26/07/2007 – Τρείς νεκροί σε Αχαΐα και Κεφαλονιά – Δεκάδες τα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα – “Πόλεμος” ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ση Βουλή

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

Τρεις άνθρωποι, ένας στην Κεφαλονιά και δύο στην Αιγιάλεια του νομού Αχαΐας, έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα. Από την πυρκαγιά της Αιγιάλειας εκτιμάται ότι έγιναν στάχτη 300.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση χωριών και οικισμών ακόμη και με ελικόπτερα super puma, καθώς, δεκάδες πολίτες κινδύνευσαν όταν ο άνεμος άλλαξε πορεία απότομα και τους έκλεισε τις οδούς διαφυγής. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, εκδηλώθηκαν 226 πυρκαγιές με πλέον καταστροφικές στο Αίγιο, στην Κεφαλονιά, στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στη Μεσσηνία και στην Κοζάνη.

 

Στο Αίγιο μετέβη, με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για τους πληγέντες, ενώ τόνισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και τη διαδικασία αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων.

 

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας νέων πυροσβεστών, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες για την προσπάθεια που καταβάλουν στα πύρινα μέτωπα της χώρας, ενώ, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους πυροσβέστες να μην ακούν τα αβασάνιστα σχόλια που γίνονται εκ του ασφαλούς από ορισμένους για το έργο τους, τονίζοντας ότι οι πολίτες κρίνουν, αξιολογούν και αναγνωρίζουν αυτούς που τους υπηρετούν.

 

Τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Αχαΐας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με δηλώσεις του επέκρινε την κυβέρνηση για «έλλειψη συντονισμού, έλλειψη πρόληψης, έλλειψη σωστής οργάνωσης και αξιοκρατικής στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος», ενώ, παράλληλα, επανέφερε την πρόταση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

 

Επίσης, με αφορμή τις κινήσεις αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών από τα κυβερνητικά στελέχη, ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε: «Το περίφημο “μοντέλο Χαλκιδικής”, όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις ενέργειές της μετά τη δραματική πυρκαγιά του 2006 στην Κασσάνδρα, τελικώς αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Όλα τα μέτωπα από τον αγώνα για την ίαση των δραματικών συνεπειών της πυρκαγιάς είναι ανοικτά. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη λήψη και την εφαρμογή μέτρων σε ελάχιστο χρόνο και ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007 και την επέτειο των υποσχέσεων, η κυβέρνηση οφείλει :

 

α. Να αποζημιώσει επιτέλους τους μελισσοκόμους και τους ελαιοπαραγωγούς που καταστράφηκαν. Έως τώρα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ.

 

β. Οι τραπεζικές διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες στον τουριστικό τομέα έπρεπε να έχουν νομοθετηθεί. Δυστυχώς κι εδώ δεν έγινε τίποτα, παρότι το μέτρο είναι απλό.

 

γ. Ένα χρόνο μετά τα αντιδιαβρωτικά έργα καλύπτουν μόνο το 30% των καμένων εδαφών.

 

δ. Τα αντιπλημμυρικά έργα χάθηκαν στη γραφειοκρατία.

 

ε. Οι καμένοι κορμοί δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί και η απομάκρυνσή τους, αν γίνει τώρα, θα θέσει σε κίνδυνο ένα μεγάλο μέρος της φυσικής αναδάσωσης.

 

Αν τελικώς αυτό είναι το «μοντέλο Χαλκιδικής» ούτε ψύλλο στον κόρφο των κατοίκων της Κορίνθου, της Αττικής, της Αχαΐας, της Μαγνησίας κ.λπ.».

 

Στο μεταξύ, στη Βουλή, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευση, να καταλογίζουν στην κυβέρνηση αδυναμία συντονισμού του κράτους, πρόληψης και έγκαιρης καταστολής τους.

 

Στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημοσκοπήσεις, η υπεύθυνη της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, παρατήρησε πως «μπροστά στη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που συμβαίνει σε όλη τη χώρα, με ακραία φυσικά φαινόμενα, υπάρχει μια σοβαρή απόσταση ανάμεσα στη δήλωση του πρωθυπουργού τον Μάρτιο ότι η χώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη και ανάμεσα στο τι συμβαίνει τώρα, αλλά και στον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση. Οι αρμόδιοι είναι εξαφανισμένοι και άνθρωποι που έχουν πολιτικές ευθύνες δεν παρουσιάζονται, δεν λένε κουβέντα, ως να μην τους αφορά».

 

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας έκανε λόγο για απουσία του πρωθυπουργού και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «εδώ έχουν αρπάξει φωτιά τα γένια σας και εσείς ανάβετε τσιγάρο».

 

Απαντώντας, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επαίνεσε τα στελέχη της Πυροσβεστικής και των λοιπών Ενόπλων Δυνάμεων για την αυτοθυσία που επιδεικνύουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αντιδιαστέλλοντας -στη συνέχεια- τη στάση τους, μ’ εκείνη της αντιπολίτευσης: «Έρχονται με αυταπάρνηση να συνεισφέρουν να αντιμετωπιστεί το κακό στον τόπο και εσείς βρίσκετε την ευκαιρία να υψώνετε πραγματικά σημαία ευκαιρίας. Ότι μπορεί να γίνει κριτική προς την κυβέρνηση, αμέσως το κάνετε λάβαρο και σημαία του αγώνα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Είπα να αποφύγω την κομματική σύγκρουση, αλλά μη μας λέτε πάλι ότι προσλαμβάνουμε χωροφύλακες και δεν προσλαμβάνουμε πυροσβέστες. Αν υπήρχαν οι αγροφύλακες θα ήταν ένας αξιόπιστος μηχανισμός προστασίας του περιβάλλοντος».

 

«Ενώ έχουμε μία οικολογική εθνική καταστροφή λόγω των πυρκαγιών, κανένας δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτωρ Νασιώκας και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τον πρωθυπουργό σε πολιτιστικού στιλ και προφίλ εκδηλώσεις, σαν να μην έχει την αποκλειστική ευθύνη, σαν να μη κυβερνά ο ίδιος και η ΝΔ. Αν δεν φανεί, αν δεν φωτογραφηθεί στα καμένα, δεν έχει και ευθύνη. Αυτή την εικόνα φοβάται ο πρωθυπουργός».

 

«Ο πρωθυπουργός σε όλο αυτό το διάστημα είναι παρών, όπως και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι βουλευτές», ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Ζώης, υποστηρίζοντας πως «εμείς δεν έχουμε διστάσει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως είναι η ώρα που καίγεται το βιος ενός πολίτη, να είμαστε παρόντες, χωρίς να υπολογίσουμε έστω και μία στιγμή αυτό που εσείς επικοινωνιακά ελπίζετε, δηλαδή την κάμερα να καταγράφει τον πολίτη την ώρα που πραγματικά υποφέρει να στέλνει τις κατάρες του επί δικαίων και αδίκων. Συμπάσχουμε με τον πολίτη και αγωνιζόμαστε και πολεμούμε το φαινόμενο, την κατάρα της φωτιάς. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, εν ώρα αγώνος, να πολεμάει πάνω στα αποκαΐδια, για να ασκήσει το δικό του εκλογικό μέλλον», κατέληξε ο κ. Ζώης.

 

«Τι πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση; Δεν είναι ο ρόλος της να ραίνει με άνθη την κυβέρνηση», ισχυρίστηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης., ο οποίος υπογράμμισε: «Να μην ελέγχει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση διότι διέλυσε το Πυροσβεστικό Σώμα; Εάν οι νέοι άνθρωποι σήμερα παραιτούνται και καταφεύγουν στις παμπ και στα διάφορα άλλα κέντρα εκτόνωσης ή τον δυναμισμό τους τον καλύπτουν σε κουκούλες και σε άλλου είδους μη νόμιμες και καθόλου χρήσιμες στον τόπο ενέργειες, πού οφείλεται αυτό; Στο ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα τέλμα. Μικροκομματισμός, άλωση του δημόσιου βίου της χώρας από έξι, επτά συγκεκριμένους επιχειρηματίες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *