25/07/2008 – Ανεξέλεγκτη για τέταρτη μέρα η πυρκαγιά στη Ρόδο – Νέες φωτιές σε Μάνδρα Αττικής, Αχαΐα και Τρίκαλα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Για τέταρτη ημέρα εξακολουθεί να μαίνεται και να καταστρέφει δασικές εκτάσεις η φωτιά στη νότια Ρόδο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχό της. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και με ένα ελικόπτερο από την Κύπρο.

 

Νωρίς το μεσημέρι απετράπη η είσοδος της φωτιάς στο χωριό Λάερμα στην Κεντρική Ρόδο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά που έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού προκαλώντας μικρές ζημιές.

 

Στη νότια Ρόδο, λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώνονται -για προληπτικούς λόγους- οι ξενοδοχειακές μονάδες, παρά τις εκτιμήσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να φτάσει η φωτιά σε αυτές. Η εκκένωση αποφασίστηκε λόγω του πυκνού καπνού που επικρατούσε στην περιοχή και είχε προκαλέσει την ανησυχία αρκετών τουριστών.

 

Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο 15.000 τον 61χρονο κάτοικο του χωριού Αγίου Ισιδώρου της Ρόδου, ο οποίος θεωρείτο υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς που μαίνεται στο νησί. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εμπρησμό εξ αμελείας, ενώ, ο ίδιος αρνήθηκε την ενοχή του.

 

Επίσης, νωρίς το απόγευμα, ξέσπασε πυρκαγιά που κατέκαψε δασική έκταση και τμήμα αναδασωτέας έκτασης με χαμηλή βλάστηση και πεύκα, στη Μάνδρα Αττικής, κοντά στη Μονή Γοργοεπηκόου. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που προοδευτικά ανήλθαν σε 30 πυροσβεστικά οχήματα με 90 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων, 6 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 30 υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτών και 10 σκαπτικά μηχανήματα ΟΤΑ.

 

Παράλληλα, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Παναγοπούλα Αχαΐας, έκλεισαν οι σταθμοί του ΟΣΕ σε Ψαθόπυργο και Αίγιο, με δύο αμαξοστοιχίες να παραμένουν ακινητοποιημένες στους δύο σταθμούς. Αναφορικά με τους λουόμενους που είχαν αποκλειστεί στις παραλίες της Παναγοπούλας και του Λαμπίρι, ανάμεσα σε Πάτρα και Αίγιο, δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν με φέρι μποτ, αλλά κατάφεραν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να φύγουν με τα δικά τους μέσα, με κατεύθυνση το Αίγιο.

 

Τέλος, υπό έλεγχο τέθηκε, από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί τις πρώτες μεσημβρινές ώρες στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου, μεταξύ των δήμων Φαρκαδόνας και Οιχαλίας στο νομό Τρικάλων, η οποία είχε προσεγγίσει σε απόσταση 300 μέτρων το χωριό Αχλαδοχώρι. Την τελευταία στιγμή, λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, αποφεύχθηκε η επέκταση της φωτιάς σε οικισμούς, ενώ κατέκαψε έκταση 100 στρεμμάτων με ελιές, ακακίες, πλατάνια, καλαμιές και λεύκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *