02.02.2006 – Κοινή συνέντευξη τύπου Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Βουλγαράκη, Αν. Παπαληγούρα για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με το Δημήτρη Μαρούλη

“Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν, η εθνική ασφάλεια, το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, πρέπει να προστατευθούν, η βασική αρχή της νέας διακυβέρνησης είναι η διαφάνεια”. Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε την έναρξη της κοινής συνέντευξης τύπου με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη και Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα, για το ζήτημα αποκάλυψης κυκλώματος υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μεταξύ των οποίων των συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, μελών του υπουργικού συμβουλίου, στελεχών των Υπουργείων Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, στελεχών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων ατόμων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 100.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, θα συγκληθεί για το θέμα αυτό και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το κύκλωμα των υποκλοπών ξεκίνησε τη λειτουργία του στο διάστημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2005.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ρουσόπουλος γνωστοποίησε πως μεταξύ των πολιτών των οποίων οι συνδιαλέξεις παρακολουθούνταν ήταν οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Γιάννης Βαληνάκης, Σταύρος Δήμας, Ντόρα Μπακογιάννη.

“Στις 10 Μαρτίου 2005, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone/Panafon Γιώργος Κορωνιάς, ζήτησε συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, προκειμένου να τον ενημερώσει για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20.00 εκείνης της βραδιάς, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη”, είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος είπε ότι κατά την ενημέρωση -και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν απών σε ταξίδι στην Μαδρίτη- ανακοινώθηκε ότι σε έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε η ύπαρξη στο δίκτυο της εταιρείας συστήματος υποκλοπής, το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στα υποσυστήματα του λειτουργικού το οποίο διέθετε η Vodafone στην Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο ζητήθηκε η διεξαγωγή ελέγχου από τη μητρική εταιρεία Ericsson.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *