1.2.1999 – Διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές την άφιξη Οτσαλάν στην Αθήνα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Με το Δημήτρη Μαρούλη

Διέψευσαν κατηγορηματικά οι ελληνικές αρχές τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, περί δήθεν άφιξης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης, ο οποίος κλήθηκε 2 φορές στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί στον Α. Οτσαλάν να μεταβεί στη χώρα μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση και παρουσία του Κούρδου ηγέτη στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, διέψευσε τις πληροφορίες που έφεραν τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δε νομίζω να επαληθευθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το ξέραμε”.

Σχολιάζοντας τις αναφορές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία γύρω από το ενδεχόμενο ο Κούρδος ηγέτης να έχει προσπαθήσει να προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρόμιο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε: ”Απ΄ ότι καταλαβαίνουμε ζήτησε να προσγειωθεί στην Ελλάδα, ίσως προσγειώθηκε, αλλά τώρα δεν βρίσκεται εκεί”, προσθέτοντας πως ”η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν του επέτρεψε να παραμείνει στο έδαφός της και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα σας παρέπεμπα στην ελληνική κυβέρνηση για τις ακριβείς λεπτομέρειες”.

“Δεν υπάρχει θέμα άφιξης του ηγέτη του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και ως αερολιμενάρχης και υπεύθυνο πρόσωπο αυτού του αεροδρομίου, δηλώνω ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο πρόβλημα” τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, αερολιμενάρχης του αεροδρομίου της Αθήνας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *