24/07/2007 – Χιλιάδες τα στρέμματα που έκαψε η πυρκαγιά στα Στύρα της Εύβοιας – Νεκροί 2 πιλότοι πυροσβεστικού αεροσκάφους – Πύρινα μέτωπα σε Θεσπρωτία, Καστοριά, Αίγιο, Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα και Κέρκυρα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Περίπου 6.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ελαιώνες και αμπελώνες έκαψε η πυρκαγιά στα Στύρα της Εύβοιας. Στη Θεσπρωτία και στην Καστοριά υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ δεκάδες εστίες εμφανίστηκαν στο Αίγιο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα. Στο μεταξύ, κι ενώ οι φωτιές έχουν προσλάβει τη μορφή κρίσης, δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν για εμπρησμό, ανεβάζοντας τον αριθμό των κατηγορουμένων σε 21 από τις αρχές Ιουνίου.

 

Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ειδικότερα αποφασίστηκε η πρόσληψη 1.300 πυροσβεστών, 24ωρες περιπολίες του Πυροσβεστικού Σώματος για αποτροπή εμπρησμών και ταχύτερη αντίδραση στις πυρκαγιές, καθώς και εξασφάλιση από ευρωπαϊκές χώρες πρόσθετων εναέριων μέσων κατάσβεσης. Παράλληλα, τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής εξέφρασαν την οδύνη τους για το τραγικό συμβάν του θανάτου των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια, που κατέπεσε ενώ εκτελούσε αποστολή πυρόσβεσης, καθώς και τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των “ηρώων” που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος.

 

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, παρουσίασε τα στοιχεία για τη δασοπυρόσβεση, αναφέροντας ότι τον Ιούνιο του 2006 πραγματοποιήθηκαν 92,6 ώρες πτήσης και 28 έξοδοι αεροσκαφών, ενώ τον Ιούνιο του 2007 καταγράφηκαν 410 ώρες πτήσης και 128 έξοδοι αεροσκαφών. Τον Ιούλιο του 2006 οι ώρες πτήσης ήταν 316 και οι έξοδοι αεροσκαφών 105, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενώ, τον Ιούλιο του 2007 καταγράφηκαν 650 ώρες πτήσης και 202 έξοδοι αεροσκαφών.

 

Αποτυπώνοντας τη ρεαλιστική, όπως είπε, εικόνα της κατάστασης των πυρκαγιών, ο Βύρων Πολύδωρας ανέφερε ότι το 1998 υπήρξαν 8.951 συμβάντα και κάηκαν 945.000 στρέμματα, το 2000 είχαμε 14.855 συμβάντα και κάηκαν 1.570.941 στρέμματα, ενώ, το 2007, έως τις τελευταίες ώρες, υπήρξαν 1.974 συμβάντα και 260 έως 320 χιλιάδες καμένα στρέμματα.

 

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ο υπουργός απάντησε: «Είχαμε κάνει την καλύτερη πρόνοια. Και θέλω να σας πω, για όποια αξία έχει πια αυτό, ρεαλιστικά, ότι το κενό από το 2000 σε προσωπικό και σε μέσα και με την δραματική ασάφεια για τους εποχικούς, εμείς το ¨θεραπεύσαμε¨ με τον καλύτερο τρόπο από τον Φεβρουάριο. Αναφέρομαι στην εξασφάλιση του μέλλοντος των εποχικών. Το γνωρίζετε το θέμα. Μιλάμε για 5.500 ανθρώπους. Μιλάμε για πρώτη φορά μετά το 2000 για πρόσληψη 630 πυροσβεστών. Και επίσης, μιλάμε για έγκριση και είναι επί θύραις ο διαγωνισμός για 1.300 πυροσβέστες. Πάλι στην ίδια πρόνοια και φροντίδα ευθύνης, προμηθευτήκαμε, κάναμε τα 5 ελικόπτερα, 10 βαρέος τύπου. Έτσι, ήμασταν ετοιμοπόλεμοι για τη μάχη». Επιπλέον, ο κ. Πολύδωρας σημείωσε πως «είναι δύσκολη χρονιά, είναι πολύ δυσμενείς οι συνθήκες και από πλευράς καιρικών φαινόμενων και από πλευράς συνθηκών μάχης, αλλά παρ’ όλα αυτά η κατάσταση δεν είναι απελπιστική».

 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Θεόδωρου Ρουσόπουλου, απέρριψε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει επιλέξει την πολιτική της οξύτητας και την πόλωση: «Ο κ. Παπανδρέου έκανε, εδώ και καιρό, μια κεντρική επιλογή: Να επενδύσει πολιτικά στην οξύτητα και την πόλωση. Την ίδια ακριβώς στρατηγική ακολούθησε και στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, επιχειρώντας, τις κρίσιμες ώρες της μάχης, με εμπρηστικές δηλώσεις να αναζωπυρώσει το διχασμό και την οξύτητα. Τώρα που, προφανώς, διαπιστώνει ότι η στρατηγική της πόλωσης, όχι μόνο δεν του αποφέρει οφέλη, αλλά, αντιθέτως, διευρύνει την «ψυχική και ηθική απόσταση» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ελληνικής κοινωνίας, επιχειρεί να υποδυθεί το ρόλο του δήθεν «υπεύθυνου» και, τάχα, «συναινετικού πολιτικού αρχηγού». Το μόνο που τελικά καταφέρνει είναι να αναδεικνύει το μέγεθος της αναξιοπιστίας του».

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την πρότασή του για συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού η «εθνική κρίση» και να μην συνεχίσει η κυβέρνηση να απορρίπτει τη συναίνεση.

 

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών δεν πρόκειται να προσφέρει μία σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ακόμα περισσότερο που θα απουσιάζουν από αυτήν οι αρμόδιοι φορείς, όπως οι πυροσβέστες, οι δασικές υπηρεσίες κ.ά. Ωστόσο, διαβεβαίωσε, ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει σύσκεψη, το ΚΚΕ θα συμμετάσχει.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την πρόταση για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε οικολογική καταστροφή και -μ’ αυτήν την έννοια- ίσως στη μεγαλύτερη εθνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Εμείς κάναμε την πρόταση για ειδική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ακολούθησε η τοποθέτηση -η οποία ήταν θετική- του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. και προς τον Πρωθυπουργό την πρότασή μας για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, γιατί και μόνο με το μήνυμα που θα δώσει, θα εκφράσει τη σοβαρότατη διάσταση αυτού του μεγάλου θέματος, το οποίο απαιτεί συντονισμό όλων των δυνάμεων, συναγερμό όλων των πολιτών. Θα έχει μια μεγάλη χρησιμότητα και μπορεί να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη, εάν βάλει σε ενέργεια τις προτάσεις που κάνει το διακομματικό πόρισμα της Βουλής, και αν βάλει έναν σαφή πολιτικό φραγμό προς όλους αυτούς τους κερδοσκόπους, οι οποίοι χαίρονται με την καταστροφή των δασών».

 

Τέλος, με αφορμή τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα θέματα της πολιτικής προστασίας, ο υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην εξής δήλωση: «Έπρεπε δυστυχώς να φτάσουμε στα τέλη Ιουλίου, να πληγούν από πυρκαγιές όλες οι περιοχές της χώρας, να θρηνήσουμε πολλά ανθρώπινα θύματα, να υποστούμε μια ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, για να αναγκαστεί η Κυβερνητική Επιτροπή να συνεδριάσει, για να αποφασίσει και να εξαγγείλει, ως Επιμηθεύς, προφανή και αυτονόητα μέτρα, τα οποία έπρεπε να ισχύουν προ πολλού. Μέτρα που, με ερώτησή μας ήδη από τις αρχές του χρόνου, είχαμε ζητήσει να ληφθούν, καθώς όλος ο κόσμος – πλην δυστυχώς της κυβέρνησης – έβλεπε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα οδηγούσαν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις το καλοκαίρι.

 

Ακόμη όμως και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη της και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδίως τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από την οποία ζητάει να αναλάβει πολύ μεγάλες ευθύνες, χωρίς να της έχει διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, για να μην μιλήσουμε για υποδομές, μέσα και προσωπικό.

 

Η ποιότητα του κράτους και η ικανότητα των κυβερνήσεων κρίνεται πλέον στην πρόγνωση και στη διαχείριση κρίσεων. Και στο ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση έχει δείξει, δυστυχώς, εντυπωσιακή ανεπάρκεια και ανικανότητα, τέτοια που να προκαλεί πλέον βαθιά ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας και είναι στο πλευρό όλων των φορέων, δημόσιων και κοινωνικών, που αγωνίζονται στο πεδίο της μάχης με τους φυσικούς κινδύνους, χωρίς, δυστυχώς, κυβερνητικό συντονισμό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *