Stiglitz:   Συναινετικό διαζύγιο με την ΕΕ η λύση για την Ελλάδα

 

 

stiglitzΠροτείνει το ηλεκτρονικό «ελληνικό ευρώ»

Συναινετικό διαζύγιο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνδρομή του ηλεκτρονικού χρήματος ή την έκδοση «ελληνικού ευρώ» προτείνει στο νέο του βιβλίο ο νομπελίστας οικονομολόγος Josheph Stiglitz στην περίπτωση που η Ευρωζώνη δεν αλλάξει τρόπο λειτουργίας. Με τον εύγλωττο τίτλο «Ευρώ πως ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης» περιγράφει ο καθηγητής οικονομίας, σύμβουλος πολλών ηγετών και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περιγράφει αναλυτικά το τι πρέπει να γίνει για να σωθεί το κοινό Νόμισμα, αλλά και τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Σημείο αναφοράς του είναι η Ελλάδα και το ελληνικό πρόβλημα για αυτό και μεταξύ άλλων προτείνει τη δημιουργία …. «ελληνικού ευρώ».

 

Η λύση που προτείνει ο Stiglitz δεν είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που όπως παραδέχεται ευνόησαν στην Ελλάδα τους ολιγάρχες και όσους είχαν ανάγκη βοήθειας., αλλά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Σημειώνει πάντως πως «το ευρώ μπορεί να σωθεί και πρέπει να σωθεί- όμως όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Όχι με τίμημα τις υφέσεις και τις οικονομικές κρίσεις που έχουν πλήξει την ευρωζώνη». Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διασωθεί το ευρώ είναι η δημιουργία τραπεζικής ένωσης, η αμοιβαιοποίηση του χρέους και κοινό πλάισιο σταθερότητας με κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο, και όχι σύμφωνο αυτοκτονίας, ταμείου σταθερότητας . Κι ακόμη την πολιτική και όχι μόνo την οικονομική σύγκλιση με την αποθάρρυνση της δημιουργίας πλεονασμάτων και τη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης και ανάπτυξης για το σύνολο της ευρωζώνης.

 

Ο καθηγητής πιστεύει πως είναι εφικτή η επιλογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων εκτιμά όμως πως «υπάρχει η πιθανότητα, που μόνο μικρή δεν ειανι, να μη γίνει πραγματικότητα». Και εδώ προτείνει τις 3 εναλλακτικές λύσεις που αφορούν κυρίως την Ελλάδα, αλλα και τη Γερμανία. Ο πρώτος δρόμος είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής του «πορευόμαστε όπως, όπως», η δεύτερη της δημιουργίας «ευέλικτου ευρώ» και η Τρίτη του διαζυγίου που πρέπει να γίνει προσπάθεια να είναι συναινετικό.

 

Το σενάριο της εγκατάλειψης της ευρωζώνης έχει τον υπότιτλο «πως εγκαταλείπεις το ευρώ και ευημερείς» και έχει ως σημείο αναφοράς την Ελλάδα την οποία συνδέει με ένα νέοι σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για τον 21ο αιώνα. Ο Stiglitz θεωρεί πως το ηλεκτρονικό χρήμα θα μετριάσει σημαντικά τις επιπτώσεις για την Ελλάδα. «Με το ηλεκτρονικό χρήμα η αποχώρηση από το ευρώ μπορεί, κατ΄αρχήν να γίνει ομαλά με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές αρχές. Αμέσως μετά το Grexit θα γεννηθεί και το ελληνικό ευρώ, Θα πρόκειται για τα χρήματα που βρίσκονται εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» τα οποία θα είναι «<<κλειδωμένα>>» Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές «όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους για σχεδόν για οποιοδήποτε ευρώ» και «η αξία του θα προσδιορίζεται σαφώς σε σχέση με το κοινό ευρώ». Στη συνέχεια ο καθηγητής εξηγεί πως θα είναι η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και πως το ελληνικό ευρώ με τη λειτουργία του καθώς θα είναι φθηνότερο «θα ισοδυναμεί με την αναδιάρθρωση χρέους».

 

Μέσα στα δεδομένα όμως που εξετάζει είναι και τα πλεονεκτήματα μιας γερμανικής αποχώρησης, καθώς θεωρεί πως η φυγή της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης. Ο Stiglitz προτείνει να φύγουν από την ευρωζώνη οι ισχυρές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, , η Ολλανδία και ίσως η Φινλανδία, ώστε να αποκατασταθεί η νομισματική ισοτιμία Για τους εργαζόμενους στη Γερμανία ένα τέτοιο ενδεχόμενο να σημαίνει την αύξηση των αποδοχών τους καθώς η χώρα θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητάς με το «βόρειο ευρώ». Η τελευταία ιδέα που προτείνει ο νομπελίστας καθηγητής είναι της δημιουργίας του «ευέλικτου ευρώ», όπου κάθε χώρα θα έχει εντός ευρωζώνης το δικό της ευρώ με ηλεκτρονική διασύνδεση και διαφορετική αποτίμηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *