ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη
«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, ούτε με επιμέρους συμφέροντα, ούτε με αντιλήψεις συντηρητισμού, ούτε με ομάδες προνομιούχων. Στόχος μας δεν είναι, απλά και μόνο, να βγούμε κάποια στιγμή από την κρίση. Στόχος μας είναι να βγούμε, το ταχύτερο δυνατό, με τις μικρότερες συνέπειες, όρθιοι και πιο δυνατοί. Στόχος μας είναι μια δυναμική, δίκαιη και σίγουρη κοινωνία. Απαιτούνται γι’ αυτό πολλές και τολμηρές αλλαγές και όχι λόγια κενά περιεχομένου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του “Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής”, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα εγκαίνια έκθεσης στο Ζάππειο με τίτλο “Τέχνη και Δημοκρατία. Τριάντα πέντε σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί”.
«Οι πολίτες δεν ζητούν εντυπωσιασμούς. Απαιτούν πολιτικές ευθύνης, που επιβεβαιώνονται στην πράξη. Νοιώθουμε την αγωνία τους και ακούμε τα μηνύματά τους. Έχουμε τη δύναμη να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Αναλαμβάνουμε το κόστος που χρειάζεται, για να βάλουμε τέλος στις αδυναμίες του παρελθόντος», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προχωρώντας, παράλληλα, σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και στην ανάδειξη των διλημμάτων της επόμενης περιόδου: «Έγιναν σημαντικά βήματα. Θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Είναι απόφασή μας να αλλάξουμε κάθε τι, που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Μια πολιτική ευθύνης απέναντι στην ανευθυνότητα, τον εύκολο λαϊκισμό, τις επιφανειακές πολιτικές. Αυτή είναι η πορεία που επέλεξα. Και αυτήν την πορεία συνεχίζουμε αδιαπραγμάτευτα και αταλάντευτα».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γ. Παπανδρέου, για τη στάση του στο θέμα της προεδρικής εκλογής, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ακραία ανευθυνότητα, παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών: «Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά το θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Η ηγεσία όμως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίρνει μια θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος. Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής πρωτοφανές: Ότι δεν ψηφίζει τον σημερινό Πρόεδρο, για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει. Η θέση αυτή είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα».
Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων «από την επιστροφή της Δημοκρατίας, στον τόπο που γεννήθηκε», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Τιμούμε όλους τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης. Όλους τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Τιμούμε τους πεσόντες στις μάχες της Κύπρου. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές, που πάλεψαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Από το καλοκαίρι του 1974 έως σήμερα, η Ελλάδα πορεύεται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση, στην οποία συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Είμαστε τώρα σε μια περίοδο καθοριστικής σημασίας, για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της Πατρίδας μας. Οι κρίσιμες περιστάσεις απαιτούν σταθερότητα, αλλά και δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Απαιτούν σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα. Η Δημοκρατία απαιτεί πάνω απ΄ όλα συνέπεια, αξιοπιστία, αίσθημα ευθύνης. Απαιτεί απ’ όλους να παραμερίσουμε τις προσχηματικές και άγονες αντιπαραθέσεις. Απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις. Απαιτεί να βάλουμε, πάνω από όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον».
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση του “Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής”, έχει ως εξής:
«Συμπληρώνονται τριανταπέντε χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας, στον τόπο που γεννήθηκε. Τιμούμε μια πολύ σημαντική ημέρα για τη σύγχρονη Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», που διοργάνωσε για το σκοπό αυτό την έκθεση «Τέχνη και Δημοκρατία». Θέλω να συγχαρώ και τους σύγχρονους δημιουργούς, τόσο για τα έργα που αφιέρωσαν στη Δημοκρατία, όσο και για τη συμμετοχή τους στην έκθεση αυτή. Η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές. Η μια αποτελεί προϋπόθεση, αλλά και δύναμη αναβάθμισης της άλλης. Και οι δύο είναι συνώνυμες της ελεύθερης σκέψης, της ελεύθερης έκφρασης.
Κυρίες και κύριοι,
Η 24η Ιουλίου είναι ημέρα τιμής, μνήμης και διδαχής. Τιμούμε όλους τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης. Όλους τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Τιμούμε τους πεσόντες στις μάχες της Κύπρου. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές, που πάλεψαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Η σκέψη μας γυρνά στα γεγονότα, που οριοθέτησαν το τέλος μιας σκοτεινής εποχής και την αρχή της πιο γόνιμης περιόδου στη σύγχρονη Ιστορία μας. Γυρνά στις ώρες που οι πολίτες και οι πολιτικοί αφήνουμε στην άκρη τις επιμέρους διαφορές και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σε κοινούς στόχους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έρχεται, αποφασισμένος να σφραγίσει το τέλος της δικτατορίας και να βάλει στέρεες βάσεις Δημοκρατίας. Αλλά και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Συγκροτεί για το σκοπό αυτό Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Βιώνει την αδυσώπητη και οδυνηρή τριβή ανάμεσα στην εθνική βούληση και τις εγγενείς αδυναμίες της Χώρας. Επιδεικνύει σύνεση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Ακολουθεί αρχές και αξίες για μια νέα πορεία ασφάλειας, σταθερότητας και προοπτικής.
Από το Καλοκαίρι του 1974, η Χώρα μπήκε στον ιστορικό κύκλο της Μεταπολίτευσης. Ο λαός έδωσε οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα, που την ταλάνιζε για πολλά χρόνια. Η Ελλάδα απέκτησε το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα της Ιστορίας της. Αποκατέστησε τη Δημοκρατία, με τρόπο που, λίγο αργότερα, θα χαρακτηριζόταν διεθνώς ως «πολιτικό θαύμα».
Από το πρώτο χρόνο της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αναβίωσε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Χώρας. Γνώριζε πολύ καλά ότι οι μεγάλες εθνικές επιλογές απαιτούσαν δύσκολες αποφάσεις. Αντιμετώπισε στην προσπάθειά του σοβαρές διεθνείς αντιξοότητες, αλλά και στείρες εσωτερικές αντιδράσεις. Δεν αιφνιδιάστηκε όμως και δεν υποχώρησε! Διέκρινε καθαρά, αλλά ανέλαβε στο ακέραιο, το άμεσο πολιτικό κόστος. Έβαλε πάνω από όλα το μακρόπνοο εθνικό συμφέρον. Και τα κατάφερε. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στην τότε ΕΟΚ. Έγινε το δέκατο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εδραίωσε έτσι, μια για πάντα, το δημοκρατικό πολίτευμα. Απέκτησε ισχυρή οικονομική στήριξη. Αναβάθμισε τη θέση της στο διεθνές στερέωμα και ενίσχυσε τη δυνατότητά της να υπερασπίζεται τα δίκαια και τα συμφέροντά της. Έδωσε, ταυτόχρονα, στους Έλληνες ένα κοινό όραμα. Έδωσε σιγουριά, ελπίδα, προοπτική.
Κυρίες και κύριοι,
Από τότε, έως σήμερα, η Ελλάδα πορεύεται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση, στην οποία συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Είναι βέβαια γεγονός ότι δεν λύθηκαν στο σύνολό τους τα μεγάλα προβλήματα, που είτε προϋπήρχαν, είτε ανέκυψαν στο πέρασμα του χρόνου. Είναι γεγονός ότι, στο ίδιο αυτό διάστημα, προστέθηκαν και καινούρια εξωτερικά ζητήματα. Είναι επίσης γεγονός ότι, στα τελευταία χρόνια, η Χώρα μας, όπως ολόκληρος ο κόσμος, είναι αντιμέτωπη με μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις:
– Την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κλιματική αλλαγή.
– Τα ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμων μεταναστών προς την Ευρώπη.
– Τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων 80 χρόνων.
Είμαστε τώρα σε μια περίοδο καθοριστικής σημασίας, για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της Πατρίδας μας. Οι κρίσιμες περιστάσεις απαιτούν σταθερότητα, αλλά και δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Απαιτούν σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα. Απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και όχι νεφελώδη, ευχάριστα λόγια, που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Κρίνονται, στο επόμενο διάστημα, μεγάλα εθνικά ζητήματα. Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κρίνεται η ικανότητά μας να χτίσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.
Τιμώντας σήμερα την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θέλω να επαναλάβω μια συμφωνία με την ίδια την κοινωνία. Μια συμφωνία αρχών και αξιών, που ξεπερνά το εφήμερο, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και στις προκλήσεις των καιρών:
– Τη συμφωνία που υποδεικνύει σε όλους η επέτειος που τιμούμε.
– Τη συμφωνία για ανυποχώρητες συγκρούσεις με διαπιστωμένες αδυναμίες και χρόνιες στρεβλώσεις, που βάζουν εμπόδια στην πορεία της κοινωνίας.
– Τη συμφωνία να αγνοούμε το πολιτικό κόστος, για να προωθούμε έμπρακτα το συλλογικό συμφέρον.
Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Προχωρούμε σταθερά, με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Με απαράβατο γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Με υπέρτατο στόχο τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας.
Απόλυτα ξεκάθαρη είναι και η θέση μας στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών. Οδηγός μας είναι οι αρχές της Δημοκρατίας και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως μάλιστα το δικαίωμα του πολίτη στη ζωή, την ανεμπόδιστη άσκηση των δραστηριοτήτων του, την προστασία της περιουσίας και των ελευθεριών του. Δικαίωμα ιερό και απαράγραπτο, σύμφυτο με τη Δημοκρατία. Δικαίωμα που εγγυόμαστε με δράσεις ευθύνης και απτού αποτελέσματος. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη: Καμιά ανοχή στο έγκλημα και την εξτρεμιστική δράση. Πήραμε και θα πάρουμε, στις κατευθύνσεις αυτές, όποια μέτρα χρειαστούν.
Ανάλογη είναι και η θέση μας στα ζητήματα της μη νόμιμης μετανάστευσης. Απορρίπτουμε τις ακρότητες που ακούγονται, άλλοτε από τη μια και άλλοτε από την άλλη πλευρά. Είναι δεδομένη η ευαισθησία μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, στέλνουμε παντού και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Προστατεύουμε τα δικαιώματα των μεταναστών, που εργάζονται νόμιμα στη Χώρα μας και επιδιώκουμε την πλήρη κοινωνική τους ένταξη. Δεν αντέχει όμως η Χώρα και δεν είναι δυνατό να ανεχθούμε ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμης μετανάστευσης. Εφαρμόζοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους και αυστηροποιούμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη λαθρομετανάστευση.
Πέρα απ’ όλα αυτά, ζήτημα ουσίας και ποιότητας της Δημοκρατίας αποτελεί και η περαιτέρω θεσμική θωράκιση της διαφάνειας.
– Δρομολογήσαμε, για το σκοπό αυτό, ουσιαστικό διάλογο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και επιδιώκουμε τη σύνθεση κάθε γόνιμης ιδέας, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
– Στηρίζουμε το έργο που αναπτύσσει η Δικαιοσύνη.
– Θεσπίζουμε νέες διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
– Εντείνουμε, παράλληλα, τη σύγκρουση με επίορκους λειτουργούς. ποιοι κι αν είναι, σ’ όποια θέση κι αν βρίσκονται! Ο Δημόσιος Τομέας δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτος, ούτε σε αγκυλώσεις, ούτε σε νοσηρές νοοτροπίες.
Έγιναν, στο διάστημα που πέρασε, σημαντικά βήματα. Θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Ακόμη πιο γρήγορα. Είναι απόφασή μας να αλλάξουμε κάθε τι, που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι διότι το ζητά η Ε.Ε., αλλά διότι το απαιτούν οι συγκυρίες, οι ανάγκες του τόπου και το συμφέρον της κοινωνίας.
Ξεκινήσαμε ήδη ένα νέο κύκλο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, σε όλους τους τομείς:
– Στο Δημόσιο Τομέα.
– Την Κοινωνική Ασφάλιση.
– Την Υγεία.
– Την Παιδεία.
– Τις δομές της Οικονομίας μας.
Βασική προτεραιότητά μας είναι ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο Τομέα. Είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Είναι η σύγκρουση με τις αντικοινωνικές συμπεριφορές των λίγων, που μετακυλίουν τα βάρη στους πολλούς.
Κεντρική επιδίωξή μας είναι η στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττονται περισσότερο. Ιδίως μάλιστα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον ιστό της Οικονομίας μας. Είναι η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και το σταδιακό άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων. Είναι ο φραγμός σε κάθε φαινόμενο ασυδοσίας στην αγορά. Είναι, προπάντων, η έμπρακτη υποστήριξη της απασχόλησης και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Στόχος μας δεν είναι, απλά και μόνο, να βγούμε κάποια στιγμή από την κρίση. Στόχος μας είναι να βγούμε, το ταχύτερο δυνατό, με τις μικρότερες συνέπειες, όρθιοι και πιο δυνατοί. Στόχος μας είναι μια δυναμική, δίκαιη και σίγουρη κοινωνία. Απαιτούνται γι’ αυτό πολλές και τολμηρές αλλαγές και όχι λόγια κενά περιεχομένου.
Οι πολίτες δεν ζητούν εντυπωσιασμούς. Απαιτούν πολιτικές ευθύνης, που επιβεβαιώνονται στην πράξη. Νοιώθουμε την αγωνία τους και ακούμε τα μηνύματά τους. Έχουμε τη δύναμη να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Αναλαμβάνουμε το κόστος που χρειάζεται, για να βάλουμε τέλος στις αδυναμίες του παρελθόντος. Αλλά και για να εμπεδώσουμε ασφαλές και γόνιμο περιβάλλον, στο οποίο να πραγματοποιούν τις προσδοκίες τους.
Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι διεθνείς προκλήσεις απαιτούν να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και νέα ταχύτητα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέδειξε, όσο ποτέ στο παρελθόν, την αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών παντού.
Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Μια πολιτική ευθύνης δεν έχει διλήμματα ανάμεσα…
– στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα,
– τις δύσκολες αποφάσεις και τον εύκολο λαϊκισμό,
– τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επιφανειακές πολιτικές.
Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, ούτε με επιμέρους συμφέροντα, ούτε με αντιλήψεις συντηρητισμού, ούτε με ομάδες προνομιούχων. Αυτή είναι η πορεία που επέλεξα. Και αυτήν την πορεία συνεχίζουμε αδιαπραγμάτευτα και αταλάντευτα.
Κυρίες και κύριοι,
Η 24η Ιουλίου είναι ημέρα προβληματισμού για το δικό μας χρέος στη Δημοκρατία. Είναι ημέρα που αναδεικνύει εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα. Υπαγορεύει αντίσταση στις πολυπλόκαμες πιέσεις, που υφίσταται η Δημοκρατία. Απαιτεί εξοβελισμό των νοοτροπιών, των πράξεων και των μεθοδεύσεων που πλήττουν την ουσία και την ποιότητά της. Αξιώνει έμπρακτη απόδειξη ότι οι αρχές και οι αξίες δεν εγκαταλείπονται, δεν παζαρεύονται δεν προδίδονται.
Η 24η Ιουλίου υπενθυμίζει τις συνέπειες της πολιτικής ανευθυνότητας και της υποταγής του συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες. Υπενθυμίζει ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες που συνιστούν αμφισβήτηση των θεσμών, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους.
Το υπογραμμίζω διότι, τις ημέρες αυτές, έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα.
Αφορά το σεβασμό του Συντάγματος και την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου της πολιτικής. Αναφέρομαι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά το θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα.
Η ηγεσία όμως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίρνει μια θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος. Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής πρωτοφανές: Ότι δεν ψηφίζει τον σημερινό Πρόεδρο, για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει. Η θέση αυτή είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα.
Όμως, η Δημοκρατία απαιτεί πάνω απ΄ όλα συνέπεια, αξιοπιστία, αίσθημα ευθύνης. Απαιτεί απ’ όλους να παραμερίσουμε τις προσχηματικές και άγονες αντιπαραθέσεις. Απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις. Απαιτεί να βάλουμε, πάνω από όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον.
Αυτή είναι η επιλογή μας. Και η επιλογή αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι χρέος στην Πατρίδα μας. Είναι χρέος στη Δημοκρατία. Την οποία, τονίζω, οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι, χωρίς καμιά, απολύτως, έκπτωση».