08/08/2012 – Σ. Κεδίκογλου: «Δεν υπάρχει καμία λογική στο να απαξιώνεις περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου όπως είναι η ΕΤ1. Πιστεύω στη δημόσια Τηλεόραση. Πιστεύω ότι είναι η τελευταία άμυνα της κοινωνίας μας απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και στόχος μας είναι αυτό να το αναδείξουμε»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

 

«Δεν υπάρχει καμία λογική στο να απαξιώνεις περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου όπως είναι για παράδειγμα η ΕΤ 1 και η συχνότητά της. Στην ΕΡΤ δεν είμαι χθεσινός. Γνωρίζω το θέμα της ΕΡΤ από πολλές σκοπιές. Και πάνω απ’ όλα, πιστεύω στη δημόσια Τηλεόραση. Πιστεύω ότι είναι η τελευταία άμυνα της κοινωνίας μας -αν θέλετε και του πολιτικού κόσμου- απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και στόχος μας είναι αυτό να το αναδείξουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΤ” και στους δημοσιογράφους Δ. Μποτώνη και Γ. Χρηστάκο.

 

Ο κ. Κεδίκογλου αφού αναφέρθηκε στην είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, ως μόνης ρεαλιστικής, εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον, υπογράμμισε την ανάγκη «να οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο σύγχρονο κράτος, όπου πρώτος όρος της ανεξαρτησίας είναι να μην βγαίνεις κάθε ώρα για καινούργια δανεικά», επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, πως «οι στόχοι αυτής της κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις της, έχουν ορίζοντα τετραετίας και θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας».

 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σίγουρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες», καθιστώντας σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για «οριζόντιες μειώσεις. Προσπαθούμε στις πλέον ευαίσθητες ομάδες να δώσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», ενώ, μιλώντας για το όριο της φορολόγησης, σημείωσε ότι «υπάρχει ανώτατο όριο, δεν θα θέλαμε να περικόψουμε τίποτα. Πέστε μας από πού αλλού; Εκτός αν κάποιος επιμένει ότι πρέπει η Ελλάδα κάθε ώρα να ζητά καινούργια δανεικά. Αν θεωρεί κάποιος ότι αυτό είναι εθνική ανεξαρτησία, να βγει να το πει».

 

Τέλος, ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του περιοδικού “Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας είναι στη λίστα των «επικίνδυνων ηγετών», ο Σίμος Κεδίκογλου απάντησε: «Είναι το ντουέτο, γιατί πρώτος στη λίστα του “Spiegel” είναι –αν δεν κάνω λάθος- ο αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ο οποίος θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ “για τιμωρία” και δεύτερος είναι ο κύριος Τσίπρας, ο οποίος έλεγε ότι “δεν είναι φετίχ το ευρώ”. Νομίζω ότι ο κοινός παρανομαστής στη λίστα του Spiegel είναι αντιευρωπαϊστές ηγέτες. Θα έπρεπε να προβληματιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου στη “ΝΕΤ” και στους δημοσιογράφους Δ. Μποτώνη και Γ. Χρηστάκο, έχει ως εξής:

 

«ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κύριο Σίμο Κεδίκογλου και μπαίνω ευθείς αμέσως στο θέμα. Χθες στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκαν τα θέματα που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα. Μετά το τέλος των δηλώσεων – και εκεί είναι και το κρίσιμο- παρουσιάστηκαν ενστάσεις από τον κύριο Βενιζέλο και τον κύριο Κουβέλη για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ΄ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι η χθεσινή συνάντηση – σύσκεψη ήταν για να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Είναι μια βιομηχανία η οποία ουσιαστικά έχει σχεδόν απονεκρωθεί και που θα μπορούσε να είναι πλουτοπαραγωγική πηγή. Πέρα από αυτό, ναι, συζητήθηκε το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να εξεταστεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξασφάλιση των 11,5 δισ.  Σήμερα στις 16:00, ο Πρωθυπουργός θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών, για να δει ακριβώς πώς εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια. Να έχει πλήρη εικόνα και είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να συζητηθούν.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ο κύριος Στουρνάρας, φαντάζομαι κύριε υπουργέ, δεν το άνοιξε τυχαία το θέμα χθες. Προφανώς και από τις πληροφορίες που έχουμε και από το ρεπορτάζ οι συζητήσεις με την τρόικα, κατέληξαν στην ανάγκη –κάπως έτσι έχει παρουσιαστεί- ότι πρέπει να προχωρήσουμε και στην εξέταση αυτού του μέτρου.

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα συζητάμε όλα, τα ψάχνουμε όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις. Δεν είναι μια εύκολη αποστολή. Είναι δύσκολο αλλά σ΄ αυτό έχουν συμφωνήσει και οι δυο αρχηγοί. Δηλαδή, στην ανάγκη να βρεθούν τα 11,5 δισ.. Γιατί; Γιατί πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο σύγχρονο κράτος και όπου πρώτος όρος της ανεξαρτησίας είναι να μην βγαίνεις κάθε ώρα για καινούργια δανεικά. Πρέπει λοιπόν, να εξορθολογήσουμε, να απλουστεύσουμε, να κάνουμε ένα αποτελεσματικότερο, λειτουργικότερο κράτος που να μην χρειάζεται περισσότερα από τα έσοδά του. Γιατί και το όριο της φορολόγησης –υπάρχει ανώτατο όριο- συμφωνούμε, δηλαδή, δεν θα θέλαμε να περικόψουμε τίποτα. Πέστε μας από πού αλλού; Εκτός αν κάποιος επιμένει ότι πρέπει η Ελλάδα κάθε ώρα να ζητά καινούργια δανεικά. Αν θεωρεί κάποιος ότι αυτό είναι εθνική ανεξαρτησία, να βγει να το πει.

 

 

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, επειδή χθες είδαμε και «πράσινες γραμμές», και «κόκκινες γραμμές», πάντως και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει έντονη διαφωνία ή τουλάχιστον διαφορετική άποψη σε ότι αφορά το θέμα της εφεδρείας. Αυτό κατά τη γνώμη σας μπορεί να αποτελέσει και ένα θέμα για την κυβερνητική συνοχή; Μέχρι πού θα πάει αυτό το πράγμα, μέχρι πού αντέχει;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, ότι το είδατε ξεκάθαρα και χθες, όπως και από την αρχή του σχηματισμού αυτής της κυβέρνησης, έτσι και χθες, όσοι συμμετέχουν, όσοι τη στηρίζουν, έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από όλα. Και εθνική ανάγκη είναι η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη, να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Πρέπει να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για καταπολέμηση της ανεργίας, γιατί η ανεργία δεν θα καταπολεμηθεί στο δημόσιο τομέα, δεν θα καταπολεμηθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί είναι που χειμάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος και εκεί είναι όπου είχαμε τις μεγαλύτερες απώλειες, 1 εκατομμύριο και άνεργοι.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θέλω να μας ξεκαθαρίσετε, θεωρείτε σημαντικό το θέμα της ανεργίας και όταν μιλάμε για περιορισμό των δαπανών ή της σπατάλης ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων στο δημόσιο που ζητά επιτακτικά η τρόικα, μιλάμε ουσιαστικά για ανθρώπους που δεν θα βρίσκονται στην αγορά εργασίας. Άρα λοιπόν θέλω να ρωτήσω το εξής. Η θεωρία είναι αυτή που είχατε παρουσιάσει εσείς; Αυτή που είναι στο τραπέζι σήμερα και συζητείτε μας είπατε. Είναι αυτή που είχατε παρουσιάσει;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είπα ότι είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορούν να συζητηθούν.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ωραία, ως ενδεχόμενο είναι και αυτή η πρόταση που είχατε κάνει εσείς πριν από δύο χρόνια;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι αυτή σίγουρα, γιατί η δική μας η πρόταση, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν εξεταζόταν καθόλου το background, δηλαδή οι πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά αντιμετωπίζονταν όπως αυτοί που είχαν απολυτήριο Λυκείου. Αλλά, μην πάμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Μιλάτε για περιορισμό. Μα, με τις αποκρατικοποιήσεις, μπορεί να περιορισθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο, χωρίς να βρεθούν άνθρωποι στην ανεργία.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ο κ. Μηταράκης μας είπε νωρίτερα ότι υπάρχουν στον στενό δημόσιο τομέα υπηρεσίες οι οποίες δεν αντέχουν να χάσουν ούτε έναν άνθρωπο, χρησιμοποιώντας και το παράδειγμα του υπουργείου του, λέγοντας ότι εκεί υπάρχει πάρα πολλή δουλειά και λίγοι άνθρωποι να την διεκπεραιώσουν και επιστημονικά καταρτισμένοι, ενώ υπάρχουν φορείς οι οποίοι είναι είτε υπό κατάργηση, είτε υπό συγχώνευση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα μπορούσε από εκεί να εξοικονομηθεί. Είναι έτσι;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ένα από τα προβλήματα του τρόπου που στελεχώθηκε το Δημόσιο τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ότι έχουμε υπερπληθώρα κλητήρων, γραμματέων και έχουμε ελλείψεις σε ειδικότητες που είναι απολύτως κρίσιμες, όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες. Λοιπόν, πρέπει να εξορθολογιστεί ο στενός δημόσιος τομέας. Και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται και με τις μετατάξεις, που θα γίνουν, προσωπικού και με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Εκεί μιλάμε και για αναδιάταξη ή αλλαγή του περίφημου νόμου Αλογοσκούφη για να μπορούν να εισέρχονται και με πιο απλούστερο τρόπο οι ιδιώτες στις ΔΕΚΟ, ένα θέμα που είχε συζητηθεί, συζητείται και αυτό;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το γνωρίζω να σας το πω, αυτό που συζητάμε είναι πώς θα κάνουμε έναν αποτελεσματικότερο και λειτουργικότερο δημόσιο τομέα, ο οποίος δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως επίσης δεν μπορεί να είναι κρατικοκεντρική η οικονομία μας. Όλα αυτά είναι που πληρώσαμε και που πληρώνουμε μέχρι τώρα, δηλαδή, αυτές οι δυσλειτουργίες και δυσμορφίες. Πρέπει να κάνουμε ένα ανεξάρτητο, σύγχρονο κράτος. Και αυτή είναι η εργώδης προσπάθεια που γίνεται.

 

 

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Και επειδή, κύριε Εκπρόσωπε, μιλάμε για μέτρα, για περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς, στις συντάξεις, συζητείται στην κυβέρνηση και ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω κάτι, γιατί δεν συμμετέχω σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Σίγουρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η κοινωνία μας και ειδικά ορισμένες ομάδες, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί πολλές απώλειες.

 

 

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Άρα, όχι οριζόντιες μειώσεις;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι οριζόντιες μειώσεις. Νομίζω ότι το βλέπετε, δεν είναι οριζόντιες οι μειώσεις. Προσπαθούμε στις πλέον ευαίσθητες ομάδες να δώσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Και τα ειδικά μισθολόγια; Το αναφέρω γιατί είναι και μία προσωπική αναφορά του κ. Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια και της προεκλογικής περιόδου.

 

 

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Έχουμε και πολλά μηνύματα γι’ αυτό. Μας ρωτούν.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Εκτός και αν είναι ένα θέμα που έχει τεθεί και αυτό στο τραπέζι.

 

 

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είχατε προηγουμένως τη σύνδεση με τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Οι άνθρωποι αυτοί, για τους πυροσβέστες μιλώ, μπορούν να αντιμετωπισθούν ως υπάλληλοι γραφείου; Δεν πρέπει να έχουν μία διαφορετική αντιμετώπιση; Οι αστυνομικοί που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με την εγκληματικότητα η οποία έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους χαρτογιακάδες; Οι πιλότοι που πετάνε τα F16, που τους εμπιστευόμαστε μηχανήματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν οδηγοί λεωφορείων; Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους οδηγούς λεωφορείων, ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητες και τις μεγάλες δυσκολίες ορισμένων επαγγελμάτων.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Τεράστιο θέμα, που αφορά και την κοινωνική δικαιοσύνη και εκεί ο κόσμος φωνάζει, αγανακτεί: Φοροδιαφυγή. Υπάρχουν οι συνήθεις ύποπτοι που πληρώνουν διαρκώς, γιατί δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, δηλαδή, μισθωτοί, συνταξιούχοι και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και κάνουν μία πολύ ωραία ζωή, δηλώνοντας 5 και 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπως βλέπετε, βρίσκονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις και καταλογίζονται ευθύνες. Όταν λέμε ότι «καθαρίζουμε το μαγαζί», δεν είναι μόνο οι φοροφυγάδες, είναι και οι συντάξεις «μαϊμούδες», είναι άνθρωποι που ζούσαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και μιλώντας για συντάξεις «μαϊμούδες» και διάφορα άλλα τέτοια επιδόματα που πήραν επιτήδειοι, πρέπει να βρεθούν και οι εγκέφαλοι. Δηλαδή, όταν σε μία περιοχή διαπιστώνεται κάποιο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μίας συγκεκριμένης πάθησης, ε, δεν θα πρέπει να αναζητηθούν και οι γιατροί οι οποίοι υπέγραφαν αυτές τις βεβαιώσεις; Μην μένουμε μόνο σε αυτόν που παίρνει τη «μαϊμού» σύνταξη, πρέπει να εξαρθρώσουμε όλο το κύκλωμα. Έχει, βεβαίως, ευθύνη αυτός που παίρνει ένα επίδομα χωρίς να το δικαιούται, αλλά για μένα έχει μεγαλύτερη ευθύνη αυτός που προσφέρει τη δυνατότητα στην παρανομία.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Για να πάμε λίγο και στα χρονοδιαγράμματα. Πότε θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες την ανακοίνωση των νέων μέτρων που με κομμένη την ανάσα, ξανά, κάθε τρεις μήνες, εδώ και τρία χρόνια, αναμένουν;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί. Εδώ θέλω να καταλάβετε ότι πραγματικά αναζητούμε την καλύτερη λύση. Και αναζητούμε την καλύτερη λύση και για να μην υπάρξουν περαιτέρω θυσίες, ιδιαίτερα στις πλέον ευαίσθητες ομάδες, αλλά και γιατί πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, διότι μας περιμένουν πολύ σημαντικές, κρίσιμες θα έλεγα, διαβουλεύσεις μέσα στον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο, θα είναι πάρα πολύ σημαντική…

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Και θα είναι και για την Ελλάδα και για το μέλλον της Ε.Ε.

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είδατε ασφαλώς τις δηλώσεις του Προέδρου του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Βλέπετε ότι υπάρχει μία τάση για σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη. Δεν πρέπει η Ελλάδα να βρεθεί εκτός, σε αυτή την κρισιμότατη φάση. Η Ευρώπη αλλάζει. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει απ’ έξω.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ακούγεται σαν μία ακόμη απειλή, όμως, κύριε Υπουργέ και το λέω αυτό, γιατί ο κόσμος έχει συνηθίσει τα τελευταία δύο χρόνια να τον απειλούν και χρησιμοποιούν και επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης –αν θέλετε- να τον απειλούν με έξοδο από την ευρωζώνη διαρκώς, όταν έρχεται η ώρα να πάρουν νέα μέτρα. Αυτό συμβαίνει και αυτή τη φορά ή είναι προ των πυλών τώρα η χώρα…

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ είναι το τελευταίο κεφάλαιο, εδώ είναι η κρίσιμη φάση, όπου η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Το σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξει, θα κριθεί από το ποιοι παράγοντες θα παίζουν περισσότερο ρόλο, ποιοι θα είναι μέσα στο παιχνίδι. Ε, δεν δεχόμαστε με τίποτα η Ελλάδα να μην είναι μέσα.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ο κ. Juncker χθες, μιας και συζητάμε ακριβώς αυτό το θέμα, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο…

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένατε να πει ο κ. Juncker ότι θα είναι το τέλος της Ευρώπης; Περιμένατε να καταστροφολογήσει; Νομίζω ότι ήταν μία αναμενόμενη τοποθέτηση. Και σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για δημόσιο διάλογο που καθένας αναφέρεται σε ορισμένα ενδεχόμενα. Ο κ. Juncker έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι στηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες.

 

 

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Θέλω να σας πάω, κύριε Εκπρόσωπε, στο άλλο μεγάλο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Εδώ, υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα: Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, να αξιοποιηθεί η δημόσια υπηρεσία, να πωληθούν –όπου μπορεί να γίνει αυτό- δημόσιοι Οργανισμοί, από την άλλη πλευρά όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, λέει ότι είναι «ξεπούλημα» και το στηρίζει αυτό στο γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία τους αυτή τη στιγμή –όπως κι εσείς γνωρίζετε- πολλών δημόσιων Οργανισμών και επιχειρήσεων, είναι πάρα πολύ χαμηλή. Άρα, εδώ ή το ένα γίνεται ή το άλλο. Πάντως και τα δύο μαζί δεν μπορούν να γίνουν.

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε: Οι αποκρατικοποιήσεις δεν γίνονται για ταμειακούς και μόνον λόγους. Δεν είναι αυτή η κύρια σκοπιμότητά τους. Ο κύριος στόχος είναι να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας μας, όπως είπα και προηγουμένως, να σταματήσει να είναι κρατικοκεντρική. Μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία εξαρτιόταν σε ποσοστό 80% από δοσοληψίες με το Δημόσιο. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας μας, πρέπει να την κάνουμε σύγχρονη και πρέπει να δώσουμε και το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει, επομένως αξίζει να επενδύσετε σ’ αυτήν. Νομίζω ότι ο Νότης ο Μηταράκης προηγουμένως θα πρέπει να σας είπε κάτι σχετικό. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αλλάξουμε το κλίμα στην οικονομία μας. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία ενεργά, ανταγωνιστικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτός είναι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων και όχι το αν θα πάρουμε 10 ή 15 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Αναμένετε πάντως έναν θερμό Σεπτέμβρη αυτή την περίοδο στη χώρα, διότι η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι, ό,τι είχατε υποσχεθεί προεκλογικά -και αναφερόμαστε στα ζητήματα που συζητήσαμε προ ολίγου και τα πολύ καυτά θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και τα όρια ηλικίας και όλα αυτά που ενδεχομένως είναι στο τραπέζι, όπως μας είπατε και συζητούνται- ότι αθετείτε τις υποσχέσεις που δώσατε πριν από ένα μήνα για να πάρετε τις εκλογές.

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι έχουμε πει επανειλημμένα, ότι οι στόχοι αυτής της κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις της έχουν ορίζοντα τετραετίας και θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Από εκεί και πέρα, αναμένω ακόμη μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να μείνει στην Ευρώπη και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, γιατί αυτές οι φωνές που λένε «έλα μωρέ θα πάμε στις Βρυξέλλες, θα βαρέσουμε το χέρι στο τραπέζι, θα πάρουμε τα λεφτά, δεν θα τους δώσουμε τίποτα και θα φύγουμε», είναι τελείως εκτός πραγματικότητας.

 

 

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το SPIEGEL –είναι και πρωτοσέλιδο- χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο Τσίπρα, «επικίνδυνο». Έχετε κάποιο σχόλιο;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ, το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι το ντουέτο, γιατί πρώτος στη λίστα του SPIEGEL είναι –αν δεν κάνω λάθος- ο αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ο οποίος θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ «για τιμωρία» και δεύτερος είναι ο κύριος Τσίπρας ο οποίος έλεγε ότι «δεν είναι φετίχ το ευρώ». Νομίζω ότι ο κοινός παρανομαστής στη λίστα του SPIEGEL είναι αντιευρωπαϊστές ηγέτες. Θα έπρεπε να προβληματιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Το χαρτοφυλάκιο που έχετε αναλάβει είναι η ΕΡΤ, είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ…

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.

 

 

 

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: … αλλά βεβαίως έχετε και ένα τεράστιο θέμα με το χάρτη των συχνοτήτων, την αδειοδότηση και των ιδιωτικών σταθμών και όλο αυτό το φάσμα δηλαδή, που αφορά την ενημέρωση. Θα ξεκινήσουμε με την ΕΡΤ. Έχετε στα χέρια σας ένα σχέδιο το οποίο είχε εκπονήσει ο κ. Μόσιαλος, το είχε παραδώσει στον κ. Καψή και νομίζω παραδόθηκε τώρα σε εσάς, ανοιχτές διαδικασίες και εκκρεμότητες σχετικά με το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εσείς το ασπάζεσθε αυτό, θα το πάρετε, θα το συνεχίσετε ή έχει πεθάνει για εσάς το σχέδιο Μόσιαλου;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπως είπα και στην επιτροπή της Βουλής όταν πέρασε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, όσα έλεγα ως τομεάρχης Μέσων Ενημέρωσης όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, φιλοδοξώ να εφαρμόσω όντας αρμόδιος υφυπουργός σήμερα. Δεν υπάρχει καμία λογική στο να απαξιώνεις περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου όπως είναι για παράδειγμα η ΕΤ 1 και η συχνότητά της. Η ΕΤ 1, όπως και ευρύτερα η δημόσια Τηλεόραση μπορεί, πέραν του ενημερωτικού και ποιοτικού, ψυχαγωγικού της ρόλου να παίξει και αναπτυξιακό ρόλο. Κυρίως με τα δορυφορικά της προγράμματα που πρέπει να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, να προωθήσουν εξαγωγές, να προσελκύσουν επενδύσεις, να παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, να εξοικειώνουν τους τηλεθεατές με το επενδυτικό πλαίσιο και παράλληλα να προωθούν τον πολιτισμό μας, να αναδεικνύουν τις ομορφιές της Ελλάδας για την άνοδο του τουρισμού μας, όλα αυτά εννοείται σε αγγλόφωνα προγράμματα. Φυσικά, θα πρέπει να μείνει και το δορυφορικό ελληνόφωνο για την ομογένειά μας και παράλληλα εντός Ελλάδας, επειδή μιλάμε για εξαγωγές, αλλά, δυστυχώς, έτσι όπως αναπτύχθηκε η οικονομία μας, ο ΄Ελληνας επιχειρηματίας, κατά κανόνα, στερείται εξαγωγικής παιδείας, όπως επίσης ο ΄Ελληνας αγρότης στερείται της ενημέρωσης ποια είναι η οικονομικά αποδοτική καλλιέργεια, πώς μπορεί να μπει και αυτός σε ξένες αγορές. Πρέπει, λοιπόν, να διαπαιδαγωγήσουμε τους επιχειρηματίες, τους αγρότες και η ΕΤ-1 είναι ένα πολύ καλό εργαλείο γι’ αυτό το σκοπό. Οπότε, να είστε σίγουροι ότι το σχέδιο του κ. Μόσιαλου θα μείνει στα συρτάρια, δεν είχε λογική εξ αρχής, δεν είχε λογική το να κλείνεις μία συχνότητα και να την αφήνεις έτσι, μπορεί να καταπατηθεί, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, με αποτέλεσμα τα τουρκικά και σκοπιανά κανάλια να «έκαναν πάρτυ». Λοιπόν, η ΕΡΤ, η δημόσια Τηλεόραση μπορεί και πρέπει να είναι και αναπτυξιακό εργαλείο, να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας.

 

 

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σε πολλά επίπεδα κύριε Υπουργέ και να πούμε και εδώ ότι το οικονομικό, είναι συναφές, ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν υποστεί όλες αυτές τις μειώσεις που έχει επιβάλει η ελληνική πολιτεία στο σύνολο των πολιτών, γιατί καμιά φορά γίνονται και παρεξηγήσεις. Έτσι δεν είναι;

 

 

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γνωρίζω πολύ καλά. Στην ΕΡΤ δεν είμαι χθεσινός. Έχω περάσει από εδώ σε πολλούς ρόλους, από απλός συμβασιούχος συντάκτης, στη συνέχεια κεντρικός παρουσιαστής, βουλευτής συμπολίτευσης, βουλευτής αντιπολίτευσης… Γνωρίζω, επομένως, το θέμα της ΕΡΤ από πολλές σκοπιές. Και πάνω απ’ όλα, πιστεύω στη δημόσια Τηλεόραση. Πιστεύω ότι είναι η τελευταία άμυνα της κοινωνίας μας –αν θέλετε και του πολιτικού κόσμου- απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και στόχος μας είναι αυτό να το αναδείξουμε. Και επειδή είπατε κάτι και για τις ψηφιακές συχνότητες, θέλουμε πολύ σύντομα να ετοιμάσουμε το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να «κανονικοποιηθεί» το τηλεοπτικό πεδίο στην Ελλάδα, γιατί επί 20 και πλέον χρόνια έχουμε μία επιεικώς άναρχη κατάσταση με προσωρινές άδειες που έχουν ενηλικιωθεί. Και όπως εξέφρασα την επιθυμία μου στη Βουλή, την ευχή μου -θα είναι και στόχος μου- θα θέλαμε αυτό το νομοσχέδιο να περάσει με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Έχω καλέσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι μόνον αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση, να υποβάλουν προτάσεις, να έρθουν σε διαβούλευση, όπως επίσης έχω ήδη αρχίσει συζητήσεις και με τους ιδιοκτήτες και με την ΕΣΗΕΑ, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ένα κανονικό τηλεοπτικό πλαίσιο και συγχρόνως θα μου επιτρέψετε να πω ότι η όλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του τηλεοπτικού τοπίου θα αποτελέσει μία χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης. Παραδείγματα από άλλες χώρες έδειξαν ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει και έσοδα για το κράτος μπορεί να αποφέρει.

 

ΜΠΟΤΩΝΗΣ-ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κύριε Κεδίκογλου και να είστε καλά.

 

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ θα είμαστε. Δεν σας βλέπω κι εσάς για διακοπές. Σας ευχαριστώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *