δεν βγήκε Πρόεδρος;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αναφέρετε τον κύριο Κουβέλη απόψε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί αν ψήφιζε ο κύριος Κουβέλης, αν ψήφιζε ο Καμμένος, αν ψήφιζαν αυτοί… Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε. Αλλά αυτοί γιατί δεν ψήφισαν; Για να πάμε καλύτερα… Και είμαστε καλύτερα; Εγώ απλώς ερωτώ: Είμαστε καλύτερα; Με 3% ύφεση ενώ θα πηγαίναμε για ανάπτυξη; Και δεν θα έκλειναν οι τράπεζες, και θα είχαμε κλείσει την αξιολόγηση και θα ‘χαμε βγει στις αγορές και θα υπήρχε ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αίσθηση σας είναι, δηλαδή, ότι αν ο κύριος Κουβέλης είχε διατηρήσει μια άλλη στάση…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι με τον κύριο Κουβέλη. Αντίθετα τον εκτιμώ τον άνθρωπο. Έτσι; Μην φανεί τώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά προσπαθώ να καταλάβω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, όμως του επιρρίπτετε πλήρως την ευθύνη. Ότι ο Κουβέλης…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα τι να αναλάβει ο άνθρωπος; Είπε ότι εγώ δεν ψηφίζω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Είπε ο κύριος Καμμένος δεν ψηφίζω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ανέλαβε την ευθύνη γιατί τον Ιούνιο είμαστε εδώ που είμαστε;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Μην, μην…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι λέτε εσείς

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι ότι λέω εγώ. Εγώ το λέω, εγώ παίρνω την ευθύνη, αλλά λέω την πραγματικότητα. Δεν ψηφίσανε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν είχε ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιθανολογώ -με πάρα πολλές πιθανότητες- ότι η κατάσταση σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετική και για την ελληνική οικονομία, την πραγματική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα, κύριε Πρόεδρε. Είστε έτοιμοι για εκλογές οψέποτε συμβούν; Ακόμη και το Σεπτέμβρη, Οκτώβρη; Είστε έτοιμοι σαν κόμμα να διεκδικήσετε; Και με τι μήνυμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Πρόεδρε. Είστε έτοιμοι για εκλογές οψέποτε επισυμβούν; Ακόμα και το Σεπτέμβρη- Οκτώβρη; Είστε έτοιμοι σαν κόμμα να διεκδικήσετε και με τι μήνυμα;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ξέρετε ,καταρχήν, ότι η αντιπολίτευση πάντα ζητάει εκλογές και τώρα κάνει εντύπωση γιατί δεν ζητάμε εκλογές.
Δεύτερον οι εκλογές πιστεύω ότι θα είναι καταστροφή. Και για την οικονομία. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται.
Και τρίτον πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει γιατί θα τις κάνει. Μόλις δω το διακύβευμα των εκλογών θα σας πω γιατί θα κερδίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είστε έτοιμοι ή όχι.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είμαστε έτοιμοι και θα κερδίσουμε. Αλλά μόλις δω το διακύβευμα, θα σας πω και το γιατί θα κερδίσουμε. Εδώ θα είμαι, θα ξανάρθω στην ΕΡΤ, θα είμαστε οι τρεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το καλό, με χαρά. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο των εκλογών ή μάλλον της εσωκομματικής διαδικασίας για τη διαδοχή του Προέδρου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διάρκεια αυτή θα έχει τόσο βάθος που θα υποδείξουν οι εξελίξεις και το πολιτικό σκηνικό το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Έχω πλήρη εξουσιοδότηση από όλα τα όργανα όσο η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δεν σταθεροποιείται η πολιτική ζωή και η οικονομία, έχω πλήρη εξουσιοδότηση να τα διαχειριστώ και να προχωρήσω σε αυτά.
Και για αυτό -και σας είπα κιόλας- μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά, έχουμε προγραμματίσει από κοινού κινήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν και τη Νέα Δημοκρατία να επαναπροσδιοριστεί, να κάνει την εγγραφή των μελών, να…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και το Φθινόπωρο που θα σας καλέσουμε για συνέντευξη εκ νέου, θα είστε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Υποθέτω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σας φαίνεται η Μέρκελ και ο Σόιμπλε σε όλη αυτή την ιστορία; Που ανήκετε και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κόμμα. Μιλάτε μαζί τους;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μίλαγα από παλιά. Τους ήξερα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από το ’07 και είχα επικοινωνία και επαφή. Είχαμε πάρα πολλές τακτικές επαφές. Και όταν ήμουν Πρόεδρος της Βουλής με είχαν επισκεφτεί, είχαμε συζητήσει, τους είχα επισκεφτεί.
Πιστεύω ότι η κα. Μέρκελ θέλει να βοηθήσει, πιστεύει ότι η Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα είναι Ευρώπη κολοβή. Θα της λείπει ένα μεγάλο κομμάτι. Και πιστεύω ότι θέλει να υπάρχει ο ελληνοευρωπαϊκός πολιτισμός. Βασίζεται πάνω σε αυτό. Τώρα από εκεί και πέρα, θέλει και οι κανόνες να τηρούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κ. Σόιμπλε, το ίδιο πιστεύετε;
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Σόιμπλε θέλει μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι πιο τεχνοκράτης, πιο οικονομολόγος. Είναι όπως ήταν ο Βαρουφάκης με τον Τσίπρα. Έτσι; Και ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι καλός πολιτικός. Και τώρα το έχω καταλάβει. Γιατί φαίνεται ότι δεν ήταν και καλός οικονομολόγος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, κύριε Μεϊμαράκη σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη αυτή.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την πρώτη σας επίσκεψη εδώ στην ΕΡΤ, σε αυτή τη νέα εποχή.
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε αυτή τη δυνατότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχόμαστε πραγματικά να δούμε και τα στελέχη σας να αυγατίζουν μέσα στην αίθουσα στις επισκέψεις…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Βεβαίως και θα έρχονται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τα βλέπουμε λίγο με φειδώ το τελευταίο διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε. Κυρίες και Κύριοι, να είστε καλά να έχετε ένα καλό βράδυ».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *